Actueel

GB admin

‘Gewoon hier parkeren, niemand kijkt’

  • Geschreven door GB admin

Koomansplein autovrij 1Bij een werkbezoek vrijdag 5 juli aan het Genootschap Oud Rijnsburg keek ik rond 12.00 uur even uit het raampje richting Burgemeester Koomansplein en ik moest even met mijn ogen knipperen.

Aan de kant van ‘de Burgt’ stond het vol (tijdelijk) geparkeerde auto’s. Deze waren vast en zeker van op hun kroost wachtende ouders van de Wilhelminaschool. Want menig ouder hing, verveeld kijkend, uit het vanwege de warmte opengedraaide raampje.
Toen voegde collega fractielid Leen van Poppel, ook mee op werkbezoek, mij toe dat het ‘autovrije plein’ blijkbaar een zeer rekbaar begrip is. Daarom maar deze twee foto’s als ‘bewijsmateriaal’ gemaakt.

Wat staat er op de website van ‘de Burgt’ over?
Op deze website lees ik deze passage: ‘Bij de prachtige inrichting van het gemeenschapshuis ‘de Burgt’ en het gezellige terras aan de voorzijde past een representatief plein. Dat betekent dat er plantenbakken komen en dat parkeren niet is toegestaan. Er zal hierop meer worden gecontroleerd. In de directe omgeving is voldoende parkeergelegenheid.
De gebruikers en bezoekers van zowel het gebouw als van het terras hebben er voordeel van als het plein aan de voorzijde vrij blijft voor wandelaars en fietsers. Parkeergelegenheid voor auto’s is er voldoende aan de andere zijde van het plein en aan de achterzijde van het gebouw. De gemeente zal daarom de plantenbakken die er stonden weer terugplaatsen en de het parkeren aan de kant van het plein niet meer toestaan.
Op het Burgemeester Koomansplein was parkeren aan de kant van het voormalige gemeentehuis van Rijnsburg niet toegestaan. Tijdens de (ver)bouwwerkzaamheden is dat door vooral de aanwezige bouwbedrijven op grote schaal wel gedaan en het lijkt nu voor velen een gewoonte te zijn geworden. Nu ‘de Burgt’ en het Burgemeester Koomansplein, nog meer dan voorheen, het kloppend hart van de Rijnsburgse gemeenschap zijn, wil de gemeente de kant van ‘de Burgt’ graag weer vrij hebben van auto’s’.

Koomansplein autovrij 2Twee tips en één vraag
Als we als gemeente zo stellig melden dat er ‘meer zal worden gecontroleerd’, dan ligt hier echt een schone taak. Dat is tip één en de tweede tip is: ‘Wilt u rustig bij de brasserie op het terras zitten, kies dan niet de tijden dat de nabijgelegen school start of eindigt. Anders kunt u net zo goed met uw tafeltje op de Haagse Laan van Meerdervoort gaan zitten wat uitzicht en uitstraling betreft’.
En mijn vraag is de volgende: ‘Automobilisten, wilt u bij het met de auto halen en brengen van uw leerplichtige kids goed kijken hoe de wandelende en fietsende schoolkinderen zich tussen de auto’s moeten bewegen om veilig thuis te kunnen komen?’

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Gerard Bol