Actueel

Amy Guijt

Verbeteren strand- en zwemveiligheid

  • Geschreven door Amy Guijt

Animatiebord muiEen verkoelende duik in de Noordzee bracht vorige week menig zwemmer in de problemen. De reddingsbrigade had het druk, waarschuwingsvlaggen wapperde & boeien moesten ons waarschuwen voor muien. Er kwam zelfs een NL alert aan te pas om zwemmers uit de zee te houden. Desondanks lijkt dit niet voldoende om noodsituaties te voorkomen. GemeenteBelangen vroeg burgemeester en wethouders daarom hoe wij de strand- en zwemveiligheid in Katwijk kunnen vergroten. De reddingsbrigade draait op vrijwilligers. Met de beschikbare middelen en mensen doen zij wat ze kunnen, iets waar wij als gemeente alleen maar dankbaar voor kunnen zijn. GemeenteBelangen vindt echter dat de strand- en zwemveiligheid ook een taak is van de gemeente. Zo vroeg de fractie of het college bereidt is om (betaalde) lifeguards in te zetten in afgebakende gebieden van de zee, zoals op de waddeneilanden gebeurd. Een terugkeer van de ouderwetse strandwacht op zijn hoge stoel. Ook verschillende pleiten momenteel voor speciale zwemzones in zee waar op zomerse dagen continu lifequards aanwezig zijn.

GemeenteBelangen vraagt daarnaast aandacht voor de communicatie over waarschuwingssignalen. Veel mensen lijken niet te weten waar de vlaggen, boeien of andere waarschuwingssignalen voor dienen. Regelmatig zie je kinderen dobberen op een luchtbed naast een boei die een mui markeert, toeristen de zee in plonzen bij een rode vlag of een potje voetbal op de zandbak ondanks sterke stroming. Vooral op warme dagen zoals afgelopen week lijkt dit het geval. Mensen van buitenaf bezoeken onze kustplaats waarbij vooral aandacht uitgaat naar een goed plekje, koud drankje & verkoelende duik. Voor dagjesmensen lijkt de communicatie rondom de gevaren van de zee nog te beperkt. Zo bestaan er prachtige animatieborden met uitleg over muien en wat te doen als je er in terecht komt. GemeenteBelangen heeft het college gevraagd of het een idee is deze te plaatsen bij de strandafgangen.

Tevens baart de veiligheid op strand ons momenteel zorgen. De fractie sprak met verschillende strandexploitanten die diverse problemen aankaarten. Zo is er veel overlast van groepen jongeren, stapelen de bergen afval zich op en hebben zij regelmatig materiële schade na een zomerse nacht. Ook zijn er tijdens de afgelopen hitte golf meerdere ochtenden wildslapers ontdekt. De inzet van handhaving en strandpolitie lijkt niet voldoende. GemeenteBelangen gaat graag eens het gesprek aan met de gemeenteraad om te kijken waar we volgende zomer als gemeente beter op kunnen inzetten. Onze fractie gaat voor een strand- en zwemveilig Katwijk.