Actueel

René Slootweg

GemeenteBelangen wil veilige oversteekplaats

  • Geschreven door René Slootweg

VerkeerslichtBij de behandeling van de nieuwe plannen voor de Oegstgeesterweg in de Katwijkse gemeenteraad donderdag 25 september vroeg GemeenteBelangen aandacht voor de voetgangersoversteekplaats. Deze nieuwe oversteekplaats wordt net zo ingericht als in de Rijnstraat, een zebrapad met stoplichten maar niet bij een kruispunt, met alle mogelijke gevolgen van dien.

De oversteekplaats in de Rijnstraat is primair bedoeld voor schoolgaande kinderen die te voet of met de fiets veilig de Rijnstraat willen oversteken. Het knelpunt is dat er wel door de automobilisten wordt gestopt voor het rode verkeerslicht, maar dat werkelijk geen enkele fietser of berijder op een scooter of brommer rijdende in de Rijnstraat schijnt te weten dat je voor datzelfde rood moet stoppen. Dit leidt dagelijks tot vele gevaarlijke verkeerssituaties.

Gevaarlijke verkeersoplossing

Volgens wethouder Mostert zou er in de aanloop toezicht van G.O.A.’s moeten komen. Maar eigenlijk vindt hij dat het geen nut heeft en heeft daarom heeft hij in deze raadscommissie ook geen toezegging gedaan om dit te bewerkstelligen.

Met deze verkeerslichten in de Rijnstraat willen we als gemeente toch een veilige oversteek voor fietsers en voetgangers garanderen? In werkelijkheid worden velen bij hun oversteek op het laatste moment verrast door toch doorsnellende berijders van brommers, scooters en fietsen in de Rijnstraat. Zijn ze toch weer dertig seconden eerder bij het volgende verkeerslicht!

Dit is voor de fractie van GemeenteBelangen onacceptabel. Een oversteek moet voor onze schoolgaande jeugd veilig zijn. En als er een onveilige situatie ontstaat omdat de verkeersregels overtreden worden, moet er gehandhaafd worden. Een postende G.O.A. of wijkagent een paar keer per week op de spitstijden van startende en sluitende scholen kan al preventief werken.

GB zet het licht voor u op groen

GemeenteBelangen stelt zich voor dat deze oversteekplaats in de Rijnstraat niet uniek is in de optredende onveilige verkeerssituaties en dat er nog veel meer ‘onveilige’ oversteekplaatsen zijn. GB hoort graag van burgers uit alle kernen welke oversteken er nog meer extra aandacht moeten verdienen. En laat dan ook duidelijk weten wat het knelpunt is en welke acties er mogelijk al zijn ondernomen om het punt veilig(er) te maken. GemeenteBelangen zal deze inventarisatie dan gebundeld aan de wethouder aanbieden met de vraag hier aandacht aan te besteden. Onveilig kan ook een te kort afgestelde oversteek zijn zoals bij de Callaoweg. Hier moet je goed ter been zijn en een geoefende snelwandelaar, want met een normale pas ga je het niet redden. Ook deze voorbeelden ziet GB graag. Het contactadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op 11 Oktober toegelicht in een interview bij de RTV, luister het interview hier terug: https://soundcloud.com/kuijt/141011-raadslid-rene-slootweg-over-gevaarlijke-oversteekplaatsen

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

René Slootweg