Actueel

GB admin

Je moet een broedende Rijnsburgse kip niet storen

  • Geschreven door GB admin

Persbericht GemeenteBelangen, 11 juli 2011
Misschien in uw ogen een raar begin van een ingezonden brief, maar het geeft treffend weer wat zich de afgelopen periode in Rijnsburg heeft afgespeeld wat betreft de toekomstige mogelijkheden voor het voormalige Rijnsburgse gemeentehuis. Want De Rijnsburger en De Katwijksche Post doorlezende stuitte ik op de ingezonden brief van Jeroen Ravensbergen van het CDA betreffende de mogelijkheden voor ‘Ons Huis’.

Allereerst is dat ‘Ons’ een perfect gekozen bezittelijk voornaamwoord want alle Katwijkse politieke partijen hebben zich de afgelopen periode in positieve zin uitgesproken over een goede invulling van het toekomstige gemeenschapshuis. Maar de ingezonden brief lezende wekt het ten onrechte de indruk dat het louter een CDA – feestje is, jammer voor deze onjuiste beeldvorming naar de burgers toe.

‘Laat het maar aan de Rijnsburgers over dan komt het vanzelf wel goed’.
Blijkbaar beschikt het CDA over een ‘politieke glazen bol’ waar de toekomstige politieke beslissingen al zichtbaar zijn en heeft men deze ‘glazen bol’ op de datum woensdag 17 augustus 2O11 gezet. Op die datum zal de klankbordgroep namelijk met de wijkraad Rijnsburg en de gemeente Katwijk met de Rijnsburgse belangstellenden de uitkomsten van de veelbesproken enquête delen en verdere lijnen voor een nadere invulling van het gemeenschapshuis uitzetten. Huig van Duijvenvoorde van het CDA laat het in het artikel ‘Gemeenschapshuis Rijnsburg moet woonkamer van het dorp worden’ op hun website van 19 mei jl. duidelijk weten: ‘Laat het maar aan de Rijnsburgers over, dan komt het vanzelf wel goed’.

Maar de ingezonden brief in De Rijnsburger en De Katwijksche Post van vorige week doet anders vermoeden. Want ik las daar al een opsomming van organisaties en activiteiten die in ‘Ons Huis’ zullen komen waaruit weinig vertrouwen blijkt naar de Rijnsburgse burgers. Waarom deze voorzet uit politieke hoek waar we juist de Rijnsburgse burgers en organisaties vanaf eind mei de gelegenheid willen geven om mee te denken en te reageren? Heeft deze inspraak dan nog iets te betekenen als de politiek blijkbaar al weet wat er in moet komen?

Daarbij is door het CDA al de misser gemaakt wat betreft de vraagstelling over het servicepunt wat voor GemeenteBelangen, de PvdA en de SGP de reden was om een tweede amendement bij het vaststellen van de kadernota in de raadsvergadering van donderdag 3O juni in te dienen om de besluitvorming over het servicepunt om deze reden uit de kadernota te halen en eerst de Rijnsburgse burgers te laten spreken en reageren.

Weg CDA–speerpunt van de verkiezingen, maar creativiteit kan je ze niet ontzeggen. Want Krijn van der Spijk kondigde aan dat mindervaliden en ouderen de paspoorten en rijbewijzen thuis bezorgd zouden krijgen. Gelukkig is dat bij het CDA gratis en gaat het blijkbaar maar alleen om deze papieren bij de Rijnsburgers volgens het CDA wat betreft de gemeentelijke dienstverlening.
 Een doekje voor het bloeden van het CDA waarover echter nog niets is besloten en ook dit kost geld, nog afgezien van de vraag of dit wel mogelijk is.

‘Laat het maar aan de Rijnsburgers over dan komt het vanzelf wel goed’.
Met de opsomming aan activiteiten in de ingezonden brief van het CDA vrees je dat bij de opening van ‘Ons Huis’ er al ruimtetekort is en dat we moeten gaan bijbouwen. Als ik lid zou zijn van de klankbordgroep die deze enquête heeft opgesteld en waarvan de leden gevraagd zijn dan zou ik me afvragen waarom ik deel uit maak van deze klankbordgroep. Blijkbaar weet de politiek het veel beter, zo ook met de opmerking in de laatste zin van de ingezonden brief van het CDA: ‘En natuurlijk behoudt Rijnsburg zijn bibliotheek’. Maar de vraag is hierbij in welke mate en daar is nog geen zinnig woord over te zeggen wat betreft onder andere de Rijnsburgse situatie.

‘Burgerparticipatie’ en het ‘geestelijk masseren’ van de burgers, zeker met dit soort onderwerpen moet de politiek de ‘broedende Rijnsburgse kip niet storen’. Hopelijk ziet het CDA ook in dat men voor de muziek uit liep met deze ingezonden brief in De Rijnsburger en De Katwijksche Post en zo niet dan rest toch de troost dat de Rijnsburgers eerst spreken op 17 augustus waarnaar de politiek gaat luisteren om mogelijk verdere stappen te kunnen ondernemen.

Namens GemeenteBelangen,


Gerard Bol