Actueel

GB admin

GemeenteBelangen beleeft bloeiend Rijnsburgs verleden

  • Geschreven door GB admin

Genootschap Oud Rijnsburg 1Leden van de fractie en steunfractie van GemeenteBelangen bezochten vrijdag 5 juli het Genootschap Oud Rijnsburg. Na een overheerlijke kop koffie met Rijnsburgse koek werd eerst een toelichting gegeven op de veranderde inrichting waar de vier touchscreens duidelijk aangeven dat het museum met de uitkijk op het Burgemeester Koomansplein met de tijd is meegegaan.
Dit alles werd gerealiseerd door een grote groep vrijwilligers die naast het bestuur actief is. Want er is zeker veel gebeurd om ‘up to date’ te blijven, maar er liggen ook nog vele mogelijkheden. Want waar de tentoonstellingsruimte op de begane grond is verdeeld in tijdvakken, is er ook een mooie uitstalling van te kopen brochures en boeken aanwezig. En op de bovenverdieping (ook met een stoeltjeslift bereikbaar) zijn er de mogelijkheden voor wisseltentoonstellingen en is er in een authentieke kamer uit vorige eeuwen ook een officiële gemeentelijke trouwlocatie.

Genootschap gedragen door de gemeenschap
Veel donateurs dragen het Genootschap Oud Rijnsburg een warm hart toe. En deze belangstelling blijkt nu ook uit het bezoek aan de boeiende huidige wisseltentoonstelling over de Rijnsburgse middenstand in vroegere tijden.
Genootschap Oud Rijnsburg 2Maar het is ook goed om altijd te blijven kijken naar nieuwe kansen en uitdagingen. Zo kan het ‘Platform Musea’ van de vijf Katwijkse musea zeker nog effectiever worden ingezet. Maak een koppeling met de brasserie in ‘de Burgt’ door op de openingsdagen van het museum in de brasserie bij een consumptie een gratis toegangskaartje te verstrekken. Tevreden bezoekers zijn immers de ambassadeurs van je museum! Dan zijn er ook nog vragen of de toren mogelijk gebruikt kan worden om te beklimmen en van het uitzicht te genieten. Katwijk aan Zee heeft zijn vuurbaak en Rijnsburg heeft… Zou het een optie zijn om het nabijgelegen pandje aan te kopen om nog meer materialen te kunnen tentoonstellen en de achterliggende tuin geschikt te maken voor…

Een pareltje lokaal cultureel erfgoed in het Rijnsburgse dorp
Het waren zomaar wat punten en vragen die naast de rondleiding voor de fractie- en steunfractieleden van GemeenteBelangen aan de orde kwamen. Het is in ieder geval een genootschap waar de passie voor de Rijnsburgse geschiedenis in het bloed van alle betrokkenen ruimschoots aanwezig is. ‘Want zonder geschiedenis heb je geen toekomst’, zei ooit iemand, zelfs in Rijnsburg niet.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Gerard Bol