Actueel

Geert Diemer

GB’s eerlijke verhaal over groen

  • Geschreven door Geert Diemer

Kronen bomen SpinozalaanVeel inwoners maken zich zorgen over het groen in Katwijk. GB ook. Tussen 23 april 2015 en 10 november 2016 verdwenen hier 624 gemeentebomen. En gerekend vanaf 2010 1.400 bomen op een totaal van 25.000. Dat is ernstig want Katwijk heeft maar 10m2 groen per inwoner en de rest van Nederland 18m2. Katwijk besteedt per inwoner wel evenveel geld aan groen als de andere gemeentes. Volgens de wethouder leidt een en ander tot meer kwaliteit maar dat maakt hij niet hard met cijfers. Dat geldt ook voor dezelfde opmerkingen van de CU in de column van Criticaster.

Het Katwijkse groen is niet super omdat de gemeente geen visie heeft en niet komt met nieuwe inrichtingsplannen.  Die komen wel van de inwoners. Het waren Binders, en niet de gemeente, die voorstelden op de Overrijn een wandelpark aan te leggen om die mooie, historische plek meerwaarde te geven. Het zijn Rijnsburgers, en niet de gemeente, die voorstellen de vuilnisbelt in Rijnsburg Noord in te richten als parkje. En het was vorige week een inwoner uit Katwijk aan Zee die in de Katwijksche Post een schets publiceerde voor een tijdelijk park vanaf de Zuid Duinen en Cantineweg de Duinvallei in. Die vallei mag van GB trouwens groen blijven.

Meer dan de verdwenen bomen missen de inwoners krachtige groene gemeentelijke plannen. Katwijk werkt op groengebied nog als samenraapsel van drie dorpen. Dat is het eerlijke en volledige verhaal. De geveltuintjes en bloemenmandjes brengen sfeer. Meedoen met Operatie Steenbreek is verstandig. Dat waren per slot drie initiatieven van GB. Maar ze nemen bij de inwoners, en GB, de zorgen niet weg over het groen. Een gemeente met 64.000 inwoners moet met grotere plannen komen en niet als een dorp tevreden zijn met onderhoud.

Gelukkig kunnen in deze tijd de initiatieven en plannen ook van de inwoners komen. De fractie van GB nodigt daarom lezers uit te komen met kennis, plannen en informatie telkens wanneer bomen en groen op de agenda van de gemeenteraad staan.  Legt u alstublieft even contact met Geert Diemer Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 06 2870 8865 of René Slootweg Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 06 1000 1516.

Namens de fractie van GemeenteBelangen

Geert

Geert Diemer