Actueel

GB admin

Politici bezoeken raadsbreed het terrein van het S.K.A. Oud- en Nieuwfeest

  • Geschreven door GB admin

vuurwerkWoensdag 29 december betrad een bonte stoet politici en een grote vertegenwoordiging van de Wmo - Adviesraad, of waren ze bijna helemaal compleet, het festivalterrein in de Noordduinen waar het S.K.A. Oud- en Nieuwfeest werd gehouden. Van GemeenteBelangen waren Jacoline, Esther, Leen en mijn persoon aanwezig en Marcel liep er rond om te zorgen dat twee dagen voordat het ging gebeuren ook goed bleef lopen wat de voorbereidingen betrof.

Elk jaar organiseert het S.K.A. - bestuur een rondleiding om de politiek een kijkje achter de schermen te geven want er volgt jaarlijks natuurlijk een gemeentelijke subsidie om dit feest voor bijna 5OOO bezoekers vanaf 16 jaar mogelijk te maken.

skaDit jaar wilde men zeker laten zien waarom de extra toegekende subsidie meer dan gerechtvaardigd was. Roy van Schie, voorzitter van S.K.A. sinds een half jaar, leidde de groep rond over het festivalterrein en legde hartstochtig uit waar de extra subsidie aan moest worden besteed om het feest voor de feestvierders goed en veilig te laten verlopen. Dat betrof extra professionele beveiliging, B.H.V. - cursussen op maat voor een aantal vrijwilligers, extra ondersteuning professionele kracht, een geldtransport om de gelden een veilige plek te geven enz. Belangrijk was en is op dit tiende feest dat het gedragen wordt door zeer veel vrijwilligers van jongerengroepen, uit SCUM enz. Dat er ook veel steun is van ouders / grootouders bleek in de mobiele keuken waar een heerlijke Katwijkse vislucht hing omdat een ouder voor alle vrijwilligers 's middags 15 kilo vis had staan bakken. Want twee weken voorbereidingen met FEBO-happen is ook niet alles. Laat het met Oud en Nieuw weer een ouderwets laagdrempelig feest worden waar we later trots op kunnen terug kijken. Aan de voorbereidingen van zoveel vrijwilligers zal het niet liggen.

Zetel 34 met een debat door jongeren maar ...........
Zoveel jongeren waren er niet in de tent, met moeite kwamen we op een vijftiental binnendruppelende jongeren, die voorzien was van twee tribunes in de lagerhuisopstelling. Aan de presentatoren Matthijs van Tuijl en Gerard Mostert jr. van Zetel 34 heeft het niet gelegen. Zij trokken alles uit de kast om de jongeren en aanwezige politici en Wmo - adviesraadleden te betrekken bij de discussie over de stellingen. Voorafgaand aan de stellingdiscussie werd een aantal interviews met jongeren in Katwijk aan Zee .......... alsof Katwijk niet breder is ....... vertoond en items waren: sluitingstijden horeca, variatie in het uitgaansaanbod, veiligheid in Katwijk, alcoholverkoop met 16 of 18 jaar en ......... welke Katwijkse politicus kennen de jongeren?
In de discussie kwam vooral naar voren dat de gemeente duidelijker kenbaar moet maken dat er meer horeca kan in Katwijk en dat je niet als plaats alleen de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop naar 18 jaar kan ophogen. Het was een geanimeerde bijeenkomst waar opvallend was dat de jongeren in de tent en bij de filmpjes Katwijk veilig vinden waar de aanwezige politici zich juist hierover zorgen maken.

wouter jan vroegindeweijZorgen moeten we ons maken waarom het niet is gelukt die tent vol te krijgen met jongeren, dat is een leuke voor de evaluatie van Zetel 34. Juist hun geluid op dit soort onderwerpen is onwijs belangrijk.

Een andere afwezige was Wouter - Jan Vroegindeweij van de S.G.P. en hij was met straatlengten voorsprong gekozen door bezoekers van Kattuk.NL voor Daan Binnendijk als goede tweede en Thijs Udo als derde. Maar gelukkig was de dochter van Wouter - Jan er om 'de struik' en de beker in ontvangst te nemen.

Frizzzfeest aan de gang in de andere tent
frizzzfeestTerwijl een 175 jongeren van 12 tot 16 jaar in de andere tent zich vermaakten met een prachtige muziek en een perfecte licht- en geluidsinstallatie op het frizzzfeest kregen wij wat meer uitleg hierover. Hans Moolenburgh van Platform Kocon en Pel van Hattum van de GGD vertelden over dat de Katwijkse frizzzfeesten echt staan voor:

  • zonder alcohol
  • zonder drugs
  • zonder rookwaren

Na dit feest, waar bij de entree net als bij schoolfeesten wordt gecontroleerd op mogelijk eerder alcoholgebruik, wordt er door de organisatoren geëvalueerd of men verder kan in deze vorm. Want er zijn meer jongeren nodig om dit soort uitvoeringen kostendekkend te maken. Knelpunten die werden ervaren zijn:

  • Horeca - ondernemers die een frizzzfeest organiseren waar wel gerookt mag worden.
  • Vijftienjarigen die de twaalfjarigen een 'crèche' vinden en daardoor wegblijven.
  • Het moet eigenlijk maandelijks op een vaste locatie worden georganiseerd, dat geeft ouders van deze jongeren ook een veilig gevoel.


Het is goed om het gezien, gehoord en beleefd te hebben en in het voorjaar zal er vast en zeker politiek worden teruggeblikt op deze activiteiten.

Gerard Bol