Actueel

GB admin

Vredeskerk heeft de gemeentelijke monumentstatus bereikt

  • Geschreven door GB admin

Er zijn in het leven, zeker in het politieke leven, veel zaken die 'een lange adem nodig hebben' en dat was zeker de procedure om uiteindelijk te komen tot de gemeentelijke monumentstatus van de Vredeskerk in Katwijk aan Zee.

VredeskerkToen duidelijk werd dat het College van B&W van de gemeente Katwijk het positieve advies voor de monumentstatus van de monumentencommissie naast zich had neergelegd werden bij de fractieleden van GemeenteBelangen de wenkbrauwen gefronst. Want GB heeft het behoud van monumenten in Katwijk hoog in het politieke vaandel staan. Daarom werd er op 2 augustus een aantal vragen aan het College van B&W gesteld welke op 23 augustus werden beantwoord maar ......................... deze beantwoording liet de GB - wenkbrauwen nog verder fronsen.

GB wordt gesteund
Dezelfde vraagtekens waren er ook bij de S.G.P. maar zeker ook bij de deskundigen als Leo Dubbelaar, de secretaris van het Cuypersgenootschap, en Tejo Janssens, de voorzitter van de Stichting Leefbaar Katwijk. Zij hadden als profeten in de woestijn roepende in een eerdere fase het College al laten zien dat de Vredeskerk zeker een gemeentelijke monumentstatus verdiende en na deze afwijzing door het College verschenen ze nu bij de onafhankelijke commissie voor bezwaarschriften. Die kwam op woensdag 15 september bijeen en daar was ik ook bij aanwezig. In die sessie werd door Leo Dubbelaar en Tejo Janssens het Collegestandpunt langzaamaan gefileerd. Daarbij was de mooiste uitspraak de slotzin van Tejo Janssens: 'Dat ik als atheïst me ooit zo zou inzetten voor het behoud van een kerk in Katwijk'.

Wordt vervolgd
In de commissie Welzijn van 12 oktober werd het punt van de Vredeskerk geagendeerd door de S.G.P. want de bezwarencommissie had aan het College van B&W de overweging meegegeven om het besluit in heroverweging te nemen. Eenieder was benieuwd hoe dat zou worden opgepakt en uiteindelijk koos het College voor het Erfgoedhuis Zuid - Holland als onafhankelijke derde. Deze organisatie besliste positief over de monumentwaardigheid van de Vredeskerk in Katwijk aan Zee. Blije gezichten alom en een tegenvaller bij de Gereformeerde Kerk Katwijk aan Zee. Men gaat nu over tot planvorming om de Vredeskerk, binnen de monumenteneisen, zo optimaal mogelijk te maken als gebedsruimte. Daarmee zal de Triumfatorkerk worden verkocht maar ook dat proces .................. zal best een lange adem van twee jaar nodig hebben.

Wens
Vanuit GemeenteBelangen wensen we dat 2O11 een monumentaal jaar zal worden met voor het College het motto: 'Alles went, dus ook een monument'.
We zijn blij dat we als GB een steentje hebben kunnen bijdragen aan het behoud van weer een monument voor ons nageslacht.

Gerard Bol