Actueel

René Slootweg

GB: Extra krediet, dat doen we niet

  • Geschreven door René Slootweg

No moneyGemeenteBelangen trekt een streep bij de zoveelste kredietoverschrijding door het college. Dat vraagt ruim twee ton extra om het centrum in Katwijk aan Zee te verfraaien. GB is verrast dat het college dat durft te vragen.

Nieuwe klinkers in plaats van hergebruik
Eerst zou het college de klinkers in de Princestraat hergebruiken. Dat was duurder maar duurzaam en dat vond ook GB belangrijk. Nu blijkt dat hergebruik niet mogelijk is omdat deze klinkers te glad zijn voor fietsers. Maar nieuwe klinkers blijken nu ook duurder omdat ze van een hogere kwaliteit moeten zijn. Dit extra geld is volgens GB niet nodig als het college in het centrum een fietsverbod instelt  De oude klinkers zijn daarvoor stroef genoeg. En nieuwe klinkers met diezelfde stroefheid hoeven niet duurder te zijn.

Viskiosk kan niet verplaatst worden
Het college stelt dat het overleg met de viskiosk is “mislukt”. Het wilde die verplaatsen en heeft daarover gediscussieerd met de raad. Maar dat had weinig zin omdat het college het contract niet eenzijdig mag veranderen. Als het college het contract beter had gelezen, had het deze discussies en vertraging voorkomen.

Werkzaamheden in twee fases
Doordat het college het contract met de viskiosk niet goed had gelezen en de problemen rond de oude klinkers, is de tijdsplanning in het gedrang gekomen. Om die te redden besloot het college de verfraaiing in twee fases uit te voeren. Maar dat kost extra geld want de ambtenaren moeten dan extra uren draaien en de aannemer moet twee keer opstarten.

Het college geeft nu al jarenlang veel meer uit in het centrum van Katwijk dan in de andere dorpen. Een beetje extra mag omdat Katwijk aan Zee een regionale functie heeft, maar het is buiten proporties om nu extra krediet te vragen alleen om haast te maken. De wijken Frederiksoord en de Molenwijk wachten al jaren op een opknapbeurt.

Binnen budget
Volgens GB is het centrum te verfraaien binnen het huidige budget. Extra budget is niet nodig, ook al heeft het college zijn aanvraag verminderd van €277.000 naar €233.000. Nieuwe budgetoverschrijdingen na de Coligny en Haven 2 heeft Katwijk niet nodig.

GB zal tegen dit extra krediet stemmen en het college voorstellen het te doen met het gestelde budget.

Luister ook naar het RTV radio interview: https://soundcloud.com/kuijt/opknapbeurt-centrum-katwijk-aan-zee

Namens de fractie van GemeenteBelangen

Rene
René Slootweg