Actueel

Geert Diemer

Verwijs naar vrouwenabdij in Hof van Rijnsburg

  • Geschreven door Geert Diemer

Op en rond de plaats van de kringloopwinkel aan de Oegstgeesterweg komen 51 huur- en 36 koopappartementen. Daar zitten 24 zorgwoningen bij. GemeenteBelangen stemde 5 april in met het bestemmingsplan. Dankzij een amendement van GB in november 2010 komen er maar vier bouwlagen, met voor de afwisseling een kort stukje vijfde bouwlaag.

Hof van Rijnsburg

Bij het besluit van 5 april deed GB een tweede suggestie. Zij zou graag zien dat de woningen dichtbij de Laurentiuskerk zullen verwijzen naar de vrouwenabdij die daar van 1133 tot 1574 stond. Bijvoorbeeld door de ramen aan de voorkant Romaanse bogen te geven.

Nu krijgen die rechthoekige kozijnen, zoals alle huizen in alle nieuwbouwwijken in heel Nederland. Dat is jammer want juist in de Hof van Rijnsburg valt iets bijzonders te bouwen dat verwijst naar de unieke vrouwenabdij uit de tijd van de graven van Holland. Die abdij was vermogend en invloedrijk doordat alleen adellijke vrouwen mochten intreden en zij hun bezittingen aan de abdij moesten overdragen. Dat ging met hele boerderijen, polders en dorpen tegelijk.

De stedenbouwkundige van de gemeente nam in zijn richtlijnen geen verwijzing op naar deze geschiedenis , en het architectenbureau in zijn ontwerpen ook niet. GB ziet graag dat de projectontwikkelaar toch naar dit erfgoed gaat verwijzen omdat het voor Rijnsburg belangrijk is, net als het mausoleum. Heb je een idee hoe zo’n verwijzing vorm te geven, contacteer dan GB svp.