Actueel

GB admin

Masterplan Katwijk aan Zee biedt kansen

  • Geschreven door GB admin

Donderdagavond 15 mei moest de raad een oordeel vormen over het masterplan voor Katwijk aan Zee. Het college had daarvan gatenkaas gemaakt door drie grote onderwerpen te verwijderen: de weekmarkt, de locatie van een nieuwe bibliotheek en de parkeerproblematiek.

De Zwaaikom bleef over als discussiepunt. Dat is een grotendeels geslaagd stukje stedenbouw rond het Prins Hendrikkanaal. Het college ziet de Zwaaikom als uitgaansgebied: er mag alleen horeca bijkomen. Het wil geen winkels meer toelaten en verbiedt uitbreiding van de bestaande. B&W wil daarmee de winkels in de Princestraat en Zeezijde beschermen. Maar winkeliersvereniging Zeezijde vraagt daar sinds 2013 niet meer om.

zwaaikomDetailhandelsvisie van Katwijk

De wethouder baseert zich op de detailhandelsvisie. Die heeft als doel alleen kernwinkelgebieden te behouden. Verspreide winkels buiten die gebieden en het rijtje naast de Hoogvliet in Rijnsburg mogen niet uitbreiden. Dit doel is vooral ingegeven door de groei van de webshops.  Door deze shops krimpen de winkelgebieden in bijna alle gemeenten.

Maar anders dan deze verspreide winkels heeft de Zwaaikom een dubbele functie: funshoppen en uitgaan.  Het college heeft gelijk dat het de horeca wil versterken. Maar die leeft van passanten die komen funshoppen en een uurtje neerstrijken op een terras of in een cafetaria, koffietent, restaurantje of pannenkoekenzaak. Als de gemeente bemoeilijkt dat het huidige winkelbestand zich aanpast aan de economie, komen er geleidelijk aan minder passanten en zet de gemeente dus ook de omzet van de horeca onder druk.

En dat is jammer want door het afmeren van varend erfgoed en sloepen, lang geleden al door GB voorgesteld, komen er meer bezoekers naar deze locatie, vanuit Katwijk en daarbuiten.

Verplaatsing van de weekmarkt

GB attendeerde de wethouder op het feit dat veel niet-rijke huishoudens uit Valkenburg, Katwijk aan den Rijn en Rijnsburg vrijdagmiddag naar de weekmarkt op het Piet Heinplein fietsen voor hun boodschappen.  Als de gemeente die weekmarkt verplaatst naar de Princestraat komt die grote markt voor velen buiten bereik. Met de auto gaan is geen optie, want dan ben je al gauw je voordeel kwijt. De wethouder antwoordde dat de gemeente onderzoek had gedaan naar de bezoekers. Hij deelde ook mee dat de gemeente in een klankbordgroep sprak met belanghebbenden en erkende dat daarin geen bezoekers van de weekmarkt zitten. Het uitgeholde masterplan komt 5 juni in de raad voor besluitvorming.

Namens de fractie van GemeenteBelangen

Geert Diemer