Actueel

GB admin

Vragen GB leiden tot betere dienstregeling busvervoer

  • Geschreven door GB admin

Zoals vorig jaar al uitvoerig gemeld is de dienstregeling voor het busvervoer voor (westelijk) Rijnsburg, Katwijk aan den Rijn en Valkenburg met ingang van de dienstregeling 2013 aanzienlijk verslechterd. De kwartierdienst voor (westelijk) Rijnsburg en Katwijk aan den Rijn en de halfuurdienst voor Valkenburg werden vervangen door een uurdienst.

Bus 1Deze aanzienlijke verslechtering van het busvervoer voor de inwoners van deze kernen en de gevolgen daarvan zijn destijds voor GemeenteBelangen aanleiding geweest dit aan de orde te stellen en vragen hierover te stellen aan burgemeester en wethouders. Ook is er vervolgens door de raad enkele malen over gesproken. Dit heeft ertoe geleid dat er vanuit de gemeente druk is uitgeoefend op Arriva om tot een verbetering van de dienstregeling te komen.

Nieuwe dienstregeling
Dit heeft erin geresulteerd dat op werkdagen lijn 37 door Rijnsburg en Katwijk aan den Rijn tijdens de spitsuren van ongeveer 06.00 tot 09.00 uur en van ongeveer 15.00 tot 19.00 uur een halfuurdienst gaat rijden. Tijdens de daluren en op zaterdag en zondag blijft de uurdienst gehandhaafd. Dit zal ingaan per nieuwe dienstregeling in december, waarbij deze bus in het vervolg via de nieuwe wijk Nieuw Rhijngeest in Oegstgeest naar Leiden gaat rijden..
Om dit te realiseren moest Arriva dienstregelinguren vrijmaken.

Wat houden de veranderingen in?
Dit is gebeurd door de frequentie op trajecten in Leiderdorp te verlagen en het schrappen van enkele vroege en late ritten op de buslijnen 37 en 38 door Rijnsburg en Valkenburg waar heel weinig gebruik van wordt gemaakt (gemiddeld gebruik was 0 tot 2.8 instappers per rit). De weinige reizigers die hiervan gebruik maakten zullen helaas een ander middel van vervoer moeten kiezen of een (iets) grotere afstand moeten afleggen naar één van de andere buslijnen. Met de huidige uurdienst zijn echter veel meer reizigers gedupeerd. Dit is de afweging die Arriva heeft gemaakt.

Wat vindt GemeenteBelangen hier van?
Hoewel wij blij zijn met deze verbetering voor Rijnsburg en Katwijk aan den Rijn betreuren wij het dat de frequentie voor Valkenburg (lijn 38) niet wordt verbeterd. Ook hadden wij liever gezien dat de frequentie van lijn 37 door Rijnsburg en Katwijk aan den Rijn niet alleen tijdens de spitsuren wordt verhoogd, maar een groter gedeelte van de dag. Maar helaas is dit het maximaal haalbare gebleken.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Leen v. Poppel