Actueel

GB admin

Droge poortjes in Frederiksoord?

  • Geschreven door GB admin

Gebrekkige afvoer van regenwaterWat doen we met de natte poortjes van Frederiksoord? De gemeente mag de poortjes niet zelf opknappen want ze zijn particulier eigendom. Meerdere woningeigenaren hebben daarom  geprobeerd hun buren over te halen mee te betalen aan het ophogen van de bestrating en het aansluiten op het riool. Dat kost € 150,- tot € 200,- per woning. Maar als één buur niet mee doet, doen anderen meestal ook niet mee. En dan blijven er toch nog plassen regenwater staan. Bovendien wil niemand gekke Henkie zijn en betalen voor die onwillige buur.  

Hoe kan het dan wel?

De gemeente Katwijk is nu van plan in de aanbesteding voor fase 1 van de opknapbeurt voor Frederiksoord op te nemen dat de aannemer voor elk poortje een offerte uitbrengt naar deze bewoners. Fase 1 is het gebied tussen de Floralaan, de Eikenlaan en de Frederiksoordlaan en komt aan de beurt in 2016.

Die offerte kan om twee redenen uitzonderlijk goedkoop zijn. De eerste is dat de aannemer geen aanrijkosten heeft voor de poortjes, omdat zijn machines en personeel er al zijn voor het verhogen van de openbare bestrating. Dat scheelt misschien wel tien procent in de kosten. De tweede reden is de voortdurende crisis in de bouw. Aannemers zijn al blij als ze werk hebben en de salarissen van hun personeel en hun kapitaallasten kunnen betalen. Daarom schrijven de meesten momenteel in zonder een voorziening voor winst en risico. Dat scheelt mogelijk weer eens tien procent in de kosten.

Zo’n goedkoop aanbod komt zeker de eerste veertig jaar niet terug. GemeenteBelangen is daarom meer dan tevreden over dit initiatief van de gemeente.

Toch nog allemaal droge voeten?

Alle poortjes in Frederiksoord kunnen droog vallen als alle eigenaren gebruik maken van dit eenmalig prijsvoordeel. Eigenaren van de poortjes, let op in 2016 en organiseer je dan!  Anders blijven jullie natte voeten houden als via het achterom naar je eigen woning gaat.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer