Actueel

Geert Diemer

Nooit meer overvolle containers

  • Geschreven door Geert Diemer

volle container bij supermarktHet lukt de gemeente al jaren niet alle verzamelcontainers op tijd te laten legen.  Met slimme volmelders lukt dat wel.  GemeenteBelangen heeft daarom donderdagavond 6 juli in de gemeenteraad een motie ingediend waarin zij de wethouder vroeg na te gaan of die passen in de Katwijkse situatie. 


Al 35 gemeentes werken ermee.  Het zijn voelers in de container die over het internet een signaal zenden naar het afvalbedrijf als de container bijna vol is.


Als de gemeente de volmelders plaatst in de verzamelcontainers in de milieuparkjes, kunnen de inwoners voortaan altijd hun afval kwijt en heeft niemand die meer een reden die naast de container te zetten. Dat is voordeel nummer 1. Er zit bovendien een kostenvoordeel aan voor de afvalbedrijven en een milieuvoordeel voor ons allemaal.  Momenteel rijden de afvalwagens ook naar verzamelcontainers die nog niet vol zijn. Ze maken daardoor onnodig veel ritten en kosten.  En stoten dan  onnodig CO2 uit.


GemeenteBelangen hoopt dat de gemeente de slimme volmelders ook kan gaan plaatsen in de honderden ondergrondse containers.  Dat zou namelijk een flink kostenvoordeel zijn voor de gemeente plus nog meer milieuvoordeel voor de inwoners.  Een voorbeeld: het afvalbedrijf in Schiedam werkt sinds de invoering van de slimme volmelders niet meer met drie maar met maar twee vuilniswagens.  De vuiniswagens halen nu namelijk alleen volle bakken op, en geen halfvolle meer.


De motie kreeg de steun van alle partijen, behalve De Lokalen. De motie vroeg de wethouder per 1 november 2017 met een rapport komen over de technische en economische haalbaarheid van de slimme volmelders.  De wethouder zei dat toe zodat de raad niet meer over de motie hoefde te stemmen.


Katwijk moet afval gaan behandelen als grondstoffen en niet meer als afval. De slimme volmelders helpen het traject woning-container daarvoor geschikt te maken.