Actueel

GB admin

‘Jullie zijn toch ook die lui van de politiek in Katwijk’

  • Geschreven door GB admin

Dat zou zo maar een vraag kunnen zijn die je als Katwijks gemeenteraadslid de afgelopen dagen na de turbulente raadsvergadering van donderdag 14 februari jl. voor de voeten geworpen zou kunnen krijgen. De ondertoon die je dan zou proeven is: ‘Dan hoor je zeker ook bij die lui waar het gesproken woord vaak meer is dan een leugentje om bestwil?’.
Dit alles komt uit voort uit het feit dat sinds donderdagavond 7 februari de VVD met de fractie en het bestuur ‘in the picture’ waren (en zeker nog zijn na genoemde raadsvergadering) met het afzetten van hun fractievoorzitter.

Donkere wolkenIk denk dat elk raadslid op hetgeen er is gebeurd in politiek Katwijk door familie, buren, bekenden maar ook onbekenden is aangesproken. Wat er zich bij de VVD heeft afgespeeld werd een gespreksonderwerp bij de koffie, in de pauze, de verjaardag, op straat enz.

Mijn stellingname, en die van de fractie van GemeenteBelangen, is dat wat er is gebeurd een interne VVD – aangelegenheid betreft. Dit staat dan los van het feit dat het een persoonlijk drama betreft en ik me persoonlijk afvraag of je niet op een andere wijze tot mogelijk het scheiden der politieke wegen had kunnen komen. Maar dat is mijn observatie vanaf de buitenkant en er zullen ongetwijfeld prangende motieven zijn dat het op deze wijze heeft plaatsgevonden.

Maar toch is wat er is gebeurd, zeker met de nasleep van berichtgeving in De Katwijksche Post donderdag 14 februari en de eerder genoemde raadsvergadering, iets wat de hele Katwijkse politiek raakt. Je mag je zeker afvragen: ‘Hoe komt de Katwijkse politiek nu over bij de burgers als één raadslid zegt dat iets zwart is en de ander beweert dat hetzelfde gegeven wit is?’ Hier is geen sprake meer van ‘de context van het verhaal’ en ‘dat ligt genuanceerder’, maar er wordt duidelijk door één partij gelogen. Aan kinderen vragen we als ouders, opvoeders, ouderen, onderwijsgevenden om eerlijk te zijn en het uit te spreken met elkaar. Maar wie die donderdagavond via RTV Katwijk dat gedeelte van de raadsvergadering volgde, kreeg een hele andere werkelijkheid te zien.

‘De politiek is een slangenkuil’, is een veelgehoorde kreet, ook in tijden dat eenieder het politiek gezien zichtbaar goed met elkaar kan vinden. Maar deze uitspraak kreeg die bewuste week en vergadering een echt gezicht voor de Katwijkse burgers. Hoe zal eenieder dan de politieke partijen bekijken als die in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen maart 2014 weer meer de straat op gaan om met de burgers in gesprek te gaan? Dit doet de Katwijkse politiek in zijn geheel absoluut geen goed.

Het zal belangrijk zijn om zeker het komende jaar aan Katwijk in alle facetten te laten zien dat de Katwijkse politiek ook constructief, betrouwbaar en samenwerkend kan zijn. Een opdracht voor ons allen want van de afgelopen anderhalve week… daar begrijpt menig burger niets meer van (en dan druk ik mij nog heel voorzichtig uit).

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Gerard Bol