Actueel

GB admin

KiesKatwijk: een toverhoed?

  • Geschreven door GB admin

Sinds kort is Katwijk weer een lokale politieke partij rijker. Een verrijking van het Katwijkse politieke palet, zeker als, blijkens een interview met Jaap Haasnoot in het Leidsch Dagblad van 28 december jl., een “samenwerkingspartij met tamelijk wilde, sprankelende oplossingen” in het vooruitzicht worden gesteld. Dan is mijn interesse direct gewekt. Wat heb ik tot nu gemist? Nou, dat is nogal wat… volgens KiesKatwijk. Zo wordt de huidige politieke partijen verweten ofwel achter het college aan te lopen, ofwel te zitten slapen ofwel zich druk te maken om verkeerde dingen, zoals de handhavingsstrategie voor het alcoholbeleid, de koopzondag en de windmolens op zee.

Ik begrijp dat profilering voor een nieuwe politieke partij belangrijk is, maar om dan andere politieke partijen direct te verwijten samenwerking te zoeken en zichzelf vervolgens als “samenwerkingspartij” neer te zetten wat dus neerkomt op achter het college aanlopen… is op zijn zachtst gezegd origineel te noemen. Of zie ik iets over het hoofd? In mijn ogen is samenwerken in de politiek een basisvereiste om tot afspraken te kunnen komen. Dat is iets anders dan achter het college aanlopen.

MicOok worden verschillende relevante maatschappelijke vraagstukken, waar de landelijke politiek zich terecht druk over maakt en die mensen raken, gebagatelliseerd door deze af te schilderen als “achter de verkeerde dingen” aanlopen. Dit wekt op zijn minst de indruk dat KiesKatwijk geen breed maatschappelijk blikveld heeft. Een bewuste keuze, een gemiste kans of toch te snel willen profileren?

Hoe zit het ook al weer met het stokpaardje van KiesKatwijk om het Vliegveld Valkenburg open te houden? Het zou KiesKatwijk sieren als tegelijkertijd wordt aangegeven wat het realiteitsgehalte is van dit “tamelijk wilde plan”.  De rijksoverheid heeft destijds besloten het vliegveld te sluiten, ondanks het feit dat de gemeente hier niet voor was.
Er is dus gekozen. Ik word een beetje verdrietig van dit sprankelende gedachtegoed. Het beeld dat KiesKatwijk oproept, schurkt dicht aan tegen de beloofde duizend euro van de VVD bij vorige verkiezingen. Weet u het nog? Ik ben gek op beloftes, maar geloven doe ik het ook nu niet. KiesKatwijk zet zichzelf neer als dé oplossing voor Katwijk, maar kenmerkt zich eerder als een toverhoed. In mijn ogen is politiek bedrijven iets anders dan toveren. Politiek bedrijven is gewoon eerlijk vertellen wat er wel en wat er niet kan! Helaas, ik heb toch niets gemist…….

GemeenteBelangen

Emile Soetendal