Actueel

René Slootweg

Wat is er nu aan de hand bij SCUM?

  • Geschreven door René Slootweg

Het interview van het bestuur van SCUM was voor GemeenteBelangen aanleiding direct in gesprek te gaan men hen. Fysieke gesprekken zijn altijd beter dan reageren op de berichten in de media, zo zit er de minste ruis op de lijn.

SCUM Logo2 SCUM wacht al heel lang op een verbouwing: om vele redenen is het iedere keer niet doorgegaan en elke keer bleef het bestuur braaf wachten op het juiste moment. De ambitie is echt geen hele grote verbouwing meer, maar wel een praktische. Het bestuur nam ons mee naar de verschillende ruimtes waar spullen liggen opgeslagen, zelfs op het invalide toilet. Deze spullen worden met enige regelmaat verplaatst om ruimte te maken om activiteiten mogelijk te maken. Er is een behoefte aan een echt grotere bergruimte waar deze spullen opgeslagen kunnen worden en vooral ook kunnen blijven liggen als ze niet gebruikt worden. Een andere behoefte is een scheiding van de grote zaal door een verplaatsbare wand en de isolatie/aanpassing van de keuken.
Daarnaast heeft SCUM minder subsidie gekregen, omdat ze niet vernieuwend zijn volgens de criteria van de nieuwe MAG aanvraag.

Maar hoe zit dat dan?

Ook ging GemeenteBelangen direct in gesprek met wethouder van Helden. Natuurlijk hadden we art 41 vragen kunnen stellen, maar dan krijg je pas na 30 dagen antwoord, nu konden we meteen wedervragen stellen.
Het was goed om te horen dat een kleine verbouwing van SCUM nog steeds op tafel ligt. De behoefte voor uitbreiding van het bergruimte, de tussenwand en keuken zijn nog bespreekbaar. Maar ook hier liet de wethouder horen dat door verschillende redenen op deze nog steeds geen klap is gegeven.

Met betrekking tot de aanvraag voor subsidie zijn er nog veel meer organisaties die moeite hebben om hun activiteiten goed onder woorden te brengen. En vergeet niet dat SCUM veel lastige doelgroepen over de vloer krijgt, in hun eigen woorden, “de deur staat voor iedereen open”. Ze hadden zelf gasten uit het oosten van het land die op de naastgelegen camping stonden…
Gelukkig heeft SCUM nog budget over van vorig jaar zodat de vermindering van subsidie niet te groot is, maar de gemeente gaat voor de aanvraag voor volgend jaar samen met SCUM in een zogeheten feedbackgesprek samen de aanvraag bekijken en beter maken. En als we zien wat SCUM doet past dit prima binnen het jongerenwerk en doen zij ook fundamenteel ander werk dan andere jongerencentra.

Wij hopen dat met de hulp van de gemeente de aanvraag voor subsidie voor volgend jaar wel voldoende is om alle specifieke activiteiten te kunnen doen en de deur voor iedereen kan blijven open staan. Maar de verbouwing van SCUM moet nu toch echt gaan gebeuren, dus roepen wij de gemeente op hier haast mee te maken.