Actueel

René Slootweg

Inwoners Rijnsoever willen hoog scherm

  • Geschreven door René Slootweg

Geluidscherm 2“We wilden het doen zonder inspraak, daar ben ik eerlijk in. Het ging om een vervanging en dat doen we vaak zonder inspraak.” Dat zei wethouder Knape woensdagavond 24 juni tegen de omwonenden, tijdens de drukbezochte informatieavond over het geluidsscherm langs de Helmbergweg.   Omwonenden gaven hem niettemin hun ideeën over het scherm.

Petitie
Ze overhandigden een petitie met 89 handtekeningen. Ze vroegen de wethouder het scherm te verhogen zodat het voldoet aan de wettelijke eisen voor nieuwbouw, 53 decibel. Ze wilden best een paar jaar wachten tot de gemeente een meevaller krijgt om dat te betalen.

Ideeën
Een inwoner vroeg het geld voor het stille asfalt op de N206 te gebruiken om het geluidsscherm te verhogen. Zulk asfalt is namelijk na vier jaar niet meer stil en na acht jaar uitgewerkt maar kost wel 20 procent meer dan gewoon asfalt. Het scherm heeft een levensduur van veertig jaar. Het stille asfalt moet dus vijf of meer keer worden aangebracht. Dat kost veel geld dat beter besteed is aan het scherm.

Geluidscherm 3
Een andere inwoner had een constructeur gevraagd te beoordelen of de fundering van het scherm nog veertig jaar mee kon, zoals de gemeente beweerde. Dat was niet mogelijk volgens deze constructeur.

Een derde inwoner merkte op dat er ruimte genoeg was om een aarden wal te maken en daarop het scherm te bouwen om zo op 5,5 meter hoogte te komen.

Geluidscherm 1Weer andere inwoners vonden het raar dat auto’s van Vogelenzang tot Noordwijk maar tachtig kilometer per uur mogen, dan bij Katwijk plotseling honderd kilometer maar bij de Zeeweg weer zeventig en daarna vijftig. Waarom niet overal tachtig vroeg een inwoner, dat kost niets maar scheelt direct veel lawaai.

Conclusie wethouder
De wethouder zal de ideeën meenemen naar het college, bij de provincie lobbyen voor een lagere maximumsnelheid en met een reactie komen richting de omwonenden, mogelijk op een tweede informatieavond.

Conclusie Gemeente Belangen
GB is blij dat de inwoners van Rijnsoever de participatieve bestuursstijl helpen invoeren maar betreurt dat de burgers de inspraak moesten opeisen. GemeenteBelangen vindt de eisen van de inwoner mbt een hoger scherm gerechtvaardigd en steunt deze.

Luister hier het radio interview: Radio Interview René Slootweg over de geluidschermen langs de N206

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

René Slootweg