Actueel

GB admin

Warm hart voor Stichting Stoomtrein Valkenburgse Meer

  • Geschreven door GB admin

In de commissie Welzijn van maandag 12 april stond op de 'magere' agenda het punt van de 'Eenmalige subsidie Stichting Stoomtrein Valkenburgse Meer'.
Deze eerste commissievergadering Welzijn betekende voor Marcel van Tol en Gerard 'een feest van herkenning' en Jacoline Stol kon met deze 'magere' agenda de sfeer wat proeven. Toch was het ook 'leuk' om te zien dat de oppositiepartijen SGP - PVDA en GB aan dezelfde zijde van de vergadertafels zaten.

Subsidie ....... ja of nee?
stoomtrein valkenburgse meer Deze aanvraag voor de eenmalige subsidie kon zo worden afgeserveerd als sec gekeken werd naar de dekking van deze subsidieaanvraag. Maar alle partijen onderschreven wel het belang van het realiseren van het 'buitenmuseum' bij het Valkenburgse Meer. De recreatieve aantrekkingskracht bij het Valkenburgse Meer moet juist van de geschiedenis van de familie Spoor komen want door een contract voor zandwinning de komende 2O jaar is er op en om het watergebied van het Valkenburgse Meer structureel nog niet veel mogelijk.

Wat vond GB van deze aanvraag?
GemeenteBelangen kon zich vinden in deze aanvraag om het resterende bedrag van 57.000 euro beschikbaar te stellen voor de aanschaf van een stationsgebouw. In de nota werd helder aangegeven dat er bij het niet realiseren van deze eenmalige subsidie ook andere fondsen zich voor een substantieel bedrag zouden terugtrekken uit dit project, de verdere aanleg van het buitenmuseum. Daarbij heeft de stichting middels een meer dan grootse zelfwerkzaamheid een groot gedeelte van de kosten op aanvaardbaar niveau gebracht. Hiermee worden zeker de grotere recreatieve mogelijkheden van het Valkenburgse Meer gerealiseerd. De vraag is alleen of met de realisering van dit mooie stationsgebouw, naar voorbeeld van Station Gorssel, hiermee het laatste project van het buitenmuseum wordt gerealiseerd. Of worden de in de projectbeschrijving genoemde oude tuinderskas en een mijningang sowieso qua kosten gedekt door cultuurfondsen en een grote mate van zelfwerkzaamheid?. Kortom ...... de stationspet op en fluit in de mond en blazen voor een nieuwe museale toekomst. Uiteindelijk werd dit punt, ondanks wat subsidiegesputter van de VVD, een hamerpunt voor de ingelaste raadsvergadering van donderdag 15 april a.s.