Actueel

René Slootweg

Vuurwerkvrije zones

  • Geschreven door René Slootweg

Het instellen van vuurwerkvrije zones is iets dat GemeenteBelangen al heel lang op de agenda heeft staan. Tijdens onze laatste actie, eind 2013, vroegen wij de raad en het college om dergelijke zones in te stellen, maar helaas konden wij toen op weinig steun rekenen. Waar toen de meerderheid in de raad tegenstander was, bleek tijdens de laatste raadsvergadering de meerderheid voorstander. Positief, vindt GemeenteBelangen.

vuurwerk

Sinds jaar en dag steken mensen vuurwerk af tijdens de jaarwisseling, een échte traditie. Maar dat betekent niet dat niemand hier hinder van ondervindt. Vooral voor ouderen, dieren en andere kwetsbare groepen is deze traditie helemaal niet zo’n feest. Met het instellen van vuurwerkvrije zones rondom bijvoorbeeld verpleeghuizen, parken of uitlaatplaatsen willen wij de overlast voor deze groepen proberen terug te dringen. Uniek is dit niet. Al in tientallen Nederlanse gemeenten geldt een dergelijk verbod rondom kwetsbare gebieden.

 

Dit betekent niet dat de Katwijkers niet langer kunnen genieten van deze traditie. Het is geen algeheel verbod en op de vuurwerkvrije zones na kan iedereen nog gewoon vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling. Met het instellen van de zones willen wij vragen om rekening te houden met elkaar, zowel mens als dier. Niet iedereen geniet van deze traditie, met deze maatregel hopen wij de overlast voor dieren en kwetsbare inwoners te beperken en kunnen andere inwoners blijven genieten van het vuurwerk!