Actueel

René Slootweg

Praat mee over groen

  • Geschreven door René Slootweg

Op initiatief van GemeenteBelangen werden verschillende organisaties uitgenodigd om in het gemeentehuis te spreken over groen. De feiten liegen er niet om, want in de afgelopen 8 jaar zijn er ruim 2000 bomen verdwenen. Er gaat geen week voorbij of er staat weer een kapvergunning in de krant.

Groen Sessie


Het is algemeen bekend dat GemeenteBelangen de groene partij is van Katwijk. En was eigenlijk de enige partij die op deze avond echt kleur bekent op de vraag “Trekken we hier de lijn mbt het groen”

Voor GemeenteBelangen is het afgelopen met weghalen van groen. Er mag geen centimeter groen meer verdwijnen.

Als er huizen gebouwd moeten worden, is er op de projectlocatie Valkenburg voldoende plek. De toekomstige wijk nieuw Valkenburg wordt dan nog steeds een ruim opgezette en groene wijk.

Maar in de rest van Katwijk is er nu al te weinig groen, dat moet bewaard blijven.
De sessie was vooral bedoeld voor de wethouder die binnenkort met het groenbeleidsplan gaat komen.

Voor GemeenteBelangen zou er bij elk beleidsstuk een Bomenparagraaf of groenparagraaf moeten komen. Ook toezicht op werkzaamheden, zoals leggen van kabel en leidingen is hard nodig. Daarnaast vragen we al een aantal jaar om de bomenkaart op de website van de gemeente te zetten.

Dit groene statement werd door alle insprekers bekrachtigd.

Zo sprak ecoloog Maarten Langbroek over het levende groen in Katwijk.
Met minder maaien, gebruiken van vooral inheemse soorten en het maken van ecologische verbindingen kunnen we het groen verbeteren.

Annemarie vd Plas hield een betoog over operatie steenbreek. Daar het klimaat natter en intenser wordt is het noodzakelijk dat dit water weg kan lopen. Met alle versteende tuinen is dat steeds lastiger.

Ook Katwijk Smart Village heeft naast haar succesvolle campagne voor R-net nog een groen appeltje te schillen. Zij komen met een aantal speerpunten om Katwijk groen te laten kleuren.

Het betoog van het Rijnpark door Dhr Nijgh, was uit ons groen hart gegrepen. Het is het laatste stuk binnenstedelijk groen en moet behouden blijven.

Een groene wandelronde door Katwijk is volgens Jan de Lange prima mogelijk. Zijn ringpark is met het plaatsen van bewegwijzering bijna compleet.
Een laatste plan om over Julianabrug van de nieuw in te richten Biltlaan een groenstrook te maken. Een ecologische groene verbinding, die de ecoloog ook al eerder noemde.

Maar aanleggen van groen alleen is niet voldoende, het moet ook goed onderhouden worden. Alex Bos van Boomadvies Nederland is een expert op het gebied van onderhoud en hamerde vooral op het feit dat de gemeente alleen gecertificeerde mensen moet gebruiken voor het onderhoud. Een “European Tree Worker” is zo’n certificaat. Daarnaast is toezicht op graafschade ook heel belangrijk.