Actueel

René Slootweg

Onderzoek naar lokale Identiteit

  • Geschreven door René Slootweg

identiteitsverliesNa de fusie in 2006 is er nog steeds geen “wij” gevoel binnen de gemeentegrenzen van Katwijk.

Ook al wordt Rijnsburg in de volksmond liefkozend “Katwijk-Oost” genoemd, de Rijnsburgers en Valkenburgers voelen zich achtergesteld aan het “centrum” van Katwijk.

De grote investeringen worden niet in deze dorpen gedaan, zoals: zwembad, bibliotheek, Westerbaan, centrum Katwijk aan Zee, parkeergarage en kustversterking, Katwijkse voetbalclubs. Hierdoor wordt het gevoel van achterstelling aangewakkerd.

Maar er zijn er toch projecten in Rijnsburg gedaan? Helaas ziet de Rijnsburger het project Brouwerstraat niet echt als een verbetering.

Zij willen vooral een veilige vrachtwagen-vrije Brouwerstraat. Een plan van GB voor een ontsluiting via de Bankijkerweg heeft het niet gehaald in de raad.

Dat de Molenwijk eerst wordt opgeknapt dan het eerder gestarte traject van Fredriksoord, doet hier ook geen goed aan.

Ook Valkenburg voelt zich een beetje in de steek gelaten door het extra geluidsoverlast er straks gaat komen met de nieuwe Rijnlandroute.

Natuurlijk snappen de Rijnsburger en Valkenburgers dat in een gemeente de centrum functie niet altijd in het midden ligt.

Het gemeenschapshuis in Rijnsburg is een zet in de goede richting. Er is qua communicatie, maar ook met meer effectieve projecten, een goede inhaalslag te doen.

Een troost, het gemeentehuis staat nog steeds in Katwijk aan de Rijn en niet ook nog in Katwijk aan Zee…..

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

René Slootweg

Naar aanleiding van een recent onderzoeksrapport: "Onderzoeksrapport over lokale en regionale identiteiten"