Standpunten

Actueel

Kronen bomen SpinozalaanVeel inwoners maken zich zorgen over het groen in Katwijk. GB ook. Tussen 23 april 2015 en 10 november 2016 verdwenen hier 624 gemeentebomen. En gerekend vanaf 2010 1.400 bomen op een totaal van 25.000. Dat is ernstig want Katwijk heeft maar 10m2 groen per inwoner en de rest van Nederland 18m2. Katwijk besteedt per inwoner wel evenveel geld aan groen als de andere gemeentes. Volgens de wethouder leidt een en ander tot meer kwaliteit maar dat maakt hij niet hard met cijfers. Dat geldt ook voor dezelfde opmerkingen van de CU in de column van Criticaster.

Het Katwijkse groen is niet super omdat de gemeente geen visie heeft en niet komt met nieuwe inrichtingsplannen.  Die komen wel van de inwoners. Het waren Binders, en niet de gemeente, die voorstelden op de Overrijn een wandelpark aan te leggen om die mooie, historische plek meerwaarde te geven. Het zijn Rijnsburgers, en niet de gemeente, die voorstellen de vuilnisbelt in Rijnsburg Noord in te richten als parkje. En het was vorige week een inwoner uit Katwijk aan Zee die in de Katwijksche Post een schets publiceerde voor een tijdelijk park vanaf de Zuid Duinen en Cantineweg de Duinvallei in. Die vallei mag van GB trouwens groen blijven.

Meer dan de verdwenen bomen missen de inwoners krachtige groene gemeentelijke plannen. Katwijk werkt op groengebied nog als samenraapsel van drie dorpen. Dat is het eerlijke en volledige verhaal. De geveltuintjes en bloemenmandjes brengen sfeer. Meedoen met Operatie Steenbreek is verstandig. Dat waren per slot drie initiatieven van GB. Maar ze nemen bij de inwoners, en GB, de zorgen niet weg over het groen. Een gemeente met 64.000 inwoners moet met grotere plannen komen en niet als een dorp tevreden zijn met onderhoud.

Gelukkig kunnen in deze tijd de initiatieven en plannen ook van de inwoners komen. De fractie van GB nodigt daarom lezers uit te komen met kennis, plannen en informatie telkens wanneer bomen en groen op de agenda van de gemeenteraad staan.  Legt u alstublieft even contact met Geert Diemer Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 06 2870 8865 of René Slootweg Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 06 1000 1516.

Namens de fractie van GemeenteBelangen

Geert

Geert Diemer

Het college antwoordde 15 november op beleidsvragen van GemeenteBelangen dat de gemeente voortaan eerst overlegt met de case manager en het netwerk van een persoon met gevorderde dementie overlegt vóór zij inzet op opname in een instelling. GB had die beleidsvragen opgesteld na contacten met wijkverpleegkundigen. Het college herziet hiermee zijn gedragslijn van 1 mei.

De herziening kan de gemeente geld kosten. Personen met dementie die thuis wonen, komen namelijk voor rekening van de gemeente en personen in een instelling voor rekening van de verzekeraar. Personen met dementie die geen gevaar zijn voor zichzelf of anderen en 24 uurs zorg ontvangen van hun netwerk, kunnen nu toch langer thuis blijven wonen. Dat is zoals het hoort.

GB beloofde de uitkomst van haar vragen te publiceren en doet dat hierbij.

Geert Diemer, raadslid GemeenteBelangen

Katwijk, 14 oktober 2008 - Commissie Welzijn

Dinsdag 14 oktober werd er in de commissie Welzijn met een agenda van twee punten gewerkt waarbij de meeste aandacht uitging naar de begroting 2009 en deze commissie beperkte zich tot de voor haar bestemde terreinen.

Veel technische vragen, zeker ook van de hand van GemeenteBelangen, konden op de voorlichtingsbijeenkomst (voor de wat ‘oudere’ lezers van deze rubriek: heeft niets met de N.V.S.H. te maken) van woensdag 1oktober worden gesteld aan de ambtelijke organisatie. Op de voor de commissie Welzijn bestemde programma’s van de begroting 2009 werd door GemeenteBelangen net als de meeste andere politieke partijen veel gevraagd en getoetst bij de wethouders de Jong, Vingerling en van Duijn.
Daarbij was voor Joke Slings, de woordvoerster van GemeenteBelangen, het grote aandachtspunt de niet meegaande groei van te besteden gelden voor de welzijnsterreinen als je het vergelijkt met harde sectoren als verkeer, bouwen enz.

Met een groeiende gemeente Katwijk moeten we ook kijkende naar de vele nieuwbouwprojecten voorzieningen in die wijken worden gerealiseerd voor de bewoners, maar zijn er ook extra gelden nodig om bovenwijkse / stadse voorzieningen voor heel Katwijk te realiseren. Daar moeten we dus ook bij de opstelling van de begroting 2009 kritisch naar kijken.

In deze commissievergadering waren er ook vanuit onze fractie veel vragen over zaken die betrekking hebben op de wet maatschappelijke ondersteuning, maar we zullen hier ook bij de Algemene Beschouwingen 2009 van 6 november aanstaande op terugkomen.

Een tweede agendapunt was de lokale educatieve agenda waarvan het de bedoeling is dat het visiedocument in de Katwijkse raad in januari 2009 wordt vastgesteld. Die lokale educatieve agenda (voor de afkortingsfanaten onder ons ook wel de L.E.A., niet te verwarren met een bijbelse figuur, in het onderwijs genoemd) bevat de volgende aandachtspunten voor de komende jaren waar peuterspeelzalen, de kinderopvang, basisscholen en het voortgezet onderwijs in Katwijk aan gaan werken:

    * Onderwijsachterstandenbeleid
    * Centrum voor Jeugd en Gezin, Zorg Advies Teams en School Maatschappelijk Werk
    * Onderwijs in relatie tot jeugdzorg en de Cardea Campus (nu in de Tulpstraat)
    * Electronische leerdossiers voor 0 – 23 jarigen

In de commissie werd door de CU betwijfeld of er in het onderwijsveld voldoende draagvlak was voor deze L.E.A. Dat zal het overleg van Katwijkse schooldirecties en –besturen dan de komende maand maar moeten uitwijzen.
Bij de stukken ter kennisname was ook de actielijst en bij het vaststellen van de agenda voor de commissievergadering Welzijn van dinsdag 11 november (wat zullen de bewoners in De Zilk en Noordwijkerhout die avond doen?) bleek dat diverse beleidsnota’s nog niet gereed waren of weer werden uitgesteld.
Zo gaat in de wandelgangen van het gemeentehuis al de mare dat het woord ‘barakken’ het nieuwe zelfstandig naamwoord is voor ‘uitstel aanvragen’.
Ook GemeenteBelangen vindt dat het College van B&W beter beleidsnota’s kan toezeggen en daadwerkelijk kan uitvoeren in plaats van een opsomming van vraagtekens bij eerdere vastgestelde behandeldata van beleidsnota’s te plaatsen.    

Maar de politiek is ook net een sprookje en daarom eindigt ook deze commissievergadering goed met de toezegging van het College van B&W om voorafgaand aan de komende vergadering van Welzijn een tweetal presentaties te verzorgen van ‘Sport op de stort’ en het ‘Speelruimtebeleidsplan’.
Ook na deze vergadering vonden de commissieleden elkaar weer in de hal van het gemeentehuis waar de aanwezige bode (hij wil niet genoemd worden) de memorabele woorden sprak: ‘En ze vergaderden nog lang en gelukkig’.

Gerard Bol

Katwijk, 18 maart 2008 - Commissie Bestuur
Op dinsdag 18 maart besprak de commissie Bestuur de conceptnota Evenementenbeleid. Een belangrijk onderwerp voor GemeenteBelangen, omdat de vele mooie evenementen die onze gemeente rijk is ons na aan het hart liggen.

Het stuk heeft bij ons zo veel vraagtekens opgeroepen, dat wij vooraf al een groot aantal vragen besproken hebben met de ambtenaren die de nota hebben opgesteld.
Desondanks bleven wij met veel vraagtekens en zorgen zitten:

  • Zorgen over de positie van Katwijk aan de Rijn, Rijnsburg en Valkenburg. De nota concentreert zich sterk op Katwijk aan Zee en lijkt weinig ruimte te laten voor de overige kernen. Zeker ten opzichte van de situatie vóór de fusie lijkt de ruimte voor evenementen en ontheffingen af te nemen.
  • Maar ook voor Katwijk aan Zee vindt GemeenteBelangen dat er meer ruimte voor evenementen zou moeten zijn dan nu het geval is.
  • Zorgen over ingewikkelde en dure eisen waaraan de organisatoren in het nieuwe beleid misschien niet kunnen maar wel moeten gaan voldoen, zoals professionele beveiliging bij muziekevenementen.
  • Zorgen over de eindtijden, bijvoorbeeld het vervroegen van de eindtijden voor de paardenmarkt in Valkenburg. GemeenteBelangen vindt juist dat de eindtijden van veel evenementen wel wat verruimd mogen worden (mits ze geen onnodige overlast veroorzaken natuurlijk).
  • Zorgen over het polsbandjessysteem om alcoholgebruik door 16-minners tegen te gaan, wat praktisch niet uitvoerbaar zal blijken bij evenementen op de openbare weg. Diverse organisatoren van evenementen hebben al te kennen gegeven die mening met ons te delen.

De bovenstaande punten zijn slechts een kleine greep uit de vele op- en aanmerkingen die wij op het stuk hebben. Veel van onze zorgen bleken door de meeste andere fracties in de commissie te worden gedeeld.

Natuurlijk moet de gemeente voorwaarden stellen aan de evenementen. De veiligheid van zowel bezoekers als omwonenden moet immers gewaarborgd worden. En daarom moet het beleid geformaliseerd worden. GemeenteBelangen vindt dat dit niet ten koste mag gaan van de evenementen. En dat het wel leuk moet blijven voor de vele vrijwilligers die in onze gemeente evenementen. Zij mogen niet de dupe worden van een knellend regelpakket!

De nota is zelfs voor ervaren raadsleden erg moeilijk leesbaar en bevat nog diverse fouten en onduidelijkheden. Wij vrezen dat veel organisatoren van evenementen er erg veel moeite mee zullen hebben.
Burgemeester Wienen was het er mee eens dat het stuk te complex is, maar wilde desondanks het stuk eerst onaangepast in de inspraak brengen en pas na afloop van de inspraak aanpassen. GemeenteBelangen vindt dat geen goed idee. Waarom iets in de inspraak brengen waarvan we nu al weten dat het zo complex is dat het herschreven zal moeten worden?

Wij hebben daarom in de commissie een oproep gedaan om de nota eerst te vereenvoudigen en dan pas in de inspraak te brengen. Helaas werd die oproep niet door de andere partijen gesteund, zodat het stuk nu ongewijzigd de inspraak ingaat.

Wij willen alle organisatoren van evenementen bij deze oproepen van de mogelijkheid tot inspraak gebruik te maken. Deze nota kan serieuze gevolgen hebben voor de organisatie van uw evenement!

Laat uw stem horen voordat het te laat is!

EbruPer januari 2017 treedt Pieter Kuijt af als burgerraadslid van GemeenteBelangen na twee perioden in de Katwijkse politiek actief te zijn geweest. Hij is de beoogd penningmeester/lid van het Dagelijks Bestuur van een grote branche-organisatie in het vastgoed. Omdat hij deze functie naast zijn fulltime baan gaat verrichten, valt dat praktisch niet te combineren met de werkzaamheden van het burgerraadslidmaatschap.

Lees meer

GB logo webNa ruim twee jaar in deze periode maken we even de balans op, wat heeft dit college ons gebracht? Maar veel belangrijker, wat niet en wat heeft het ons ontnomen?

Tripodia wordt een kerk
In het lijstje van ontnomen staat toch wel het Tripodia met stip op nummer één. Het culturele dieptepunt van dit college. Het enige grote cultuurpodium van Katwijk wordt verkocht aan de kerk. Volgens GB hoefde het niet verkocht te worden, maar als je het dan toch verkoopt, doe het dan openbaar, zodat je daar voorwaarden aan kan stellen. Nu zullen een aantal evenementen niet meer in het Tripodia kunnen plaatsvinden en we weten niet hoeveel er nog gaan volgen.
 
Katwijk merkbaar kaler
Ook ontnomen zijn honderden bomen uit onze gemeente: Langs de Helmbergweg, langs de N206, langs de Industrieweg, straks bij het zwembad en de voorgenomen kap langs de Zeeweg voor R-net, en nog veel meer andere plekken.
GemeenteBelangen heeft eerder opgemerkt dat Katwijk merkbaar kaler wordt, en dat  is nog niet merkbaar verbeterd. Één lichtpuntje is dat de inwoners nu gevraagd wordt om een tijdelijke indeling van Duinvallei te bedenken, wij hopen dat de inwoners van Katwijk het ook belangrijk vinden deze groene long te behouden. Voor de zekerheid hebben wij vast bezwaar gemaakt bij het college tegen de toevoeging van tijdelijke woningen voor spoedzoekers. Voor GB is dat in dit gebied onbespreekbaar.
 
Extra krediet dat doen we niet
Bij ontnomen bedoelen we ook geld, daar er veel geld “verdampt” cq verdwenen is. Zo is bij de Haven 2 bijna 3 miljoen euro verprutst door een falend college dat geen goed toezicht op hield en te weinig sturing gaf aan de organisatie. GB staat nog steeds achter de motie van wantrouwen die de oppositie over dit financiële fiasco indiende en de coalitiepartijen verwierpen.
Na dit fiasco kwam het verzoek om een kwart miljoen extra krediet voor de verfraaiing van het centrum van Katwijk aan Zee. Een meerderheid van de raad ging daarmee zonder veel morren akkoord. Maar GB zei: Extra krediet dat doen we niet.
 
Woonwijken achtergesteld
Het extra krediet stond in schril contrast tot de woonwijken die al jaren schreeuwen om een opknapbeurt.  Denk aan Frederiksoord met zijn verzakte wegen, stoepen en poortjes en bijbehorende plassen en natte kruipruimtes.. En aan Katwijk Binnen dat al ruim 25 jaar wacht tot de Rijnstraat eindelijk 30km/u wordt. En de Molenwijk waar het college pas recent is gestart met de opknapbeurt.
 
Goede punten
Is het allemaal kommer en kwel? Nee, het college heeft ons ook goede dingen gebracht.
 
Het dorp sierde kleurrijk deze zomer met bloemenmandjes. Ook werd de aansluiting van de Flora aan de A44 dit jaar officieel in gebruik genomen. In de haven, bij de Zwaaikom, is een sloepenhaven gekomen met een waterverbinding naar Leiden. En natuurlijk zijn er de leesgroepjes die de brieven van de gemeente duidelijker maken voor de burgers.
De oplettende lezers weten dat die ideeën waren van GB. Die eerst niet werden omarmd door het college, maar later wel weer terug kwamen..
 
De jeugd- en gezinszorg is nu goed bereikbaar.  Per 1 oktober hadden de teams  meer dan 330 aanmeldingen ontvangen. Daarvan betroffen 101 meldingen huiselijk geweld. GB vroeg in 2000 al aan de gemeente voorlichting te beginnen over huiselijk geweld. Maar vond daarvoor geen meerderheid in de raad. Het is dus een stap vooruit dat anno 2016 zoveel slachtoffers hulp kunnen vragen. Wie de huis aan huis kranten leest, kan bovendien zien dat de Jeugd- en gezinsteams ook veel doen aan preventie, bijvoorbeeld met opvoedcursussen.

De gemeente hield vorig jaar evenveel keukentafelgesprekken als de gemeentes waarmee Katwijk werd vergeleken, namelijk met 44% van de WMO (Wet Maatschappelijk Ondersteuning) klanten. Daar komt bij dat veel meer Katwijkers tevreden waren over de gekozen oplossing dan in de andere gemeentes, 84% tegenover 53%.

Westerbaan aansluiten Bosplein
Het hoogtepunt van dit college zijn toch wel de plannen voor de Westerbaan. Jarenlang heeft GemeenteBelangen zich verzet tegen de plannen voor de verlengde Westerbaan door de duinen en met succes. Het college heeft recent uitgesproken dat ze de Westerbaan nu netjes en veilig willen gaan aansluiten op het Bosplein. Een plan dat GB al heel wat jaren roept.
Want laten we vooral duidelijk zijn, de Westerbaan loopt nu al via de Cantineweg en de Koningin Julianalaan naar het Bosplein. De weg ligt er in principe al, maar omdat elke keer de vergunning tijdelijk wordt toegekend, hoefde de gemeente niet te zorgen voor een nette en veilige inrichting.
GemeenteBelangen is erg blij met deze nieuwe voorgenomen plannen en zullen hier onze volledige medewerking aan verlenen.

GB is ook voorzichtig tevreden dat de gemeente de inning van de hondenbelasting heeft verbeterd. GB zal volgend jaar nagaan of de gemeente voor elkaar krijgt dat alle baasjes betalen. Als dat niet is gelukt, zal GB bij de volgende algemene beschouwingen vragen de hondenbelasting af te schaffen. .
 
Vooruit kijken naar de toekomst
Maar we moeten ook vooral naar de toekomst kijken, want daar liggen nog behoorlijk wat uitdagingen en plannen.
 
Onze zorg gaat uit naar de jonge mantelzorgers die nog een opleiding volgen en daarnaast ook voor een zieke of gehandicapte zorgen. Als de mantelzorg 15 uur of meer van hen vereist, kan dit ten koste gaan van hun opleiding en sociale ontwikkeling en hen zo blijvend nadeel en schade opleveren. Dat kan de bedoeling niet zijn.
 
Personen met gevorderde dementie worden sinds 1 mei bijna gedwongen om een aanvraag in te dienen voor een instelling, terwijl er nog genoeg mogelijkheden zijn om thuis te blijven met zorg van hun omgeving. Recent heeft GB hier nog aandacht voor gevraagd en gelukkig heeft het college erkend dat er morele gronden kunnen zijn waarom de gemeente niet in alle gevallen kan aandringen op aanmelding bij een instelling. GB zou nu graag nog weten hoe de WMO consulenten deze morele gronden in hun werk moeten betrekken.
 
Op de agenda van het college staan ook fietssnelwegen en de NRR (Noordelijke Randweg Rijnsburg)  maar ze liggen er nog steeds niet. Ook is er nog geen vrachtwagenverbod in de Brouwerstraat. Zo’n verbod is de enige manier om de straat veiliger en leefbaar te maken. De nieuwe afrit op de A44 maakt zo’n verbod nog beter uitvoerbaar.
 
GB vroeg vorige week naar de vorderingen van het college bij de vervanging van de opgestapte adviesraad voor het Sociale Domein.  GB is benieuwd naar de nieuwe invulling die het college wil geven aan participatie en advies en was tevreden met de toezegging dat het college daarover in december een brief aan de raad zal sturen.

Ook de eenzaamheid van veel inwoners is een zorg voor GB. De WMO heeft als doel dat iedereen kan meedoen in de maatschappij. Toch doet een grote groep van de burgers niet mee, omdat zij eenzaam zijn. Dit behoeft de inzet van onze burgers waarbij een regierol voor onze gemeente is weggelegd.
 
Nu de gemeente weer plannen kan maken voor de Duinvallei, kan ze ook weer gaan kijken naar inpassing van de N206. De weg geeft momenteel veel overlast door fijnstof en verkeersgeluid en is een bedreiging voor de gezondheid.
De gemeente levert te veel in voor R-net. Er worden moeten hiervoor veel bomen worden gekapt en er verdwijnen een aantal rotondes. Voor GemeenteBelangen rijdt de bus in Katwijk gewoon over de rotonde.

Op 16 november gaat GB over de N206 en HOV met bewoners in gesprek op onze denktank in de Roskam. Iedereen is van harte uitgenodigd.

Wie waren er niet in Bern op dinsdag 10 juni...
... de commissieleden Welzijn
Katwijk, 10 juni 2008 - Commissie Welzijn
Bij aanvang van de commissievergadering zag ik als commissievoorzitter Welzijn nog vele fossiele resten van oranje haarlak en spray in de haren en baarden van de commissieleden na de klaterende zege op Italië in de E.K. de avond ervoor. Helaas bleef de vergaderstoel van commissielid Dirk van Duin van het CDA leeg omdat hij bij het Nederlands elftal verbleef. Of dat nu was om Arjan Robben te vervangen of als supporter... zijn memoires zullen het later uitwijzen.

Er stonden deze vergaderavond niet veel punten op de agenda, maar we begonnen wel met een inspreker en wel een oude bekende te weten dhr. v.d. Plas van de Hervormd Herstelde Gemeente bij het agendapunt ‘Modernisering sporthal Cleijn Duin’.
De commissie nam unaniem het collegevoorstel over en geadviseerd werd om dit als begrotingswijziging mee te nemen naar de commissie Bestuur dezelfde week. Dat zou in de handen liggen van wethouder De Jong en door deze actie kan er snel worden begonnen met de geplande modernisering.
Punt van aandacht met betrekking tot dit kerkelijk genootschap blijft de kreet ‘tijdelijk karakter’ van het gebruik van de sporthal want er zijn geen concrete plannen bekend over mogelijke plaatsen waar dit kerkelijk genootschap een nieuwe definitieve kerkgelegenheid wil realiseren.

In de afgelopen periode is er door het college hard gewerkt aan de brief over de huur van de Bomschuit door K.O.K. Kinderopvang. Op de vraag van Harm Aten van het C.D.A. werd door wethouder Vingerling gemeld dat deze brief binnenkort naar de raad zal worden gestuurd. Inmiddels kan worden meegedeeld dat de C.U. deze brief heeft geagendeerd voor de commissievergadering van dinsdag 1 juli.

Wat betreft de kadernota begroting 2009 kunnen we opmerken dat GB zich zorgen maakt over de zogenaamde ‘B-lijst’. Voor de lezers en andere belangstellenden, dat is een lijst waarop eerder gestelde prioriteiten, veelal vanuit de hoek van Welzijn, genoteerd zijn en gedoemd zijn om te verdwijnen. De zorg van GB is dat de investering voor het begeleiden van het accommodatiebeleid wordt doorgestreept en we dan ook later constateren dat projecten als Oeverpolder, de Colligny, Duinvallei, Duyfrak enz. dan niet op de juiste wijze worden opgestart en begeleid. Hier is externe hulp voor nodig. Daarnaast zal GB pleiten voor het handhaven van de incidentele subsidies voor sportverenigingen.
In de raadsvergadering van 26 juni zal er een definitief besluit in deze worden genomen.

In de commissie van 1 juli zal er zeker worden gesproken over het projectplan van de Schuit, voorstel voor muziekonderwijs op de Katwijkse basisscholen, de herindeling van de binnensportactiviteiten (er volgen nog een paar gesprekken met ‘kleine huurders’) en de kadernota verslavingsbeleid (was eigenlijk eerder gepland voor september dus het lukt zeker om zaken naar voren te halen in de ambtelijke organisatie).

Aan het einde van deze commissievergadering bleek dat we zonder het oranjegevoel van Dirk van Duin de agenda konden afronden waarbij het besef er is dat er in juli eindelijk duidelijkheid zal gaan komen over de Schuit. Daarmee stevenen we ook af op de laatste commissievergadering van het werkjaar 2007 – 2008.

Misschien een tip voor de vakantievierder, kom langs om live getuige te zijn van onze commissiebelevenissen. Komt u van buiten Katwijk met de trein dan is dit dagtrip 23. Van harte aanbevolen!

GemeenteBelangen was zaterdag 21 maart in de Zanderij om met de bewoners te praten over hun wijk. Om 10.00 uur werd de bekende partytent opgezet in de groenstrook van de Salomonszegel in de Zanderij.

Katwijk, 2 augustus 2009 - Persbericht GemeenteBelangen
Gewapend met tafels, stoelen en een parasol stapte een deel van GemeenteBelangen afgelopen donderdag in de boot, op zoek naar mooie locaties voor toekomstige terrassen.

Een hele lijst met mogelijke plaatsen voor een terras werd afgewerkt. Aanmeren, terras opzetten, even zitten, sfeer proeven en rapporteren.
"Wat ons betreft steekt de locatie Gemeentehuis Valkenburg er met kop en schouders bovenuit", zegt fractievoorzitter Esther Schonenberg. "Heerlijk rustig aan het water, je kunt met een bootje aanleggen, of te voet, met de fiets of auto komen, hier hangt een fijne sfeer én zie je een heel andere kant van Katwijk. Deze locatie krijgt van ons een TerrasKansKaart".

TerrasKansKaart
Een TerrasKansKaart en nog heel wat meer is weggelegd voor de locatie Redschuur, zowel op het hoge stuk als op het lage stuk.

Nadat GemeenteBelangen hier het mobiel terras had opgezet werd al heel snel duidelijk dat deze locatie een ‘Topper’ kan worden.
Raadslid Marcel van Tol ziet het wel zitten. "Ik zie hier functies met een recreatief/toeristisch karakter. Rokerij Schaap mag hier wat mij betreft neerstrijken. Een leuk restaurant erbij. Zittend op dit hoge terras kun je tot aan de zee kijken".

"En onder aan het talud kan de Triton misschien wel een plek krijgen’’, vult raadslid Jan Kralt aan. "Zodat de Zwaaikom gemakkelijk aangedaan kan worden door dagjesmensen vanaf het water’’.
Even later test Gemeentebelangen de terrassen aan de Zwaaikom zelf. "Hier is het écht gezellig geworden. Met de terrassen in de Zwaaikom zit het wel goed. Nu wordt het hoog tijd dat de gemeente de aanlegmogelijkheden gaat verbeteren".

En verder gaat het weer. Zittend op het mobiele terras is het commentaar niet van de lucht. "Bij het pontje van Valkenburg is het Wapen van Valkenburg al gevestigd, langs het water is een mooie plaats voor een terras", vindt steunfractielid Leen van Poppel. "Net zoals in de Jachthaven van Rijnsburg. Wellicht kan een terras worden meegenomen als de uitbreidingsplannen gestalte krijgen".

Raadslid Joke Slings vindt dat in de Kwakelwei, volgens de Brede Structuurvisie van Katwijk straks een park, een mooi terras aan de waterkant niet mag ontbreken. Een mooie kans ligt bij het gemeentehuis van Rijnsburg. Op termijn wordt dit een multifunctioneel gebouw, daar past een terras bij.
Als laatste locatie wordt het mobiele terras opgezet op het Andreasplein en het Andreashofje. GemeenteBelangen is unaniem. Het Andreasplein verdient een betere inrichting. Parkeren is nu nodig maar na de kustversterking moet het plein autovrij worden. Een schitterende locatie voor een terras en ook hier deelt GemeenteBelangen een TerrasKansKaart uit.

Uitgaan.
Sinds 2006 is er mede op initiatief van GemeenteBelangen heel wat verbeterd op het gebied van uitgaan in Katwijk. Op het Hema-plein, de Boulevard en de Princestraat zijn er flink wat terrassen bijgekomen. Dat heeft Katwijk op zomerse dagen een stuk gezelliger gemaakt. Katwijk is natuurlijk niet alleen Katwijk aan Zee en daarom deed GemeenteBelangen de test door heel Katwijk.
Doel van de test was om te bekijken hoe aantrekkelijk de terrassen op dit moment zijn en waar mogelijk uitbreiding van horeca kanplaatsvinden. De uitkomsten worden meegenomen in het verkiezingsprogramma van GemeenteBelangen.

Katwijk, 24 september 2009 - Gemeenteraad
De door GB in de raad aangedragen oplossing voor de ontsluiting van de Zanderij is door een overgrote meerderheid van de raad aan de kant geschoven. CDA,SGP en VVD wilden de weg twee weken geleden nog per direkt en illegaal openstellen. Nu wachten de partijen liever af tot het college met een voorstel komt.

De oplossing volgens GB
GemeenteBelangen heeft voorgesteld om een nieuwe tijdelijke weg aan te leggen tussen de rotonde Parnassia en de Kon.Julianalaan. Deze weg mag er maximaal 5 jaar liggen. Het is een oplossing die binnen de wettelijke mogelijkheden ligt en die de procedure voor de aanleg van de Westerbaan niet doorkruist. Binnen de periode van 5 jaar kan de definitieve onstluiting gerealiseerd worden.

Dit voorstel van GemeenteBelangen helpt de bewoners van de Zanderij op zo kort mogelijke termijn aan een goede verkeersontsluiting.

Nog geen concrete plannen
In de raadsvergadering werd duidelijk dat het college nog geen concrete plannen heeft voor de verbetering van de ontsluiting van de Zanderij. Er worden wel zebrapaden en verkeersdrempels aangelegd, maar een ander ontsluitingsroute zit er nog niet in. Daarmee wordt het probleem niet opgelost.

Proefballonnetje
Het door GemeenteBelangen ingediende voorstel werd door wethouder Binnendijk afgedaan als een proefballonnetje en hij ontraadde het voorstel omdat het haastig in elkaar was gezet. De raad moet maar wachten tot 14 oktober, dan komt het college met een nota over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de ontsluiting van de Zanderij.
Wij herinnerden de wethouder er aan dat de Cantineweg een tijdelijke aansluiting was en dat het college dus 5 jaar de tijd heeft gehad om te zorgen voor een goede wijkontsluiting. In maart 2009 heeft de raad bijna unaniem uitgesproken dat er een goede – en legale – ontsluiting moest komen. Het college is gewoon te laat.

Geen steun wel een toezegging
Opmerkelijk was dat alleen de PvdA het voorstel steunde. Twee weken geleden schreven CDA,SGP en VVD nog dat de weg per direkt open moest. Was het niet legaal, dan maar illegaal. Ze waren immers zo begaan met de inwoners van de wijk. Vreemd dat een goed voorstel om de problemen op te lossen dan niet op steun kan rekenen. Het voorstel van GB wordt overigens wel door het college meegenomen in het stuk waar zij 14 oktober mee komen. Er is nog hoop...

