Actueel

René Slootweg

Vuurwerkvrije zones in Katwijk nog in 2014!

  • Geschreven door René Slootweg

Vuurwerk VrijezoneNaar aanleiding van vragen van GemeenteBelangen werd afgelopen raadsvergadering gesproken over vuurwerk vrije zones in Katwijk.

Bij GB kwamen veel klachten binnen m.b.t. vuurwerkoverlast, op de dagen voor 31 december, maar zeker ook op 31 december wanneer het toegestaan is van 10 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s nachts.

In verschillende gemeentes zijn al zulke vuurwerkvrije zones ingesteld. Dit kan via de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) geregeld worden.

Een beperking van de tijden is helaas lokaal niet te regelen, maar zal wel onder de aandacht gebracht worden bij de landelijke politiek. Dat wil zeggen, bijvoorbeeld later dan 10 uur ’s ochtends…

vuurwerk1GemeenteBelangen had ook het idee om een centraal vuurwerk te organiseren op oudjaar, maar daar kregen we helaas niet alle handen van de verschillende politieke partijen voor op elkaar.

Dit was wel het geval voor de vuurwerkvrije zones. Dus er is afgesproken is om nog voor de zomer een voorstel te krijgen met een aantal vuurwerkvrije zones waar op 31 december geen vuurwerk afgestoken mag worden. Niet te veel zones, want dan is het moeilijk te handhaven.

Mocht u voorstellen hebben voor bepaalde gebieden; winkelcentra, bejaardencentra, etc. laat het ons weten, dan kunnen wij dit meegeven voor het voorstel.

Dan blijft nog het ‘probleem’  van de handhaving over. Hoe kunnen we het illegale vuurwerk opsporen, maar ook het legale vuurwerk  dat op andere dagen word afgestoken.

Juridisch is het niet haalbaar om te handhaven op een ‘open verpakking’. Maar er is in Leiden vorig jaar een proef geweest met microfoons die een soort meting doen om exact te bepalen waar het vuurwerk wordt afgestoken. Deze proef zal dit jaar vervolgd worden en aangepast. We zullen in 2015 de Leidse evaluatie goed bekijken of deze investering in Katwijk ook kan werken…

Namens de Fractie van GemeenteBelangen,

René Slootweg