Actueel

René Slootweg

In memoriam Harry van Mierlo

  • Geschreven door René Slootweg

 

harrie met lampActief, gedreven, scherpzinnig, charmant, young at heart, al deze eigenschappen typeren Harry van Mierlo. De laatste decennia van de vorige eeuw was Harry van Mierlo de politieke leider van (toen nog de combinatie) D66/Gemeentebelangen; eerst 28 jaar als raadslid en lijsttrekker en van 1990 tot 1998 als wethouder. Welzijn, cultuur, zorg en toerisme waren zijn voornaamste aandachtsgebieden.


Harry heeft een belangrijke rol gespeeld in politiek Katwijk. Hij heeft zich ingezet voor voorzieningen voor alle Katwijkers, ongeacht hun kerk of overtuiging. Ook nieuwe ontwikkelingen konden op zijn steun rekenen. Zo is de Kinder Opvang Katwijk (KOK) onder zijn bestuurlijke regie tot stand gekomen, doordat hij het aandurfde de gemeenteraad voor te stellen de beschikbare rijkssubsidie voor kinderopvang aan KOK door te sluizen.

Dat was in die tijd gewaagd en het werd een spannend raadsdebat, maar met slechts één stem meerderheid haalde zijn voorstel het. Daarna kon de KOK van start. Onder Harry’s auspicien ontstond Young at Heart, een citymarketingplan om het toerisme naar Katwijk een broodnodige nieuwe impuls te geven. Door alle ondernemers en organisaties bij elkaar te brengen ontstond een platform dat gezamenlijk acties ondernam en resultaten boekte. Ook dat was toen nieuw voor Katwijk.harrie geeft duim

Harry was een harde werker. Hij wist het wethoudersschap te combineren met het directeurschap van De Wilbert – geen van beide eenvoudige functies. Hij startte zijn werkdag al vroeg op het gemeentehuis, ging in de loop van de ochtend naar de Wilbert om later ‘s middags terug te keren naar het gemeentehuis. Daarna wachtten hem ‘s avonds meestal nog politieke vergaderingen of andere verplichtingen.

Bij openingen of andere ceremonies kon je rekenen op zijn creatieve bijdrage of opvallende entree. Harry hield van feesten en kon zichtbaar genieten van aandacht. Hij was zeer geliefd: op zijn 60e verjaardag zong een groep van 60 Katwijkse vrouwen hem voor zijn woning aan de Zeeweg feestelijk toe.

Ook na zijn pensionering bleef hij actief, onder andere als bestuurder van de KOK en van de Bibliotheek. Hij bleef – weliswaar op afstand – de politiek en de partij volgen en was altijd present op de uitslagenavond van de verkiezingen. De viering van het 50-jarig jubileum van GemeenteBelangen is vanwege corona nu een jaar uitgesteld. GemeenteBelangen had dat graag samen met hem willen vieren. Maar dat zal nu niet zo zijn. GB en Katwijk zullen hem missen.

 

 

Harry van Mierlo

Harry van Mierlo 1936-2021