Actueel

Paulina Smit

Lagere huur en zelfbewoning

  • Geschreven door Paulina Smit

Wonen is een grondrecht. Daarom wil GB een eind maken aan het opkopen van woningen door beleggers om ze daarna duur te verhuren. Hierdoor komen er minder koopwoningen op de markt en zijn als het zo doorgaat, op termijn alleen nog maar deze dure huurwoningen in de vrije sector. Commercieel verhuren van woningen levert inkomsten op voor een kleine groep eigenaren maar pakt desastreus uit voor de grote groep woningzoekenden.

monopoly

GemeenteBelangen stemde daarom afgelopen donderdag in met het beleid dat deze kloof tussen huurders en eigenaren moet gaan verminderen. Hierdoor hebben starters meer kans op de markt. Daarnaast stond GB jaren geleden ook al aan de wieg van het initiatief voor de starterslening. Ook dit zorgt al langer voor meer kansen voor starters.

Tegenstanders van deze opkoopbescherming zeggen dat deze het aantal vrije sector huurwoningen juist zal verminderen. Maar daar is GB niet bang voor. Een afname van de dure huur kan juist leiden tot een toename van de betaalbare koop. Het beleid stelt de gemeente ook in staat om in de huisvestingsverordening regels op te nemen over het gebruik van korte termijn kamerverhuur en recreatieve verhuur. Dit om overlaststuaties tegen te gaan en woekerprijzen op de verhuurmarkt tegen te gaan.

Natuurlijk, Katwijk is een badplaats waar toeristen welkom zijn. Maar GB wil voorkomen dat steeds meer woningen als tweede huis worden opgekocht en een groot deel van het jaar leeg staan zodat onze eigen woningzoekenden niet eens één woning kunnen vinden.

GB wil meer woningen voor starters beschikbaar laten komen en beseft dat de verordening de oorzaken van de vastgelopen woningmarkt niet direct zal wegnemen. Daarom wil GB ook dat er sneller en anders gebouwd wordt, zodat het voor de opkopers en beleggers minder lucratief wordt, en Katwijk een evenwichtiger woningmarkt krijgt.