Actueel

Actueel

René Slootweg

Terrassen, Terrassen en nog eens Terrassen

  • Geschreven door René Slootweg

AndreaspleinHet is dé kers op het autovrije centrum van Katwijk aan Zee, het terrassenbeleid. Dankzij de herinrichting van het centrum is er op de Princestraat & het Andreasplein veel extra ruimte ontstaan voor gezellige terrasjes. Inmiddels hebben van Maanen en Schuitenmaker hun plekje op de princestraat al ingenomen, en is het nu de beurt aan het Andreasplein.

Helaas bleek het originele ontwerp, waarbij de terrassen over het gehele plein verspreid zijn, wat in het gedrang te komen. Ondernemers toonde wat “pleinvrees” en blijven liever aan de randen van het plein. Hierdoor staan de geplaatste vaste banken plots midden op de gewenste terrassen, blijkt er niet genoeg ruimte voor alle ondernemingen en wensen sommige ondernemers andere locaties voor hun terras dan voorgesteld.

GemeenteBelangen heeft afgelopen donderdag daarom nog een amendement ingediend om het voorgestelde terras van de Bonte Kraai iets te verplaatsen zodat deze recht voor de onderneming zou komen. (Link naar het Amendement)
De originele plek was aan de rand van het rechthoekige plein, schuin voor de onderneming en diende te worden verwijderd bij een evenement.


Helaas was er geen meerderheid in de gemeenteraad, dus blijft het terras op de origineel voorgestelde plek. Bij een evenement hoeft het terras echter niet volledig weg, maar mag verplaatst worden.

Terras Bonte kraai

Al met al is met de herinrichting van het centrum een gezellig autovrij winkelgebied gecreëerd! Klein puntje van kritiek.. hoewel GB een partij is die fietsen graag stimuleert vinden wij dat fietsende fietsers niet thuishoren in een winkelcentrum. Uit overleg met de Fietsersbond bleek dat ook zij zich verbaasde over het feit dat er geen fietsverbod is in het centrum.

In onze buurgemeente Leiden hebben ze daar mooie borden voor met een pakkende spreuk: “Winkels open, fietsers lopen

Winkels open Fietser Lopen

Geert Diemer

Verwijs naar vrouwenabdij in Hof van Rijnsburg

  • Geschreven door Geert Diemer

Op en rond de plaats van de kringloopwinkel aan de Oegstgeesterweg komen 51 huur- en 36 koopappartementen. Daar zitten 24 zorgwoningen bij. GemeenteBelangen stemde 5 april in met het bestemmingsplan. Dankzij een amendement van GB in november 2010 komen er maar vier bouwlagen, met voor de afwisseling een kort stukje vijfde bouwlaag.

Hof van Rijnsburg

Bij het besluit van 5 april deed GB een tweede suggestie. Zij zou graag zien dat de woningen dichtbij de Laurentiuskerk zullen verwijzen naar de vrouwenabdij die daar van 1133 tot 1574 stond. Bijvoorbeeld door de ramen aan de voorkant Romaanse bogen te geven.

Nu krijgen die rechthoekige kozijnen, zoals alle huizen in alle nieuwbouwwijken in heel Nederland. Dat is jammer want juist in de Hof van Rijnsburg valt iets bijzonders te bouwen dat verwijst naar de unieke vrouwenabdij uit de tijd van de graven van Holland. Die abdij was vermogend en invloedrijk doordat alleen adellijke vrouwen mochten intreden en zij hun bezittingen aan de abdij moesten overdragen. Dat ging met hele boerderijen, polders en dorpen tegelijk.

De stedenbouwkundige van de gemeente nam in zijn richtlijnen geen verwijzing op naar deze geschiedenis , en het architectenbureau in zijn ontwerpen ook niet. GB ziet graag dat de projectontwikkelaar toch naar dit erfgoed gaat verwijzen omdat het voor Rijnsburg belangrijk is, net als het mausoleum. Heb je een idee hoe zo’n verwijzing vorm te geven, contacteer dan GB svp.

René Slootweg

GB bedankt zijn kiezers!

  • Geschreven door René Slootweg

Via deze weg willen wij alle Rijnsburgers, Katwijkers en Valkenburgers bedanken die afgelopen woensdag tijdens de verkiezingen hun steun, vertrouwen en stem naar ons uit hebben gesproken!

Kiezers Bedankt

Komende 4 jaar mogen wij met drie raadsleden ons Katwijk vertegenwoordigen. René Slootweg, Geert Diemer & Amy Guijt gaan namens GB aan de slag om met elkaar weer bij te kunnen dragen aan een mooier, groener en leefbaarder Katwijk. En de steun die wij van jullie ontvangen geven wij graag terug. Heb je vragen, een goed initiatief of problemen benader ons gerust. Wellicht kunnen wij iets bijdragen, wij zijn er ook voor jouw belangen!