Actueel

Amy Guijt

Huurkorting bij kleiner wonen

  • Geschreven door Amy Guijt

Een van de problemen op de woningmarkt is de doorstroming. Voornamelijk voor senioren die al jaren in hun huidige huurwoning wonen is het onaantrekkelijk om te verhuizen. Een eengezinswoning met tuin verruilen voor een klein appartement op vier hoog kan namelijk flink duurder uitvallen in de huurprijs. GemeenteBelangen vroeg een aantal maanden geleden bij behandeling van de woonagenda of het mogelijk was huurkorting toe te passen. Zodat huurders bij verhuizing naar een kleinere huurwoning nooit méér gaan betalen. Ophuurkorting kleinerwonen deze manier stimuleer je de doorstroming en komen er meer eengezinswoningen voor jonge gezinnen vrij in de sociale huursector.

In het antwoord op de vraag van GemeenteBelangen gaf de wethouder aan dat huurkorting door diverse wet- en regelgeving niet zo eenvoudig was als onze fractie dacht. Door de onmogelijkheden verdween het onderwerp huurkorting dan ook snel van tafel. Echter blijkt nu dat diverse andere gemeenten dit principe succesvol toepassen. De woningmarkt zit muurvast en iedere regeling die enigzins beweging op gang kan brengen is welkom. Tevens blijkt dat het voor woningcorporaties vaak een financieel gunstig effect heeft. Senioren die al jaren in hun eengezinswoning wonen betalen vaak een relatief lage huur. Wanneer zij de woning verlaten verhuurt de woningcorporatie de woning vaak weer tegen de nieuwe marktconform prijzen die een stuk hoger liggen dan het oude tarief. Ze lopen dus geen inkomsten mis door huurkorting toe te passen.

De woningcorporatie in Katwijk, Dunavie, heeft inmiddels wél een doorstroommakelaar ingezet om doorstroming te bevorderen. Huurders die graag willen verhuizen naar een kleinere woning kunnen extra ondersteuning krijgen van deze speciale makelaar. Huurkorting om te voorkomen dat huurders een hogere prijs voor een kleinere woning betalen is helaas nog geen onderdeel van deze ondersteuning. GemeenteBelangen hoopt dat de wethouder samen met Dunavie toch nog naar deze mogelijkheid gaat kijken. Want onze woningmarkt zit flink op slot