Actueel

René Slootweg

GemeenteBelangen: geen SOK geen geld

  • Geschreven door René Slootweg

De gemeente wil met het Rijksvastgoedbedrijf afspreken hoeveel ruimte er op het oude vliegkamp moet komen voor groen, woningen en Unmanned Valley. Dat vereist een kostbare studie en afspraken hoeveel geld elke partner bijdraagt en terugkrijgt. Die afspraken zijn er niet maar de gemeenteraad stemde donderdag 7 december wel voor de besteding van bijna één miljoen euro.

GemeenteBelangen vindt dat onzakelijk en stemde tegen.

UMV Valkenburg geld SOK

Zulke afspraken horen vastgelegd te zijn in een SOK, een SamenwerkingsOvereenKomst. Daarin staan afspraken over de samenwerking van de gemeente Katwijk met het Rijksvastgoedbedrijf en over wie waarover mag beslissen. Zo’n overeenkomst was in december 2013 opgesteld maar werd afgekeurd door het ministerie van financiën. Tot op heden is er géén nieuwe SOK. Dat betekent dat de gemeente bijna één miljoen investeert in een project zonder zwart op wit te hebben hoeveel geld ze terugkrijgt en hoeveel ze te zeggen heeft.

GemeenteBelangen vindt UnManned Valley wenselijk. GB vindt ook dat de UMV samen kan gaan met woningen en veel groen. De volgende stap is dat de gemeente veel arbeidsuren in het project stopt om alles verder uit te werken.

GB vindt die stap onzakelijk zolang de gemeente geen samenwerkingsovereenkomst heeft met het Rijksvastgoedbedrijf. GB wil eerst deze SOK vaststellen en dan pas investeren. De wethouder gaf GB volledig gelijk. Maar hij wilde liever tempo maken dan het geld van Katwijk veilig stellen. Het gaat om geld dat Katwijk over heeft van de verkoop van haar aandelen in de NUON.