Actueel

René Slootweg

Dossier Westerbaan op naar het 50 jarige jubileum

  • Geschreven door René Slootweg

Westerbaan naambordHet Westerbaan dossier blijkt toch niet zo makkelijk als de wethouder doet voorkomen. Afgelopen raadsvergadering heeft de fractie van GemeenteBelangen er in een 10 minuten debat nogmaals aandacht  voor gevraagd.
 
De Westerbaan loopt momenteel van de N441 (de weg naar Wassenaar) tot aan de laatste rotonde bij Parnassia. Daar gaat hij over in de Cantineweg langs de scouting en om de speeltuin heen en sluit dan weer aan op de Koningin Julianalaan.
 
 
Westerbaan 4Blauw: Bestaande permanente Westerbaan
Rood:  De huidige tijdelijke ontsluiting
Roze: Verlengde Westerbaan sprookje college
Groen: permanente ontsluiting GB
 
De tijdelijke doorgang (rood op het kaartje) ligt er al bijna 10 jaar. Maar deze tijdelijke aansluiting over de Cantineweg is niet meer toegestaan als het bestemmingsplan (het zoveelste al) in maart 2016 afloopt. De blokken moeten dan weer op de weg als de gemeente niets doet.
 
Dit college wil net als de eerdere dat de Westerbaan niet meer aansluit op de Cantineweg, maar linksaf slaat dwars door de duinen (roze tracé op het kaartje) en over  de veredelde poepstrook (zoals D’66 dat noemde) en dan aansluit op de Meeuwenlaan.
Met dat tracé loopt de weg op één meter afstand van het Natura 2000 gebied. Het is zeer de vraag of de Raad van State dat goedkeurt. GB is daarom geen voorstander van dit tracé .
 
De wethouder denkt dat als hij de tijdelijke doorgang via de Cantinweg nog tien jaar open houdt, hij in die tijd die verlenging vlak langs Natura 2000 en dwars door de duinen kan realiseren. Daarom wil hij de Cantineweg met een nieuwe omgevingsvergunning open houden.
 
Laat de wethouder dan alsjeblieft in die tien jaar de wijk Zanderij, de wijk Koestal, de kinderen op de Duinrand school, de winkeliers en het winkelend publiek van het Bosplein, vrijwaren van de overlast en risico’s van deze tijdelijke oplossing.
 
Wethouder, maak deze aansluiting NU en wacht niet nog eens tien jaar. Die aansluiting blijft namelijk nuttig in het onwaarschijnlijke geval dat de gemeente de verlenging van de Westerbaan voor elkaar zou krijgen. GemeenteBelangen wil daarom dat de weg naar het Bosplein, een goede verkeersoplossing krijgt. GB denkt aan een verkeerslicht met zebrapad bij de school, verkeersremmende maatregelen door de Koestal en misschien een rotonde bij het Bosplein. Het college stelt daarentegen voor de komende 10 jaar NIETS te doen behalve beloftes uit te spreken. Die horen we nu al veertig jaar. Straks gaat dit dossier zijn 50 jarig jubileum nog halen.
 
De wethouder en het college moeten hun hoofd uit het duinzand halen en de bewoners om en rond deze weg een goede PERMANENTE oplossing geven en niet iedere keer een sprookje vertellen dat het over een paar jaar gaat lukken.  
Want het sprookje van het college eindigt niet in lang en gelukkig, maar duurt nog 10 jaar en is onveilig….
Voor fans van sprookjes: http://www.gb-blogt.com/blog/3/11/2014/het-sprookje-van-de-westerbaan
 
Namens de fractie van GemeenteBelangen
 
René Slootweg