Actueel

René Slootweg

Terrassen, Terrassen en nog eens Terrassen

  • Geschreven door René Slootweg

AndreaspleinHet is dé kers op het autovrije centrum van Katwijk aan Zee, het terrassenbeleid. Dankzij de herinrichting van het centrum is er op de Princestraat & het Andreasplein veel extra ruimte ontstaan voor gezellige terrasjes. Inmiddels hebben van Maanen en Schuitenmaker hun plekje op de princestraat al ingenomen, en is het nu de beurt aan het Andreasplein.

Helaas bleek het originele ontwerp, waarbij de terrassen over het gehele plein verspreid zijn, wat in het gedrang te komen. Ondernemers toonde wat “pleinvrees” en blijven liever aan de randen van het plein. Hierdoor staan de geplaatste vaste banken plots midden op de gewenste terrassen, blijkt er niet genoeg ruimte voor alle ondernemingen en wensen sommige ondernemers andere locaties voor hun terras dan voorgesteld.

GemeenteBelangen heeft afgelopen donderdag daarom nog een amendement ingediend om het voorgestelde terras van de Bonte Kraai iets te verplaatsen zodat deze recht voor de onderneming zou komen. (Link naar het Amendement)
De originele plek was aan de rand van het rechthoekige plein, schuin voor de onderneming en diende te worden verwijderd bij een evenement.


Helaas was er geen meerderheid in de gemeenteraad, dus blijft het terras op de origineel voorgestelde plek. Bij een evenement hoeft het terras echter niet volledig weg, maar mag verplaatst worden.

Terras Bonte kraai

Al met al is met de herinrichting van het centrum een gezellig autovrij winkelgebied gecreëerd! Klein puntje van kritiek.. hoewel GB een partij is die fietsen graag stimuleert vinden wij dat fietsende fietsers niet thuishoren in een winkelcentrum. Uit overleg met de Fietsersbond bleek dat ook zij zich verbaasde over het feit dat er geen fietsverbod is in het centrum.

In onze buurgemeente Leiden hebben ze daar mooie borden voor met een pakkende spreuk: “Winkels open, fietsers lopen

Winkels open Fietser Lopen