Actueel

René Slootweg

GemeenteBelangen: grote zorgen over SKA-evenement

  • Geschreven door René Slootweg

Ska logoHet baart de fractie van GemeenteBelangen enorme zorgen dat ieder jaar de organisatie van het Oud- en Nieuw evenement van S.K.A. (Stichting Katwijkse Activiteiten) weer in grote onzekerheid zit of ze het nu wel of niet financieel kan redden.

Een aantal dingen moet ons van het hart wat dit evenement betreft: en ik zeg evenement, want wat voorheen een feestje was, is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend uniek evenement. Het was eerst een gratis feest, maar in 2012 is in het kader van de bezuiniging “scherp aan de wind”, de subsidie met € 12.500,- verminderd. Iedereen moest de broekriem aantrekken, zo ook S.K.A. (dit had natuurlijk niet de instemming van GemeenteBelangen).

De organisatie van S.K.A. deed haar best en voor het eerst in de geschiedenis van het evenement, heeft ze entree geheven. Een klein bedrag om mee te beginnen, want er kwam op het laatste moment nog een bedrag van het feest in Rijnsburg bij… € 5,-.

Dit gaf wel een afname van bezoekers, maar vorig jaar werd  na de entree van € 10,- een verdere terugloop in het aantal bezoekers gezien.

In de laatste raadscommissie voor het zomerreces donderdag 10 juli stond een extra eenmalige subsidie van € 10.000,- voor het S.K.A. - evenement op de agenda. Vanuit de fracties van CU, VVD en HvK werden kritische geluiden gehoord (SGP was en is nog steeds volledig tegen de organisatie van dit Oud- en Nieuwfeest), ze moesten het maar (quote van de CU) binnen het budget doen.

Wat dhr. Mostert van de CU vergat te melden, is niet alleen dat de organisatie van S.K.A. gekort is door ‘Scherp aan de Wind’, maar ook zijn er vanuit de overheid een heleboel extra maatregelen opgelegd zoals: meer hulpverleners en beveiligers inhuren, lockers plaatsen etc.

Zaken die simpel gezegd gewoon EXTRA GELD kosten.

Regeltjes waar S.K.A. niet om gevraagd heeft, maar die ze volgens de CU maar binnen het budget moet regelen. (Ik geloof niet dat CU het helemaal snapt...). De VVD en HvK willen graag een plan zien hoe de organisatie het laagdrempelig gaat maken maar gaan dan wel voorbij aan de extra administratieve druk die dit legt op al die vele jonge vrijwilligers, die dit evenement zo bijzonder maken.

Wat GemeenteBelangen graag ziet, en dat is ook een wens van de organisatie van S.K.A., dat de gemeente ophoudt met de jaarlijkse eenmalige subsidie en eens een structureel meerjaren-plan afspreekt met het bestuur van S.K.A. en daaraan ook een meerjarensubsidie aan verbindt. Dan pas kan S.K.A. gaan investeren en plannen voor de toekomst maken i.p.v. jaarlijks afwachten of afspraken echt gemaakt kunnen worden om het feest te kunnen uitvoeren.

Nu het zomerreces op de loer lag en de VVD, CU, Hvk en SGP niet durfden te beslissen voor de zomer, wordt de beslissing over de extra subsidie voor S.K.A. pas na het zomerreces genomen. Het baart GemeenteBelangen grote zorgen dat S.K.A. niet de financiële middelen, noch het voortuitzicht heeft op deze middelen om alvast facilitaire zaken te bestellen/regelen (beveiliging, lockers etc). Want het kan zomaar gebeuren dat er na de zomer niet genoeg geld is om het evenement überhaupt te laten doorgaan….

GemeenteBelangen blijft daarom aandringen op een meerjarenbeleid en verwacht dat dit politieke geneuzel niet het einde wordt van het Oud- en Nieuwfeest van S.K.A. !!

Voor meer informatie: http://www.skakatwijk.nl/

Namens de fractie van GemeenteBelangen

René Slootweg