Actueel

Geert Diemer

Groen goed voor welzijn en welvaart

  • Geschreven door Geert Diemer

groene tuinMeer groen is belangrijk voor het milieu, dat weet iedereen. Maar groen doet nog meer. Stadsgroen en –water verhogen bijvoorbeeld de economische waarde van woningen. De gemeente Den Haag heeft uitgerekend dat het Haagse groen de gemeente ieder jaar 1,3 miljoen euro oplevert. Want door het vele groen in de bebouwde kom zijn de Haagse woningen vier procent meer waard, en brengt de onroerende zaak belasting dus vier procent meer op. 


Groen nabij de woning helpt mensen ook hun concentratievermogen herstellen en stress verminderen. Ze zijn daardoor minder ziek, voelen zich gelukkiger en leven langer. Dat blijkt uit allerlei onderzoek.

Groen in de buurt heeft zelfs effekt op een neurobiologische aandoening als ADHD. Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen in samenwerking met het Nederlandse Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg en ziektekostenverzekeraar Achmea blijkt namelijk dat in arme groene buurten minder kinderen ADHD hebben dan in arme grijze buurten. Dat komt waarschijnlijk doordat kinderen in arme groene buurten meer spelen in een omgeving die groen is.

Hoe pakken deze bevindingen uit voor Katwijk? Slecht, want Katwijk heeft zo weinig groen in de bebouwde kom dat maar drie gemeentes nog minder groen hebben. (De duinen tellen voor dit soort effekten niet mee.) En dan te weten dat Katwijk de laatste twee jaar weer 15 hectare groen is kwijt geraakt. Hoogste tijd dus voor een krachtiger gemeentelijk groenbeleid. GB werkt er aan want groene schoolpleinen en Operatie Steenbreek zijn niet genoeg