Katwijk, 2 oktober 2009 - Persbericht GemeenteBelangen
In het voorjaar heeft GemeenteBelangen een ronde langs de jongerencentra van Katwijk gedaan. Uit de gesprekken met de vrijwilligers blijkt dat de opvang van jongeren een pittige uitdaging is! Nieuwe wijken kunnen met een tijdelijke oplossing veel winnen.

Goed nieuws
Het is hard werken om de mensen binnen te krijgen en binnen te houden. De regelgeving wordt steeds strenger, vrijwilligers moeten allerlei opleidingen volgen. Er wordt geworsteld met het rookbeleid en jongeren zijn veranderlijk. Zo kampen de Boemerang en ’t Jok met flink teruglopende bezoekersaantallen. Gelukkig doen de Donk, de Schuit en Scum het een stuk beter. Uit het gesprek met de mensen van De Donk blijkt dat de komst van de Factory heeft bijgedragen aan het toenemende succes van het jongerencentrum. De jongeren die ’s middags bij de Factory komen, zien ze in het weekend ’s avonds ook weer terug. En dat is heel goed nieuws, de Donk speelt in de Hoornes een verbindende rol voor de wijk. Juist deze wijk kan dat heel goed gebruiken. Middagopenstellingen hebben ook bij Scum al een prima resultaat, en de verwachting is dat ook de Schuit daarmee meer bezoekers zal trekken.

Zanderij en Valkenburg een tijdelijke voorziening bieden
De Zanderij is een nieuwbouwwijk met veel kinderen. Die kinderen zoeken een plek om bij elkaar te komen. Nu is die plek vaak buiten. En uit gesprekken met de bewoners van de Zanderij blijkt dat de hangjeugd in de wijk ook overlast geeft. Politie en jongerenwerk proberen dat in goede banen te leiden. Met wisselend resultaat.
GemeenteBelangen stelt voor om in de Zanderij een tijdelijk jeugdhonk te plaatsen. Als je de jeugd nu kunt binden aan een plek in de wijk vertaalt zich dat in de toekomst terug met minder overlast. Dat is beter dan te wachten met de bouw van een honk tot de Zanderij is volgebouwd.

Ditzelfde geldt ook voor Valkenburg. Daar is op dit moment nog geen goede plek waar jongeren terecht kunnen. In de Peuk worden wel feesten georganiseerd, maar een laagdrempelig inloop voor jongeren ontbreekt. Het inwonertal van Valkenburg groeit door de bouw van Duyfrak en hangplekken zoals bij het Valkenburgsemeer worden steeds meer bezocht. Dat is een slechte ontwikkeling.
Uit navraag door GemeenteBelangen bij FactorW blijkt dat de Factory ook in Valkenburg wordt opgestart. Allereerst met 1 middag per week, maar bij succes kan dat natuurlijk worden uitgebouwd. Ook in Valkenburg kan een tijdelijke voorziening een oplossing bieden.

Samenwerking
De bouw van een tijdelijk jeugdhonk kan een prima leer/werk project zijn. Waarbij wordt samengewerkt tussen scholen en aannemers in Katwijk. In december zal GemeenteBelangen met voorstellen komen als het jongerenbeleid in de Commissie Welzijn besproken wordt. Ons voornaamste doel is om de jongeren een alternatief te bieden zodat ze elkaar kunnen ontmoeten in een veilige omgeving.

Per 1 oktober is de Wet Investeren in Jongeren ingevoerd. Jongeren van 21 tot 27 jaar die niet werken of studeren hebben niet meer ‘automatisch’ recht op een uitkering. Ze moeten gaan werken, gaan studeren of een werkleertraject volgen. Daarvoor moeten ze zich melden bij het UWV (voormalige Arbeidsbureau), dat gevestigd is in Leiden en Lisse.
GemeenteBelangen heeft bij de behandeling van deze wet in de commissie Welzijn van 13 oktober gepleit om een vestiging van het UWV naar Katwijk te halen.

Katwijkers die op zoek zijn naar werk, kunnen dan bij het UWV in Katwijk terecht. In ieder geval moet er de mogelijkheid komen om zaken te regelen met het UWV via het Zorgloket in het gemeentehuis.

GemeenteBelangen pleit al enkele jaren om een jongerenloket in Katwijk te realiseren. Het UWV maakt daar ook deel van uit. Dat jongerenloket moet ook bij de grote jeugdsociëteiten komen.

Op 5 november 2009 sprak fractievoorzitter Esther Schonenberg de laatste Algemene Beschouwingen voor de verkiezingen uit.
De volledige tekst staat hier:
   

Voorzitter,

Vandaag maken we de balans op van de eerste raadsperiode na de fusie. Het is een gedenkwaardige periode. De medewerkers van onze gemeente kwamen door de fusie in een reorganisatietraject terecht. Werkplekken, werkzaamheden en collega’s alles werd anders. Tegelijk beloofde de raad de burgers dat alles beter zou worden na de fusie. Minder kosten, minder personeel, meer klantgerichtheid en betere dienstverlening. En natuurlijk mocht de identiteit van de kernen niet veranderen. De nieuwe gemeente stond voor een geweldige uitdaging.

Bijna 4 jaar later kan je niet anders concluderen dan dat in 2006 de verwachtingen omtrent de fusie hoog gespannen waren en dat  de toekomst lastig te voorspellen is. Hoewel misschien niet alle ambities zijn waargemaakt, is GemeenteBelangen tevreden over de resultaten die zijn geboekt. Er is hard gewerkt door de organisatie, door het college en door de raad. Het is zeker niet altijd even gemakkelijk geweest, toch hebben we met elkaar veel bereikt in deze 4 jaar. Chapeau!
De samenwerking binnen de coalitie is vruchtbaar geweest. Hoewel partijen het niet op alle fronten altijd met elkaar eens zijn, is op grote dossiers vooruitgang geboekt en zijn er belangrijke projecten in gang gezet.

Voorzitter, u weet dat GemeenteBelangen zich deze raadsperiode heeft ingespannen om de Algemene Beschouwingen wat op te luisteren. Deze traditie willen we ook dit jaar voortzetten. Ditmaal  kijken we terug op de successen van de raadsperiode 2006 – 2009, we bekijken wat er in de eindsprint nog kan worden gedaan en natuurlijk leggen we onze verwachtingen neer voor de volgende periode. We blijven immers ambitieus.

We doen dat in de vorm van een kaartspel. Per collegelid delen we troefkaarten uit voor goed geleverd werk, er zijn bonuskaarten voor onderwerpen die dit college in deze raadsperiode nog kan verzilveren, en we hebben kanskaarten voor de toekomst. Gemakshalve delen we die aan de zittende portefeuillehouder uit! 0

Voorzitter, ik kan u geruststellen, de kleur geel hoort bij de huisstijl van GB..........

Burgemeester Wienen bijt het spits af, hij scoort in de laatste bestuursrapportage allemaal groene bolletjes op de onderdelen Burger, Bestuur en Veiligheid. Daarmee verdient hij natuurlijk een troefkaart.  Daarbij is Katwijk op het gebied van rampen uitstekend voorbereid. De vrijwillige brandweer doet het prima. De alcoholpilot is succesvol verlopen. Daarnaast heeft de burgemeester een stevige positie verworven in de verschillende gremia waarin hij zitting heeft.Wel willen wij vandaag expliciet meegeven dat de samenwerking met de politie nadrukkelijk aandacht blijft vragen. Blauw moet op straat zichtbaar blijven en in de wijken herkenbaar zijn, het bemande politiebureau mag niet weg uit Katwijk, de regionaliseringsontwikkelingen (waarbij recent de recherche richting Noordwijk is verhuisd) kunnen wij niet onderschrijven.

Burgemeester Wienen krijgt een Bonuskaart voor het evenementenbeleid, de bestrijding van overlast en voor het functioneren van de commissie Regio. Op basis van een evaluatie dient de raad te bekijken hoe de evenementen in 2009 zijn verlopen en of een uitbreiding van de veelbesproken eindtijden gerechtvaardigd is. Graag een toezegging van de portefeuillehouder over deze evaluatie. De bestrijding van overlast in het centrum van Katwijk aan Zee wordt voortvarend opgepakt.  De samenwerking tussen de portefeuilles jongerenwerk en veiligheid werpt hier zijn vruchten af.
Voor wat betreft de commissie Regio willen wij benadrukken dat Katwijk een sterke speler in de regio moet zijn. De fusie is mede met dat doel tot stand gekomen. De ervaring leert dat bij regionale vraagstukken het samenspel tussen organisatie, college en raad niet optimaal is. Andere gemeentes doen dat beter. Hier ligt een belangrijke verbetermogelijkheid die in het belang van onze gemeente op korte termijn moet worden opgepakt. Wanneer het traject nu in gang wordt gezet, dan kan de nieuwe raad er een vliegende start mee maken.

De kanskaart krijgt burgemeester Wienen voor de verbetering van communicatie, participatie,  klantgerichtheid en de inhuur van personeel. Burgerparticipatie en communicatie zijn deze raadsperiode veel besproken. In onze optiek zijn er op het gebied van communicatie stappen gezet, maar het traject is nog niet klaar. Burgerparticipatie moet in de toekomst beter gestalte krijgen. Het is lastige materie, burgers zijn vooral geïnteresseerd als het hen zelf of hun direkte omgeving aangaat. Toch zijn wij ervan overtuigd dat het op de weg van de raad ligt om de politiek dichter bij de burgers te brengen. De rol van RTV Katwijk moeten we daarbij niet onderschatten. Wij betreuren het dat de commissievergaderingen niet meer via RTV te beluisteren zijn, dat was een laagdrempelig medium.  De meeluisterknop via de site van de gemeente Katwijk is inmiddels beter te vinden. Dat is een goede ontwikkeling, toch blijven wij van mening dat de lokale omroep een uitstekend medium is om de politiek dichter bij de burger te brengen. De burgemeester als voorzitter  van de raad moet dit proces oppakken. GemeenteBelangen vindt dat de klantgerichtheid van de organisatie beter moet. We krijgen daarover teveel klachten uit het veld. De gemeente is er voor de burgers en niet andersom. Voor wat betreft de inhuur van personeel vinden wij het vanzelfsprekend dat de raad zicht heeft op de geldstromen.

Wethouder De Jong verdient een troefkaart voor de buitengewoon goede stappen die zijn gezet rondom de Planning &Control cyclus, de prima uitwerking van het parkeerbeleid, waaronder het 24 uur per dag 7 dagen per week openstellen van de parkeergarages. De uitvoering van Sport op de Stort is in gang gezet. En de sportparticipatie onder de verschillende doelgroepen is uitgebreid, óók in de kernen Rijnsburg en Valkenburg. Wij benadrukken dat er in Katwijk nog meer moet worden ingespeeld op de tendens dat mensen  individueel gaan sporten. Dat kan bij de inrichting van de openbare ruimte, samenwerking met de afdeling RO is daarbij cruciaal. Bovendien vinden wij het tijd voor een nieuwe sportscan, de laatste dateert alweer van 2005, dus een up-date zou op zijn plaats zijn.

Wethouder De Jong verdient een Bonuskaart voor fietsen in Katwijk. Hij gaat het fietscomfort deze raadsperiode nog verbeteren en hij gaat het fietsgebruik laten toenemen. Wilt u bij het onderzoek wat u daarvoor gaat doen ook de fietsveiligheid meenemen?  Ook de verkeers-problemen rondom scholen worden deze raadsperiode nog aangepakt. Dat laatste is een onderwerp waar wij al vaker aandacht voor hebben gevraagd, en wij zien zien deze kaart dan ook zeer graag uitgespeeld. In dat kader willen wij van u weten hoever u bent gevorderd met de motie “Veilige fietsroutes scholieren” van 2008. In 2010 wordt de Verlengde Biltlaan aangelegd, deze weg zal de Hoorneslaan gaan ontlasten, dus dat verdient een plek op de bonuskaart. Daarnaast verzoeken wij u de openingstijden van de Sandtlaanbrug in het weekende uit te breiden. Nu moeten toeristen, die Katwijk in het weekeinde via het water willen bezoeken, na zaterdagmiddag 12.00 uur onverrichterzake naar huis. De brug gaat pas weer op maandag open. Dat moet echt anders in een gemeente die zich wil profileren op het watertoerisme. Dat bent u toch met ons eens?

De Kanskaart voor deze wethouder is bestemd voor  het realiseren van bovenlokale infrastructuur, en voor het invoeren van veilig HOV in Katwijk. Wij realiseren ons terdege dat over deze dossiers niet alleen in onze gemeente wordt besloten. Het gaat evenwel over de veiligheid, leefbaarheid en de bereikbaarheid van Katwijk. Daarom moet Katwijk zich op alle fronten inspannen en zich laten horen. Wanneer wij de laatste berichten over de Rijnlandroute goed hebben begrepen kunnen wij nu reeds melden dat wij beslist geen voorstander zijn van het gefaseerd aanleggen van de Rijnlandroute. Het vooralsnog alleen verdubbelen van de N206 en tegelijk beginnen met de bouw van Valkenburg is geen goed idee! De RijnGouweLijn kan alleen in Katwijk worden aangelegd als de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer gegarandeerd kunnen worden.
Vanwege de zorgwekkende economische toestand vragen wij aandacht voor de toename van mensen die hun baan kwijtraken. Katwijk heeft een relatief groot potentieel aan ongeschoolde werknemers. Een aktief re-integratiebeleid kan mensen snel weer aan een baan helpen en de gemeente veel geld opleveren. Mensen die werkloos worden moeten direkt in aanmerking komen voor een scholingstraject, zodat ze snel naar een nieuwe baan kunnen doorstromen.

Wethouder Vingerling krijgt een troefkaart voor de uitbreiding van de Startersleningen, de invoering van The Factory, het opstellen en uitvoeren van de woonvisie. kansOok het  monumenten-  en het archeologiebeleid is opgefrist.  We hebben dit jaar evenementen gehad rondom het thema Limes en Brittenburg die ook aantrekkelijk waren voor toeristen. Katwijk heeft weer een Citymanager.
Er is een flink aantal lastige accommodatie vraagstukken succesvol opgelost; denk maar eens aan de Grasshoppers en de Oranjevereniging Katwijk aan Zee. Zwembad Aquamar doet het uitstekend en heeft daardoor structureel minder subsidie nodig. En bovendien hebben alle voetbalclubs kunstgras.

De Bonuskaart krijgt hij voor de akties die nog gepland zijn rondom Toerisme, er wordt een Toeristisch aktieplan opgesteld, de Quick Wins voor het PrinsHendrikkanaal worden uitgevoerd en het water van de Oude Rijn krijgt een prominente toeristische rol. Wij vinden het een buitengewoon goed initiatief om de inwoners en ondernemers van Katwijk hun plannen op het gebied van toerisme bij de gemeente kenbaar te laten maken. Zo kunnen we inventariseren wat er leeft en daarmee kunnen we goede stappen maken om Katwijk nog leuker te maken dan het al is. Wij worden als partij geregeld benaderd door enthousiaste ondernemers die goede ideeën hebben. Die ideeën variëren van een indoor speelhal voor jongeren tot een jeugdherberg, van zorgmanege tot bijzondere taarten bakkers. Door dergelijke plannen te faciliteren krijgt Katwijk zijn eigen couleur locale, en dat maakt het tot een plek waar mensen graag zijn. Oppakken dus die kansen! Samenwerking met de portefeuillehouder RO hierbij is cruciaal.  GemeenteBelangen doet u vandaag de suggestie om de  natuurgebieden Panbos en Lentevreugd te koppelen. Daar zijn bonuspunten te verdienen op het gebied van sport, recreatie en toerisme. Vanzelfsprekend geven wij wethouder Vingerling ook de bonuskaart voor de uitbreiding van De Schuit, de plannen worden deze maand voorgelegd aan de commissie en wij gaan er van uit dat dit aangepaste plan het zal halen.

Tenslotte krijgt wethouder Vingerling de Kanskaart voor het accommodatiebeleid. Dit is een buitengewoon moeilijke klus die zorgvuldigheid vereist. Nu de uitbreiding van De Schuit is voorbereid is het zaak om conform het vastgestelde beleid in de oude gemeente Katwijk ook de uitbreiding van Scum voor te bereiden en het jeugd- en jongerenwerk in Rijnsburg en Valkenburg een duidelijke plek te geven. Daarnaast vragen wij de wethouder de ambtenaren ervan te overtuigen dat rondom Katwijk veel beschermd natuurgebied ligt. Bij werkzaamheden in of bij dat gebied moet standaard worden bekeken of er een vergunning ingevolge de natuurbeschermingswet of de flora- en faunawet moet worden aangevraagd. Daar schort het in deze gemeente nog steeds aan en wij vinden dat een bijzonder slechte zaak!

Wethouder Binnendijk verdient zijn troefkaart voor al het werk rondom de Brede Structuurvisie en het Structuurplan Valkenburg . Dat is niet alles, er zijn meer starterswoningen gebouwd, de Katwijkse senioren krijgen een plek op het Zeehosterrein en in het Havengebied, bovendien is het grondbeleid vastgesteld.  Ook de uitbreiding van het Horeca-beleid in Katwijk verdient een prominente plek op zijn troefkaart. Kan de wethouder er nu ook nog voor zorgen dat de uitbreiding ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden? Jammergenoeg is het momenteel ook in de horeca crisis; bovendien heeft het rookbeleid ervoor gezorgd dat de omzetten teruglopen.  Misschien kan de wethouder zelf een kroeg beginnen, wij zijn ervan overtuigd dat hem dat goed zal afgaan. Wellicht een tip voor na de verkiezingen.

De bonuskaart krijgt wethouder Binnendijk  voor het opstellen van het economisch beleidsplan; daar wacht de raad al jaren op. Juist nu we in een economische crisis beland zijn is het zaak om een goede visie te hebben op wat onze gemeente nodig heeft. Inzetten op louter Bio-Science is geen goed plan. De inwoners van onze gemeente staan erom bekend dat het harde werkers zijn, maar helaas is het ook zo dat er veel  inwoners van Katwijk laag geschoold zijn.  Aansluiting arbeidsmarkt en opleidingsnivo blijft een kernpunt, waar gemeente, werkgevers en opleidingsinstanties elkaar moeten gaan vinden. Deze kans kunt u oppakken met uw onderwijscollega. Een groot deel van onze werkgelegenheid wordt verzorgd door de sierteeltcluster. Flora Holland Rijnsburg heeft een centrale rol in die cluster, de bereikbaarheid en de uitbreidingsmogelijkheden van deze belangrijke economische speler staan onder druk. Dat baart ons zorgen. De economische spinn-off van het toerisme is een kans waar Katwijk op moet inzetten. Dit kan in de toekomst veel banen opleveren. De Bonuskaart gaat natuurlijk ook naar het uitwerken van de diverse sleutelprojecten van de BSV. Waarbij we nadrukkelijk willen aangeven dat niet alles moeilijker gemaakt moet worden dan het is. De weekmarkt bijvoorbeeld, die had natuurlijk allang in het centrum van Katwijk aan Zee moeten zitten.  Dat brengt ons op onze motie “Kansrijke locaties Katwijk” van vorig jaar, wanneer kunnen wij daarvan de uitwerking tegemoet zien?

De kanskaart voor deze wethouder gaat natuurlijk naar de grote onzekerheden op het gebied van bouwen in Rijnsburg. Onze opstelling daarin is duidelijk. Eerst bewegen dan pas bouwen. Fasering in de bouwwerkzaamheden lijkt nu vanwege de crisis opgelegd te worden, en daarmee heeft ieder nadeel ook weer een voordeel. Aanleg van bovenlokale infrastructuur blijft voor GB noodzakelijk om de bulk van de bouwplannen op te kunnen vangen. In 2010 zal de Raad van State een oordeel geven over de plannen, dan zal de nieuwe gemeenteraad er onvermijdelijk weer over praten. Ook in de andere kernen van Katwijk zijn bouwprojecten gepland. Indien daar aanleiding voor is vanwege de economische crisis kunnen programma’s eventueel worden omgezet. Professor Hugo Priemus heeft daar tijdens de bijeenkomst van Holland Rijnland nog wat aardige suggesties voor gegeven.  Verder zal deze wethouder de kanskaart hard nodig hebben om de uitgangspunten van Katwijk op het gebied van werken, infra, groen en recreatie op lokatie Valkenburg overeind te houden.

Wethouder Van Duijn heeft ook een troefkaart verdiend. De WMO is ingevoerd, het wijkwerk is op poten gezet. Wel vragen wij bij deze gelegenheid wederom het wijkwerk in de Hoornes te intensiveren. Er is een mooie bovenwijkse speeltuin gerealiseerd en het speelbeleid is vastgesteld. Zorgsteunpunten zijn voorzien in alle wijken, waarbij de keuzevrijheid voor burgers is gewaarborgd. Er is een cultuurmanager aangesteld, er is een groenbeleidsplan waarin ons initiatiefvoorstel geveltuinen is opgenomen. De VORK is aangenomen en er is duidelijk aandacht voor de aanpak van huiselijk geweld.

De bonuskaart  van wethouder Van Duijn staat heel vol. Wij vinden dat hij nog  genoeg tijd heeft om leerwerkprojecten op te zetten. De projecten die in het land in de bouwsector zijn neergezet kunnen ook in Katwijk uitstekend dienst doen. Jongeren moeten kansen krijgen om ervaring op te doen. GemeenteBelangen stelt voor om jongeren hun eigen jeugdhonken te laten bouwen.  Daar kan deze wethouder zich sterk voor maken. Hij moet bovendien snel het jongerenloket naar Katwijk halen, niet op één plek maar ook bij jongerensocieteiten.  Wij verwachten op korte termijn een voorstel over de dak- en thuislozenopvang. Het kapbeleid moet beter nageleefd worden, er wordt te weinig teruggeplant, dat kan beter.  Wij stellen voor de raad jaarlijks specifiek te informeren over de bomenkap en de herplant. In de commissie Ruimte zullen wij met een voorstel komen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze gemeente op korte termijn een laagdrempelig plasticinzamelingssysteem invoert.

De Kanskaart voor deze wethouder gaat naar scholing in de breedste zin van het woord. Katwijk moet de handen ineenslaan met het bedrijfsleven. Het opleidingsnivo dient aan te sluiten bij de vraag van de markt.  De filosofie van oud voorzitter Taskforce Jeugdwerkloosheid, Hans de Boer, over jongeren en werk werpt zijn vruchten af. Wat doet u daarmee in Katwijk? Voorschoolse educatie om taalachterstand te voorkomen is bittere noodzaak, brede scholen moeten gestimuleerd worden en in onze optiek is Katwijk rijp voor een gymnasium. Welke ambities hebben we voor het onderwijs in de breedste zin van het woord, daarover moet in de raad gesproken worden. In de lijn van “een leven lang leren” past ook een goed geoutilleerde bibliotheek. Vanwege de twijfelachtige opstelling m.b.t. de nieuwe lokatie van de bibliotheek dreigt deze belangrijke voorziening achterstand op te lopen. Dat is een slechte ontwikkeling. GemeenteBelangen is er altijd een voorstander van geweest om de bibliotheek in een culturele cluster in het midden van onze gemeente te plaatsen. Een mooie plek daarvoor is de Zanderij/Duinvallei, samen met een gecombineerd theater/filmhuis/bioskoop en ruimte voor grootschaliger feesten met een poppodium. RTV Katwijk  de muziekschool en oefenruimte voor bands kunnen daar ook gehuisvest worden. Het culturele aanbod in Katwijk moet breed zijn; bibliotheek, Tripodia en K&O zijn belangrijke spelers. Ondanks  alle inzet van de betrokkenen gaan we met de beperkte accommodaties van nu de slag niet winnen. Het is hoog tijd dat Katwijk een beslissing neemt over de  plek en de omvang van cultuur in Katwijk.

Ten slotte de financiën van onze gemeente
Ook in Katwijk steekt de financiële tegenwind op. Voor komend jaar is het college er nog in geslaagd om een sluitende begroting te presenteren, maar voor de daaropvolgende jaren zijn forse taakstellende bezuinigingen opgenomen, die nog nader uitgewerkt worden.
Daarnaast lijkt het onafwendbaar dat de gemeente de komende jaren structureel aanzienlijk minder inkomsten zal ontvangen, met name door het wegvallen van de precario op de nutsleidingen en op termijn waarschijnlijk nog veel meer door daling van de uitkering uit het gemeentefonds.
Het college stelt voor om, in het eerste geval, door middel van verhoging van de OZB de begroting sluitend maken. GemeenteBelangen is daar vooralsnog geen voorstander van.  We moeten eerst uiterst kritisch kijken naar ons uitgavenpatroon. Daar is al een eerste aanzet toe gedaan, maar om de dreigende achteruitgang van het gemeentefonds het hoofd te bieden zal nog veel meer bezuinigd moeten worden, te beginnen bij de harde sector. Besparing op het reguliere geplande onderhoud van voorzieningen is mogelijk. Treffende voorbeelden daarvan zijn pas nog besproken. Ook de aanvulling van het persoonsgebonden budget van de huishoudelijke hulp tot 100% is een zeer kostbare regeling. Een heroverweging kan bij aanhoudende financiële tegenwind noodzakelijk zijn. Daarnaast verdient het aandacht de inhuur van personeel belangrijk te verminderen en hiervoor mensen in vaste dienst te nemen; ook hier kan aanmerkelijk bezuinigd worden.

Voorzitter, de kaarten zijn uitgereikt. Het is duidelijk dat GB het college aanspoort om de laatste maanden nog flink wat bonuspunten binnen te halen. Wij hebben er vertrouwen in dat dit ook zal gebeuren. Het doorkijkje naar de volgende raadsperiode hebben wij als kanskaarten bij dit college neergelegd. Hoe het college er na de gemeenteraadsverkiezingen zal uitzien, is aan de kiezers van de gemeente Katwijk.  Wij zien die toekomst in ieder geval met veel vertrouwen tegemoet. Rest ons nog om de organisatie te bedanken voor de inspanningen die zij heeft gepleegd bij het tot stand komen van de begroting 2010.

De kaarten die GB tijdens de Algemene Beschouwingen heeft uitgedeeld aan het College zijn enthousiast ontvangen. Zij zullen zich inspannen om de bonuspunten nog binnen te halen.

Daarnaast kregen de door ons ingediende moties zoveel steun van het college dat het niet meer nodig was om ze in stemming te brengen.

De toezeggingen op een rijtje
Naar aanleiding van onze moties:

  • Het college is bezig met een lokatieonderzoek voor de hoofdbibliotheek. Zij willen de bibliotheek het liefts in het centrum van Katwijk aan Zee. Wij vinden het beter dat de bibliotheek een centrale plek in Katwijk krijgt. Toegezegd is dat de lokatie Zanderij / Duinvallei ook wordt meegenomen in het lokatieonderzoek.
  • Inhuur van personeel wordt voor de raad inzichtelijker gemaakt.
  • Koppeling van de natuurgebieden Panbos en Lentevreugd voor wandelaars wordt gerealiseerd. Dat is een mooie uitbreiding van de wandelgebieden in en om Katwijk.
  • Er komen op korte termijn inzamelpunten voor plastic bij de supermarkten.
  • En dat is weer een stuk beter voor het milieu.
         

Het verzoek om de Sandtlaanbrug over het Additioneel Kanaal in het weekend open te stellen werd een discussiepunt. CDA, CU en SGP willen niet dat er gewerkt wordt op zondag. Daarom steunden zijn de motie niet. De Sandtlaanbrug blijft nu in het weekend vanaf zaterdagmiddag 12.00 dicht. Katwijk is dus niet bereikbaar voor toerisme over het water gedurende het grootste deel van het weekend. Merkwaardige opstelling van het CDA, een brug kan immers ook automatisch bediend worden. Jammer, gemiste kans voor het Katwijkse watertoerisme!

  • Andere belangrijke toezeggingenRijnlandroute
  • Het college is het met GB eens dat de RijnlandRoute (verbinding Katwijk A4) in zijn geheel moet worden aangelegd voordat er  gestart wordt met de bouw van Valkenburg.
  • Sportscan
  • Er wordt in 2010 gekeken naar de balans tussen sportbehoefte en sportaanbod in Katwijk.
  • Evaluatie evenementen 2009
  • De evenementen van 2009 worden op korte termijn geëvalueerd. Discussie over eindtijden kan dan weer gevoerd worden.
  • Onderzoek fietsveiligheid
  • De fietsroutes worden veiliger, fietsgebruik wordt bevorderd en fietsroutes worden uitgebreid.
  • Leerwerkplannen
  • Werkgevers, scholen en gemeente werken samen om de leerlingen aan een stageplek of een baan te helpen. In de bouw lukt dat op zeer korte termijn.

 
Reden voor GemeenteBelangen om de eindsprint tot de verkiezingen in maart enthousiast in te gaan. Er zal nog veel bereikt worden de komende maanden. Daarna is het aan de kiezers van Katwijk. Wij zien de verkiezingen met veel vertrouwen tegemoet.

Wat kunnen en willen we doen met de zogenaamde kansrijke locaties die we in Katwijk (nog) hebben? Gaan we die volbouwen met woningen of kiezen we voor een andere bestemming, bijvoorbeeld speelplaatsen, welzijns-/recreatievoorzieningen, terrassen of groen?

Aan de hand van enkele voorbeelden/casussen willen we in de vorm van een brainstormsessie met elkaar in gesprek gaan om zo ideeën op te doen.
Ook andere locaties kunnen we bij de discussie betrekken als daar voorstellen voor worden gedaan of ideeën over leven.
In ieder geval gaat de discussie over de volgende locaties.

Katwijk aan Zee:

Baljuwplein/postkantoor
Het postkantoor met de achterliggende gebouwen is in eigendom van de gemeente. Met ingang van 1 januari 2010 staat het postkantoorgebouw leeg.
Als de kustversterking wordt gerealiseerd via een zogenaamde dijk-in-duinconstructie kan onder het Baljuwplein en de postkantoorlocatie een parkeergarage komen. Als er andere oplossingen komen voor de kustversterking (bijv via zandsuppletie) dan mag dit niet. Dat is dus wel een mogelijke beperking.

Redschuur
Grond is in eigendom van het Hoogheemraadschap Rijnland
Zo’n 10 jaar geleden waren er vergevorderde plannen voor grootschalige  woningbouw op deze locatie. Die zijn toen door de gemeenteraad afgeserveerd. Suggesties die al eens eerder zijn gedaan, zijn horeca: visrestaurant, terras

Gemeentewerf
De Gemeentewerf ligt tussen de Zuidstraat , Schoolstraat en Varkevisserstraat. Grond is in eigendom van de gemeente.  Op den duur zal de werf niet meer gebruikt worden voor de werkzaamheden die er nu plaatsvinden en komt de locatie vrij.
College wil het terrein verkopen.

Vuurbaakplein – Strandplein
Dit gebied kan anders worden ingericht als de kustverdedigingswerken klaar zijn als er een dijk-in-duinconstructie komt. Hier ligt het eindpunt van het gebied dat te maken krijgt met de kustversterking bij een dijk-in-duinconstructie.
Grond is in eigendom van de gemeente, inclusief het voormalige VVVkantoor

Marktplein en deel van zwembadterrein
Deel van zwembadterrein (buitenbad) valt vrij als zwembad wordt gerenoveerd.
De markt wordt wellicht verplaatst naar het centrum Katwijk aan Zee/Zwaaikom.

Katwijk aan de Rijn:

Ambacht (gebied ten zuiden van de Sandtlaan)
Dit maakt deel uit van het zogenaamde Eiland, zoals dat in de Brede Structuurvisie is aangegeven.
De grond is grotendeels in eigendom van projectontwikkelaars. Het gebied maakt deel uit van het Eiland, waar momenteel plannen voor worden gemaakt.
Het nu braak liggende gebied – het oude groenteveilingterrein - heeft de KOM (zusje van KBM) ongeveer 8 jaar geleden gekocht van de Groenteveiling voor een zeer bescheiden bedrag. Dat bedrag was zo gering omdat het de bestemming bedrijven heeft en deze weinig opbrengt – zeker als je dat afzet tegen grond met de bestemming woningbouw. Er gaan stemmen op om bestemming te wijzigen en hier woningen te gaan bouwen. Dat betekent een exorbitante winst voor de KOM.
De gemeenteraad moet toestemming geven en heeft daarmee een instrument in handen om eisen af te dwingen.

Kwakkelwei
Grond is in eigendom van gemeente, Hoogheemraadschap van Rijnland en enkele particulieren. Gebied maakt deel uit van plan Eiland en wordt hoogstwaarschijnlijk ingericht als park met evenemententerrein.

Locatie Praktijkschool aan de Commandeurslaan
Grond komt in eigendom van gemeente als Praktijkschool verhuist naar nieuwbouw in plan De Coligny.

Parkeerplaats voor de Roskam
Grond is in eigendom van de gemeente. Nu de garage aan de Overrijn is verplaatst, staan daar minder auto’s geparkeerd. Wellicht is er nu (ook) ruimte voor andere
activiteiten.

Valkenburg:

Gemeentehuis
Het college wil dit gebouw verkopen, wellicht met horecabestemming.

Rijnsburg:

Gemeentehuis
Een deel ervan wil het college verkopen.

Ter gelegenheid van het nieuwe onderkomen bezocht GB de voedselbank en schonk een mooi geldbedrag om de alleenstaanden in de feestmaand een extraatje te kunnen geven.

Het nieuwe onderkomen aan het CleinDuinplein ziet er ruim en fris uit, de vrijwilligers zijn er enthousiast over. Het is een flinke verbetering t.o.v. het vorige onderkomen.  Nu is er voldoende ruimte om prettig te werken en voor de opslag van voorraad. De intake van  nieuwe cliënten vindt op een rustige plek plaats en er is een grote koffietafel waar gemakkelijk kan worden aangeschoven voor een praatje.

Topdrukte
Elke donderdag en vrijdag is het topdrukte om de pakketten voor de clienten van de voedselbank klaar te maken. Waarvan de inhoud voor een klein deel komt van Voedselbank Leiden. Het overgrote deel van de producten wordt geleverd door Katwijkse bedrijven. Bovendien leveren particulieren ook regelmatig bijdrage. Al het werk wordt verricht door vrijwilligers.

Broodnodig
Vanuit project Broodnodig worden de cliënten van de voedselbank geholpen om hun financiën weer op orde te kijgen. Er wordt doorverwezen naar het Budget Informatie Punt en er word geleerd hoe om te om te gaan met je budget. Deze aanpak werpt zijn vruchten af. Het cliëntenbestand van de voedselbank is in beweging, een groot deel kan na enige tijd weer op eigen benen staan. Helaas is de realiteit dat er ook steeds nieuwe aanvragen binnenkomen. En daarmee blijft de voedselbank beslist nog een belangrijke speler in de Katwijkse samenleving.

De eerstelingen van de nieuwe kieslijst van GemeenteBelangen zijn op de Algemene Leden Vergadering van 18 november 2009 vastgesteld.
Nieuwe gezichten, maar een lijsttrekker die al een paar jaar meeloopt. We zijn trots dat zij weer de GemeenteBelangen-kar gaat trekken. Het zullen interessante verkiezingen gaan worden.
Hieronder onze kandidaten met een kort stukje over zichzelf.

 Esther Schonenberg

    Esther Schonenberg, 45 jaar, gelukkig getrouwd en moeder van twee dochters. Kweker van bijzondere tuinplanten. Sinds 2002 zit ik in de raad voor GemeenteBelangen en vanaf 2006 ben ik fractievoorzitter.

Actief meedoen om zaken te verbeteren en te veranderen. Dat is mijn politieke drijfveer. Betrokken zijn en weten wat er speelt in Katwijk. Daar gaat het om. Via de mail en de telefoon zijn kontaken gemakkelijk te leggen, mensen weten me prima te vinden en andersom. Ook bij de straatakties en werkbezoeken die wij regelmatig organiseren spreek ik veel mensen. Al die informatie neem ik mee in het raadswerk.

Na bijna 8 jaar lid te zijn van de raadscommissie Ruimte, ben ik behoorlijk op de hoogte van wat er in Katwijk speelt ten aanzien van de onderwerpen bouwen, wonen, infrastructuur, economie en toerisme. Onze speerpunten “eerst bewegen, dan bouwen” , bouwen voor alle doelgroepen,  veilig verkeer, uitbreiding van toerisme en een sterke lokale economie worden daar besproken. Daarnaast ben ik lid van de commissie Regio. Katwijk verdient een stevige positie in de regio, er staan grote regionale projecten op stapel. Veel daarvan op Katwijks grondgebied. Zorgen dat je op de hoogte bent en op de juiste momenten inbreng levert, dat is van groot belang.
Gerard Bol

    Ik ben 51 jaar, getrouwd en vader van drie kinderen. Sinds augustus 2009 werk ik als directeur bij de Bloemendaalse School Vereniging met de aandachtsvelden communicatie, personeel, huisvesting, buitenschoolse opvang en peuterspeelzaalwerk. Ik ben een echte onderwijsman, want hiervoor was ik als basisschooldirecteur verbonden aan OBS de Dubbelburg in Valkenburg/Rijnsburg, RKBS de Horizon in Katwijk en in Den Haag en Zoetermeer. Ik ben ook betrokken bij vele werkzaamheden binnen de RK Parochie H. Joannes de Doper te Katwijk wat varieert van het verzorgen van de PR t/m de werkgroep ‘honderd jaar parochiekerk’.
Vanaf 2002 zit ik in de gemeenteraad en in deze tweede raadsperiode maakte ik deel uit van de commissie Welzijn, waar ik nu voorzitter van ben. In deze commissie kan ik mijn ervaring op de terreinen 'Cultuur, recreatie en sport', 'Zorg, welzijn en inkomen' en 'Onderwijs en educatie' optimaal benutten. Daarbij heb ik als basisschooldirecteur dagelijks op lokaal en in regionaal verband met deze aspecten te maken.
In alles is communicatie het sleutelwoord en daarom zijn we met GemeenteBelangen voortdurend met de burgers in gesprek en niet alleen rond de verkiezingen. Dat vind ik ook het leukste van het politieke werk, mensen ontmoeten en aandacht geven aan wat er in heel Katwijk speelt. Katwijk is breder dan de typering die we geregeld van buitenaf opgelegd krijgen. Het plezier in het werken met mensen kom ik in deze commissie tegen: bij alle onderwerpen ga je met mensen direct in gesprek. In deze ontmoetingen met anderen staat voor mij het respect voor elkaar centraal.
Binnen GemeenteBelangen is het een uitdaging om de komende vier jaar met elkaar aan de speerpunten van de verkiezingen van maart 2010 te gaan werken.
Hans Vingerling

    Hans Vingerling is 61 jaar en werkte tot zijn benoeming als wethouder in 2006 als programmamanager bij SBR een kennisinstituut voor en door de bouw.

Hij heeft in zijn leven al vele bestuurlijke functie bekleed op het terrein van lokale politiek, jeugd en jongeren, lokale historie en actiegroepen zoals o.a. Rijnstraat Veilig en SHOCK. Is al 30 jaar actief betrokken bij de lokale politiek, met name op het terrein van ruimtelijke ordening, welzijn en milieu en was van 1992-1996 raadslid voor GB in Katwijk.

Portefeuille:
Wonen
Jeugd & Jongerenbeleid/ Sociaal-Cultureel werk
Kinderopvang
Emancipatiebeleid
Monumentenzorg
Toerisme en recreatie
-    Toerisme en strandexploitatie
-    Volksfeesten en diverse recreatieve voorzieningen
-    Citymanagement
Milieu en natuur
-    Milieubeheer
-    Natuurbescherming
-    Riolering en waterzuivering
-    Natuureducatie
Leen van Poppel

    Ik ben 61 jaar, gehuwd en vader van twee zonen, woonachtig in Rijnsburg, geboren en getogen in Brabant, werkzaam geweest bij diverse gemeenten o.a. als beleidsmedewerker ruimtelijke ordening en volkshuisvesting en vanaf 1984 bij de gemeente Rijnsburg in diverse leidinggevende functies en de laatste vier jaar tot aan de fusie als raadsgriffier. Sinds de KRV-fusie ben ik met prepensioen en lid van de commissie bezwaarschriften van de gemeente Rijnwoude.
Ik ben momenteel steunfractielid van Gemeentebelangen.
Mijn brede ervaring bij de gemeentelijke overheid wil ik graag inzetten voor de gemeenschap van de gemeente Katwijk.
Zonder de andere kernen tekort te doen wil ik mij met name ook inzetten voor de Rijnsburgse belangen.
Onderwerpen waarvoor ik me in de komende raadsperiode speciaal wil inzetten zijn burgerparticipatie en leefbaarheid.
Burgerparticipatie omdat ik het belangrijk vind dat de burgers tijdig, dus vanaf het begin,  actief worden betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van gemeentelijke plannen, zodat zij daadwerkelijk hun inbreng kunnen leveren en aldus draagvlak onder de burgers ontstaat voor deze plannen. Dit kan tevens bijdragen aan een verkleining van de afstand tussen bestuur en burgers.
De schaarse ruimte in onze gemeente en de nog te realiseren woningbouwplannen zetten de leefbaarheid onder druk. Behoud van de groengebieden die we nog hebben vind ik daarom van wezenlijk belang. Dus niet alles volbouwen maar streven naar het aantrekkelijk en leefbaar houden van Katwijk als woongemeente.
Jacoline Stol

    Ik ben 37 jaar, moeder van drie fantastische kinderen.
Ik ben werkzaam als maatschappelijk werker bij Valent voor het “project broodnodig”  waardoor ik mensen kan helpen die het financieel moeilijk hebben. Ik verzorg de intakes voor de voedselbank en ben iedere vrijdag aanwezig bij de voedselbank als aanspreekpunt voor de cliënten.

Wat mij is opgevallen bij GemeenteBelangen is dat zij vinden dat alle mensen gelijkwaardig zijn ongeacht ras, levensbeschouwelijke overtuiging, nationaliteit, afkomst, sekse of seksuele geaardheid, ziekte. Dat is wat ik erg belangrijk vind.

Ik wil me inzetten voor zorg en welzijn . Mijn interesse ligt vooral bij kwetsbare inwoners van katwijk, die niet (meer) voor zich zelf kunnen opkomen.
Marcel van Tol

    Mijn leeftijd is 47 jaar ik ben vanaf 1998 raadslid in Katwijk. Vanaf 1992 ben ik werkzaam als jongerenwerker bij Factorwelzijn in Katwijk en daarvoor vanaf 1979 vrijwilliger/oprichter bij jongerencentrum Scum. Ik heb vanuit mijn werk heel veel te maken met jongeren, deze ervaring zet ik dan ook in als lid van de commissie Welzijn. Het is van belang, dat er een partij is die durft op te komen voor de belangen van de jongeren in de gemeenteraad.
Natuurlijk zijn er meer doelgroepen of onderwerpen waar ik me de komende tijd voor gaat inzetten.
Samen met Joke Slings zit ik in de commissie Welzijn. Specifieke aandacht gaat uit naar voorzieningen voor de jeugd in de breedste zin van het woord.
Sport, speelplaatsen, ontspanning, accommodaties,uitgaan en het evenementenbeleid. In de nieuwe grote gemeente is het van belang dat we naast wonen en werken ook genoeg aandacht besteden aan voorzieningen voor de jeugd.
Daar zet ik mij voor in.
Jan Kralt

    Ik ben een geboren en getogen Rijnsburger, 41 jaar oud, getrouwd en in het dagelijks leven werkzaam als software test coördinator. Ik sport graag (voetbal, zwemmen), al schiet dat er nog wel eens bij in met een drukke hobby als de politiek.

Vóór de fusie zat ik vier jaar in de gemeenteraad van Rijnsburg en ook de afgelopen vier jaar heb ik GemeenteBelangen vertegenwoordigd in de raad en in de commissies Bestuur en Regio. Daar heb ik me o.a. ingezet voor meer burgerparticipatie, een beter evenementenbeleid, een (niet alleen financieel) gezonde gemeente en de positie van Katwijk in de regio.

Ook de komende raadsperiode staan we weer voor veel uitdagingen: een groeiende gemeente met veel grote plannen in een financieel moeilijke tijd. Ik hoop ook de komende vier jaar weer mijn steentje bij te mogen dragen om Katwijk gezond en gezellig te houden.
Speciaal punt van aandacht is en blijft voor mij natuurlijk de relatie met u, onze burgers. Want ondanks verwoede pogingen om de kloof te dichten valt daar nog veel aan te verbeteren.
René Slootweg

    René Slootweg, 39 jaar, getrouwd en vader van 1 zoon.
Werkzaam bij een Amerikaans ICT concern als business analist/programmeur en geef leiding aan een internationaal team van business analisten.
Lid van de ondernemingsraad van de Nederlandse BV van het bedrijf.
Actief als voorzitter van de jeugdcommissie van de tennisvereniging MVKV.

Aangezien ik nieuw ben binnen Gemeente Belangen heb ik nog geen plaats binnen een commissie of een specifieke voorkeur voor bepaalde onderwerpen, maar dat zal in de loop van de tijd zeker duidelijk worden.
De inspraak van de burgers is wel een belangrijk punt waar ik mij voor wil gaan inzetten.
Het aller belangrijkste vind ik een no-nonsense cultuur waarin niet om dingen heen gedraaid word, maar waar rechtstreekse communicatie en directe acties aan de orde zijn.
Adriaan Heijnen

    Adriaan Heijnen, 58 jaar, gehuwd en vader van drie dochters. Ik ben ingenieur Elektrotechniek en heb jarenlang een eigen ingenieursbureau gehad. Nu werk ik al negen jaar als projectmanager bij Movares, een groot ingenieursbureau gespecialiseerd in spoorgebonden oplossingen. Naast mijn werkzaamheden als projectmanager werk ik ook mee in het hotel van mijn vrouw. Daar is, zeker in het hoogseizoen, altijd wel wat te doen!

Ik volg de gemeentepolitiek al jaren en steunde GemeenteBelangen tijdens de verkiezingscampagne en andere activiteiten. Voor mij zijn twee speerpunten van belang. Er komt nogal veel op ons af de komende jaren op het gebied van infrastructuur. De RijnGouweLijn, Rijnlandroute en diverse bouwprojecten. Zeker waar het de infrastructuur en de inpassing van de RijnGouweLijn betreft, denk ik in de raad een goede bijdrage te kunnen leveren om zo tot de beste oplossing voor onze gemeente te komen.

Daarnaast vind ik dat de service vanuit het gemeentehuis naar de burger stukken beter moet. Een aantal zaken gaan traag en ook met betrekking tot de communicatie tussen de overheid en burgers valt er nog veel te verbeteren. Zo vind ik het erg belangrijk dat brieven binnen een bepaalde termijn worden beantwoord. En dan heb ik het niet over een ontvangstbevestiging maar over een antwoord op de vraag of aanvraag. Ik vind dat de gemeente er voor de burger moet zijn en niet andersom!

Emile Soetendal

    Emile Soetendal, 48 jaar, gehuwd en twee kinderen. Arbeidsrecht- en bestuursjurist. Werkzaam als beleidsadviseur pensioen op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Sinds een aantal jaren ben ik bestuurslid van GemeenteBelangen. Een partij die bij mij past vanwege de duidelijk afwijkende visie en het eigen geluid in Katwijk. Nu de kinderen groter zijn, wil ik mij daarvoor als raadslid actief inzetten.
Een betere wereld begint bij jezelf. Dat zie ik als uitgangspunt voor het raadswerk. Je staat als raadslid dicht bij de mensen en kan daardoor iets betekenen bij het oplossen van lokale maatschappelijke vraagstukken. Zo kun je een directe bijdrage leveren aan de vorm en inhoud van de lokale leefwereld!
Ik vind het belangrijk dat Katwijk uitgroeit tot een bruisende plaats voor haar inwoners, ondernemers en bezoekers.
Nadine de Koning

    Mijn naam is Nadine de Koning, ik ben 21 jaar oud, en woon nog bij mijn ouders.  Ik volg de opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming oftewel CMV op de hogeschool Inholland Den Haag. Tijdens mijn stageperiodes heb ik vele kanten kunnen zien van welzijn binnen Katwijk. Volgend jaar ga ik afstuderen en hoop dan aan het werk te gaan als meidenwerker/jongerenwerker.
Sommige jongeren kennen mij van van het jongerencentrum Scum of van het oud en nieuw feest van SKA, waar ik lange tijd vrijwilligster ben geweest.

Verder ben ik ook actief bij Zetel 34 voor GemeenteBelangen, Zetel 34 bestaat uit jongeren zij proberen door middel van activiteiten te organiseren, jongeren actief te betrekken bij de politiek.

Ik zal mij dan ook graag inzetten voor Welzijn in Katwijk.

Foutparkeerders kunnen in Katwijk op zondag hun hart ophalen en de bruggen blijven stijf dicht. Dat is het resultaat van de discussies in de gemeenteraad. De positie van het CDA is verre van helder. Eerst willen ze wel, dan willen ze weer niet mee in de vooruitgang van Katwijk. De keuze tussen de partijen valt het CDA zwaar.

Zwaar op de maag
De zondagsrustdiscussie is de laatste twee raadsvergaderingen weer zwaar op de maag van het CDA gevallen. Parkeeroverlast is aan de orde van de zondag in veel Katwijkse wijken, zo blijkt uit de bijdragen van de insprekers tijdens de behandeling van het parkeerbeleid in de commissie Ruimte. Bij de vaststelling van het parkeerbeleid heeft GemeenteBelangen dan ook gepleit voor een helder handhavingsbeleid gedurende 7 dagen per week.

Zondagswet
GB kreeg geen steun daarvoor van CU en SGP, geheel volgens de verwachting overigens. Maar wat wil het CDA?  Ze willen wel handhaven, maar alléén als het nodig is en zolang de zondagswet in acht wordt genomen......... Dat is natuurlijk niet echt helder. Handhaven doe je toch alleen als het nodig is? En de zondagswet zorgt ervoor dat de godsdienstoefening ongehinderd kan plaatsvinden. Je mag dus geen herrie maken in de omgeving van een kerk of openbare vermakelijkheden organiseren die de orde kunnen verstoren. Wij denken dat het verbaliseren van verkeerd geparkeerde auto’s best zonder al te veel herrie kan. Bovendien vinden wij het uitschrijven van een bekeuring geen openbare vermakelijkheid. De zondagswet wordt dan gewoon in acht genomen. Het standpunt van het CDA is niet helder. Een parkeerbeleid dat gewoon 7 dagen per week geldt, is wel helder.

Een brug te ver
Dan de kwestie van de Sandtlaanbrug die in het weekend niet open kan. Het CDA wil er alles aan doen om Katwijk ook in de weekenden over het water goed bereikbaar te houden. Maar een motie van GemeenteBelangen met dat doel steunen zij niet omdat ook hier weer de zondagsrust in het geding is. Bovendien werd ons voorgerekend dat twee uurtjes extra openstelling op de zaterdag in de zomermaanden wel 10.000 euro op jaarbasis zou kosten. Over de kosten op zondag nog maar gezwegen. De brugwachter wordt goed betaald, denken wij dan.
Wij weten dat er subsidie vanuit Europa beschikbaar is voor het openstellen van deze vaarweg. Daar werd door de goede rentmeesters niet op gereageerd..... Als we praten over goed rentmeesterschap, dan had die brug natuurlijk al lang automatisch vanuit Leiden bediend moeten worden, dat had de gemeente Katwijk al heel veel geld gescheeld en veel toeristen opgeleverd.
Kom op CDA, wees nu eens helder!

Afgelopen weken is de fractie van GemeenteBelangen op straat in gesprek gegaan met de burgers. Hier volgt een verslagje van de uitkomsten.

gb in gesprek 1GB ontdekte op de Taatedam dat burgers niet weten of ze nou wel of niet mogen fietsen in het centrum van Katwijk aan Zee.  Het rare is:  bijna iedereen vindt het gevaarlijk als mensen daar fietsen. Bijna iedereen denkt daarom dat er een fietsverbod is. Helaas, de gemeente heeft dat verbod opgeheven. Dus GB roept de wethouder op dat fietsverbod weer in te voeren. Omdat bijna iedereen het wil, valt het goed te handhaven.

GB werd ook aangesproken over het geluidsoverlast van de N206 bij de Helmbergweg. Wat bleek: die overlast is weg.  Er ligt namelijk fluisterasfalt. Het oude scherm en de bomen hadden dus kunnen blijven staan. En het nieuwe lage scherm is overbodig zolang er fluisterasfalt ligt. Helaas is fluisterasfalt maar twee jaar stil. De wethouder had het geld voor dit fluisterasfalt beter kunnen stoppen in een hoger geluidscherm. Maar hij kan zeker nogmaals de motie proberen uit te voeren waarin de raad hem vraagt bij de provincie te pleiten voor een maximumsnelheid van 80 km/uur.

Gb in gesprek 2Op het Hoornesplein kreeg GB van de inwoners te horen dat het Welzijnskwartier het Tripodia prima beheert.  Kan zo doorgaan. De verenigingen willen dat graag. Voor hen hoefde de gemeente Tripodia niet te verkopen. Had de wethouder nou maar naar GB geluisterd!

Ouders merkten op dat er weinig uitgaansmogelijkheden zijn voor jeugd tussen 15 en 18 jaar. Een moeder pleitte voor een skatebaan bij De Krom. Een ouder echtpaar wilde graag dat de gemeente de boom verplaatst die ambtenaren te dicht bij hun appartement hadden geplant.

Men stelt dat de gemeente te veel geld investeert in het centrum van Katwijk Zee. Bewoners op en om het Hoornesplein verzochten de gemeente het vele zwerfvuil op te halen. Hetzelfde geldt voor de stoepen bij de torenflats. De rijlaag van de Rijnstraat is door alle reparaties een lappendeken geworden. Het rode fietspad zit bijvoorbeeld vol zwarte gaten.  .

GemeenteBelangen bedankt alle inwoners voor hun feedback. Wordt vervolgd..

Namens de Fractie van GemeenteBelangen

René Slootweg

schets rotonde nwijkerwegAls de rotonde bij de Noordwijkerweg klaar is, kunnen fietsers niet meer over het oostelijke fietspad naar Klei-Oost en de Trappenberg rijden. De gemeente maakt namelijk een knip in het noordoostelijke kwart van de rotonde om dat kwart fietservrij te maken. Fietsers kunnen straks alleen aan de westzijde van de rotonde naar Klei-Ooost enzovoort rijden. Dat is veilig omdat uit de Waardlaan weinig verkeer komt. Fietsers  kunnen dan even verder op een officiële oversteekplaats terug oversteken naar het oostelijke fietspad.

GB vroeg de wethouder waarom die knip nodig is. Het blijkt dat de gemeente wil zorgen voor een snelle afwikkeling van het verkeer uit de Voorhouterweg. Daar ontstaan momenteel met spitsuur korte files. Als er geen oostelijke fietspad is, hoeven de chauffeurs daar geen rekening te houden met fietsers. Fietsers zouden daar weliswaar geen voorrang hebben maar die wel vaak nemen. Bovendien wil de gemeente de vrachtwagenchauffeurs verleiden de Noordwijkerweg op te rijden in plaats van om de rotonde heen richting Brouwerstraat te gaan. GB is benieuwd wat de bewoners van Brouwerstraat van die knip zullen merken. GB blijft in ieder geval pleiten voor een vrachtwagenverbod.

GB bracht ook een klacht naar voren van bewoners van de Bankijkerweg. Als zij van die weg de Voorhouterweg op willen rijden, kunnen zij de Voorhouterweg niet inkijken doordat er reclameborden staan. De gemeente bleek op de hoogte en is in gesprek met de eigenaren van de borden.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

N206 autoweg en 80km uHoe wordt de Provinciale Weg de N206 in de toekomst? Wordt die verdiept aangelegd, ondertunneld of alleen omgelegd en verbreed? Waar rijd de bus, maar waar zeker niet?

Over deze vraag gaat de denktank van GemeenteBelangen op woensdag 16 november. Nu is de N206 een drukke doorgaande weg die Katwijk verdeelt. En die bovendien geluidsoverlast en ongezonde en vieze lucht veroorzaakt.

Voor de toekomstige inrichting is nog geen ontwerpplan en de plannen voor de lange termijn zijn nog steeds onduidelijk. De toekomstige Rijnlandroute houdt op bij het kruispunt naar Wassenaar bij de Molenwijk (N441), maar hoe het tracé vanaf dat punt tot het Zeewegviaduct  op de langere termijn ingevuld gaat worden is nog onduidelijk.

GemeenteBelangen is voorstander van een integraal plan voor dit tracé en heeft in de gemeenteraad gepleit voor een verdiepte aanleg. Hoewel dit een ingrijpend en kostbaar concept is, komt dat de leefbaarheid van de omliggende wijken ten goede. Gemeentebelangen vindt dat de kosten opwegen tegen de vele voordelen van een verdieping.

Voor de inpassing van het R-Net, de snelbus, komt er een busbaan langs de N206 en welke verderop in het dorp rotondes en bomen gaat doen verdwijnen.

Het is een ingrijpend concept met veel consequenties en daarom wil GB hierover in gesprek met haar achterban, met bewoners en andere belanghebbenden. De denktank van GB is een bijeenkomst die GB twee keer per jaar organiseert en waarop belangrijke onderwerpen worden uitgediept. Iedereen kan dan  ‘out-of-the-box` meedenken en –praten en suggesties doen. In het verleden hebben de GB-denktanks al  heel wat waardevolle en succesrijke ideeën en plannen opgeleverd.

De denktank wordt gehouden op woensdag 16 november 2016 in de Roskam en begint om 19.30 uur. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.

Luister ook naar het radio interview: https://soundcloud.com/kuijt/denktank-gb

No moneyGemeenteBelangen trekt een streep bij de zoveelste kredietoverschrijding door het college. Dat vraagt ruim twee ton extra om het centrum in Katwijk aan Zee te verfraaien. GB is verrast dat het college dat durft te vragen.

Nieuwe klinkers in plaats van hergebruik
Eerst zou het college de klinkers in de Princestraat hergebruiken. Dat was duurder maar duurzaam en dat vond ook GB belangrijk. Nu blijkt dat hergebruik niet mogelijk is omdat deze klinkers te glad zijn voor fietsers. Maar nieuwe klinkers blijken nu ook duurder omdat ze van een hogere kwaliteit moeten zijn. Dit extra geld is volgens GB niet nodig als het college in het centrum een fietsverbod instelt  De oude klinkers zijn daarvoor stroef genoeg. En nieuwe klinkers met diezelfde stroefheid hoeven niet duurder te zijn.

Viskiosk kan niet verplaatst worden
Het college stelt dat het overleg met de viskiosk is “mislukt”. Het wilde die verplaatsen en heeft daarover gediscussieerd met de raad. Maar dat had weinig zin omdat het college het contract niet eenzijdig mag veranderen. Als het college het contract beter had gelezen, had het deze discussies en vertraging voorkomen.

Werkzaamheden in twee fases
Doordat het college het contract met de viskiosk niet goed had gelezen en de problemen rond de oude klinkers, is de tijdsplanning in het gedrang gekomen. Om die te redden besloot het college de verfraaiing in twee fases uit te voeren. Maar dat kost extra geld want de ambtenaren moeten dan extra uren draaien en de aannemer moet twee keer opstarten.

Het college geeft nu al jarenlang veel meer uit in het centrum van Katwijk dan in de andere dorpen. Een beetje extra mag omdat Katwijk aan Zee een regionale functie heeft, maar het is buiten proporties om nu extra krediet te vragen alleen om haast te maken. De wijken Frederiksoord en de Molenwijk wachten al jaren op een opknapbeurt.

Binnen budget
Volgens GB is het centrum te verfraaien binnen het huidige budget. Extra budget is niet nodig, ook al heeft het college zijn aanvraag verminderd van €277.000 naar €233.000. Nieuwe budgetoverschrijdingen na de Coligny en Haven 2 heeft Katwijk niet nodig.

GB zal tegen dit extra krediet stemmen en het college voorstellen het te doen met het gestelde budget.

Luister ook naar het RTV radio interview: https://soundcloud.com/kuijt/opknapbeurt-centrum-katwijk-aan-zee

Namens de fractie van GemeenteBelangen

Rene
René Slootweg

Gebrekkige afvoer van regenwater
Vanaf mei 2014 heeft GemeenteBelangen bij de gemeente aangedrongen om Frederiksoord de opknapbeurt te geven die de wijk al in 2011 nodig had vanwege alle scheuren en plassen. In december 2014 kwam het hoge woord er bij de gemeente uit:  er komt geen riolering in Frederiksoord.  Dat deelde de gemeente mee in een agendapunt dat alleen leek te gaan over nieuwe regels voor riolering.  

De gemeente kwam in januari 2015 met een tijdpad: in januari 2016 zouden de werkzaamheden beginnen. GB probeerde het tijdpad te bewaken door vragen stellen, de wethouder aan te schieten, de ambtenaren te bellen enzovoort.  Maar toch schreef de gemeente in januari 2016 iedereen een brief: we beginnen pas in mei 2016.  En in mei kreeg iedereen weer een brief: de gemeente begint pas in september 2016.  En wat blijkt nu: de gemeente begint pas in oktober.  GemeenteBelangen wil het niet geloven.  En het kan nog later worden als er iets mis is met de aanbesteding.

Ondertussen werkt de gemeente wel in  normaal tempo aan de herinrichting van de Princestraat en het Andreasplein. Uit eigen beweging.  Waardoor deze verschillen tussen de kernen en hoe gaat de gemeente er een eind aan maken? GB wil dat graag weten, net als de inwoners van Frederiksoord die nu al jarenlang wachten en door de plassen stappen.

Is het raar dat de inwoners zich achtergesteld voelen bij Katwijk aan Zee?

Luister ook naar het RTV radio interview: https://soundcloud.com/kuijt/opknapbeurt-wijk-frederiksoord

Namens de fractie van GemeenteBelangen

Geert Diemer

Mag de gemeente een persoon met gevorderde dementie aanzetten zich in te schrijven voor opname in een instelling als die persoon nog absoluut geen opname wil en 24 uurs mantelzorg krijgt? En als wijkverpleegkundigen met de specialisatie dementie bovendien zeggen dat die persoon nog meer dan drie maanden thuis kan blijven met preventieve maatregelen? De gemeente vindt sinds 1 mei van wel. Maar GemeenteBelangen vindt deze nieuwe gedragslijn onzorgzaam en heeft er vragen over gesteld aan het college.

De gemeente kent sinds 1 mei alleen (extra) dagbesteding toe aan cliënten met gevorderde dementie als die zich vast aanmelden voor opname. De gemeente beperkt die toekenning bovendien tot drie maanden. Cliënten vragen die (extra) dagbesteding aan om de kwaliteit van hun leven hoog te houden en /of om hun partner en mantelzorger de kans te geven te herstellen zodat de cliënt extra lang thuis kan blijven wonen.

Het college moet de art 41 vragen van GB vóór 17 oktober beantwoorden. GB zal de antwoorden publiceren.

GB logo web
Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Katwijk


Betreft: vragen ex artikel 41 uitvoering van de WMO.
 

Geacht college;

Sinds mei 2016 geven de WMO consulenten aan personen met dementie indicaties voor dagbesteding voor slechts drie maanden, onverschillig of het gaat om een eerste aanvraag of een uitbreiding van het aantal dagdelen. Bij de toekenning sturen ze er bij cliënten met 24 uurs mantelzorg ook op aan dat de cliënt per direct een aanvraag indient op grond van de wet langdurige zorg bekend als WLZ.  Deze verplichting leggen zij ook op als de cliënt absoluut nog niet naar een instelling wil verhuizen en naar de verwachting van deskundigen nog meer dan drie maanden thuis kan blijven dankzij de 24 uurs mantelzorg en dankzij preventieve maatregelen die de case manager dementie of huisarts adviseert.

De fractie van GemeenteBelangen heeft hierover de volgende vragen:

  1. Deelt u de mening van de fractie dat deze gedragslijn  in weg staat van maatwerk?
  2. Deelt u de mening van de fractie dat in alle gevallen waarin de gemeente een aanvraag ontvangt voor dagbesteding van een persoon met dementie met behoefte aan 24 uurs toezicht, een onderzoek nodig is door een van de gemeente onafhankelijke deskundige type verpleegkundige met specialisatie dementie of een huisarts voordat de gemeente de verplichting oplegt een aanvraag in te dienen bij de WLZ?
  3. Deelt u de mening van de fractie dat de gemeente met deze gedragslijn te weinig rekening houdt met de grote bereidheid van de familiale netwerken in Katwijk om een familielid  met dementie te ondersteunen en lang in huis te houden, eventueel tot het overlijden?
  4. Deelt u de mening van de fractie dat de gemeente het risico loopt echtparen eerder uit elkaar te halen dan nodig is, en zo bovendien toewerkt naar een ongewenste toename van het aantal opnames in verpleeghuizen?
  5. Gaat u de gedraglijn wijzigen?

Hoogachtend

Geert Diemer, raadslid voor GemeenteBelangen

saxenstraat
Dit poortje achter de P. van Saxenstraat is op winteravonden aardedonker. Voor een vrouw is laat thuis komen dan geen pretje.


Toen ik als raadslid de bewoners op een zaterdagmiddag bezocht, vertelde een inwoonster me dat ze Dunavie om poortverlichting had gevraagd maar niet had gekregen.

Ze heeft toen op mijn advies haar buren gevraagd een verzoek te tekenen zodat Dunavie kon zien dat zij niet de enige was. Toen ze veertien handtekeningen had, hebben we dat verzoek samen aangeboden aan Dunavie.

Uitkomst: in augustus 2016 monteerde Dunavie deze heldere lamp. Bedankt Dunavie.

Namens de Fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

Bieb(1)
Dat de informatievoorziening zoals verzorgd word door de bibliotheek, gemoderniseerd moet worden, is het grootste deel van de gemeenteraad het al langer over eens. Zo’n toekomstbestendige bieb is niet meer een stoffige boeken uitleenplek, maar een combinatie van verschillende andere dingen, zoals horeca, zzp/studie plekken, cultuur podium, VVV, zalen verhuur en misschien ook een muziekschool.

Geen grote hoofdbieb
GemeenteBelangen heeft al eerder aangegeven, voor ons hoeft er geen grote hoofdbieb te komen op een dure winkel locatie. De filialen van Rijnsburg (de Burgt) en Valkenburg (het Dorpshuis) bewijzen dat een kleine standalone bieb prima te bedienen is vanuit een centraal punt. Wij voldoen hier aan de wens van vele burgers, daar het draagvlak onder bevolking voor een grote hoofdbieb er nauwelijks is. Elke kern krijgt zijn eigen bieb voorziening: gelijke monnikken, gelijke kappen.

Onderhuur door en aan wie?
Ook is GB niet overtuigd dat de bibliotheek organisatie de juiste partij is om de onderhuur aan derden in het pand te gaan doen.

promenade Zeezijde
Hulp bij de winkel verplaatsing

De verplaatsing van de winkels uit de promenade moeten we volgens het college aan de markt overlaten, maar wel bijzonder dat als het op zondagsopening aankomt, het college keihard ingrijpt om de arme ondernemers te behoeden.

De gemeente heeft hier zeker een zorgplicht, daar wij als gemeente een deel van de detailhandel meters weghalen. Deze verplaatsing naar het Emmaplein ziet GB wel als een positieve ontwikkeling voor de leegstand aldaar.

Muziekschool in de kelder?
Er moet nog een goed onderzoek komen naar de inpassing van de muziekschool in de promenade, want geheel in de kelder lijkt ons niet de ideale oplossing. Ook geluidsdemping heeft aandacht nodig, daar de bieb weer stilte plekken heeft.

Burgerparticipatie
Noch de leden van de muziekschool, noch de leden van de bieb zijn gevraagd naar hun mening. Wel bijzonder dat het grootste deel van de toekomstige gebruikers niet om hun mening wordt gevraagd.

Prijsvraag
GemeenteBelangen ziet al lange tijd dat de naam “bieb” niet goed ligt binnen de bevolking, dus hebben wij een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuwe naam voor de toekomstige promenade. Inzending op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Conclusie
GemeenteBelangen ziet veel mogelijkheden in het gebruik van de promenade voor bieb, muziekschool, boekhandel, VVV, horeca en nog veel meer, maar verwacht nog meer onderzoek in detail om de resterende risico's verder weg te nemen.

Luister ook naar het radio interview op RTV over dit onderwerp: https://soundcloud.com/kuijt/bibliotheek-in-de-noordzee-passage

Namens de fractie van GemeenteBelangen

René Slootweg

Westerbaan naambord
Een doorgaande weg dwars door de duinen is voor GemeenteBelangen altijd onaanvaardbaar geweest. Dé groene partij van Katwijk heeft zich daar de afgelopen 40 jaar fel tegen verzet.

 
En met groot succes!
Sinds het begin van de plannen omtrent de Westerbaan heeft GemeenteBelangen strijd gevoerd tegen de verlenging van deze weg dwars door de duinen. Meerdere keren hield de gemeente de huidige verbinding over de Cantineweg tijdelijk open met bestemmingsplannen, in de hoop  de verlenging alsnog door de duinen te kunnen aanleggen. En iedere keer opnieuw pleitte GB om deze tijdelijke verbinding permanent te maken. Want dan zou de gemeente moeten zorgen voor veiligheidsmaatregelen en en maatregelen tegen geluidsoverlast. GB vond dat meer dan 20 jaar tijdelijk al wel behoorlijk permanent is.
 
GemeenteBelangen voelde zich bijzonder gesterkt in de aanwijzing van het duingebied door het kabinet als Natura2000, wat betekend dat dit beschermd natuurgebied is.
 
In al die jaren stond GemeenteBelangen er in de gemeenteraad alleen voor want bijna alle andere partijen verlengden de tijdelijke bestemmingsplannen keer op keer.
 Alleen de PvdA heeft ons wel gesteund.
 
Nu heeft het college tóch besloten de aansluiting op de Boslaan/julianalaan permanent te maken. Nu gaat de gemeente eindelijk kijken naar veiligheid en geluidsoverlast, en GemeenteBelangen zal zich daar volledig inzetten. Dat zou eventueel een rotonde kunnen zijn, maar dat moet natuurlijk ook in samenspraak met de wijk.
 
Het komt vaker voor dat plannen van GemeenteBelangen pas na lange tijd tot uitvoer komen, maar deze spant toch wel de kroon. Desondanks zijn wij zeer tevreden en kunnen na 40 jaar eens instemmen met een plan over de Westerbaan.
 
Voor alle details en communicatie omtrent dit dossier: GB voor aansluiten Westerbaan op Boslaan
 
Namens de fractie van GemeenteBelangen,
 
 
René Slootweg

Logo tripodia
Katwijk gaat verder op slot: geen muziek meer op het Andreasplein, geen openlucht concerten meer op het strand en nu ook geen rockconcerten meer in het Tripodia.

De coalitie, onder leiding van de SGP en CU, heeft dat bepaald. Het CDA hobbelt achter hen aan, als een schoothondje.

Het college verkoopt het Tripodia, een begrip in Katwijk, aan het kerkgenootschap van de baptisten. Dezen hebben uitgesproken dat ze de zalen zullen blijven verhuren, maar dat is voor GemeenteBelangen niet voldoende, want de baptisten hebben ook gezegd dat rockconcerten niet thuis horen in een kerk. Het college stelt dat die dan maar naar een sporthal moeten.

De gehele gemeenteraad heeft het college gevraagd in het Tripodia een gemeenschapshuis te vestigen. De 33 raadsleden hadden daar veel redenen voor. Een  belangrijke was dat Katwijk Noord als kern weinig samenhang en identiteit heeft. Dat komt mede door de afwezigheid van een neutraal gemeenschapshuis. Als het college dat in het Tripodia zou vestigen, dan zou, blijkens het college eigen onderzoek, 94 procent van de inwoners van Katwijk Noord er heen gaan.

Het college trekt echter uit dit eigen onderzoek de onjuiste conclusie dat de bewoners géén behoefte hebben aan een neutraal gemeenschapshuis. Het heeft dan ook opzettelijk niet onderzocht of de gemeente het Tripodia in eigen beheer kan nemen. Dat kan het college nalaten, omdat burgemeester en wethouders weten dat ze in de raad op een coalitie meerderheid kunnen rekenen. Het college beweert bovendien dat het geen taak van de gemeente is zalen te verhuren ook al doet het gemeentelijke sportbedrijf niet anders.

GemeenteBelangen hoopt dat de burgers van Katwijk deze partijdigheid ook zat zijn en dat bij de verkiezingen in 2018 zullen laten blijken...

Namens de Fractie van GemeenteBelangen

René Slootweg

Gedenksteen Spinozavereniging
De erfgoedcommissie heeft het college geadviseerd de woningen in de Petronella van Saxenstraat uit de jaren 1930 aan te wijzen als gemeentelijk monument.  Ze vormen één geheel met het zelfde type woningen op het Noordeinde, in de Stephana van Rossumstraat, de burgemeester Meijboomstraat en een enkele woning in de Kanaalstraat. De woningen zijn eigendom van Dunavie.

GB steunt dit advies.

De erfgoedcommissie constateerde in haar vergadering van 17 mei dat de hoofdvorm van de bouwblokken nog origineel en intact is. De woningen verkeren in goede bouwkundige staat en hebben een mooie detaillering zoals het metselwerk in late art Deco stijl. De woningblokken vormen samen een waardevol stedenbouwkundig profiel.

Als het college het advies opvolgt, kan Dunavie deze woningen wel opnieuw renoveren maar niet meer slopen. De woningen zijn gebouwd door de Rijnsburgse woningbouwvereniging Spinoza, die later is opgegaan Dunavie. Ze getuigen van de strijd die voorvechters van de sociale woningbouw hebben geleverd tegen de huisjesmelkers.

Luister ook naar het radio interview op RTV: https://soundcloud.com/kuijt/woningen-petronella-van-saksenstraat-op-de-gemeentelijke-monumentenlijst

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

Logo tripodia
Binnenkort neemt de gemeenteraad een besluit over het voortbestaan van Tripodia. GemeenteBelangen heeft al eerder uitgesproken dat Tripodia een doorstart moet maken. Er moet ook in Katwijk Noord een gemeenschapshuis komen zoals het Dorpshuis (de Terp) in Valkenburg en de Burcht in Rijnsburg.


Dit is ook afgesproken in 2005 bij de fusie van de KRV-gemeenten. Er ligt nu een kans om hier een prachtige accommodatie te realiseren. De bibliotheek die nu is gevestigd in het pand naast Tripodia kan er onderdak krijgen. Dat geldt ook voor de wijkvereniging Hoornes Rijnsoever die al tientallen jaren wacht op goede huisvesting. De horecavoorziening moet ook blijven bestaan.  
 
Tripodia heeft niet alleen op wijkniveau een functie, maar voor de hele gemeente Katwijk. Veel organisaties en verenigingen maken al jarenlang gebruik van het zalencentrum en de theaterzaal voor hun bijeenkomsten en uitvoeringen. Het is belangrijk dat Tripodia een neutrale instelling blijft en niet gebonden wordt aan een kerkgenootschap, al is dat voor GB geen belemmering. Inmiddels is gebleken dat niet alle gebruikers – en die variëren van hardrockconcerten tot het NVVH/Vrouwennetwerk - vervangende ruimte kunnen vinden als Tripodia zou verdwijnen. Voor GB is duidelijk dat Katwijk een voorziening als Tripodia niet kan missen.
 
Het college van B&W heeft aan de hand van een onderzoek aangegeven dat er geen behoefte zou zijn aan een wijkcentrum in Katwijk Noord. GemeenteBelangen is het daar niet mee eens en heeft al eerder aangegeven dat de conclusies van het onderzoek niet correct zijn geïnterpreteerd. En dat er juist wel behoefte is aan deze voorziening.  
 
Om een doorstart te maken zijn een grondige opknapbeurt en modernisering van het gebouw noodzakelijk. GB komt op voor alle verenigingen, vrijwilligers en bezoekers van Tripodia  en vindt dat zij dat waard zijn.  
 
Luister ook het RTV radio interview: https://soundcloud.com/kuijt/gb-raadslid-rene-slootweg-over-de-sluiting-van-tripodia
 
Namens de fractie van GemeenteBelangen,
 
 
René Slootweg

Foto WerkbezoekGoerie

Op 18 Mei bracht de fractie van GB een bezoek aan de Goerie. Bestuursleden Dick vd Plas en Rob Onderwater hebben grootse plannen het terrein en de verschillende sportclubs.

De eigenaar van het pand, IJsclub Voorwaarts viert over 2 jaar haar 125 jarige bestaan en is trots op het mooie gebouw en ijsbaan. Het clubgebouw wordt al jaren verhuurd aan een Sport en Recreactieclub, die met hun huur en de contributie van de schaatsers alle verdere kosten dekt voor het onderhoud en afbetaling van het gebouw.

Maar afgezien van een paar weken in het jaar intensief schaatsen, gebeurt er op het terrein en in het clubgebouw bijzonder weinig, de plannen zijn dan ook ambitieus:

Doel: leven brengen in het gebouw door allerlei gebruikersgroepen aan te trekken en aan het terrein te binden

  1. mountainbike parcours op de 'dijken' rondom het terrein creëeren.
  2. het jeu de boule veldje herstellen.
  3. clubhuis tot pitstop maken voor allerlei tours.
  4. beweegtuin voor iedereen.
  5. onderhoud eventueel onderbrengen bij licht verstandelijk gehandicapte cliënten van welzijnskwartier
  6. clubgebouw als onderpand geven aan een bank in ruil voor hypotheek, eventueel met gemeentegarantie om de financiële middelen voor de plannen te verkrijgen.
  7. ook skelters op skeelerbaan toelaten (deze baan wordt binnenkort gebouwd, zodat er ook skeeler wedstrijden gehouden kunnen worden).

De tekeningen voor het mountainbike parcours zien er indrukwekkend uit. Wij wensen ze veel succes met de uitvoer en hopen dat de leden van de verschillende verenigingen, die gebruik maken van de Goerie, ook akkoord gaan met de plannen.

De fractie van GemeenteBelangen was bijzonder onder de indruk van de plannen en zullen deze in de toekomst hun politieke steun geven waar nodig.

Namens de Fractie van GemeenteBelangen

René Slootweg

Participatieladder
De gemeenteraad behandelde 19 mei een vergaand voorstel van het college over de participatie van burgers. Het college wil de burgers voortaan om hun ideeën vragen bij de voorbereiding van beleid én bij de voorbereiding van de uitvoering van beleid.  Natuurlijk blijven raad en college verantwoordelijk voor het uiteindelijk besluit omdat zij ook moeten kijken naar andere zaken die van belang zijn.

Het voorstel liet het college bepalen of de burgers zouden mogen inspreken, adviseren,  co-produceren of (mee)beslissen. Maar dat bepalen is een recht van de gemeenteraad.  CDA en andere partijen zeiden in de commissievergadering van 28 april dat ze dat recht niet wilden overdragen aan het college, al kan de raad dat recht ieder moment terug nemen.  In het behoudende denken van het CDA komt elk college voorstel twee keer in de raad: een keer als alleen de manier van participeren aan de orde is en een keer als besluit. Maar dat zou de raadsagenda extra belasten en de besluitvorming over alle andere onderwerpen verlangzamen.

GB had een andere mening. Ze vroeg de burgemeester toe te zeggen elk collegebesluit direct voor kennisneming naar de raad te sturen zodat de fracties steeds kunnen zien hoe het college de participatie invult en het college daarover zo nodig aanspreken. De burgemeester vond dat een uitstekend idee en zegde het direct toe. De partijen die op 28 april bezwaar maakten, lieten niets meer van zich horen in de plenaire behandeling op 19 mei. Ze konden zich blijkbaar vinden in die toezegging. Het participatieproces kan er vlot door verlopen en dat is wat participatiepartij GB wil.

Luister ook naar het radio interview : https://soundcloud.com/kuijt/gb-raadslid-geert-diemer-over-voorstel-burgerparticipatie

Namens de fractie van GemeenteBelangen

Geert Diemer

Een Oneindigende weg
In 2010 vroeg GemeenteBelangen het college Katwijk op te vrolijken met hangende bloemenmandjes. Het college had er geen zin in. Maar zie, in 2016 stelt het college zelf voor bloemenmandjes op te hangen. De ideeën van GB bezitten dus jarenlange kiemkracht en de raad stemde donderdagavond 28 april in met het voorstel van het college, en ooit GB.

De 134 mandjes kunnen niet goed maken dat de gemeente sinds 2010 1450 minder bomen heeft. De oorzaak ligt volgens GB gedeeltelijk in het feit dat de vier kleine afdelingen voor groen niet op kunnen tegen de grotere technische afdelingen. GB stelde daarom 28 april opnieuw voor deze kleine afdelingen samen te voegen tot één grotere met een actief afdelingshoofd. Maar het college gaf geen krimp. GB, en alle liefhebbers van grote bomen, rekenen dus voorlopig op de kiemkracht van dit idee.

GB vroeg de wethouder ook de verstening van de tuintjes aan te pakken.  Die verhoogt namelijk in de zomer de omgevingstemperatuur, vermindert de ruimte voor biodiversiteit, leidt tot overbelasting van het riool, verhoogt de stress van de inwoners en verergert de gevolgen van fijn stof. De wethouder zei toe de mogelijkheden te willen verkennen.  GB houdt zijn daden in de gaten.

Namens de fractie van GemeenteBelangen

Geert Diemer

GeldPrullenbak
Bij elk bouwproject is er wel een budget overschrijding, maar dat wordt altijd van te voren in het budget ingecalculeerd. Maar als deze extreem hoog is kan dat natuurlijk niet zonder consequenties blijven.

In 2013 was er de 8 ton overschrijding van het project Coligny. Toen heeft GemeenteBelangen het voortouw genomen om een onderzoek te laten doen naar de fouten die bij dit project zijn gemaakt. De bevindingen en aanbevelingen moesten er voor zorgen dat dit niet weer zou gebeuren.

GB had er vertrouwen in dat dit ook zou gebeuren.

Recent werd een volgende overschrijding bekent bij de raad; een 2,9 miljoen euro overschrijding bij het Haven 2 project. Ditmaal was het college zo slim om zelf een onderzoek in te stellen en niet te wachten op de raad.

Maar wat schetst onze verbazing als de bevindingen en aanbevelingen van het vernietigende rapport dezelfde blijken als bij de Coligny! Het college heeft dus niets gedaan met de aanbevelingen van de Coligny.

In een lang debat schoof het college de schuld af naar de organisatie. Het college was niet op de hoogte, was het excuus.

Voor GemeenteBelangen, en alle andere oppositie partijen, was dit voldoende reden het vertrouwen in dit college op te zeggen.

De overschrijding had nooit zo kunnen gebeuren, als de aanbevelingen van het Coligny onderzoek waren opgevolgd.

In een laatste poging stuurde het college 2 dagen voor de indiening van de motie van wantrouwen, een excuus brief. Te laat, te beknopt en zonder consequentie te trekken.

De motie van wantrouwen van de oppositie is niet aangenomen, omdat het CDA, SGP en CU het college de hand boven het hoofd hielden en hebben volgens GemeenteBelangen behoorlijk wat uit te leggen aan de burgers.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

René Slootweg.

referendum3
Gemeentebelangen stemde donderdag 31 maart voor een referendum verordening. GB zet zich namelijk al jaren in voor meer inspraak en burgerparticipatie.

Het voorstel, van D66, zou de mogelijkheden voor inspraak en participatie van de burgers verstevigen bij besluiten waarin de raad burgerinspraak wil maar die inspraak is mislukt.

De burgers zouden dan een  referendum kunnen organiseren over een conceptbesluit van de gemeenteraad. Een eerste voorlopige aanvraag zou vierhonderd handtekeningen moeten tellen en een definitieve tweeduizend. Als de raad op grond van de verordening zou instemmen met een referendum, zouden het de raadsleden zijn, en niet de initiatiefnemers, die de vraag zouden formuleren. Ook zou het na afloop van het referendum de raad zijn die beslist over het conceptbesluit.

Alleen GemeenteBelangen, VVD, D66, DL, PvdA en het CDA stemden voor (14 stemmen). SGP, CU, KK en HvK stemden tegen (16 stemmen).

Het referendum zou geen dubbeling zijn geweest van het burgerinitiatief. Dat kan alleen gaan over een onderwerp dat de laatste 24 maanden niet op de agenda van de gemeenteraad heeft gestaan.  Het burgerinitiatief kan dus de raadsagenda aanvullen terwijl de uitslag van het  referendum in de plaats zou komen van een misgelopen inspraakprocedure voor een concept raadsbesluit

namens de fractie van GemeenteBelangen,

René Slootweg

Bieb
Wil de Katwijkse bevolking wel een grote nieuwe hoofdbieb? Het is een vraag die de fractie van GemeenteBelangen al wat langer bezighoudt. De achterban van GemeenteBelangen zei duidelijk ‘nee’ tijdens de laatste denktank. En ook bijna alle andere burgers zeggen dat tegen GB.

Weinig burgers zitten te wachten op een grote, dure hoofdbieb. De meeste kijken naar het succes verhaal van De Burgt in Rijnsburg en het Dorpshuis in Valkenburg en willen dat ook in de andere kernen. In Katwijk aan Zee, in Katwijk Noord, in bijvoorbeeld het Tripodia, en weer in Katwijk Binnen, waar de bieb jarenlang was gehuisvest in het wijkgebouw aan het rode plein.

GemeenteBelangen zet daarom koers naar een decentrale bieb in een gemeenschapshuis voor elke kern. GB trekt daarmee haar lijn door van voldoende voorzieningen in elke kern.

Deze goedkopere decentrale bieb in Katwijk aan Zee heeft een brede steun onder de bevolking en bied de mogelijkheid voor een 'extra' locatie in Katwijk binnen.

De enorme vloeroppervlakte voor de boeken collectie is niet nodig, want deze opslag kan prima op een mindere dure locatie buiten het centrum worden gehuisvest, zo ook de administratie.

Namens de fractie van GemeenteBelangen

René Slootweg

groen
De gemeente Katwijk heeft géén groencoördinator maar wel vier bureautjes voor het groen, met elk hun eigen potjes en taken.  Mede daardoor heeft Katwijk nu 1400 bomen minder dan in 2010. Hoogste tijd voor de vorming van één enkele groenafdeling met een inspirerend afdelingshoofd. Hoogste tijd ook voor de formulering van een samenhangend groenbeleid voor de overgebleven 23.500 gemeentebomen.

Daarom ging GB op 11 februari niet akkoord met de ambities en vervolgacties die het college voorstelde in de evaluatie van het groenbeleidsplan. In die evaluatie zegt het college namelijk niets over de noodzaak van een overkoepelend groenbeheerplan, niets over de fusie van de vier bureautjes en niets over de benoeming van een groencoördinator.

GB blijft daarop hameren want anders gaat de gemeente maar door met het kappen van bomen en verdwijnt er nog meer groen uit Katwijk.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

GB logo web
GemeenteBelangen organiseert enkele keren per jaar een denktank, een bijeenkomst waar fractie, steunfractie, bestuur, leden en andere belangstellenden brainstormen over actuele politieke onderwerpen. Het zijn altijd productieve samenkomsten waar al heel wat succesvolle ideeën en alternatieve plannen uit zijn voortgekomen, die ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Voorbeelden zijn de ontsluiting voor vrachtverkeer naar Flora Rijnsburg via een parallelweg langs de A44, het aanleggen van geveltuintjes voor woningen en het plan Varend Erfgoed voor het havengebied.

Op 3 februari jl vond de denktank plaats in Valkenburg in de grote zaal van het Dorpshuis – voorheen de Terp. Ook deze keer was er weer een groep enthousiaste mensen aanwezig; zij vormden  een mix van politieke ervaring en aanstormend jong talent. Hun inbreng zorgde voor levendige discussies en resulteerde in diverse alternatieven en waardevolle suggesties voor verbeteringen van de plannen van het college.

Denktank Feb 2016   1Denktank Feb 2016   2De deelnemers hadden stevige kritiek op het collegebeleid inzake het plan voor de hoofdbibliotheek in Katwijk aan Zee en het sluiten van Tripodia. Ook het recent kappen van veel bomen bleek een gedeelde zorg. Veel kritiek was er ook over de invulling van het R-Net zoals de provincie Zuid Holland en het Katwijks college dat voorstaan. Vooral het verdwijnen van de Zeewegrotonde bij het gemeentehuis en de inrichting van de Zeeweg leverden veel discussie op. Voor al deze onderwerpen droeg de denktank alternatieven en mogelijke oplossingen voor.

De standpunten van de raadsfractie van GB kregen veel steun. Zo heeft GB heeft zich in de gemeenteraad duidelijk uitgesproken voor een doorstart van Tripodia en zich verzet tegen het verdwijnen van de rotondes.

Ook over andere onderwerpen is de fractie weer gevoed met ideeën die nu verder worden uitgewerkt. De avond kon dan ook worden afgesloten met de verwachting dat de uitspraak ‘Hé, alweer een goed idee van GB!’ binnenkort vaak te horen zal zijn.

De ledenvergadering van GemeenteBelangen heeft op 3 februari jl het bestuur voor de komende jaren gekozen. Adriaan Heijnen is herkozen tot voorzitter, Ebru Demirtas is toegetreden als secretaris, Ben ter Haar is de nieuwe penningmeester en Joke Slings is algemeen lid. De partij heeft onlangs haar 45e verjaardag gevierd en is daarmee een van de oudste politieke partijen van Katwijk.

Adriaan Heijnen: ‘Met het nieuwe bestuur zetten we de traditie voort van een actieve, sterke lokale partij onafhankelijk is van een nationale partij. Ik ben blij dat in het bestuur de ervaring en de kennis van doorgewinterde GB-politici gecombineerd worden met die van jong politiek en bestuurlijk talent.’

Namens het Bestuur van GemeenteBelangen

Autoweg 80Km u
Afgelopen oktober werd door de fractie van GemeenteBelangen een motie ingediend tot het omlaag brengen van de snelheid op de N206 ter hoogte van de Helmbergweg.

Het antwoord van de provincie was er al op 22 oktober, maar werd pas recent, na 3 maanden te hebben rondgezworven in het Katwijks gemeentehuis, naar ons gestuurd.
Wij zijn niet bij het gesprek met de provincie aanwezig geweest, maar uit de antwoorden blijkt wel dan “ons” college niet echt een overtuigend betoog heeft gehouden.

Het antwoord van de provincie:

  • Op dit moment zijn er bij de Provincie geen voornemens het snelheidsregiem op de N206, tussen Katwijk en Noordwijk, aan te passen. Klopt, maar dat vragen we nu toch?
  • In 2015 is groot onderhoud aan de weg uitgevoerd. Ter voorbereiding van dit werk heeft een trajectstudie plaats gevonden. Deze trajectstudie heeft geen aanleiding gegeven de snelheid op het 100 km/h gedeelte terug te brengen. Klopt, maar deze vraag komt ook van de bewoners van de wijk.
  • De N206 is ingericht als een 100 km/h weg. Klopt, maar dan mag je toch ook 80 km/h rijden?
  • Aanpassing van het snelheidsregiem zal gepaard moeten gaan met infrastructurele aanpassingen (uitgangspunten Duurzaam Veilig). Rare statement, want verderop is de weg 70 km/h en dan 50 km/h, zelfde weg! De Tramstraat is ook ingericht als 50km/h, maar staat wel een bord 30km/h.
  • Vanuit de Wet Geluidhinder is er geen noodzaak de weg te reconstrueren. Klopt, maar het mag wel!
  • Er zijn geen wettelijke noodzaken om een snelheidsbeperking in te stellen. Klopt, maar de bewoners willen het graag, maar dat interesseert de provincie niet of heeft “ons” college dat niet genoemd.

Uit deze antwoorden blijkt behoorlijk dat het college niet erg overtuigend is geweest de 80km/h bordje te verkopen aan de provincie.

Het college ziet daarentegen nog wel kansen: "Het signaal van de gemeente Katwijk is wel doorgegeven aan de afdeling Beheerstrategie van de Provincie die samen met de beleidsafdeling Mobiliteit en Milieu van de Provincie bezig is met het opstellen van een netwerkvisie voor de Provinciale wegen. Vanuit de gemeente zal ambtelijk de vinger aan de pols gehouden worden met betrekking tot deze netwerkvisie."

Wij wachten het maar verder af, maar zijn van mening dat er initieel betere onderhandelding had kunnen plaatsvinden..

Link naar de volledige brief

Het volledige verhaal rond het geluidscherm en de motie: Motie Snelheids vermindering N206

Het RTV radio interview: https://soundcloud.com/kuijt/verlaging-snelheid-n206

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

René Slootweg

Gebrekkige afvoer van regenwater
In het veertig jaar oude Frederiksoord staan veel poortjes na regen lang onder water. Dat ongemak kan eindeloos lang duren omdat elk huishouden eigenaar is van een stukje van het poortje en zij samen de kosten moeten dragen van opnieuw betegelen en/of riolering.   Huurders van Dunavie hebben dat probleem niet!

De gemeente komt de eigenaren tegemoet
GB is tevreden dat de gemeente de eigenaren daarin nu tegemoet komt. Ze gaat bij de opknapbeurt voor de wijk de nieuwe kolken vlak bij de poortjes plaatsen zodat de huishoudens minder geld kwijt zijn aan de aansluiting op het riool. Ze gaat hen bovendien in contact brengen met de aannemer van de opknapbeurt.

De nieuwe kolken komen bij de poortjes
Doordat de gemeente de nieuwe kolken straks vlak bij de poortjes plaatst, hoeft het poortriool maar een klein eindje door gemeentegrond te lopen naar het gemeenteriool. Dat scheelt geld. De gemeente zorgt vervolgens tegen kostprijs voor de aansluiting.

Prijsje maken
De gemeente heeft  bovendien vierkante meter prijzen uitgerekend voor het vlak betegelen of rioleren van een poortje. Eigenaren kunnen daarmee de kosten inschatten. De gemeente zal hen in  juni in contact brengen met de aannemer van fase 1 van de opknapbeurt zodat ze een gunstige prijs kunnen afspreken.  De aannemer hoeft immers geen voorrijkosten te rekenen. Voor de richtprijzen zie de rondzendbrief van de gemeente van 23 december.

Aan de slag!
Eigenaren, dit is ééns en daarna veertig jaar niet meer!

Namens de Fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

Licht
Op verzoek van GemeenteBelangen gaat de wethouder in kader van Duurzaamheid kijken of we in plaats van straatlampen ook “licht” kunnen kopen.

Deze nieuwe vorm van duurzaamheid is al in de praktijk gebracht door Schiphol, die aan Philips dezelfde vraag heeft gesteld.
Philips levert nu alles wat met licht te maken heeft: lampen, stroom, reparatie en recycling.

Dit heeft Philips aangezet om andere lampen te leveren die gemakkelijker te repareren zijn, eenvoudig te recyclen, ze gaan langer mee en verbruiken minder stroom.
 
De wethouder vond het een goede gedachte en gaat kijken hoe wij dit in Katwijk ook ten uitvoer kunnen brengen.
Wij zullen het blijven volgen en te zijner tijd een update schrijven over dit onderwerp.
 
Voor een ieder die het hele verhaal wil zien, kijk naar de uitzending van VPRO tegenlicht: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/einde-van-bezit.html

Luister ook het RTV radio interview: https://soundcloud.com/kuijt/licht-in-plaats-van-lampen

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Pieter Kuijt

Een fantastische voorziening’, was de unanieme  conclusie van de leden van Gemeentebelangen bij hun werkbezoek aan de Terp. Een groep van twaalf mensen kreeg daar op 12 december een rondleiding van Jaap Bol.

GB in de Terp 1355
Hij was namens de wijkraad vertegenwoordiger in de klankbordgroep, die een belangrijke rol heeft vervuld bij de realisering van het gebouw.

Nu het Dorpshuis enkele maanden in gebruik is, waren de GB-ers benieuwd naar het resultaat.  En dat viel niet tegen!  

Bij binnenkomst nodigt de bibliotheek direct al uit om boeken in te kijken en te lenen. Heel toegankelijk is ook het nieuwe restaurant. De grote zaal is opgeknapt en geschikt voor bijeenkomsten, voorstellingen en feesten.

De GB-ers hadden veel belangstelling voor de flexibele wand en de boekenkasten op wieltjes die de scheiding vormen tussen zaal en bibliotheek  en waarmee de zaal  zo nodig gemakkelijk vergroot kan worden.

GB in de Terp 4280GB in de Terp 4281Ook de huisvesting van toneelvereniging Mimiek maakte indruk. Zij hebben een eigen ruimte in de kelder waar vanuit de grote zaal gemakkelijk bereikbaar is. In de aangebouwde vleugel zijn verschillende zorgverleners gehuisvest, zoals een fysiotherapeut, een diëtist en Marente.  Ook de wijkraad vergadert hier en de wijkregisseur houdt spreekuur. Al deze voorzieningen liggen centraal in het dorp en zijn gemakkelijk bereikbaar.  

Raadslid Geert Diemer: ‘Zoals bij de fusie van KRVgemeenten is afgesproken krijgt elke dorpskern een gemeenschapshuis. In Rijnsburg en Valkenburg is dat inmiddels uitstekend gelukt. De Burcht en Het Dorpshuis zijn een aanwinst voor alle bewoners.’

René Slootweg vult aan:  ‘Maar we begrijpen helemaal niets van het standpunt van het college dat beweert dat er in de Hoornes en Rijnsoever geen behoefte is aan zo’n geweldige voorziening. Wij als GB vinden dat wel nodig en zetten ons in om die ook in KatwijkNoord  te realiseren.’

 GemeenteBelangen is ervan overtuigd dat dit het beste kan in Tripodia. De partij maakt zich sterk om dat te realiseren.

hondenveld Waterboslaan
Het hondenuitrenveldje tussen de Valkenburgerweg en de Waterboslaan is heel belangrijk voor de honderden hondenbezitters in Frederiksoord en de Kleipetten. Ook tientallen inwoners van het centrum van Rijnsburg, Plan de Hoek, Westerhaghe en zelfs de Zanderij brengen hun honden naar dit veldje.

GB heeft de gemeente daarom gevraagd wat ze van plan is met de zone Kleipetten Zuid. Zo heet het omringende gebied namelijk in het Woningbouwprogramma van de gemeente.  De gemeente antwoordde op 26 november dat ze nog geen voorbereidingen heeft getroffen voor woningbouw, omdat de ontwikkeling van deze locatie ná 2020 staat gepland in de Woonvisie, een richtinggevend document.

Echter, de gemeente kan natuurlijk nieuwe plannen maken. Ze heeft eerder gezegd dat De Horn pas na 2018 ontwikkeld zou worden, maar begon daar toch al in 2015 mee.  Daarom vindt GB het een goede actie van Buurtpreventie Frederiksoord hondeneigenaren te vragen een petitie te tekenen om de gemeente te herinneren aan het belang van het behoud van dit hondenuitrenveldje.

Hondeneigenaren: teken die petitie op www.buurtpreventiekatwijk.nl

GB blijft in ieder geval waken.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

Logo tripodia
Het college heeft 2.000 bewoners van Katwijk-Noord in een enquête gevraagd of ze behoefte hebben aan een gemeenschapshuis in het TriPodia.

GemeenteBelangen heeft deze enquête doorgenomen en stelt vast dat de uitslag duidelijk aangeeft dat er behoefte aan is. Maar ondanks deze duidelijke uitkomst concludeert het college juist dat er geen behoefte is.
 
Vijf typische vragen en antwoorden uit de enquête
 
Vraag: Ik ben blij met de komst van een gemeenschapshuis in Katwijk Noord
Antwoord: 39% eens, 10% oneens en 52% geen mening/neutraal.
 
Vraag: Er zijn al voldoende voorzieningen op het gebied van ontmoeten en ontspannen in Katwijk Noord, een gemeenschapshuis is niet nodig
Antwoord: 34% oneens, 13 eens en 53% geen mening/neutraal
 
Vraag: Ik vind het een goed idee om ontmoeting en ontspanningsactiviteiten in een gemeenschapshuis te bundelen
Antwoord: 59% eens, 11% oneens en 30% geen mening/neutraal
 
Vraag: Geschiktheid TriPodia als gemeenschapshuis
Antwoord: 75% geschikt, 9% ongeschikt en 16% weet niet
 
Vraag: Bezoek gemeenschapshuis in TriPodia
Antwoord: 93% ja en 7% nee
 
De geënquêteerden zijn duidelijk vóór een gemeenschapshuis in TriPodia. Ook is duidelijk dat veel mensen géén mening hebben. Uit de antwoorden op de andere vragen blijkt namelijk dat mensen niet goed op de hoogte zijn van het aanbod en van mening zijn dat de gemeente te weinig organiseert voor de jeugd. Ook vinden de inwoners de staat van onderhoud van het TriPodia slecht.
 
GemeenteBelangen concludeert dat 93% van de geënquêteerden naar het gemeenschapshuis in het TriPodia zal komen als de gemeente de voorzieningen bundelt, het aanbod van activiteiten verbetert, dit beter communiceert en het TriPodia aanpast aan de moderne tijd.
 
U kunt uw eigen mening vormen met deze link naar de volledige enquête en de conclusies:
http://katwijk.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=1397624/type=pdf/b._Bijlage_1._rapport_I_O_Research_____Behoeftepeiling_gemeenschapshuis_Katwijk-Noord_____juni_2015__565298_.pdf
 
Namens de fractie van GemeenteBelangen,
 
René Slootweg

gemeente belastingen
Ongeveer de helft van de baasjes heeft zijn hond niet voor de belasting aangegeven, en de andere helft wel. Dat zijn de brave baasjes die elk jaar dik honderd euro belasting betalen, dat is meer dan duizend euro over een hondenleven. De brutale baasjes betalen niets.  Dat is onrechtvaardig en schroeft het tarief op.

De gemeente hoort goed te controleren maar doet dat niet. Ze huurt controleurs in die overdag langs komen, als mensen niet thuis zijn omdat ze werken, boodschappen doen of op stap zijn. Zo vangen de controleurs de brutale baasjes niet.  

GB kreeg van het college bij de algemene beschouwingen de toezegging dat de gemeente beter gaat controleren, namelijk in de tweede helft van de middag en tussen de middag.  Aan het eind van de middag komen de meesten thuis van hun werk. En tussen de middag eten veel mensen thuis.

Met controles op die tijdstippen zullen in 2016 de eerlijkheid én de opbrengst van de hondenbelasting verbeteren. GB zal het college volgend jaar vragen de tarieven te verlagen met die extra opbrengst.  Als de opbrengst niet omhoog is gegaan, zal GB concluderen dat de gemeente de controles niet kan of wil verbeteren.  GB zal dan vragen om afschaffing van de hondenbelasting.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

brief
GB hoorde klachten over de brieven bij haar huisbezoeken op zaterdagmiddag. De brieven van de gemeente over de huishoudelijke hulp vonden de senioren onbegrijpelijk en onvolledig.

GB vroeg het college daarom in een motie voortaan eerst een brief aan enkele senioren te laten zien en hen te vragen hoe de gemeente de brief begrijpelijk kon maken.

Bijna de hele raad stemde voor de motie en de ambtenaren nodigden in de krant ‘meelezers’ uit. Daar zijn er nu vijftig van.  

20151104 KNB leesgroepjes
Artikel Katwijks NieuwsBlad van 4 november 2015.

Motie: http://katwijk.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=1374517/type=pdf/Motie.pdf

Brief college naar de raad: http://katwijk.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=1374516/type=pdf/Voortgang_uitvoeren_motie_raad_over_Leesgroep.pdf
 

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

bomen kap
GB voorstellen worden uiteindelijk college voorstellen:

Als je als fractie een motie indient of initiatief voorstel doet, is het niet leuk als deze word weggestemd. Maar voor GemeenteBelangen is dit toch een ander verhaal, het komt namelijk regelmatig voor dat initiatieven en moties van GB later als college voorstel ineens weer opduiken, soms jaren na dato…
 
Een paar voorbeelden vanuit het verleden:
 
Sandtlaanburg open op Zondag
In 2009 werd de motie van GB tot het openen van de Sandtlaanbrug op zondag weggestemd. En ineens was daar in 2014 een college voorstel om de brug op zondag te laten openen door medewerkers van de jachthaven in Rijnsburg.
Motie:Bediening Sandtlaanbrug/Additioneel Kanaal
 
Varend erfgoed in de Zwaaikom
In 2005 stelde GB voor varend erfgoed te laten aanmeren in de Zwaaikom. Dat idee haalde het toen niet maar in 2014 liet de gemeente alsnog meerpalen plaatsen. En daar liggen nu historische schepen aan.
Website GB: Er was lang geleden een GB plan
 
Budget Wijkraden
Maar ook kennen we kortere tijdsbestekken, eind 2011 bij de behandeling van de begroting, werd door de fractie van GB gevraagd voor budget voor de wijkraad.
In juni van het volgende jaar kwam het college ineens met het voorstel voor deze budgetten.
Website GB: De wijkraden werken goed
 
Meerjaren subsidie SKA
Een recent voorbeeld, is de motie voor een meer-jaren subsidie voor SKA, deze was bedoeld zodat zij financieel vooruit kunnen plannen voor meerdere jaren.
De motie haalde het niet maar het college besloot recent dat SKA het overschot van vorig jaar mag gebruiken als bestemmingsreserve voor financiële tegenvallers. Precies wat GB vroeg.
Motie Meerjarenbegroting SKA
 
Deze kleine greep van voorbeelden geven aan dat ideeën van GB door het college toch omarmd worden. Dat geeft ons hoop dat de voorstellen ook uit dit betoog ook college besluiten gaan worden.
Graag zien wij dat het college daar GB ook credit voor geeft, maar wij zijn al erg blij dat de verschillende plannen toch omarmd worden...
 
Honden, belasting en poep:
Hondenbelasting en hondenpoep is een behoorlijk aandachtspunt van GB geweest de laatste tijd. Vooral hondenpoep is ergernis nummer 1, maar ook de hondenbelasting houd de gemoederen van Katwijk behoorlijk bezig.
 
GB wil graag dat, of iedereen belasting betaald, of niemand. Het moet eerlijk.
De BSGR doet zijn best om het aantal betalende honden bezitters te verhogen. Maar dan moeten de controleurs na vijven langskomen, en zaterdag, niet om tien uur ’s ochtends als ieder werkt of boodschappen doet en ook niet beneden bij een flat door de intercom vragen of de bewoner een hond heeft, zet bijzonder weinig zoden aan de dijk.
 
hondenpoep
Ons voorstel van een hondenpenning daarentegen wel, want iedere hond zonder penning betaald geen belasting, en is bijzonder makkelijk te handhaven.
Voor de hondenpoep wil GB registratie van het DNA van alle honden door een laboratorium dat ook de controles uitvoert.
 
De oneerlijke verdeling van de wel of niet betalende hondenbelasting moet opgelost worden.
Als dat niet in alle eerlijkheid door elke hondenbezitter betaald word, dan is het een rare scheve belasting.
GB pleit voor eerlijk oplossen of afschaffen!
Wij schatten trouwens dat dit voorstel ergens in 2020 als college voorstel terugkomt..
Website GB: GemeenteBelangen wil eerlijke hondepenning en GB wil databank voor hondenpoep
 
 
De HOV rijdt in Katwijk gewoon over de rotonde:
Eind van dit jaar gaan we het wederom hebben over de HOV. Regelmatig word door de wethouder genoemd dat we het tracé al besloten hebben en dat we als raad graag HOV willen hebben.
 
bus over rotone
Dit klopt, maar HOV betekend toch alleen Hoogwaardig Openbaar Vervoer.
Dit betekend toch niet dat we R-Net moet invoeren, dat betekent ook niet dat veilige rotondes moeten wijken voor minder veilige kruispunten. En dat betekent ook niet dat hele rijen bomen moeten wijken voor een vrije bus baan. En dat wil toch ook niet zeggen dat fietsers maar moeten omrijden, omdat het doorgaande auto- en busverkeer er anders hinder van heeft?
 
Nee, het betekend hoogwaardig openbaar vervoer, dus, om in de eigen woorden van het college te blijven, een snel, comfortabel en betrouwbaar openbaar vervoerssysteem.
 
GemeenteBelangen heeft bij de eerste behandeling van het HOV eerder dit jaar aangegeven daar alternatieve oplossingen voor te hebben. Neem de bypass bij de rotonde voor het gemeentehuis, daar moeten bestuurders hun nek dermate omdraaien dat het bijna anatomisch onmogelijk is. Ons voorstel, maak het een invoegstrook, dat bevorderd de doorstroming. Het heeft echter ook een nadeel; de fysiotherapeuten hebben daardoor minder klanten…..
Website GB: In Katwijk rijdt de HOV over de rotonde
 
Katwijk wordt merkbaar kaler:
Het groenbeleid lijkt voor de buitenstaander wel goed te gaan, de gemeente trek immers €100,000 uit om "Katwijk merkbaar groener" te maken. Maar dit merkbaar groener zijn een paar bomen en “hanging baskets” in Katwijk aan Zee.
Deze “hanging baskets” waren trouwens samen met de gevel-tuintjes, een idee van GB uit 2006.
 
GB is van mening dat het college in de rest van de gemeente met een kaalslag bezig is.
Een klein lijstje van de afgelopen tijd maakt dit duidelijk
 
Geluidscherm Helmbergweg
- meer dan 300 bomen aan de Helmbergweg, waarom? Het vervangen van een geluidsscherm. Had het voorkomen kunnen worden, als het college op tijd had aangehaakt bij het groot onderhoud van de provincie, dan had de vervanging vanaf de n206 worden gedaan.
 
- 192 bomen bij het zwembad; het college noemt dat ze zeer waarschijnlijk niet allemaal hoeft te kappen, maar vraagt alvast wel een vergunning aan. Het lijkt wel een blanco cheque...
 
- ook aan beide kanten van de N206 thv blekerij is ook een kaalslag begonnen. Dit mag dan wel de provincie zijn, maar ons college heeft toestemming gegeven, waarom? Dit weet echt niemand....
 
En als laatste een rijtje bomen aan de Industrieweg, waar nu nota bene een speciaal fietspad ligt die ongevoelig is voor boomwortels. Maar toch is er een rij met enorme volwassen bomen gekapt...terwijl verderop alle bomen nog staan...
Toch nog maar eens de vraag aan het college of deze kap aan de Industrieweg nu echt nodig was….
 
Gemeente zou trouwens ophouden met bomen tellen maar gaan werken met toename van totale boomvolume. GB wil als doelstelling :  ieder jaar 5% groei, net als bij het toerisme.  GB wil boombeheer ook transparanter maken door ieder half jaar op de wegsite van de gemeente een kopie van het Boomzorgsysteem  te zetten met alle gegevens van de bomen in de straten zodat de burgers thuis kunnen nagaan of een kapvergunning terecht is, wat voor bomen er in hun straat staan, hoe oud die zijn, wanneer ze gesnoeid moeten worden enzovoort.  Ben benieuwd hoe lang het duurt dat het college die idee van GB overneemt.
Website GB: Gemeent kapt onnodig geluidswal Rijnsoever en GB stelt vragen over het niet comuniceren kap bomen
 
De entree van Katwijk:
Shared Space
Het gaat er dan eindelijk komen, een langgekoesterde droom van GB, een autovrij centrum.
 
Maar voor ons had dit autovrije deel nog groter gemogen, het stuk boulevard waar de Voorstraat uitkomt had volledig autovrije gemaakt kunnen worden.
 
Het college, maar ook een groot deel van de raad, wil hier graag doorrijden.
Maar het is toch aannemelijk dat de meeste auto’s die op de Boulevard rijden op weg zijn naar of uit de parkeergarage komen. Dus de doorgaande stroom daar een minderheid in vormt.
 
Graag hoor ik of het college dat eens wil gaan onderzoeken.
 
De doorgaande structuur van de boulevard wordt daarmee opgeheven en er ontstaat een entree cq verbinding van de zee naar het centrum en terug.
 
Dit sluit allemaal prima aan bij het onderzoek van MobyCon over shared space, maar ook naar de knip in de Tramstraat. Het college is daar sinds mei 2014 een onderzoek begonnen om het doorgaande verkeer in de Tramstraat middels een paaltje te weren en de parkeerstromen om het centrumgebied heen te leiden.
 
Wij zijn benieuwd wanneer hier uitslag over komt.
 
Winkels Open Fietsers lopen
Daarnaast heeft GB een motie ingediend om in het nieuwe centrum een fiets verbod terug in te voeren.
Deze heeft het niet gehaald, maar wij zijn niet zo teleurgesteld, want inmiddels is het duidelijk dat afgewezen moties van GB toch regelmatig terug komen als college voorstellen.
 
Zien wij daar nog zeker kansen in...
 
Website GB: Knip in de tramstraat: GB zegt doorknippen! en Autoluwe boulevard of doorgaande weg?
 
 
Wat kan wel en niet op zondag
Parkeren op zondag, winkelen op zondag, wandelen in het bos op zondag, het lijken allemaal dingen te zijn die met elkaar te maken hebben.
 
Parkeren op Zondag Voorstraat 1
Maar parkeren op zondag is gratis en mag in Katwijk op de stoep, voor uitritten, eigenlijk overal waar je maar wilt, want er word toch niet gehandhaafd.
 
Winkelen op zondag mag ook, maar dan in Noordwijk, zo word volgens het college onze economie gestimuleerd en zullen de kleine ondernemers het zeker redden.
 
Wandelen in het bos is daarentegen niet gratis en daar word door, de op zondag werkende boswachter, wel entree geheven en gehandhaafd.

In het zojuist genoemde autovrije centrum komen ook meer terrassen, deze zullen, gelukkig ook op zondag open zijn. Maar de vraag is, wie gaat handhaven dat er op de terrassen op zondag geen auto's geparkeerd worden?
 
Mocht het college daar niet uitkomen, dan heeft de fractie van GB wel een dekking voor de extra handhaving op zondag... Maar een klein tipje van de sluier, heeft is iets te maken met betaald parkeren op zondag.....
Dit zou trouwens ook zo'n mooi punt zijn dat wederom een origineel GB idee later tot uitvoer komt als college voorstel. Dus, een oproep aan college, noteer hem alvast zou ik zeggen..
GB Blogt: Parkeren op zondag gratis
 
Zondag winkels open moet mogelijk zijn:
De hele discussie over de zondag openstelling had natuurlijk een vooraf bepaalde uitkomst.
Wij hebben ons als GB er wel over verbaast dat de collegepartijen vinden dat de detailhandel, de winkeliers, een domme zielige groep ondernemers zijn, die ze bij de hand moeten nemen "kom maar kinderen gaan jullie maar even lekker rusten op zondag, want anders ga je maar door met werken"
 
Deze betuttelende houding vind GB een schoffering van een grote groep professionele en hardwerkende ondernemers, die goed in staat zijn om zelf te bepalen wanneer ze wel of niet open gaan.
 
Wij zijn vooral teleurgesteld in het CDA, die ook in dit debat en in vele debatten daarvoor, en ik ga het gewoon maar eens hardop zeggen, zich voordoet als het schoothondje van het college.
GemeenteBelangen vraag het CDA toch eens duidelijk een eigen mening te vormen en zich niet steeds achter het college te verschuilen…
Website GB: Het college laat geld liggen op zondag en Zondag open, het moet mogelijk zijn
 
TriPodia moet open blijven:
Bijzonder is om te zien dat het college het TriPodia heeft afgeschreven. De raad heeft het college eerder op pad gestuurd om daar in goede navolging van de Burgt in Rijnsburg en de Terp in Valkenburg er een gemeenschapshuis van te maken.
 
Er was volgens het college geen behoefte aan een gemeenschapshuis, dus moest het maar iets anders worden, zoals een supermarkt. Afgezien van het feit dat ze daarmee een raadsbesluit naast zich neer legde, is het raar dat er in Rijnburg alles uit de kast werd gehaald om het toen nieuwe gemeenschapshuis succesvol te maken. Huren waren zo laag dat Brussel er bijna staatssteun van maakte.
 
Maar bij het onderzoek voor een gemeenschapshuis in het Tripodia is er al vooraf aan het proces de handdoek al in de ring word gegooid.
Om maar de zwijgen van alle verenigingen die het TriPodia gebruiken, die zitten nu in onzekerheid voor de toekomst.
 
Wel wil GB aangeven dat er met een eventueel verdwijnen van het TriPodia er een cultuurpodium van formaat verdwijnt in Katwijk. GB wil, en met ons vele verenigingen, graag dat het TriPodia een doorstart maakt.
 
De Westerbaan:
Er is door de fractie van GemeenteBelangen al veel gezegd over de Westerbaan, daarom lijkt het goed er nu eens niets over te zeggen.
 
 
Namens de fractie van GemeenteBelangen,
 
 
René Slootweg

COAIn de bijzondere raadsvergadering van 15 oktober heeft GemeenteBelangen volmondig ingestemd met een permanent asielzoekerscentrum. Het is voor ons geen keuze of we vluchtelingen opvangen maar wel hoe we dat doen. Een permanent centrum is een deugdelijke oplossing voor dit probleem.

GemeenteBelangen heeft bij de komst van het AZC in 2008 wel gezien dat omwonenden zorgen hadden maar de geschiedenis heeft geleerd dat de overlast en angsten onterecht waren. Er was dan ook in 2011 geen verzet tegen een verlenging met nogmaals 4 jaar. De hele raad stemde toen voor. Ook de vergroting 2 jaar geleden van 600 naar 1200 asielzoekers, wekte in Katwijk geen reuring en de raad ging wederom unaniem akkoord. Maar nu we een deugdelijker onderkomen voor de asielzoekers willen neerzetten, ontstaat er tumult. De oorzaak ligt naar ons idee vooral bij de landelijke politiek.

De keuze wel of geen AZC stond trouwens ook niet ter sprake in de jongstleden vergadering want ook de fracties die tegen een permanent AZC zijn, willen wel de huidige opvang van 1200 voortzetten, zij het tijdelijk, maar ook zonder einddatum.

GB is content met de beslissing van de raad voor een permanent AZC en hoopt dat de onzekerheid en discussies over het AZC nu tot het verleden kunnen behoren.

Het is ook zo dat lang niet alle vluchtelingen de status van asielzoeker krijgen. Daarnaast is het zo dat niet alle asielzoekers in Katwijk gaan wonen, eigenlijk maar een bijzonder klein deel. Het grootste deel gaat naar een van de 390 andere gemeentes. Het kleine deel dat in Katwijk komt wonen heeft weinig inkomen en krijgt daarom meestal een woning die woningzoekende Katwijkers hadden afgewezen.

Namens de fractie van GemeenteBelangen

Geert Diemer

Autoweg 80Km u
GemeenteBelangen heeft vanaf het begin tegen de plannen voor het vervangen van het geluidscherm bij de Helmbergweg gestemd. Dat had vooral te maken met het feit dat er 300+ bomen gekapt zouden worden. Helaas waren wij daarbij alleen en werd het voorstel toch in de raad aangenomen.

Deze motie is voorgekomen na de informatie bijeenkomst over de vervanging van het geluidsscherm bij de Helmbergweg. Een behoorlijk aantal goede initiatieven is voorgekomen vanuit de burgers: vragen en antwoorden bewonersavond van 24 juni

Waar wij als GB ook alleen in waren, was het reageren op de vragen van de burgers uit de achterliggende wijken. Ze hebben dan ook een pittig stuk in het Leidsch Dagblad geplaatst, dat niemand vanuit de politiek reageerde op hun vragen, alleen GemeenteBelangen antwoorde en steunde hen.

