Actueel

GB admin

Katwijkers weten de weg niet vaak te vinden

  • Geschreven door GB admin

Katwijks Museaum katwijk Binnen 2Een delegatie van de Katwijkse gemeenteraad was woensdagavond 26 november aanwezig in het Katwijks Museum om te horen en te beleven waar deze organisatie mee bezig is. Van GemeenteBelangen waren de fractieleden Gerard Bol en René Slootweg aanwezig. Beiden werden ook nu weer geïmponeerd door wat er in het Katwijks museum met een ongeveer honderdtachtig vrijwilligers dagelijks wordt gerealiseerd.

In het uitgebreide woord van welkom door voorzitter Hans Schonenberg werden we meegenomen naar alle plannen die het Katwijks Museum voor de komende jaren heeft. Maar er werd ook vol trots teruggeblikt op wat er de laatste jaren was gerealiseerd. Dat kon variëren van een nieuw lichtplan om de kunstwerken beter uit te lichten tot bijzondere exposities zoals die over visserstruien.

En dat alles in de wetenschap dat met de bezuinigingsoperatie ‘Scherp aan de wind’ het Katwijks Museum ook 10% heeft moeten inleveren naast het feit dat de jaarlijkse subsidie al vier jaar niet wordt geïndexeerd.

Katwijk Binnen wordt zichtbaar

Er wordt nog steeds hard gewerkt aan de  maquette om het hart van Katwijk Binnen uit vroegere jaren te tonen. Rondom deze grote vitrine, waar ook plek is voor de uit die vroegere jaren bekende bussen, de blauwe tram en vaartuigen op de Oude Rijn, is er in de zaal over Katwijk Binnen al het nodige te zien van het Heerenschool, het vergeten kerkklokje, de tuindersgeschiedenis en nog veel meer.

Schonenberg: ‘Museumbezoek willen we nog interactiever maken door het gaan toepassen van bijvoorbeeld touchscreens. Zo blijven we voortdurend in beweging als Katwijks Museum’.

De deur staat open

Na een rondleiding door het museum, waar we ook een blik in een goed gevuld depot konden werpen, werd een film over de moderne visserij bekeken. Deze sloot mooi aan bij de huidige expositie ‘Katwijk, steeds verder van huis’ over de visserij na 1960. Daarmee kwam er een einde aan het politieke werkbezoek. ‘Hopelijk zullen nog vele Katwijkers volgen, want daar schort het nog wel aan’, aldus voorzitter Schonenberg. GemeenteBelangen is in ieder geval trots op wat dit museum met haar honderdtachtig vrijwilligers aan de bezoekers, jong en oud(er) te bieden heeft.

Names de fractie van GemeenteBelangen,

Gerard Bol