Actueel

Geert Diemer

De stille vrijwilligers van Kocon

  • Geschreven door Geert Diemer

Kocon 1In de duinen veranderen rupsen in een cocon tot vlinders. In Katwijk veranderen ex-gevangenen in een netwerk genaamd Platform Kocon tot gewone inwoners. Kocon is een samenwerkingsverband van de politie, de huisartsen, de GGD, de gemeente, stichtingen voor maatschappelijk werk en verslaafdenzorg en … vrijwilligers. Kocon was in 2014 zeer succesvol.

Van de 31 ex-gevangenen in Katwijk gingen er maar twee opnieuw op het slechte pad. Kocon zou ook succesvol zijn geweest als dat er dertien waren geweest, zo moeilijk is het voorkomen van herhaling. Aldus het jaarverslag.

Tijdens de gevangenschap komt de zorg onder andere van drie vrijwilligers. Twee zijn ex gevangenismedewerkers. Zij zoeken de gevangenen al een paar dagen nha de opsluiting op. Met de derde vrijwilliger, een oud gevangenisdirecteur, en samen met beroepskrachten, stellen zij een eventuele hulpbehoefte en hulpwens vast. Het zijn beroepskrachten die de hulp leveren maar vrijwilligers, weer anderen dan de bezoekers in de gevangenis, die na de vrijlating elke week een lang contact hebben met de ex-gevangene. Doel is hem of haar te helpen in het goede spoor te blijven. Veel ex-gevangenen zijn verslaafd geweest en hebben daardoor op bepaalde momenten moeite ‘clean’ te blijven. Om niet terug te vallen in inbraken en berovingen zoeken ze steun bij hun mentor.

GemeenteBelangen is onder de indruk van de belangeloze inspanningen van alle vrijwilligers bij Kocon, en vooral die van de mentoren. Zij zijn het die jarenlang elke week de cocon spinnen waarin de ex-gevangene kan veranderen in normale inwoner. Ook ten bate van alle andere inwoners. Lezers kunnen meer informatie vinden via kocon.nl.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer