Actueel

Geert Diemer

GB en CU dienen motie in voor leesgroepjes

  • Geschreven door Geert Diemer

Veel mensen vinden de brieven van de gemeente lastig te lezen. Er staan namelijk vaak moeilijke woorden in. Bovendien zijn die moeilijke woorden vaak niet nodig.brief

Daarom vroegen GemeenteBelangen en ChristenUnie de wethouder 5 maart de brieven anders te schrijven. Wethouder Mostert antwoordde dat hij dat niet nodig vond. Hij zei dat de burgers de gemeente konden bellen als ze vragen hadden maar dat de gemeente maar weinig vragen had gekregen.

Het gaat vooral om de brieven over de WMO: de zorg, de huishoudelijke hulp en zulke zaken. De gemeente stuurt deze brieven vooral naar oudere inwoners. Toen zij jong waren, konden ze weinig opleiding krijgen. En nu ze oud zijn, bellen zij de gemeente niet en stellen ze ook geen vragen over de mail, al denkt de wethouder dat.

Na de weigering van de wethouder vonden GemeenteBelangen en ChristenUnie het tijd voor krachtiger maatregelen. Ze maakten een motie. Daarin vragen zij de wethouder alle brieven eerst naar een groepje vrijwilligers te sturen voor commentaar vóór de gemeente ze thuis bezorgt. De vrijwilligers moeten dan samen aangeven wat ze in de brief onduidelijk vinden, wat ze niet nodig vinden, welke informatie ze missen, welke zinnen ze niet begrijpen enzovoort. 

Die vrijwilligers bestaan uit twee soorten.  Het gaat om vrijwilligers die als WMO klanten deze brieven zouden ontvangen. En om vrijwilligers die ervaring hebben met voorlichten of met het schrijven van brieven. Want zulke vrijwilligers kunnen aangeven hoe de gemeente de brief kan verbeteren.

Sommige gemeentes werken al deze methode, en met succes.

De hele raad stemde vóór de motie, op 'De Lokalen' na want die stemden verrassend tegen.

De wethouder hoeft de motie niet te volgen, maar omdat 29 raadsleden vóór de motie stemden,  is dat lastig.

GB ziet met spanning uit naar de reactie van de wethouder. Wordt zeker vervolgd!

Luister ook het interview op RTV radio van Geert: https://soundcloud.com/kuijt/raadslid-geert-diemer-over-de-motie-leesclubjes

Tekst motie leesgroepen sociaal domein.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer