Actueel

René Slootweg

Wat doen we met het groen?

  • Geschreven door René Slootweg

Er was al niet veel groen in Katwijk, maar met al dat kappen en ook nog slecht onderhoud, wordt het er zeker niet beter op.

 IMG 4493

Een nieuw dieptepunt is toch wel de kaalslag in Cleijn Duin. Voor de herinrichting van de wijk is er notabene nog extern advies ingewonnen hoe de bomen behouden konden worden. Een prachtig rapport waarin stond dat bijna alle bomen behouden konden worden door aanpassingen in het plan en dat de gemeente een toezichthouder in dienst moest nemen. Dit rapport werd compleet genegeerd, want het college lijkt het allemaal beter te weten. Een kaalslag tot gevolg en vele boze burgers.

Niet iedereen heeft verstand van het onderhoud van groen, maar als je de maaitechnieken en drastische kap van bomen en struiken ziet in onze gemeente, kan je niet begrijpen dat dit zo hoort. Katwijk had al het predicaat “minst groene gemeente van Nederland”, maar het lijkt erop dat ze gaan voor een Europese titel..

In het vorige raadstermijn zijn er bij het Waterloop fietstunneltje nog serieuze bomen geplant, dus niet van kleine jonge sprietjes, maar wat oudere grotere bomen. Deze  hebben meer en specifieke aandacht nodig. Iedereen heeft kunnen zien dat er daar een paar bomen door slecht onderhoud het niet gered hebben en daarom helaas gekapt moesten worden.

Met de bouw van nieuwe woningen is altijd een lastige balans tussen natuur en stenen. GB heeft daarom via een motie natuurinclusief bouwen laten opnemen in de aanbestedingstrajecten. 

Natuurinclusief bouwen is een brede term die loopt van groene gevels en groene daken tot ingemetselde nestkastjes, maar ook het loskoppelen van regenwater is een van de maatregelen. Geef natuur de ruimte in onze toch al zo versteende omgeving.

Ook een plan van GB is het meer terugbrengen van heggen. De populatie van de heggenmus neemt al jaren af en de heg is een mooie natuurlijke afscheiding die op vele plekken kan worden toegevoegd. Er ligt een toezegging van de wethouder, maar helaas nog geen uitvoering ervan.

Als we dachten dat het niet erger kon, zijn er door grootschalige snoei midden in het broedseizoen langs de Hoorneslaan en Julianalaan zeker twee nesten van een ekster en een houtduif verstoord. Dit is niet alleen in strijd met ecologische werkprotocollen maar is zelfs strafbaar. 

GemeenteBelangen blijft onverminderd strijden om het groen in Katwijk te behouden, maar vooral het verder uit te breiden. 

Want groen moet je doen…