Actueel

René Slootweg

Staat niet in het coalitieakkoord

  • Geschreven door René Slootweg

Tijdens de Algemene Beschouwingen was GemeenteBelangen positief verrast over de voorstellen vanuit de andere partijen voor meer investeringen in groen en duurzaamheid. In deze tijd van klimaatverandering en energietransitie is het dé tijd voor investeren in groen en duurzaamheid. Voor de verbetering van het leefklimaat in onze gemeente EN voor de toekomst van onze kinderen en de jongeren in ons dorp. Helemaal gezien de gezonde financiële situatie van de gemeente Katwijk.

oppositie monddood

Deze positieve instelling liep echter snel uit op een treurnis tijdens de Algemene Beschouwingen. Alle goede en groene voorstellen, niet alleen van GB, maar ook van andere oppositiepartijen liepen op tegen een harde blokkade van de coalitie. Er werd duidelijk gemaakt dat ‘de meerderheid in de coalitie beslist’. Daarbij werd er niet geluisterd naar de voorstellen van GB en andere partijen. Want wat niet in het coalitieakkoord stond, werd niet meegenomen of overwogen. Zodoende zijn de stemmen van veel burgers uit de gemeente Katwijk niet gehoord of zelfs verworpen.

Deze niet echt sociale vorm van democratie heeft ertoe geleid dat er weinig tot geen voorstellen voor aanpassingen op het gebied van groen zijn omarmt of zelfs maar gedeeltelijk zijn overwogen in de begroting.

GemeenteBelangen was het meest ontsteld over de draai van DURF en de CU betreft de Kwakelwei. Een schamel budget ter ondersteuning voor het aanvragen van subsidie is alleen maar een doekje voor het bloeden. Het laat de vrienden van Rijnpark in de kou staan terwijl er nu echt wel financiële ruimte is voor oplossingen. Oplossingen die nota bene samen met DURF zelf zijn voorgesteld vlak voor de verkiezingen. Maar als coalitiepartij is er schijnbaar besloten ook eigen voorstellen niet meer te willen overwegen.

Een gemiste kans voor een groen en leefbaar Katwijk voor de volgende generaties en de toekomst van onze gemeente.