Uit de informatie avond bleek dat de burger zeker niet te beroerd zijn om naar alternatieve oplossing te zoeken:
- Geen duur geluidsarm asfalt, wat toch elke 6 jaar vervangen moet worden, maar het geld gebruiken voor een hoger scherm.
- Onder de geluidswal een grondheuvel, dan hoeft het scherm niet zo hoog, dan staat hij al hoog.
- De snelheid op de N206 omlaag naar 80 km/u.
Die laatste optie willen wij middels een motie afdwingen bij de raad, om zo het college weer bij de provincie aan tafel te zetten dit te bereiken. Dit hebben wij in het verleden al eerder gedaan; Snelheid omlaag op de N206

GemeenteBelangen dient deze donderdag een motie in om op het gedeelte ter hoogte van de Helmbergweg de snelheid van de N206 naar 80 km/u te verlagen. Maar het blijft wel een autoweg, want gek genoeg mag een autoweg minder geluidsoverlast geven ten opzichte van een andere weg.

N206 autoweg en 80km u
N206 Noordwijk richting Katwijk

Bron: google Earth (c)

 
Deze simpele en zeer goedkope handeling van het verplaatsen van een bord, is een oplossing voor het geluidsoverlast probleem in de wijk. Wij hopen dat deze motie op zeer brede steun kan rekenen in de raad en zo de wijk tegemoet te komen met hun eigen voorstel.
 
De motie in pdf: Motie snelheids vermindering N206
Het radio interview van René Slootweg en Alex Rademakers (Bewoner Rijnsoever):
- RTV youtube in beeld en geluid
- Alleen audiostream

De motie is op 1 oktober 2015 aangenomen met 27 stemmen voor en 2 tegen.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

René Slootweg

Voor degene die wat dieper op de materie in willen gaan, hieronder een wat meer diepergaand verhaal:

In het Programma van Eisen voor de Rijnlandroute heeft de gemeente als eis opgenomen dat de maximum snelheid niet meer dan 80 km/uur mag bedragen, dus lijkt ons dat ook gelden voor het verlengde stuk richting Noordwijk. Op de volledige N206 bestaat er slechts één wegvak waar 100 km/uur gereden mag worden, die voor het deel door Katwijk nota bene langs een woonwijk is gelegen.

Deze snelheidsverlaging al eerder is gedaan op het deel van de N206 ter hoogte van de Blekerij. (zie Actieplan Geluid 2008-015077), wat resulteerde in 70 km/u vanaf de Roversburg richting de Zanderij en vanaf de Molentuinweg richting de Roversbrug in 80 km/u. Het laatste stuk langs de Zanderij is zelf 50 km/u.

Volgens de uitvoeringsvoorschriften BABW (Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer) inzake verkeerstekens bij paragraaf 4 onder 2b, wordt vastgesteld dat op autowegen de maximum snelheid op 100 km/u staat, maar dat het wettelijk wel mogelijk is dat buiten de bebouwde kom de snelheid middels een toegevoegd A1 bord op 80km/u en zelfs bij gevarenpunten op 70km/u.

Kocon 1In de duinen veranderen rupsen in een cocon tot vlinders. In Katwijk veranderen ex-gevangenen in een netwerk genaamd Platform Kocon tot gewone inwoners. Kocon is een samenwerkingsverband van de politie, de huisartsen, de GGD, de gemeente, stichtingen voor maatschappelijk werk en verslaafdenzorg en … vrijwilligers. Kocon was in 2014 zeer succesvol.

Van de 31 ex-gevangenen in Katwijk gingen er maar twee opnieuw op het slechte pad. Kocon zou ook succesvol zijn geweest als dat er dertien waren geweest, zo moeilijk is het voorkomen van herhaling. Aldus het jaarverslag.

Tijdens de gevangenschap komt de zorg onder andere van drie vrijwilligers. Twee zijn ex gevangenismedewerkers. Zij zoeken de gevangenen al een paar dagen nha de opsluiting op. Met de derde vrijwilliger, een oud gevangenisdirecteur, en samen met beroepskrachten, stellen zij een eventuele hulpbehoefte en hulpwens vast. Het zijn beroepskrachten die de hulp leveren maar vrijwilligers, weer anderen dan de bezoekers in de gevangenis, die na de vrijlating elke week een lang contact hebben met de ex-gevangene. Doel is hem of haar te helpen in het goede spoor te blijven. Veel ex-gevangenen zijn verslaafd geweest en hebben daardoor op bepaalde momenten moeite ‘clean’ te blijven. Om niet terug te vallen in inbraken en berovingen zoeken ze steun bij hun mentor.

GemeenteBelangen is onder de indruk van de belangeloze inspanningen van alle vrijwilligers bij Kocon, en vooral die van de mentoren. Zij zijn het die jarenlang elke week de cocon spinnen waarin de ex-gevangene kan veranderen in normale inwoner. Ook ten bate van alle andere inwoners. Lezers kunnen meer informatie vinden via kocon.nl.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

Katwijk PTTGemeenteBelangen kan de locatie keuze voor een toekomstbestendige bibliotheek van het college niet begrijpen.Waarom geeft de gemeente punten aan de verschillende locaties als ze daar vervolgens niets mee doet?
 
In het voorstel heeft de gemeente  namelijk nauwkeurig gekeken hoe de bieb ruimtelijk past, hoe ze maatschappelijk ligt, naar de historische waarde en ook de kosten. Daarnaast heeft ze aangegeven hoeveel bedrijven en woningen er moeten wijken, wat te doen met parkeren en eventuele combinaties met andere gebouwen. Aan alle onderwerpen heeft ze punten en bedragen toegekend om zo een goede afweging te kunnen maken.
Al met al een prima uitgangspunt. Dan is het raar als het college vervolgens niet kiest voor locatie 6, die  de meeste punten heeft, maar voor locatie 5.
 
Locatie 6: Oude PTT en dagbesteding ’s Heerenloo heeft de meeste punten:
GemeenteBelangen concludeert dat locatie 6 (oude PTT kantoor en dagbesteding 's Heerenloo) de beste locatie is. Dat het kan het college goed aan de burgers uitleggen aan de hand van de punten.
 
Minder woningen weg:
Locatie 6 heeft meer punten op ruimte, maatschappelijke inpassing enzovoort dan de locatie die het college kiest. Locatie 6 kost aanzienlijk minder, er ligt een kant-en-klare parkeerplaats achter (Baljuwplein) en er hoeven maar 2 woningen weg en geen 10 zoals in het voorstel van het college voor locatie 5.
 
Het college stelde dat het niet zozeer naar de indicatoren had gekeken maar de nadruk had gelegd op een gedegen beslissing. Waarom kende ze dan punten aan de indicatoren toe?
Ook in een monumentaal pand als het oude PTT kantoor kan de nieuwe bieb een prima "smoelwerk" krijgen.
 
Bieb 1Extra kosten?
Tijdens de informatieve sessie kwam bovendien naar voren dat het slopen op locatie 5 extra kosten met zich kan meebrengen. Locatie 6 heeft minder sloopkosten omdat het PTT kantoor, als monument, niet gesloopt mag worden.
 
 
Een andere bezwaar tegen locatie 5 is dat op het Westpad twee richtingsverkeer moet komen. Dat vereist een bredere doorgang  zodat het vistentje aan de Tramstraat zijn terras verliest. De zaak van Haasnoot Wonen moet in beide gevallen verhuizen maar de Griek kan van GB blijven. De dagbesteding van 's Heerenloo kan verhuizen naar het postkantoor gebouw op het Baljuwplein, want dat is van de gemeente en staat leeg.
 
GB begrijpt niet waarom het college punten toekende aan de indicatoren en daar vervolgens weinig tot niets mee doet. GB zal op grond van alle bovengenoemde argumenten dus pleiten voor locatie 6 (oude PTT en dagbesteding). Het is immers in alle opzichten een betere locatie dan locatie 5.
 
Luister ook naar het radio interview over dit onderwerp: http://soundcloud.com/kuijt/gb-raadslid-rene-slootweg-over-de-nieuwe-locatie-van-de-bibliotheek
 
Namens de fractie van GemeenteBelangen,
 
René Slootweg

vrachtwagen verbodAl in 2010 pleitte GemeenteBelangen voor een vrachtwagenverbod in de Brouwerstraat om de herinrichting een succes te maken. Pas juli 2015 zei het college zo’n verbod te gaan onderzoeken. Jammer dat het zo lang moest duren.

Door de nieuwe sub afrit naar de Flora wordt het trouwens nog makkelijker vrachtwagens te weren. Trucks uit de Bollenstreek en Klei Oost kunnen in 2016 via de Leidse Vaart en de nieuwe subafrit naar het Floraterrein rijden. En terug via het Rhijnzichtviaduct. Personenauto’s met aanhanger van de kwekers op Trappenberg en Kloosterschuur kunnen door de Brouwerstraat blijven rijden.  

GB wil een soort knip tussen de Korte Voorhouterweg en de Johannes Poststraat. De leveranciers kunnen dan het winkelcentrum blijven bevoorraden omdat zij van de remise rotonde afkomen. Ook aan de noordkant blijven vrachtwagens het centrum in en uit kunnen rijden via de Hermansstraat en de Meijboomstraat. Ondertussen kan de gemeente aanvullende maatregelen nemen: de kruispunten verhogen, de zebrapaden voorzien van oversteeklichten, verlichting en gekleurde bestrating, het fietspad op het Noordeinde beter markeren,  een snelheidsremmende rotonde aanleggen bij de brug over het kanaal en de verlenging van de dertig kilometer zone tot de remise rotonde voorbereiden.

Maar het belangrijkste blijft het vrachtwagenverbod.

GB blijft daarop aandringen, samen met de tachtig inwoners die daarvoor vorige zomer twee keer op de fiets demonstreerden.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

open signHet is voor GemeenteBelangen prima dat op zondag de winkels en andere instanties (zoals het zwembad) open zijn.

Daarnaast zijn wij al jaar en dag voorstrijder van betaald parkeren op zondag, om zo oa handhaven op zondag te kunnen betalen en gelijkheid te scheppen in het parkeerbeleid. Dit pas zeer goed bij een winkel openstelling op zondag.

Maar niets moet, alles mag. Het moet zeker geen verplichting zijn om winkels open te doen op zondag, laten we dat nu aan de markt, dwz de ondernemers, over. Die kunnen zelf goed bepalen of het rendabel is.

De vraag door de markt om open te "mogen" is niet nieuw, in het verleden was er al een aanvraag van een supermarkt in Rijnsburg.

Het zal zeker geen Noordwijk worden, want ook GB verwacht niet dat ineens alle winkel open gaan in de Princestraat op zondag, maar wij vinden wel dat we dat als overheid niet moeten verbieden.

Het is nu toch ook mogelijk om tot 22:00 de winkel open te houden en dat doen ze toch ook niet allemaal massaal?

Wij snappen dat het dichthouden op zondag vanouds uit religie komt, daar de zondags rust daarin staat beschreven.

Wij respecteren dat, maar vragen ook het wederzijds respect te geven naar de ondernemers en klanten die graag wel op zondag willen winkelen en werken.

GemeenteBelangen steunt het burgerinitiatief op www.zondaginkatwijk.nl en hoopt dat vele de petitie zullen ondertekenen.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

René Slootweg

Naar aanleiding van de Artikel 41 vragen die GB gesteld heeft in Juni 2015: http://www.gbkatwijk.nl/node/524 is er antwoord gekomen van het college:
 
1. Waarom heeft het college de kap van deze bomen niet benoemd in het stuk dat voor vaststelling aan de raad is voorgelegd?
Het stuk waarmee het besluit is genomen betrof het Bestedingsplan Reserve Verkeersveiligheid, hierin is geen detailinformatie van welke aard dan ook opgenomen. De bomen hadden naar verwachting nog een verwachtte levensduur van ongeveer tien jaar en het betrof geen monumentale bomen.
Het College is van mening dat het belang van bomen en groen groot is en dat in de toekomst explicieter aandacht moet komen voor de belangenafweging tussen groen en andere maatregelen.
 
 
2. Erkent het college dat het de raad onvolledig heeft ingelicht door de kap van bomen bij de Industrieweg in het voorstel niet te noemen?
Neen, het college is volledig geweest met het voorstel. Zie verder de beantwoording onder vraag 1. Overigens betrof dit voorstel een kredietvoorstel waarin niet alle inhoudelijke afwegingen tot in detail zijn opgenomen.
 
3. Wat was de reden voor de kap van de bomen, terwijl extra tegels verbreding gewoon in de huidige vorm kan met behoud van de bomen?
Het aanbrengen van de twee tegels zoals u deze als oplossing aandraagt had als consequentie dat de tegels nog eerder en in ernstigere mate omhoog geduwd zouden worden door de wortels dan nu al het geval was. De wortels van de bomen langs dit gedeelte hebben in de afgelopen acht jaar ervoor gezorgd dat het fietspad minstens drie maal geheel moest worden her-bestraat.
De kosten hiervoor bedroegen gemiddeld €15.000,- per keer. Ook is het voetpad en de inrit van het trafogebouw als gevolg van wortelgroei tweemaal herstraat. Daarnaast is het fietspad en het voetpad de afgelopen acht jaar bovenmatig onderhouden in verband met losliggende tegels als gevolg van wortelopdruk In de zomerperiode is hiervoor zelfs wekelijks aandacht geweest. Vorig jaar zomer heeft aan het begin en eind van dit gedeelte fietspad enkele maanden een bord gestaan met de tekst "gevaarlijk wegdek". Dit omdat het voor het wijkteam, door de losliggende tegels, niet meer uitvoerbaar was de veiligheid voor fietsers te garanderen.
Ook het asfalt van de rijweg langs dit gedeelte van de Industrieweg heeft flink te lijden gehad van de wortelopdruk Het comfort van het asfalt is op diverse plaatsen aangetast dat het afvoeren van regenwater ernstig wordt belemmerd door wortelopdruk In 2010 is de deklaag en bijbehorende rollaag van dit gedeelte nog vervangen. De tien bomen die worden terug gepland veroorzaken naar verwachting in volgroeide staat geen worteloverlast
 
4. De wethouder is geen deskundige. Waarom noemt hij dit groen dan "matig", als deze kwalificatie niet wordt onderbouwd door het zorgvuldige en complete deskundigenrapport?
De wethouder noemt dit groen matig omdat er een visuele inspectie heeft plaatsgevonden waaruit gebleken is dat de houtopstand kwalitatief matig is. Dit groen is als "matig" genoemd omdat het indertijd door de Provincie Zuid Holland (PZH) als bosschage is aangelegd en weinig tot geen onderhoud heeft gekregen. Enkele groensoorten hebben de kans gekregen om door te groeien tot boom. Er is hiermee geen sprake van kwalitatief en hoogwaardig groen.
 
5. Is het college van mening dat met het niet noemen van de kap van de bomen bij de omgevingsvergunning bij de Helmbergweg de burgers onvolledig worden ingelicht?
Neen, er is nog geen omgevingsvergunning aangevraagd.
 
De fractie van GemeenteBelangen is niet echt gecharmeerd van deze antwoorden en beraad zich op een vervolg actie.
 
Alvast voor onze bomen vrienden om op te letten: Piet Heinlaan, Marktplein, Miereweidepad en Zeeweg (omgeving zwembad) in Katwijk, het kappen van 194 bomen

Westerbaan naambordHet Westerbaan dossier blijkt toch niet zo makkelijk als de wethouder doet voorkomen. Afgelopen raadsvergadering heeft de fractie van GemeenteBelangen er in een 10 minuten debat nogmaals aandacht  voor gevraagd.
 
De Westerbaan loopt momenteel van de N441 (de weg naar Wassenaar) tot aan de laatste rotonde bij Parnassia. Daar gaat hij over in de Cantineweg langs de scouting en om de speeltuin heen en sluit dan weer aan op de Koningin Julianalaan.
 
 
Westerbaan 4Blauw: Bestaande permanente Westerbaan
Rood:  De huidige tijdelijke ontsluiting
Roze: Verlengde Westerbaan sprookje college
Groen: permanente ontsluiting GB
 
De tijdelijke doorgang (rood op het kaartje) ligt er al bijna 10 jaar. Maar deze tijdelijke aansluiting over de Cantineweg is niet meer toegestaan als het bestemmingsplan (het zoveelste al) in maart 2016 afloopt. De blokken moeten dan weer op de weg als de gemeente niets doet.
 
Dit college wil net als de eerdere dat de Westerbaan niet meer aansluit op de Cantineweg, maar linksaf slaat dwars door de duinen (roze tracé op het kaartje) en over  de veredelde poepstrook (zoals D’66 dat noemde) en dan aansluit op de Meeuwenlaan.
Met dat tracé loopt de weg op één meter afstand van het Natura 2000 gebied. Het is zeer de vraag of de Raad van State dat goedkeurt. GB is daarom geen voorstander van dit tracé .
 
De wethouder denkt dat als hij de tijdelijke doorgang via de Cantinweg nog tien jaar open houdt, hij in die tijd die verlenging vlak langs Natura 2000 en dwars door de duinen kan realiseren. Daarom wil hij de Cantineweg met een nieuwe omgevingsvergunning open houden.
 
Laat de wethouder dan alsjeblieft in die tien jaar de wijk Zanderij, de wijk Koestal, de kinderen op de Duinrand school, de winkeliers en het winkelend publiek van het Bosplein, vrijwaren van de overlast en risico’s van deze tijdelijke oplossing.
 
Wethouder, maak deze aansluiting NU en wacht niet nog eens tien jaar. Die aansluiting blijft namelijk nuttig in het onwaarschijnlijke geval dat de gemeente de verlenging van de Westerbaan voor elkaar zou krijgen. GemeenteBelangen wil daarom dat de weg naar het Bosplein, een goede verkeersoplossing krijgt. GB denkt aan een verkeerslicht met zebrapad bij de school, verkeersremmende maatregelen door de Koestal en misschien een rotonde bij het Bosplein. Het college stelt daarentegen voor de komende 10 jaar NIETS te doen behalve beloftes uit te spreken. Die horen we nu al veertig jaar. Straks gaat dit dossier zijn 50 jarig jubileum nog halen.
 
De wethouder en het college moeten hun hoofd uit het duinzand halen en de bewoners om en rond deze weg een goede PERMANENTE oplossing geven en niet iedere keer een sprookje vertellen dat het over een paar jaar gaat lukken.  
Want het sprookje van het college eindigt niet in lang en gelukkig, maar duurt nog 10 jaar en is onveilig….
Voor fans van sprookjes: http://www.gb-blogt.com/blog/3/11/2014/het-sprookje-van-de-westerbaan
 
Namens de fractie van GemeenteBelangen
 
René Slootweg

einde rotonde“In Kattuk is alles ârs”, zeggen ze altijd. Nou dat klopt, de gemeenteraad van Katwijk gaat niet zomaar akkoord met de omvorming van rotondes naar kruispunten voor de R-net bus.

GemeenteBelangen heeft met de andere fracties, behalve de CU, het college een alternatieve optie aangeboden met het verzoek die te onderzoeken. .

De fractie van GemeenteBelangen heeft daar bovenop aangegeven dat GB zelf de alternatieven wil beoordelen die de provincie heeft laten vallen. GB wil echt wat te kiezen en beslissen hebben.

De stelling van de wethouder dat er naast rotondes of kruispunten niet meer smaken waren, vindt GB te kort door de bocht. GB opperde bijvoorbeeld op de rotonde bij het gemeentehuis een invoegstrook na de bypass, zodat daar het verkeer beter doorstroomt. Nu moet men bij deze bypass bij het gemeentehuis invoegen en behoorlijk over de schouder kijken of er iets aan komt.

Ook wil GB antwoord op de vraag of een fietstunnel bij het Waterloopje in combinatie met de rotonde voldoende doorstroom geeft.

GB trekt bovendien de prognose van toename van verkeer in twijfel.

Alles bij elkaar kan GB niet instemmen zolang de raad niets te kiezen heeft.

bus over rotoneDan zegt de wethouder maar tegen de provincie:

"in Katwijk is alles anders, de bus rijdt hier gewoon over de rotonde"

Namens de fractie van GemeenteBelangen

René Slootweg

Geluidscherm 2“We wilden het doen zonder inspraak, daar ben ik eerlijk in. Het ging om een vervanging en dat doen we vaak zonder inspraak.” Dat zei wethouder Knape woensdagavond 24 juni tegen de omwonenden, tijdens de drukbezochte informatieavond over het geluidsscherm langs de Helmbergweg.   Omwonenden gaven hem niettemin hun ideeën over het scherm.

Petitie
Ze overhandigden een petitie met 89 handtekeningen. Ze vroegen de wethouder het scherm te verhogen zodat het voldoet aan de wettelijke eisen voor nieuwbouw, 53 decibel. Ze wilden best een paar jaar wachten tot de gemeente een meevaller krijgt om dat te betalen.

Ideeën
Een inwoner vroeg het geld voor het stille asfalt op de N206 te gebruiken om het geluidsscherm te verhogen. Zulk asfalt is namelijk na vier jaar niet meer stil en na acht jaar uitgewerkt maar kost wel 20 procent meer dan gewoon asfalt. Het scherm heeft een levensduur van veertig jaar. Het stille asfalt moet dus vijf of meer keer worden aangebracht. Dat kost veel geld dat beter besteed is aan het scherm.

Geluidscherm 3
Een andere inwoner had een constructeur gevraagd te beoordelen of de fundering van het scherm nog veertig jaar mee kon, zoals de gemeente beweerde. Dat was niet mogelijk volgens deze constructeur.

Een derde inwoner merkte op dat er ruimte genoeg was om een aarden wal te maken en daarop het scherm te bouwen om zo op 5,5 meter hoogte te komen.

Geluidscherm 1Weer andere inwoners vonden het raar dat auto’s van Vogelenzang tot Noordwijk maar tachtig kilometer per uur mogen, dan bij Katwijk plotseling honderd kilometer maar bij de Zeeweg weer zeventig en daarna vijftig. Waarom niet overal tachtig vroeg een inwoner, dat kost niets maar scheelt direct veel lawaai.

Conclusie wethouder
De wethouder zal de ideeën meenemen naar het college, bij de provincie lobbyen voor een lagere maximumsnelheid en met een reactie komen richting de omwonenden, mogelijk op een tweede informatieavond.

Conclusie Gemeente Belangen
GB is blij dat de inwoners van Rijnsoever de participatieve bestuursstijl helpen invoeren maar betreurt dat de burgers de inspraak moesten opeisen. GemeenteBelangen vindt de eisen van de inwoner mbt een hoger scherm gerechtvaardigd en steunt deze.

Luister hier het radio interview: Radio Interview René Slootweg over de geluidschermen langs de N206

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

René Slootweg

HondePenning1GemeenteBelangen vroeg de gemeenteraad 18 april een hondenpenning in te voeren. De baasjes van naar schatting 2800 honden betalen namelijk géén hondenbelasting en de baasjes van 3470 honden wel. Dat is oneerlijk. Bovendien kan de hondenbelasting 40 euro omlaag als iedereen betaalt. De gemeente krijgt dan toch evenveel binnen: 347.000 euro.

De gemeente maakt klaplopen mogelijk door bij de controle te werken met controleurs die langs de deuren gaan. Die mogen niet naar binnen om te kijken of er een hond is en ze mogen ook niet tellen hoeveel honden er binnen zijn als er honden zijn. Met de penning kan elke GOA op elk moment nagaan of voor een hond belasting betaald is, net als met het autokenteken. De ChristenUnie steunde dit voorstel.

Hoe werkt het?

Het werkt eenvoudig. Net als nu maakt het baasje de belasting over naar de BSGR. Met een bewijs van deze betaling kan het baasje bij de dierenwinkel een penning halen.  De gemeente kleurt de penningen elk jaar anders zodat de gemeentelijke opsporingsambtenaren (GOA’s) van een afstand kunnen zien of voor een hond betaald is. GOA’s geven baasjes zonder geldige penning de eerste keer een bekeuring en brengen de tweede keer de hond naar het asiel tot het baasje de hond komt halen, na betaling van de hondenbelasting en de kosten van het asiel. Weinig werk dus voor de gemeente.

hondentoilet2Is de DNA bank dan nog nodig?

DNA is het kenteken dat nodig is om te zorgen dat alle baasjes hun hondenstront opruimen.

Hoe werkt een DNA bank?

Dierenwinkels met een DNA certificering nemen het wangslijm af, noteren naam en adres van het baasje en sturen slijm en adresgegevens naar een bedrijf. Dat bedrijf laat het DNA bepalen en stuurt de DNA code naar het baasje. GOA’s nemen geregeld monsters van verse drollen, noteren de vindplek en sturen ieder monster samen met de vindplek naar het bedrijf. Deze bepaalt het DNA en stuurt het baasje een rekening voor de DNA bepaling en de administratiekosten. De gemeente kan ook werknemers van het bedrijf de monsters laten nemen via een concessie. Voor de gemeente zit er dus bijna geen werk aan een DNA-bank, alleen de aanbesteding.

Luister hier het radio interview: Radio interview Geert Diemer over de invoer van de hondenpenning

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

GB logo webAan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Katwijk

Katwijk, 02 Juni 2015.

Betreft: vragen ex artikel 41 RvO Kap van bomen op Industrieweg

Geacht College,

In paragraaf 6.1 van het Bomenbeleidsplan staat:

“Een zorgvuldige voorbereiding van een gemeentelijk besluit (inzake kappen) omvat een onderzoek naar alle relevante feiten en belangen. Meestal kan een gemeente met een goede procedure en met een rapport van een extern boomdeskundige tot een zorgvuldig voorbereid besluit komen. Omgekeerd kan een goed deskundigenrapport of een duidelijke beleidsnota voldoende basis vormen voor een besluit, mits maar aan alle andere belangen genoeg inhoudelijke aandacht is gegeven. De gemeente kan niet zomaar stellen dat een boom veilig is, zonder een goed (extern of intern) deskundigenrapport.”

Dit statement en de kap van een rij gezonde grote bomen langs de Industrieweg zijn de aanleiding voor de fractie van GemeenteBelangen tot het stellen van een aantal vragen:

De besluitvorming met betrekking tot de kap van de bomen langs de Industrieweg heeft plaatsgevonden in de raadsvergadering van 18 december 2014 in Bestedingsplan Reserve Verkeersveiligheid. In het besluit waar de raad zich over uitgesproken heeft staat “Verbeteren verkeersveiligheid en fietscomfort”. Er staat geen letter over de kap van grote gezonde bomen langs de Industrieweg. De kosten voor dit comfort (en het  kappen van de bomen) zijn € 218,000 (exclusief de vernietiging van de kapitaalswaarde van de volwassen bomen).

1. Waarom heeft het college de kap van deze bomen niet benoemd in het stuk dat voor vaststelling aan de raad is voorgelegd?

2. Erkent het college dat het de raad onvolledig heeft ingelicht door de kap van bomen bij de Industrieweg in het voorstel niet te noemen?

Gekeken naar de ruimte bij het huidige fietspad en de breedte van de gemiddelde twee-baans fietspaden, gaat het hier om 2 extra tegels verbreding. Er is bij de Industrieweg voldoende ruimte voor 2 tegels verbreding.

3. Wat was de reden voor de kap van de bomen, terwijl 2 extra tegels verbreding gewoon in de huidige vorm kan met behoud van de bomen?

De kap van 680 meter groen aan de Helmbergweg gaat ook door zonder een deskundigrapport. De wethouder noemde het groen in de raadsvergadering van matige kwaliteit. Maar deze uitspraak steunde niet op het competente ambtelijke rapport, zoals genoemd in het Bomenbeleidsplan, maar uitsluitend op een mondeling rapport op basis van een ambtelijke visuele inspectie.

4. De wethouder is geen deskundige. Waarom noemt hij dit groen dan “matig”, als deze kwalificatie niet wordt onderbouwd door het zorgvuldige en complete deskundigen-rapport?

De wethouder ging bovendien niet in op een verzoek van GemeenteBelangen toe te zeggen bij de publicatie van de indiening en daarna de verlening van de omgevingsvergunnning voor de Helmbergweg de kap expliciet te noemen.

5. Is het college van mening dat met het niet noemen van de kap van de bomen bij de omgevingsvergunning bij de Helmbergweg de burgers onvolledig worden ingelicht?

De kap van de bomen op de Industrieweg kunnen wij niet omkeren, daar is het kwaad al geschied. Maar het is de fractie van GemeenteBelangen duidelijk dat door onvolledige informatie en ondeskundigheid er onnodig groen wordt verwijderd en dat willen wij graag voorkomen.

Met vriendelijke groet,

namens de fractie van GemeenteBelangen,

René Slootweg

KunstGemeenteBelangen kreeg regelmatig van Rijnsburgers te horen dat ze het raar vonden dat de gemeente sinds de fusie in 2006 nooit inwoners uit Rijnsburg benoemde in de commissie beeldende kunsten maar alleen inwoners van Katwijk en Valkenburg.

Wat deed GB?

GB legde dit ongenoegen voor aan wethouder Jacco Knape. Hij nam het voorstel van GB over en vroeg het college een vaste plaats in te ruimen voor een inwoner van Rijnburg.

Het college nam dit voorstel van de portefeuillehouder over.  De gemeente adverteert binnenkort voor deze nieuwe vacature, die overigens alleen presentiegeld uitkeert.

GB is hier blij mee en verwacht veel respons van Rijnsburgers die op deze vacature reageren.

Wat doet de kunstcommissie?

De kunstcommissie heet officieel adviescommissie voor beeldende kunst. Ze adviseert de burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd over beeldende kunst.  Samen met ruimtelijke ordening, architectuur en het monumentenbeleid draagt de commissie bij aan het woon-, werk- en leefklimaat in de gemeente.

