Actueel

René Slootweg

De bieb in de promenade, GB akkoord mits…

  • Geschreven door René Slootweg

Bieb(1)
Dat de informatievoorziening zoals verzorgd word door de bibliotheek, gemoderniseerd moet worden, is het grootste deel van de gemeenteraad het al langer over eens. Zo’n toekomstbestendige bieb is niet meer een stoffige boeken uitleenplek, maar een combinatie van verschillende andere dingen, zoals horeca, zzp/studie plekken, cultuur podium, VVV, zalen verhuur en misschien ook een muziekschool.

Geen grote hoofdbieb
GemeenteBelangen heeft al eerder aangegeven, voor ons hoeft er geen grote hoofdbieb te komen op een dure winkel locatie. De filialen van Rijnsburg (de Burgt) en Valkenburg (het Dorpshuis) bewijzen dat een kleine standalone bieb prima te bedienen is vanuit een centraal punt. Wij voldoen hier aan de wens van vele burgers, daar het draagvlak onder bevolking voor een grote hoofdbieb er nauwelijks is. Elke kern krijgt zijn eigen bieb voorziening: gelijke monnikken, gelijke kappen.

Onderhuur door en aan wie?
Ook is GB niet overtuigd dat de bibliotheek organisatie de juiste partij is om de onderhuur aan derden in het pand te gaan doen.

promenade Zeezijde
Hulp bij de winkel verplaatsing

De verplaatsing van de winkels uit de promenade moeten we volgens het college aan de markt overlaten, maar wel bijzonder dat als het op zondagsopening aankomt, het college keihard ingrijpt om de arme ondernemers te behoeden.

De gemeente heeft hier zeker een zorgplicht, daar wij als gemeente een deel van de detailhandel meters weghalen. Deze verplaatsing naar het Emmaplein ziet GB wel als een positieve ontwikkeling voor de leegstand aldaar.

Muziekschool in de kelder?
Er moet nog een goed onderzoek komen naar de inpassing van de muziekschool in de promenade, want geheel in de kelder lijkt ons niet de ideale oplossing. Ook geluidsdemping heeft aandacht nodig, daar de bieb weer stilte plekken heeft.

Burgerparticipatie
Noch de leden van de muziekschool, noch de leden van de bieb zijn gevraagd naar hun mening. Wel bijzonder dat het grootste deel van de toekomstige gebruikers niet om hun mening wordt gevraagd.

Prijsvraag
GemeenteBelangen ziet al lange tijd dat de naam “bieb” niet goed ligt binnen de bevolking, dus hebben wij een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuwe naam voor de toekomstige promenade. Inzending op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Conclusie
GemeenteBelangen ziet veel mogelijkheden in het gebruik van de promenade voor bieb, muziekschool, boekhandel, VVV, horeca en nog veel meer, maar verwacht nog meer onderzoek in detail om de resterende risico's verder weg te nemen.

Luister ook naar het radio interview op RTV over dit onderwerp: https://soundcloud.com/kuijt/bibliotheek-in-de-noordzee-passage

Namens de fractie van GemeenteBelangen

René Slootweg