Actueel

René Slootweg

GB bezoekt winkelcentrum ‘in de Hoftuin’

  • Geschreven door René Slootweg

Vorderen gemeente en winkeliers met de belangrijke opknapbeurt van het winkelcentrum ‘in de Hoftuin’ in Rijnsburg? Woensdagochtend 23 oktober gingen raadsleden Gerard Bol, René Slootweg en Marcel van Tol en steunfractielid Geert Diemer van GemeenteBelangen kijken, samen met de voorzitter van de winkeliersvereniging, Theo van Haastrecht. De Katwijkse gemeenteraad gaf de gemeente in september 2013 geld om, samen met de winkeliers, een beheerplan op te stellen. De gemeente start deze samenwerking met quick wins, kleine en goedkope maatregelen die het aanzien van het winkelcentrum verbeteren en tegelijk de inzet van de winkeliers testen. Ook hoopt ze dat deze kleine acties de winkeliers zullen aanzetten tot grotere investeringen.

Voorbeelden van verbeteringen
Een voorbeeld is het opknappen van de ingang aan de kant van het grote parkeerplein door de nodeloze ‘luchtbruggen’ weg te halen. De winkeliers hebben die taak op zich genomen en een lokale architect in de arm genomen. De winkeliers gaan ook stoppen met het plaatsen van hun reclameborden buiten de luifels. Deze geven het centrum een rommelig aanzien. En ze zullen bijdragen aan de vervanging en verplaatsing van de groenbakken.
De gemeente heeft ondertussen het bankje naast de Wilhelminaboom opgeknapt evenals het bankje rond het beeldje bij het kruispunt. En ze heeft opdracht gegeven voor een nieuw lichtplan om de afgeschreven en sfeerloze straatverlichting te kunnen vervangen door verlichting die past bij de vernieuwde uitstraling.

Hoftuin 2

De eerste stappen zijn gezet
Gemeente en winkeliers zetten dus inderdaad de eerste stappen voor de grote opknapbeurt van het belangrijkste winkelcentrum van Rijnsburg waar mensen hun brood, vlees en groente kopen én hun kleren, boeken, brillen, dieren en dierenvoer. Ook kunnen ze er hun vakanties  boeken, hun kleding laten herstellen en hun haar laten knippen.
De vijf marktkramen op het Hoftuinplein versterken dit centrum. Maar GemeenteBelangen zal de gemeente vragen of deze kramen niet beter passen op Vliet Noordzijde. Daar roepen ze de sfeer op van vroeger en verbinden ze het centrum met de winkels in de Kerkstraat.  Bovendien staan de kramen daar in een rij zodat de gemeente gereserveerde plaatsen snel kan vrij geven als er geen kraam voor komt. Momenteel reserveert de gemeente op het Hoftuinplein dinsdags een blok van tientallen parkeerplaatsen die de hele marktdag geblokkeerd blijven, ook als er maar drie marktkooplui komen. Is dit een extra quick win voor winkelcentrum ‘in de Hoftuin’?
 

Er liggen kansen voor ‘in de Hoftuin’
Opknappen van het vastgoed kost veel geld. Dat moet vooral komen van de tien verenigingen van eigenaren die elk een deel van het centrum bezitten. Sommige zijn Rijnsburgers, maar andere zijn vastgoedmaatschappijen zonder binding met Rijnsburg die alleen kijken naar rendement. De winkeliersvereniging zal deze beleggers moeten overhalen. Hopelijk helpen deze quick wins. Er liggen kansen welke alleen met ieders inzet kunnen worden benut.
Van Haastrecht: ‘Rijnsburgers komen niet naar ‘In de Hoftuin’ om te winkelen, maar voor hun gewone boodschappen. Daarom moeten we er met elkaar voor zorgen dat het aantrekkelijk blijft en plezierig verloopt’.

Geert Diemer, steunfractielid GemeenteBelangen.