De commissie moet bestaan uit personen die binding hebben met de beeldende kunst.  Dat kan zijn als kunstenaar, als fondsenwerver voor tentoonstellingen, als kunstkenner of kunsthistoricus, als publieke opdrachtgever enzovoort.  De leden zijn op de hoogte van ontwikkelingen in de kunstsector.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

identiteitsverliesNa de fusie in 2006 is er nog steeds geen “wij” gevoel binnen de gemeentegrenzen van Katwijk.

Ook al wordt Rijnsburg in de volksmond liefkozend “Katwijk-Oost” genoemd, de Rijnsburgers en Valkenburgers voelen zich achtergesteld aan het “centrum” van Katwijk.

De grote investeringen worden niet in deze dorpen gedaan, zoals: zwembad, bibliotheek, Westerbaan, centrum Katwijk aan Zee, parkeergarage en kustversterking, Katwijkse voetbalclubs. Hierdoor wordt het gevoel van achterstelling aangewakkerd.

Maar er zijn er toch projecten in Rijnsburg gedaan? Helaas ziet de Rijnsburger het project Brouwerstraat niet echt als een verbetering.

Zij willen vooral een veilige vrachtwagen-vrije Brouwerstraat. Een plan van GB voor een ontsluiting via de Bankijkerweg heeft het niet gehaald in de raad.

Dat de Molenwijk eerst wordt opgeknapt dan het eerder gestarte traject van Fredriksoord, doet hier ook geen goed aan.

Ook Valkenburg voelt zich een beetje in de steek gelaten door het extra geluidsoverlast er straks gaat komen met de nieuwe Rijnlandroute.

Natuurlijk snappen de Rijnsburger en Valkenburgers dat in een gemeente de centrum functie niet altijd in het midden ligt.

Het gemeenschapshuis in Rijnsburg is een zet in de goede richting. Er is qua communicatie, maar ook met meer effectieve projecten, een goede inhaalslag te doen.

Een troost, het gemeentehuis staat nog steeds in Katwijk aan de Rijn en niet ook nog in Katwijk aan Zee…..

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

René Slootweg

Naar aanleiding van een recent onderzoeksrapport: "Onderzoeksrapport over lokale en regionale identiteiten"

Zonder inspraak of noodzaak zadelt de gemeente de wijk Rijnsoever op met jaren meer geluidsoverlast door 315 bomen te kappen. De oorzaak is de manier waarop ze het geluidsscherm wil vernieuwen langs de Helmbergweg.

Geluidscherm HelmbergwegDe visie van de gemeente
Het scherm is drie meter hoog maar moet eigenlijk 5,5 meter hoog worden om de inwoners te beschermen tegen geluidsoverlast. De gemeente vindt die 2,5 meter extra te duur en houdt het scherm op drie meter.

Dat zou prima zijn als de gemeente de strook van ruim 680 meter van elsen, populieren, esdoorns, iepen, essen en meidoorns liet staan die de provincie langs het scherm plantte. Ze steken meer dan 2,5 meter boven het geluidsscherm uit en beschermen op een natuurlijke manier de inwoners dus tegen verkeerslawaai, stikstof en fijn stof.

Nee zegt de gemeente, als we de bomen houden, moeten we werken vanaf de N206. Dan zijn verkeersmaatregelen nodig die meer kosten dan kappen en planten.
Bovendien, zegt de wethouder, is het bestand van ‘matige kwaliteit’, duwen sommige bomen tegen het scherm en lijden andere aan de ‘iepziekte’.

De visie van GemeenteBelangen
GB stemde 23 april tegen dit besluit. De belangrijkste redenen waren dat er geen enkele reden is de 315 bomen te kappen en dat de gemeente de inwoners inspraak hoort te geven, net als bij de opknapbeurt.

De gemeente kan de kosten van de verkeersmaatregelen voorkomen door het scherm te vernieuwen wanneer de provincie in 2015 grootschalig onderhoud uitvoert aan de N206.

Het oordeel ‘matige kwaliteit’ staat niet in het technische onderzoeksrapport en het rapport onderbouwt dat oordeel dus niet. Erger, uit antwoorden op schriftelijke vragen van GB blijkt dat de  bomen niet in het ‘boom zorgsysteem’ staan en de gemeente alleen een ‘visuele inspectie’ heeft uitgevoerd van het bestand in zijn geheel.
Het onderzoeksrapport stelt ook dat de bomen weliswaar op enkele plaatsen tegen het scherm aan staan maar het slechts op één plaats opzij drukken. Het rapport spreekt bovendien nergens van iepziekte.

Kortom, de kosten van de verkeersmaatregelen vallen te voorkomen en er zijn verder géén onderbouwde argumenten de 315 bomen te kappen. De uitspraken die de wethouder daarover deed, klopten niet.

GB wil natuurlijk het geluidsscherm vernieuwen. Daarbij moet de gemeente hoe dan ook die 315 bomen laten staan door vanaf de N206 te werken, of vanaf de Helmbergweg via een of twee doorgangen door de geluidswal.

Inspraak nog mogelijk
De inwoners kunnen bezwaar maken wanneer de gemeente op de gemeentepagina bekend maakt dat zij een omgevingsvergunning heeft verleend voor de vernieuwing van het geluidsscherm bij de Helmbergweg.   

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

budgetDe wijkraden werken steeds beter en besteden hun geld goed. Dit blijkt uit een verslag van de gemeente. De raden begonnen na de fusie en kregen in 2011 budget, mede op initiatief van GemeenteBelangen. Ze moeten in de vergrote gemeente de overheid makkelijker bereikbaar maken voor de inwoners. Bovendien weet de wijkraad beter dan het gemeentehuis hoe je het dorp leefbaarder maakt en de identiteit versterkt.

Wat doen de raden met hun geld?

Waaraan gaven de wijkraden vorig jaar hun 12.000 euro uit? Die van Katwijk aan den Rijn kende 3800 euro toe aan de sportvereniging, 2000 euro aan de restauratie van het monumentale hekwerk in de Van Egmondstraat en 1500 euro aan de herplaatsing van de  jachtpaal van de baronnen van Wassenaer.

Valkenburg stopte geld in de dierenweide, in Castellumpop, de Harmonie en de speeltuinvereniging.

Rijnsburg installeerde sfeerverlichting bij de Vliet en in de Koestraat.

De wijkraden Katwijk aan Zee en Katwijk Noord ondersteunden de ijsclub, drie buurtcomités en het Pannaveld.  Verder droegen ze alle vijf bij aan kleine acties zoals De Zonnebloem.

Wat doen ze nog meer?

De wijkraden mogen het college van burgemeester en wethouders adviseren, gevraagd en ongevraagd. Katwijk aan den Rijn gaf in 2014 1582 euro uit aan de bewonerbijeenkomsten voor de tunnel in de N206.

En laatst vroeg deze raad B&W aan een vervanger te zoeken voor de Aldi in de Rijnstraat. De wijkraad Rijnsburg stuurde het college adviezen over de Brouwerstraat en het oversteekpunt bij de Tramstraat. De wijkraad Valkenburg adviseerde over de ontsluiting van Duyfrak en de inpassing van de N206.

Hoe verder?

GemeenteBelangen hoopt dat de wijkraden vaker adviezen gaan sturen naar B&W, bijvoorbeeld over de wijkopknapbeurten. Dat past in de nieuwe bestuursstijl. Ook hoopt GB dat de wijkraden meer geveltuintjes mogelijk gaan maken en groenaccenten gaan plaatsen in de straten.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

René Slootweg

Hans en Corrie onderscheidingHet is bijzonder als iemand koninklijk wordt onderscheiden maar het is uitzonderlijk dat van een echtpaar man en vrouw beiden tegelijkertijd een lintje krijgen.

Afgelopen vrijdag kreeg eerst Hans Vingerling een lintje voor zijn indrukwekkende staat van dienst. Hij was (tot 2006) werkzaam als bouwkundig ingenieur bij de stichting Bouwresearch Rotterdam en wethouder van de gemeente Katwijk (2006-2010).

Daarnaast ontplooide/ontplooit Hans de volgende activiteiten. Hij was/is:

  •     Oprichter en bestuurslid van het museum De Schilpen in Maasland en bestuurslid van allerlei organisaties in Maasland (8 jaar);
  •     Bestuurslid van de stichting Rijnstraat Veilig en de stichting Beheer Accommodaties Katwijk voor Jongerencentrum Scum (11 jaar);
  •     Steunfractielid voor GemeenteBelangen (25 jaar);
  •     Raadslid van de gemeente Katwijk (6 jaar);
  •     Medeoprichter en bestuurslid van het comité Allegonda Katwijk voor behoud van hotel Savoy (4 jaar);
  •     Bestuurslid van de stichting Woon-Zorgvoorziening Senioren Katwijk Rijnsburg Valkenburg (4 jaar);
  •     Voorzitter van de stichting Grootschalig Basis Kaart Nederland (GBKN) afdeling Zuid-Holland (4 jaar);
  •     Bestuurslid van de stichting Monumenten Kunstvereniging Katwijk (5 jaar);
  •     Onderzoeker voor de vereniging Oud-Valkenburg en gastheer van het Torenmuseum (5 jaar);
  •     Oprichter en voorzitter van de stichting Monumenten Engelandvaarders (5 jaar).

Daarnaast was Hans Vingerling actief bij het kamerkoor Cantilene (bestuurslid), het projectteam de Canon van Katwijk, secretaris van de kerkenraad van de Hervormde Gmeente De Rank Katwijk en voorzitter van de Erfgoedcommissie van de gemeente Katwijk.

Complot
Corrie stond te glunderen dat haar man deze onderscheiding kreeg uitgereikt. Ze wist ervan want ze had in het complot gezeten om Hans naar de uitreiking te krijgen. Maar, en dat was het leuke, Hans had op zijn beurt in het complot gezeten om Corrie naar de uitreiking te krijgen. Corrie’s verbazing was dan ook groot toen Jos Wienen haar bos bloemen weer uit haar handen nam en Hans aan de andere kant ging staan om Corrie in het zonnetje te zetten.

De staat van dienst van Corrie liegt er namelijk ook niet om.

Zij was werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum en ontplooide/ontplooit daarnaast de volgende activiteiten:

  •     Bestuurslid van het Jongeren Centrum "Pollepol" Maasland (4 jaar);
  •     Bestuurslid van een politieke partij in Maasland (4 jaar);
  •     Bestuurslid van de Bibliotheek Katwijk (4 jaar);
  •     Vrijwilliger bij GGZ Rivierduinen (4 jaar);
  •     Initiator, organisator en voorzitter van het koor 'Zingen voor je Leven' (12 jaar);
  •     Bestuurslid van het kamerkoor Cantilene (4 jaar);
  •     Vrijwilliger bij de Nederlands Hervormde Gemeente De Rank (4 jaar);
  •     Commissielid van en vrijwilliger bij de Oranjevereniging (2 jaar).
         

Verder was zij lid van de steunfractie van GemeenteBelangen en fungeerde zij als collectant voor KWF Kankerbestrijding.

Trots
GemeenteBelangen is trots dat twee prominente leden benoemd zijn tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Namens alle leden van GemeenteBelangen feliciteren wij Hans en Corrie.

hondenpoepEr ligt steeds meer hondenpoep maar de GOA’s geven steeds minder bekeuringen. De boardwalk op de duingarage verloedert nu al door de honderden hondendrollen links en rechts. Langs Kanaalpad zuidwest in Rijnsburg lagen donderdagochtend 9 april 57 hondendrollen op de eerste honderd meter vanaf de Noordwijkerweg.

Katwijk heeft nu 6000 honden, krijgt er nog meer als de economie straks weer groeit. Wat te doen? Gaat meer voorlichting helpen? Vast niet want iedereen weet al lang dat hij de drollen moet opruimen. Meer handhaving? Helpt ook niet want de GOAs geven steeds minder bekeuringen voor poepen en loslopen. Voor poepen waren dat er 40 in 2012, 34 in 2013 en 23 in 2014 en voor loslopen 48 in 2012, 36 in 2013 en 25 in 2014. De GOAs moeten iemand op heterdaad betrappen en dat vinden ze moeilijk.

Kan het anders? Ja, want er is nieuwe technologie. Het kost nu nog maar vijftig euro om het DNA van een hond vast te stellen. Dat kan in een diervoederwinkel die wangslijm afneemt en naar een laboratorium stuurt. Dat lab bouwt er een database mee dat het DNA van de hond koppelt aan de naam en het adres van de eigenaar. De winkel reikt dan gelijk de hondenpenning uit zodat de GOAs kunnen zien dat de hond geregistreerd staat. GOAs bekeuren personen die een hond zonder penning uitlaten, en nemen, net als vroeger, honden in beslag die zonder penning rondlopen. Op zo’n manier valt van elke drol te achterhalen wie de eigenaar is van de hond die de drol legde.  

DNAWordt dat duur? Niet echt, want de gemeente kan de hondenbelasting verlagen met de kosten van het bepalen van het DNA omdat de drollen het groenonderhoud duur maken.

Moeten de goeden onder de kwaden lijden? (De ‘goeden’zijn de mensen die  altijd de drol van hun hond opruimen en de ‘kwaden’  de asociale types die dat nalaten.) Nee, de hondenbelasting gaat voor iedereen omlaag, ook voor de brave luitjes.

Is dit een goede zaak voor die brave lieden? Ja, want ook zij worden nu aangekeken op de drollenoverlast. De penning maakt daaraan een eind. En alle honden worden weer overal welkom, ook de hunne.

Is hier ervaring mee? Ja, in de Verenigde Staten gebruiken veel ‘gated communities’ dit systeem al, met direct resultaat.  Het toeristeneiland Capri is er ook al mee bezig.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

Arriva BusDonderdag 16 april besprak de gemeenteraad met Arriva de knelpunten in de dienstregeling.

Ook de provincie Zuid-Holland en ROCOV (Reizigers Overleg Consumentbelangen OpenbaarVervoer) namen aan het gesprek deel. Dit was bijzonder omdat Arriva een overeenkomst heeft met alleen de provincie en de gemeente dus geen partij is.

Lees meer

Duinvallei IntiatievenHet college gaat toch 40 woningen in Duinvallei bouwen voor spoedzoekers. GemeenteBelangen heeft als enige partij er bezwaar tegen gemaakt. Niet om het bouwen van de tijdelijke woningen voor spoedzoekers, maar om de plek in de Duinvallei.

Het gebied was juist vrijgegeven voor een burgerparticipatie traject om daar een tijdelijke invulling aan te geven.

De Duinvallei is namelijk weer terug in Katwijkse handen, nadat we Campri een alternatieve plek in Rijnsoever Noord hebben toegewezen. Het is één van de laatste open en groene corridors die deze gemeente rijk is.

De tunnel, of welke andere variant, zal hoogstwaarschijnlijk de komende 10 jaar er nog niet komen. Dat willen we natuurlijk wel, maar we moeten realistisch blijven in het tijdsbestek dat dit gerealiseerd kan worden.

De initiatieven vanuit de burgers rollen binnen voor dit gebied en zijn vooral “groen” van aard, wat wij prima vinden en eigenlijk wel stiekem verwacht hadden.

Maar om daar ook nog woningen te bouwen, gaat tegen het principe van “loslaten”, want het college haalt hier een behoorlijk stuk grond weg uit het gebied voor burger plannen. GemeenteBelangen heeft in de raadsvergadering van 13 oktober al bezwaar gemaakt op de, toen voorgenomen plannen van het college:

Uit de notulen van die vergadering blijkt dat GB de enige partij met bezwaar was : (Link naar de notulen)

“De heer Slootweg heeft mogelijke als enige enkele reserves. Hij las dat het in het voornemen ligt om 20 tot 40 tijdelijke woningen te bouwen. Dit is de enige groene strook die er nog in Katwijk is: houd het daarom bij een evenemententerrein en leg een mooi parkje aan.

.....

Spreker merkt op dat een eventuele aanwijzing voor woningbouw strijdig is met het idee om de invulling vrij te laten.”

Het gebied voor deze tijdelijke woningen is dan volgens het college geen groot gebied, maar er is ook al ruimte gereserveerd voor de toekomstige (tunnel) plannen voor de N206 en ook voor een busbaan, is er dan nog wel plek voor initiatieven van de burger? En nog belangrijker, hoe ervaren de burgers deze indikking van “hun” gebied?

GemeenteBelangen ziet voor deze tijdelijk woningen prima andere plekken in onze gemeente, bijvoorbeeld in de Mient kooltuin.

GemeenteBelangen vindt het bijzonder jammer dat het college niet heeft geluisterd naar het ons bezwaar en maakt zich zorgen of er nog genoeg ruimte overblijft voor de plannen van onze burgers. Om maar niet te spreken van de onvrede en wantrouwen van de burgers in de politiek, die deze bouwplannen teweeg brengen.

Luister ook naar het interview op RTV: https://soundcloud.com/kuijt/tijdelijke-invulling-duinvallei

Namens de fractie van GemeenteBelangen

Parkeren VerbodenDe coalitiepartijen houden zich krampachtig vast aan het huidige parkeerbeleid, dat was de conclusie naar aanleiding van hun tegenstem op de motie van GemeenteBelangen afgelopen raadsvergadering.

Het huidige parkeerbeleid geeft het college het mandaat om venstertijden en gebieden aan te wijzen voor betaald parkeren. De venstertijden zijn een tijd geleden veranderd van 19.00 naar 22.00, want er was een financieel tekort in parkeren. En dit christelijke college gaat dan natuurlijk niet betaald parkeren op zondag invoeren om dit tekort te betalen, terwijl dat eigenlijk de makkelijkste oplossing is.

De verandering naar 22.00 gaf klachten vanuit verschillende verenigingen die het aantal leden zagen teruglopen, omdat er ineens na 19.00 betaald moet worden. GemeenteBelangen had er al eerder bezwaar tegen gemaakt, maar zonder succes.

Nu hebben wij een motie ingediend om het college te vragen de tijden terug naar 19.00 te veranderen.(Link naar motie)

De coalitie partijen vonden het te vroeg om dit te behandelen, omdat het parkeerbeleid pas afloopt in 2018 en dit niet willen wijzigen.

De SGP noemde vooral dat betaald parkeren tot 22.00 in het leven is geroepen om straatparkeren terug te dringen. Maar dan maar voor 6 dagen in week?

Het lijkt erop dat de coalitiepartijen behoorlijk bang zijn voor aanpassing op het beleid, dat het college hun mandaat kwijt raakt en gedwongen wordt om op zondag betaald parkeren in te voeren…

De motie werd gesteund door D66, PvdA, HvK, KK en DL, maar dat was niet voldoende.

Dus er is in 2018 met de gemeenteraadsverkiezingen zeker wat te kiezen. GemeenteBelangen blijft voor een eerlijk parkeerbeleid, dat wil zeggen tot 19.00 op elke dag van de week. Zo kunnen we ook de tarieven blijvend laag en concurrerend houden...

Luister ook naar het interview op RTV: https://soundcloud.com/kuijt/parkeerbeleid-in-katwijk

Namens de Fractie van GemeenteBelangen

style="float:left" src="/images/2016/Frederiksoord_1.jpg" alt=""/>

Frederiksoord 1Na drie jaar vertragingen wilde de gemeente snelheid maken met de opknapbeurt Frederiksoord 2.0. In februari zou ze terugkoppelen van de bewonersavond van 20 januari, in maart zou het college de Visie voor Frederiksoord 2.0 vaststellen en daarna zou de gemeente ontwerpavonden houden.

Maar 8 april hoorde de fractie van GemeenteBelangen van de stichting Vrienden van Frederiksoord dat de bewoners nog steeds niets hadden ontvangen. Bij de collegebesluiten ontbreekt bovendien nog steeds de vaststelling van de Visie, terwijl het college de Visie voor Molenwijk al wel heeft vastgesteld, ook al besloot de gemeenteraad pas in december 2014 tot een opknapbeurt voor de Molenwijk.

Redenen genoeg voor de fractie van GemeenteBelangen donderdag 9 april schriftelijke vragen te stellen aan de wethouder. De projectleider stuurde prompt maandag 13 april een rondzendbrief met de terugkoppeling en 14 april een uitnodiging voor een bewonersavond.

Is dit enorm toeval of was de projectleider deze brieven al van plan en hield de gemeente zich voor de verandering aan haar eigen planning???  GemeenteBelangen zit hoe dan ook de komende jaren achter de broodnodige opknapbeurt aan.  De gemeente moet onze vragen trouwens nog beantwoorden omdat de portefeuillehouder een paar dagen op vakantie is (gelijk heeft hij). Als die antwoorden nieuws bevatten, hoort u dat van ons.

Namens de fractie van GemeenteBelangen

NLDoet 00072De fractie van GemeenteBelangen heeft zaterdag 21 maart ook de handen uit de mouwen gestoken voor NL doet. Bij vele organisaties in Katwijk kon men hand en spandiensten verrichten.

Als (oud) zeeverkenners, was de keuze voor René en Geert makkelijk. Bij de Katwijkse zeeverkenners op de Cantine weg (Parnassia) was voldoende te doen. Er werd een dak gemaakt voor het pionier hok, de overtollige planten moesten van het terrein en de isolatie onder het dak werd door de plaatselijk vogels opgegeten.

NLDoet 00072Terwijl Geert Diemer, bijgestaan door lieftallige dames, zich ontfermde over de woekerende planten en andere rommel op het terrein, heeft René samen met Mark Ruis (ook zeeverkenner in hart en nieren) zich ingespannen om de dakgoot vogel proof te maken. Een redelijk smerig klusje, want de dakgoot was behoorlijk dichtgeslibd met derrie...NLDoet 3151

Een behoorlijk aantal vuilniszakken later was het terrein schoon van overwoekerende planten en de dakgoot was bestand tegen de isolatie etende vogels. Met vele handen werd ook de laatste hand gelegd aan het dak voor het pionier hout; zoals ze zeggen vele handen maken licht werk.

Tijdens dit alles was er ook nog een weekend kamp aan de gang, dus even opletten op het loslopend "wild".

Een prima ochtend gewerkt, met de vele andere scouts. Al was het voor René zeker 24 jaar geleden dat hij voor het laatst actief was bij de scouting en voor Geert zelfs vijftig jaar, het voelde binnen 5 minuten als van ouds.
Eens een scout altijd een scout. Het is niet iets dat je doet, het is een manier van leven.

NLDoet 00042NLDoet 00065De Katwijkse zeeverkenners zijn een van de grootste groepen verkenners van Nederland en zit nog steeds overvol met kinderen en enthousiaste leidingsleden.

De fractie van GemeenteBelangen kijkt tevreden terug op deze episode van NL Doet. We zijn blij dat wij ons steentje hebben kunnen bijdragen en we zijn er volgend jaar ook zeker weer bij..

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

René Slootweg  en Geert Diemer

Arriva BusDe titel van dit stuk roept natuurlijk vragen op en dat is precies wat GemeenteBelangen wil.

Op 16 april 2015 zit de gemeenteraad namelijk aan tafel met Arriva om de problemen met de dienstregeling te bespreken en te zoeken naar oplossingen. Dus willen we graag met de burgers die regelmatig het openbaar vervoer gebruiken hun problemen in kaart brengen.

Natuurlijk kunnen we niet alle problemen met dat gesprek oplossen, maar we kunnen dan wel goed aan Arriva duidelijk maken waar de probleempunten zitten.

Het openbaar vervoer wordt door de provincie geregeld, maar Arriva snapt dat ze ook op gemeentelijk niveau feedback moet zoeken. De raad is daarom blij dat Arriva in gesprek wil gaan om samen oplossingen te zoeken.

Graag horen wij van een ieder de problemen, en de eventuele oplossingen.

Stuur uw reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of reageer via Twitter / Facebook

briefSamen met Gert Varkevisser van de ChristenUnie heeft Geert Diemer van GemeenteBelangen donderdagavond 5 maart mondelinge vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Bij huisbezoeken krijgen zij namelijk signalen dat de brieven van de gemeente aan de inwoners over de veranderingen in de zorg, onduidelijk en ingewikkeld zijn. Deze burgers geven ook aan dat soms informatie ontbreekt die zij belangrijk vinden. Een voorbeeld is informatie over hoeveel spaargeld ze mogen houden als ze qua inkomen bijzondere bijstand nodig hebben voor de huishoudelijke hulp. Dat inkomen bestaat dan meestal uit AOW plus een klein pensioen. Denk daarbij aan een pensioen van €50 tot €100 bovenop de AOW.

De mensen kunnen hun toekomstige aankopen (vervangende koelkast, bril, televisie, vloerkleed enz.) niet goed plannen als ze niet weten hoeveel geld ze mogen houden. Een ander voorbeeld is dat sommige brieven verwijzen naar artikelen uit de verordeningen die de brief niet toelicht. De burgers moeten daardoor zelf op zoek.

GemeenteBelangen en ChristenUnie menen dat de gemeente dit kan voorkomen door de brieven eerst in concept voor te leggen aan een groepje vrijwilligers uit de doelgroep.

De brieven kunnen zo beter leesbaar worden. Dat is absoluut nodig, want ze zijn geschreven vanuit het perspectief van de ambtenaar.

Nog een argument: deze week is uit onderzoek gebleken dat vier van de tien aanvragers van een uitkering laaggeletterd zijn.

Tot slot:  deze werkwijze zal de dienstverlening verbeteren

Wethouder Mostert vond het onnodig om hier extra aandacht aan te besteden. Mensen konden hun klachten indienen bij het WMO loket maar daar had hij weinig klachten gekregen. Hij vond het raar dat de burgers bij de politiek klaagden en niet rechtstreeks bij de gemeente. Alsof deze doelgroep makkelijk in de pen klimt, mailt of belt naar de WMO lijn.  Varkevisser en Diemer kregen deze klachten in ieder geval pas te horen nadat ze een poosje met de mensen hadden gepraat.

GB vindt het tijd voor een motie en gaat alle fracties vragen mee te doen. U hoort ervan.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

PieterGemeenteBelangen is trots dat een voormalig GB raadslid zich heeft aangeboden voor de functie van burgerraadslid.

Daar elke raadsfractie drie parallelle sessies moet kunnen volgen, mag een fractie met minder dan drie leden het aantal aanvullen met burgerraadsleden.

Op wie is GB zo trots?  Dat is  Pieter Kuijt, getrouwd met Eveline en vader van twee zoontjes. In het dagelijkse leven geeft hij leiding aan het kantoor van De Raad Makelaars in Katwijk.

In zijn vrije tijd is hij één van de presentatoren van het Tv-programma RTV Sport bij RTV Katwijk. Ook presenteert hij op zaterdagochtend een radioshow bij de Bollenstreek Omroep.

Hij was al raadslid bij GemeenteBelangen, en wel van september 2013 tot maart 2014. De verkiezingsuitslag maakte helaas een einde aan zijn raadslidmaatschap. De politiek heeft hem echter altijd beziggehouden, waardoor hij erg blij is binnen het jaar terug te kunnen keren als burgerraadslid. Ruimtelijke ordening en vastgoed hebben zijn grote interesse.

GemeenteBelangen is dus erg blij met Pieters terugkeer vanwege zijn raadservaring, zijn beroepsmatige achtergrond en zijn bewezen bereidheid het partijbelang te plaatsen vóór zijn persoonlijke belang.

De fractie en het bestuur van GemeenteBelangen wensen hem veel succes en wijsheid.

Interview RTV Radio over burgerraadslid: https://soundcloud.com/kuijt/jaap-schaap-in-gesprek-met-rene-slootweg-over-het-burgerlidmaatschap-van-pieter-kuijt

Plaatjes zeggen meer dan duizend woorden, dus hier even visueel wat GemeenteBelangen met de Westerbaan en de duinen wil:

Westerbaan 1 Westerbaan 2 Verlengde Westerbaan 3 GB

Fig 1. De huidige situatie

Fig 2: de verlengde Westerbaan Fig 3: Westerbaan op Bosplein aangesloten

 

Dus voor de absolute duidelijkheid, GemeenteBelangen is tegen de verlengde Westerbaan optie (Fig 2), maar heeft geen problemen met de Bosplein aansluiting (Fig 3).

Het probleem in de raadsvergadering van 5 maart, was dat het college in één stuk toestemming vroeg voor financiële bijdrage voor 3 dingen:

  1.     Beheersmaatregelen voor de duinen, waar Staatsbosbeheer samen met Dunea gaat werken.
  2.     Onderzoek naar de Verlengde Westerbaan
  3.     Onderzoek naar de aansluiting van de Westerbaan op het Bosplein (dwz: hoek Julianalaan / Boslaan).

Het dilemma van GemeenteBelangen is dat we niet tegen de aansluiting op het Bosplein of de beheersmaatregelen willen stemmen, maar zijn wel tegen de aanleg van de verlengde Westerbaan. Dus konden we eigenlijk niet tegen het voorstel stemmen.

GemeenteBelangen heeft voor het voorstel gestemd, met een stemverklaring, waarin we geacht tegen gestemd te hebben tegen enige geldelijke bijdrage voor onderzoek en realisatie voor de verlengde Westerbaan.

Zo zetten wij onze belofte en afspraak aan de kiezers voort, helaas waren er andere fracties die deze afspraak vergeten waren en stilzwijgend aan hun voorbij lieten gaan en dus expliciet instemde.

Wij hopen dat er nu eindelijk een goede oplossing voor de aansluiting van de Westerbaan komt, want in maart 2016 loopt de Natuurbeschermingsvergunning af en als er geen oplossing ligt, dan moeten de blokken er misschien wel weer op…..

Een (kleine) greep uit de stukken geschreven over de Westerbaan op de GB website:

Nov 2014: GemeenteBelangen blijft voor de Westerbaan

Sep 2014: GB en PvdA stellen vragen over Westerbaan

Jun 2011: Koppeling Cantineweg - Westerbaan   

Jan 2011: Cantineweg: Katwijk weer gefopt!   

Okt 2010: Coalitie zonder ambitie?

Feb 2010: Katwijk bereikbaar met 80.000 inwoners?   

