Actueel

Geert Diemer

P. van Saxenstraat als erfgoed

  • Geschreven door Geert Diemer

Gedenksteen Spinozavereniging
De erfgoedcommissie heeft het college geadviseerd de woningen in de Petronella van Saxenstraat uit de jaren 1930 aan te wijzen als gemeentelijk monument.  Ze vormen één geheel met het zelfde type woningen op het Noordeinde, in de Stephana van Rossumstraat, de burgemeester Meijboomstraat en een enkele woning in de Kanaalstraat. De woningen zijn eigendom van Dunavie.

GB steunt dit advies.

De erfgoedcommissie constateerde in haar vergadering van 17 mei dat de hoofdvorm van de bouwblokken nog origineel en intact is. De woningen verkeren in goede bouwkundige staat en hebben een mooie detaillering zoals het metselwerk in late art Deco stijl. De woningblokken vormen samen een waardevol stedenbouwkundig profiel.

Als het college het advies opvolgt, kan Dunavie deze woningen wel opnieuw renoveren maar niet meer slopen. De woningen zijn gebouwd door de Rijnsburgse woningbouwvereniging Spinoza, die later is opgegaan Dunavie. Ze getuigen van de strijd die voorvechters van de sociale woningbouw hebben geleverd tegen de huisjesmelkers.

Luister ook naar het radio interview op RTV: https://soundcloud.com/kuijt/woningen-petronella-van-saksenstraat-op-de-gemeentelijke-monumentenlijst

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer