Actueel

René Slootweg

Parkeren maar dan anders

  • Geschreven door René Slootweg
Het nieuwe parkeerbeleid is uit het hart van GemeenteBelangen gegrepen. De straten worden niet langer ingericht voor stilstaande auto’s maar voor mensen. En parkeren wordt ondergeschikt gemaakt aan de groenstructuur. De auto’s staan niet langer op de eerste plaats, maar leefbaarheid, voetgangers en fietsers. Parkeren 1
 
GemeenteBelangen wethouder Rien Nagtegaal noemde het een reset van het huidige parkeerbeleid. Waar het vorige beleid vol zal met uitzondering op uitzondering komt er nu een vereenvoudigd, duidelijk en fris beleid voor in de plaats! Met soms dwingende maatregelen om het blik uit de straten te krijgen, zoals het duurder maken van de tweede parkeervergunning en het schrappen van de derde. Maar ook met positieve stimulerende aspecten, zoals de eerste twee uur gratis parkeren in de winter om de middenstand te ondersteunen.
 
Daarnaast wordt het nieuwe beleid vereenvoudigd door onder andere de talloze vergunningenzones te schrappen. We kennen straks nog twee zones, centrum en ring. Waardoor het parkeergebied voor bewoners met een parkeervergunning wordt vergroot. Tevens is GB blij dat, zodra het technisch mogelijk is door kentekenherkenning, het garageparkeren voor mensen met een gehandicaptenkaart gratis wordt. Dit vergroot de toegankelijkheid voor mensen met een beperking, maar zorgt ook voor minder blik op straat! Ook wordt de bezoekersregeling in het betaald parkeren gebied aangepast. Zo kunnen er meerdere bezoekers per keer geregistreerd worden, is er geen maximum parkeerduur meer en geen gedoe met bezoekerspassen. GB wethouder Nagtegaal heeft daarnaast toegezegd het voorgenomen aantal van 500 bezoekuren te evalueren en zo nodig bij te stellen als dit te kort blijkt voor onze inwoners.
 
Parkeren op Zondag Voorstraat 1
 
 
En eindelijk is het dan een feit, betaald parkeren op zondag. Dit stond al lang in het verkiezingsprogramma van GemeenteBelangen en wordt nu geregeld. GB vindt dat als je gebruikt maakt van een betaalde voorziening, het niet uit moet maken welke dag het is. Hiermee komt er ook eindelijk handhaving op zondag. Foutparkeerders die regelmatig voor overlast of gevaarlijke situaties zorgen in Katwijk aan Zee zullen vanaf nu worden aangepakt.
 
  
Wel vinden wij het jammer dat de strenge regels voor auto’s niet voor fietsers gelden bij de strandopgangen en in het winkelcentrum van Katwijk aan Zee. Fiets fout is fiets weg is hard, maar is helaas nodig voor al die fietsers die vooral de strandopgangen belemmeren. Hier wordt eerst nog met fietscoaches gewerkt en na evaluatie wordt dit na de zomer heroverwogen.
  
 
Het nieuwe beleid gaat voor een groot deel al 1 augustus in werking.