Actueel

GB admin

GB en SGP verkennen de toekomst van de bibliotheek

  • Geschreven door GB admin

Bezoek bibliotheekDe gemeente ondersteunt ieder jaar de bibliotheek. Raadsleden van SGP en GB reden daarom vrijdagmiddag naar de hoofdvestiging aan de Schelpendam. Ze wilden meer weten van de manier waarop deze dynamische organisatie met 18.000 leden en 400.000 bezoekers zich verder wil ontwikkelen met toepassingen van het internet, de digitalisering en de e-books en ook hoe ze omgaat met de bezuiniging van €200.000 die de gemeente heeft opgelegd. Dit alles in samenhang met de fusie van de gemeentes Rijnsburg en Valkenburg met de gemeente Katwijk.

De drie raadsleden spraken met leden van het managementteam, Margreet Buwalda en Irene van der Plas, en met Harry van Mierlo, lid van het stichtingsbestuur. Van de kant van de twee raadsfracties namen aan het gesprek deel Wim van Duijn van de SGP en Gerard Bol en René Slootweg van GemeenteBelangen. De twee fracties van GB en SGP zullen ieder zelfstandig hun standpunt bepalen met de informatie uit dit gesprek en die uit de informatieve sessie van de raad op 17 januari. Die spreekt dan over het onderwerp “Katwijk in de kernen”. De plannen met de bibliotheek vormen daarvan een belangrijk onderdeel.

De bibliotheek biedt inwoners kansen op verdere persoonlijke ontwikkeling, op ontspanning en op ontmoetingen met schrijvers en kunstenaars en met elkaar. De gemeente ondersteunt deze voorziening daarom ieder jaar met €1,6 miljoen. Ook heeft de gemeenteraad geld gereserveerd voor een cultureel en educatief centrum in Katwijk aan Zee dat alle kernen bedient.

Bij de realisering van dit centrum spelen belangrijke vragen. Eén vraag is hoe te bereiken dat de bibliotheekvoorzieningen in Valkenburg, Hoornes / Rijnsoever en Rijnsburg straks evenveel kans bieden op ontwikkeling, ontspanning en ontmoeting als wanneer de gemeentes Valkenburg en Rijnsburg niet met de gemeente Katwijk waren gefuseerd. Dat wil dus zeggen: zonder dat educatieve en culturele centrum in Katwijk aan Zee. Dat centrum is overigens bestemd voor alle inwoners en ook bedoeld ter ondersteuning van het toerisme. Een andere vraag is of deze oplossing een toekomstbestendige bibliotheek oplevert die veel inwoners op een goede manier kan blijven bedienen en die de investering in de nieuwe bibliotheekstructuur waard is.