Sep 2009: Gemeente heeft geen haast met ontsluiting Zanderij   

Ook blogde GB hier over:

Nov 2014: Het sprookje van de Westerbaan

Het RTV Radio interview over het onderwerp: https://soundcloud.com/kuijt/fractievoorzitter-rene-slootweg-over-de-aansluiting-westerbaan-op-boslaanjulianalaan

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

GB logo webPersbericht

Het nieuw gekozen bestuur van GemeenteBelangen heeft verbaasd kennis genomen van het plotselinge vertrek van de raadsleden Gerard Bol en Marcel van Tol uit de fractie en de partij.

Dit vertrek is een late nawee van het afbreken van de deelname van GB aan de coalitievorming. Die zette het partijbestuur aan tot aftreden, bleef de fractie splitsen en zette ook sommige leden aan tot afscheid nemen van de partij.

Het bleef lang onmogelijk te komen tot de verkiezing van een nieuw bestuur tot, na bijna één jaar, een groep leden het initiatief nam een ALV bijeen te roepen om een bestuur te vormen.

De fractieleden René Slootweg en Geert Diemer steunden dit initiatief. Voor Bol en Van Tol was dit reden te spreken van een verlies van vertrouwen en een onoplosbaar verschil van visie.

Het partijbestuur betreurt het besluit van Bol en Van Tol. Het bestuur zal de partij organisatie verder verstevigen terwijl de raadsleden René Slootweg en Geert Diemer het mandaat van hun kiezers actief zullen blijven invullen, zoals we dit al 40 jaar doen.

Namens het bestuur van GemeenteBelangen,

Adriaan Heijnen

Will Slings

Kees Kettler

Interview op RTV radio van 28 Februari met René Slootweg over deze splitsing: https://soundcloud.com/kuijt/fractievoorzitter-rene-slootweg-over-splitsing-partij

MobyCon Shared Space Boulevard v2Er was al enorm veel over gesproken in de pers; de klankbordgroep had al een persbericht doen uitgaan, de vereniging van strandtenteigenaren stuurde een brief naar het College, maar ook op social media hadden velen een mening.

Maar de gemeenteraad sprak er maar niet over: het rapport van MobyCon over een autoluwe Boulevard. Voldoende redenen voor GemeenteBelangen, en ook de PvdA, om dit stuk te agenderen en  bespreken in de raad.

Het was voor GB duidelijk dat een doorgaande weg nu eenmaal niet samen gaat met een autoluwe weg, dus als men de intentie heeft om de weg autoluw te maken, dan ziet men af van de doorgaande functie.

Maar ondanks een uitgebreid betoog van fractielid René Slootweg in genoemde commissie bleek dat de wil tot het loslaten van de doorgaande functie van de Boulevard er niet was bij de meeste fracties. Alleen VVD, PvdA en D’66 waren voor de ’shared space’- oplossing. Het CDA had het over een klein stukje ‘shared space’, maar de meerderheid wil heel graag gewoon lekker doorrijden op de Boulevard.

Shared space

Even voor de beeldvorming, wat is ’shared space’? Dat is een verblijfsgebied en belevingsgebied waar alle verkeersdeelnemers gelijkwaardig zijn en er geen ’weg’ bestaat. Dit zorgt ervoor dat iedereen oplet en langzamer gaat rijden (hier de link naar het Mobycon rapport). Als je om je heen kijkt, zijn er tal van voorbeelden van ‘shared space’ in andere gemeentes waar dit prima werkt. Bijvoorbeeld in het centrum van Den Haag, daar rijdt alles door elkaar in gelijkwaardige verblijfsgebieden.

’De knip’

Het College gaat, of is inmiddels al bezig, onderzoek doen naar een knip in de Tramstraat. Dat wil zeggen dat er een paal komt, zodat de Tramstraat geen doorgaande weg meer is. Hoe gaan ze dat ’verkopen’ aan de raad? Want dan verdwijnt hier wel de doorgaande functie van de Tramstraat. Ze willen dan het autoverkeer naar de Boulevard over de noordelijke en de zuidelijke delen laten lopen. Maar dan wordt toch middenstuk van de Boulevard vanzelf autoluw?

Masterplan Katwijk aan Zee

De raad heeft recentelijk nog het masterplan voor Katwijk aan Zee vastgesteld. Daar stond in om een ’verbinding’ van het winkelgebied naar zee te creëren. Ook hier is de autoluwe ‘shared space’ de verbinding voor dit masterplan.

Geen markeringen

Nog amper 2 twee weken geleden heeft een andere wethouder, zal geen namen noemen, op camera verteld, dat kruispunten waar weinig markeringen, borden of lichten staan, veiliger zijn, omdat de verkeersdeelnemers dan beter opletten. Dit is ook de opzet van de ‘shared space’ oplossing.

Afgeleid door de zee?

Een van de punten die het College aangaf voor het niet opnemen van de ‘shared space’- oplossing, was dat op de Boulevard de verkeersdeelnemers sneller zijn afgeleid door de zee… Maar  de echte Kattuker, die regelmatig over de Boulevard flaneert, weet dat je, zeker op het middelste punt, de zee echt niet meer kan zien. Dus dat tegenargument  tegen ‘shared space’  gaat niet op.

In- en uitgangen parkeergarage

De in- en uitgangen van de parkeergarage gaan over de stoep en het fietspad, dus het is een soort van mini ‘shared space’. Dit is echter voor het College geen enkel probleem, ook is de afleiding van de zee hier niet van toepassing. Bijzonder merkwaardig van het College dat hier de optie ‘shared space’ wel mogelijk is. Deze kruispunten liggen wel onder vuur vanuit de burgerij. Men vindt ze gevaarlijk en het verkeer stroopt op. Dus GB is  benieuwd hoe het College deze in- en uitgangen gaat ’verkopen’.

Maar  GemeenteBelangen wil het College hier graag helpen om deze mini – ‘shared space’ te ‘verkopen’ aan de burgers. Laat ze vooral naar Noordwijk kijken, dat op de Boulevard en bij het zwembad een tweetal parkeerplaatsen heeft, met in- en uitgangen over de stoep en het fietspad  aan een doorgaande weg. Dat gaat al jaren goed.

Doorgaande weg… ja of nee?

Wat is er dan tegen deze ‘shared space’-  oplossing van Mobycon?

Dat is de huidige Boulevard ingericht als doorgaande weg.  Mensen willen graag doorrijden over de Boulevard, van noord naar zuid en andersom. Maar ook dat is raar, want ‘shared space’ wil niet zeggen dat de Boulevard is afgesloten in het midden. Men moet gewoon wat langzamer rijden en goed opletten. Aangezien de zee niet afleidt hier, moet dat toch geen enkele belemmering kunnen zijn.

GemeenteBelangen snapt niets van deze starre houding van het College en de meerderheid van de  fracties. We willen met z’n allen toch een aantrekkelijk centrum? Als we de nieuwe parkeergarage, de kustwerken en het toekomstige autovrije centrum met elkaar willen verbinden, is dit de oplossing en zeker niet als daar een doorgaande weg doorheen  loopt.

Is de strijd dan nu gestreden? Allerminst,  GB is  nog zeer strijdbaar om dit alsnog voor elkaar te krijgen. Het komt nog een keer terug in de raadscommissie, omdat deze sessie  te kort was om alles te kunnen bespreken.

Ook werd afgesproken later nog eens te kijken naar de ‘shared space’ oplossing, als er meer duidelijkheid is over de verkeersstromen op de Boulevard. Dus zegt GB nu: ’Laten we dan nu even helemaal niets doen op dit stuk, geen onnodig geld uitgeven. Of het nu meteen komt of later, het gaat erom dat de Boulevard zeker op dat stuk autoluw wordt gemaakt. Maar dat nu regelen, is natuurlijk beter

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

René Slootweg

zweefvliegenGemeenteBelangen heeft ook kennis genomen van de initiatieven om op voormalig vliegkamp Valkenburg drones te ontwikkelen en zo werkgelegenheid te creëren.

Deze nieuwe ontwikkeling kan de woningbouw drastisch verminderen, waar wij als GB natuurlijk blij mee zijn. De natuur mag in dit gebied best overheersen, want GB was altijd degene die opperde om hier een park met wandel-, ruiter- en fietspaden te maken zeker tijdens de tijdelijke ontwikkeling van  dit gebied. Stel het dus gewoon open voor het publiek.

Maar laten we nu de zweefvliegers even niet vergeten, want die worden keer op keer in een hoekje gezet. De RVB en bouwbedrijf Heijmans willen alle ruimte hebben voor hun ontwikkelplannen en daar pasten de zweefvliegers niet in.

Nog recent hebben de gemeenteraden van Wassenaar en Katwijk unaniem een motie ingediend om het mogelijk te maken voor de zweefvliegers om hun activiteit permanent te kunnen realiseren. GemeenteBelangen wil best praten over drones of andere economische impulsen die woningbouw verder kunnen terugdringen, maar de zweefvliegers hebben ook onze aandacht. Als de andere politieke partijen uit Katwijk, maar ook uit Wassenaar, zich ook op dit standpunt zetten, lijkt het GB dat de zweefvliegers nu eindelijk een permanente plek kunnen krijgen.

De opvatting over de drones had ook de wethouder tijdens de bespreking in de raadscommssie van donderdag 12 februari jl.:’Laten we eens goed onderzoeken wat het betekent om een drone-valley te realiseren, voordat we conclusies gaan trekken’.

De raad heeft diezelfde avond in een unaniem aangenomen motie de wethouder steun gegeven om deze koers aan te gaan.

Samenwerkingsovereenkomst

Naast deze ontwikkeling m.b.t. de drones was ook de samenwerkingsovereenkomst van de gemeente en het RVB (Rijks Vastgoed Bedrijf) het gesprek tijdens deze raadscomissie. Het rijk heeft deze samenwerkingsvorm afgekeurd, daar het niet binnen de regels past die het rijk hierbij hanteert.

Is de overheid illegaal bezig?

Helaas heeft niet iedereen vertrouwen in de integriteit van de overheid, want de fractie van Kies Katwijk had vlak voor de besprekingen al Artikel 41 - vragen voor het College ingestuurd. De heer Haasnoot ziet wederom weer enorme beren op de weg ,want hij vindt dat de gemeente misschien wel belasting aan het ontduiken is. Ze zijn volgens hem met illegale zaken bezig en zoeken de grenzen op van het strafbare.

Harde woorden van KiesKatwijk, maar het lijkt GB dat zij de burgers niet onnodig bang moeten maken. Die angstpolitiek moeten ze aan HartvanKatwijk overlaten, want die zijn experts in het onnodig bang maken van de burgers.

Vertrouwen

GemeenteBelangen is zeker niet van mening dat de gemeente op enig punt illegaal bezig is. De redenen voor het afwijzen van de CS / BV - constructie is nog niet bekend en GB kan daar zeker niet op vooruit lopen. Ook hier trekt GemeenteBelangen geen overhaaste conclusies. Men wacht de informatie van de RvB af, waarom precies deze overeenkomst vorm niet kan.

Over beide onderwerpen, drones en samenwerkingsovereenkomst zal GB nogmaals verslag doen als er meer concrete informatie beschikbaar is.

En de fractie van GemeenteBelangen zal zeker de zweefvliegers op Valkenburg niet vergeten.

Namens de fractie van GemeenteBelangen

René Slootweg

Gebrekkige afvoer van regenwaterWat doen we met de natte poortjes van Frederiksoord? De gemeente mag de poortjes niet zelf opknappen want ze zijn particulier eigendom. Meerdere woningeigenaren hebben daarom  geprobeerd hun buren over te halen mee te betalen aan het ophogen van de bestrating en het aansluiten op het riool. Dat kost € 150,- tot € 200,- per woning. Maar als één buur niet mee doet, doen anderen meestal ook niet mee. En dan blijven er toch nog plassen regenwater staan. Bovendien wil niemand gekke Henkie zijn en betalen voor die onwillige buur.  

Hoe kan het dan wel?

De gemeente Katwijk is nu van plan in de aanbesteding voor fase 1 van de opknapbeurt voor Frederiksoord op te nemen dat de aannemer voor elk poortje een offerte uitbrengt naar deze bewoners. Fase 1 is het gebied tussen de Floralaan, de Eikenlaan en de Frederiksoordlaan en komt aan de beurt in 2016.

Die offerte kan om twee redenen uitzonderlijk goedkoop zijn. De eerste is dat de aannemer geen aanrijkosten heeft voor de poortjes, omdat zijn machines en personeel er al zijn voor het verhogen van de openbare bestrating. Dat scheelt misschien wel tien procent in de kosten. De tweede reden is de voortdurende crisis in de bouw. Aannemers zijn al blij als ze werk hebben en de salarissen van hun personeel en hun kapitaallasten kunnen betalen. Daarom schrijven de meesten momenteel in zonder een voorziening voor winst en risico. Dat scheelt mogelijk weer eens tien procent in de kosten.

Zo’n goedkoop aanbod komt zeker de eerste veertig jaar niet terug. GemeenteBelangen is daarom meer dan tevreden over dit initiatief van de gemeente.

Toch nog allemaal droge voeten?

Alle poortjes in Frederiksoord kunnen droog vallen als alle eigenaren gebruik maken van dit eenmalig prijsvoordeel. Eigenaren van de poortjes, let op in 2016 en organiseer je dan!  Anders blijven jullie natte voeten houden als via het achterom naar je eigen woning gaat.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

GeldOp 15 januari besprak de gemeenteraad het voorstel voor een nieuw fonds om huurders tijdelijk te hulp te komen als ze onverwacht veel inkomen verliezen, door ontslag, echtscheiding of arbeidsongeschiktheid enzovoort, het woonlastenfonds.

Wat houdt het in?

De gemeente gaat de huurders gedurende zes maanden maximaal € 75,- per maand geven als tijdelijke financiële ondersteuning. Een verlenging van drie tot zes maanden is mogelijk. Het is dus een overbruggingsfonds. In die periode wordt er door de huurder met andere instanties (o.a. de gemeente en Dunavie) gezocht naar een structurele oplossing voor de huisvestingslasten. Alleen huishoudens met een gezamenlijk inkomen van ten hoogste

€ 43.000,- komen hiervoor in aanmerking.

Niet voor particuliere huurders?

In het collegevoorstel ging het alleen om woningen van Dunavie. Zowel GB als D66 vond het raar dat huurders van woningen van particulieren, verzekerings- of beleggingsmaatschappijen en pensioenfondsen er geen toegang toe hadden.

In het antwoord op verdere schriftelijke vragen van GemeenteBelangen heeft de wethouder positief gereageerd door ook particuliere huurders toegang te geven tot het woonlastenfonds.

GB is tevreden dat de gemeente Katwijk hiermee een einde maakt aan deze ongelijkheid.

Op 31 januari heeft RTV Katwijk radio een interview uitgezonden met Geert Diemer dat je kan beluisteren op   https://soundcloud.com/kuijt/gb-raadslid-geert-diemer-over-het-woonlastenfonds

Namens de Fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

OversteekAls het aan wethouder van der Bent had gelegen, had hij een nog korter antwoord gegeven op de vragen van GemeenteBelangen over gevaarlijke oversteekplaatsen. Hij was klaarblijkelijk niet van plan om constructief mee te werken aan de bespreking van deze  punten in de raadscommissie van 29 januari.

Casuïstiek’, noemde hij het, maar veel verder dan Scrabble zal dat woord niet komen.
Om het woord toch even uit te leggen, de wethouder vindt dat de raad zich niet moet bemoeien met casussen (incidenten), maar alleen moet ingaan op het beleid en de kaders ervan.

Maar wat GB dan niet begrijpt is, dat als het college vindt dat alle genoemde oversteekplaatsen voldoen aan het beleid, ze dan niet willen of durven uit te leggen hoe deze dan in dat beleid passen. In plaats daarvan kreeg GB op gestelde Ar. 41 – vragen één A4-tje met de mededeling dat deze plekken niet veiliger kunnen worden. GB kwam tot deze inventarisatie met dank aan de input van inwoners vanuit de gehele gemeente.

Hoop doet goed oversteken!
Is er dan geen enkele hoop voor de input van de deze inwoners? Volgens de toeschouwers van de commissie vergadering was de wethouder niet te vermurwen en moest GB bijna het onderspit delven. Ook verbazingwekkend was het feit dat een aantal andere partijen dezelfde mening had als de wethouder. Maar nog recent is raadsbreed een motie aangenomen voor één casus, de oversteekplaats op de Oegstgeesterweg. Dit politiek draaien begrijpt GB niet.

Maar na de vergadering heeft wethouder van der Bent gelukkig wel wat toezeggingen gedaan, die we toch even benoemen om hem eraan te herinneren.

Van het verkeerslicht bij de Callaoweg zal de tijd worden verlengd Dat hadden ze al geprobeerd bij een reparatie, maar het was niet gelukt. Het bedrijf komt nog terug. Dan kunnen we gewoon naar de overkant lopen i.p.v. rennen.
De oversteekpunten bij de Rijnstraat zullen nogmaals bekeken worden m.b.t. de verlichting.
Ook de oversteek bij de Krom t.o.v. De Schelp gaat hij bekijken of daar nog wat verbeterd kan worden.

Buiten beeld gaan zaken door
Prachtig dat de raad zich niet met casuïstiek mag bemoeien, maar uit het zicht van de camera kan het gelukkig wel. Wij verwachten dan ook dat de wethouder ons actief informeert over de uitkomst van deze off-camera toezeggingen en hopen dat we bij het bespreken van het duurzaam veilig beleidsplan we deze casussen voor de toekomst veiliger kunnen maken.

Een oproep voor alle burgers; als u een onveilige oversteek weet, meld deze dan op: http://www.katwijk.nl/wonen-verkeer-en-leefomgeving/leefomgeving/melding-buitenruimte

GemeenteBelangen laat zich zeker niet door de uitkomst van dit debat tegenhouden en zal zich zoals altijd blijven inzetten voor veiligheid in het verkeer; via casuïstiek of via beleid.

Het doel heiligt zeker de middelen …

Op 6 februari heeft RTV Radio een interview uitgezonden:  https://soundcloud.com/kuijt/150207-raadslid-rene-slootweg-over-gevaarlijke-oversteekplaatsen-ii

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

René Slootweg

Woonlasten3Op verzoek van het college besprak de raad donderdag 15 januari een eerste opzet van het woonlastenfonds. Het college wil dit fonds opzetten met Dunavie en de stichting Huurdersbelangen ‘de Duinstreek’. Doel is om huurders tijdelijk te hulp te komen met het betalen van de huur als ze een onverwachte inkomensval meemaken.

De gemeente gaat hen maximaal € 75 euro per maand geven gedurende zes maanden. Er is een verlenging van drie tot zes maanden mogelijk. Alleen huishoudens met een gezamenlijk inkomen van ten hoogste € 43.000 komen hiervoor in aanmerking. Je moet dan denken aan huishoudens die hun inkomen uit arbeid verliezen en aan echtparen die gaan scheiden. In het collegevoorstel gaat het alleen om woningen van Dunavie.

Vragen van GB

GemeenteBelangen en D66 steunen dit initiatief, maar merkten op dat ook huurders van particuliere woningen een inkomensval kunnen meemaken. Ze vroegen wethouder Van Duijn te bekijken of hij het fonds ook voor deze huurders open kon stellen.

GB merkte ook op dat het niet de bedoeling kan zijn dat mensen dankzij dit fonds hun eigen spaarpotje ontzien. Fractielid Geert Diemer vroeg de wethouder het fonds zo op te zetten dat huurders eerst hun eigen spaargeld moeten aanspreken, op wellicht € 10.000,- na.

Hou het laagdrempelig!

Het voorstel bevatte veel tekst over inkomens- en vermogenstoetsen. De stichting Huurdersbelangen ‘de Duinstreek’ had in een brief gevraagd of de ambtenarentijd die hiervoor nodig was wel in verhouding stond tot de genoemde bedragen.  GB heeft de wethouder gevraagd hier ook nog eens naar te kijken. Het voorstel noemde als oplossing dat het fonds zou worden beheerd door Dunavie en genoemde stichting. De wethouder zei dat hij deze optie in het voorstel had opgenomen omdat de gemeente Katwijk 110 ambtenaren minder heeft. Daardoor kunnen de resterende ambtenaren van de afdeling ‘Werrk en inkomen’ het werk van het screenen van huurders om deel te kunnen nemen aan het woonlastenfonds er niet bij nemen. Maar raadslid Van Tuijl van de PvdA maakte hiertegen bezwaar. Diemer steunt hem daarin want het gaat immers om gemeentegeld. Wordt op zeker vervolgd.

Op 31 Januari heeft RTV Radio een interview uitgezonden: https://soundcloud.com/kuijt/gb-raadslid-geert-diemer-over-het-woonlastenfonds

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

VisserijdagenDe gemeenteraad heeft donderdagavond 15 januari een hele oordeelsvormende sessie gewijd aan het bespreken van de collegeantwoorden op vragen van de SGP. Daarin klaagde deze fractie dat het college de Visserijdagen heeft losgekoppeld van de Search and Rescue demonstratie door de Katwijkse Reddings Brigade.

En bovendien dat ze deze heeft verhuisd naar juli om ook in deze maand een evenement te hebben voor de toeristen.

De SGP vroeg de gemeente ook zich in te spannen om vrijwilligers voor de stichting Visserijdagen te werven.  Tijdens de raadscommissievergadering herinnerde de SGP aan een uitspraak uit 2010 van de burgemeester dat ook de kern Katwijk aan Zee een feestweek moest krijgen, net als Katwijk Binnen, Valkenburg en Rijnsburg.

GemeenteBelangen waardeert deze Visserijdagen enorm, mede vanwege de grote inzet van de vele vrijwilligers. GB is daarom nauwlettend nagegaan of het college de vragen van de SGP correct had beantwoord.  Dat bleek het geval te zijn. Het college had gesteld dat het werven van vrijwilligers een zaak voor de organisatie zelf was, en niet voor de gemeente. En het had de SGP ook herinnerd aan het feit dat het zijn taak slechts was een evenement mogelijk te maken en ruimte te scheppen voor de organisatoren. Allemaal conform de nieuwe bestuursstijl.

De wethouder spreekt

Wethouder Knape herhaalde tijdens de sessie dat het college vooral naar de Visserijdagen had gekeken als toeristische attractie. In tegenstelling tot de SGP had het college er dus niet naar gekeken als evenement voor een kern, te weten Katwijk aan Zee, maar als bovenlokaal toeristisch evenement ten bate van de hele gemeente Katwijk.

Na enige tijd leek de SGP zich te realiseren dat hierin ook een reden voor tevredenheid school. De kern Katwijk aan Zee heeft bovendien op diverse andere punten geen reden tot klagen over de aandacht van dit college.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

OverlastMeer inwoners dan vroeger kunnen buren krijgen met een psychiatrische aandoening. Dat komt doordat deze patiënten niet meer terecht kunnen in een psychiatrische opvang vanwege de bezuinigingen. Maar in hun woning kunnen deze patiënten, ongewild, veel geluidsoverlast geven aan hun buren. In 2012 telde de politie in Katwijk 114 gevallen van overlast door gestoorde of overspannen personen en in 2013 maar liefst 167. Dat is bijna de helft, 46 procent, meer. De cijfers van 2014 zijn nog niet bekend.

De politie zegt in haar regiobeleidsplan dat de bezuinigingen en hervormingen in de zorg gevolgen kunnen hebben voor de leefbaarheid en de veiligheid van de woonomgeving. Maar ze wil / kan geen handhavingscapaciteit inzetten voor deze zorg.

Waar gaat het eigenlijk om?

De overlast is meestal geluidsoverlast: ’s nachts keiharde muziek laten horen, live muziek maken, hard schreeuwen, op luide toon telefoneren of ruzie maken en dergelijke. De overlastmeldingen bij de politie resulteren nogal eens in het afvoeren van de overlastgever. De zwaailichten en de consternatie bij de komst van politie in de straat maken dan ook deel uit van de overlast.

Wat kan de gemeente doen?

Technisch gezien valt de geluidsoverlast in sommige gevallen te dempen door in de woning van de patiënt geluidsabsorberende wanden te plaatsen. De patiënt kan dan in de woning blijven zonder veel overlast te veroorzaken en zo blijven functioneren in de eigen woonomgeving. Dat is precies de bedoeling van de wet op de maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Maar van die mogelijkheid heeft de gemeente Katwijk in samenwerking met Dunavie tot op heden nog geen gebruik gemaakt.

De te maken prestatieafspraken

De gemeente zou in het kader van de Wmo kunnen overwegen de plaatsing van zulke wanden te betalen, net zoals ze huisaanpassingen betaalt als trapliften en invalidendouches. In 2015 vernieuwen de gemeente, Dunavie en de stichting Huurdersbelangen ‘de Duinstreek’ hun prestatieafspraken. Het gaat niet alleen om het melden van overlast, maar vooral om de vraag wie de aanpassingen moet betalen, de gemeente of Dunavie? In de gesprekken tussen deze drie partijen kan dit punt zeker aan de orde komen. We hebben immers de zorg voor elkaar!

Wethouder Mostert heeft in december 2014 gezegd naar een geval in Rijnsburg te willen kijken. Maar de buren zijn inmiddels verhuisd naar een buurgemeente omdat ze het niet meer uithielden naast de overlastgever...

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

GB logo webNaar aanleiding van artikel 41 vragen van GemeenteBelangen over gevaarlijke oversteken (http://www.gbkatwijk.nl/node/491) heeft het college na 30 dagen broeden antwoord gegeven.

De fractie van GemeenteBelangen gaat zich nog beramen wat te doen met dit antwoord.

Hieronder het flitsende antwoord van het college:

Antwoord op vragen ex artikel41 RvO over oversteekplaatsen

Geachte heer Slootweg ,

Maandag 24 november 2014 ontvingen wij uw vragen ex artikel41 Reglement van Orde over oversteekplaatsen
in Katwijk. Onder andere via een artikel in de Katwijksche Post heeft u inwoners opgeroepen
oversteekplaatsen bij u te melden, waarvan zij vinden dat die gevaarlijk en bijzonder zijn. Aanleiding voor
deze oproep is de aanleg van een verkeerslicht bij een oversteek zonder zijwegen op de Oegstgeesterweg. In
reactie op uw oproep zijn twaalf oversteekplaatsen op diverse locaties in Katwijk aangedragen. U heeft ons
gevraagd welke extra maatregelen wij gaan treffen om ze veiliger c.q. beter te maken.

Over deze locaties kunnen wij u melden dat ze al eerder bij ons zijn gemeld en door ons onderzocht. De
genoemde locaties zijn veilig ingericht en wij hebben geen fysieke maatregelen meer voorhanden die de
veiligheid op die locaties zouden kunnen vergroten. Zoals u zelf in uw brief al aangeeft, is het niet altijd
mogelijk om fysieke maatregelen aan te brengen. Het ervaren van onveiligheid op deze oversteekplaatsen
wordt met name veroorzaakt door verkeersdeelnemers die zich niet aan de verkeersregels houden. Dit
gedrag is slechts beperkt te beïnvloeden.

Er is overleg geweest met de politie over handhaving. Prioritering en ook regelgeving spelen hierbij een
belangrijke rol. Wij zijn in afwachting van aanvullende informatie over dit onderwerp. Zoals onlangs ook al
in de raad is toegezegd, informeren we u daar vervolgens nader over.

Na twee oordeelsvormende sessies over ‘Parkeertarieven 2015’ in de Katwijkse gemeenteraad en zeer veel reacties van inwoners, organisaties en verenigingen in de papieren- en op social media mocht de Katwijkse gemeenteraad er donderdagavond 18 december een besluit over nemen. Betaald parkeren op zondag stond centraal in die discussie. Het CDA heeft hier in principe geen bezwaren tegen, maar blijft trouw aan haar coalitiepartners de CU en de SGP.

Deze stellingname van vriendjes blijven binnen de coalitie ten koste van de burgers, leidde tot  negentien coalitiestemmen voor de vaststelling van de nota ‘Parkeertarieven 2015’ en veertien tegenstemmers van alle oppositiepartijen (D’66, GB, HvK, KK, PvdA en de VVD). Dat betekent dat er in Katwijk het gratis betaald parkeren op zondag gehandhaafd blijft. ‘Het college laat het geld op straat liggen’, was dan ook een veel  gehoorde kreet in het politieke debat. Door verhogingen van andere parkeertarieven, die alle inwoners met een auto raken, en een onttrekking uit de BSI, hoeft er op zondag niet betaald te worden.

Argumenten voor en tegen

Wethouder van Duijn was in het debat enorm verrast want er was toch afgesproken om een aantal miljoenen euro’s voor de parkeergarage uit de BSI te halen. Maar een ander financieel overzicht, liet zien dat als we betaald parkeren op zondag invoeren, we niets uit de BSI hoeven te halen, vond geen luisterend oor bij de coalitie.

De oppositie daarentegen heeft de CU horen zeggen dat ze best betaald parkeren op zondag willen, maar dat er niet gehandhaafd mag worden. Door de inhuur van extern personeel hoeft er geen gemeentepersoneel aan het werk op zondag en het blijkt zelfs goedkoper. Ook hoorden we het CDA zeggen, dat ze er niet op tegen zijn, maar het nu niet nodig is. Zij vinden het zelfs een ‘unique selling point’ voor Katwijk. Deze keus kost de inwoners € 75.000,- per jaar.

En wat nu op zondag?

Nu weten de Katwijkse inwoners ook waar ze maart 2014 op hebben gestemd. De coalitie kiest voor een werkvrije zondag, waardoor alle inwoners betalen om een kleine groep tevreden te houden. Waarop G.O.A.’s niet controleren op fout parkeren, of andere zaken zoals hondenpoep.

Voor de oppositie is het helder, de kosten van parkeren betalen we met de opbrengsten van parkeren en de opbrengsten op zondag van minimaal € 142.000,- lopen we mis. De oppositie zal zeker alle parkeerontwikkelingen op zondag volgen en bij de evaluatie van het parkeren de kwestie opnieuw aanhangig maken.

Persbericht namens alle oppositie partijen,

D’66, GB, HvK, KK, PvdA en de VVD

Frederiksoord 1Over de beleidswijziging drainagemaatregelen in de Molenwijk en Frederiksoord heeft de Katwijkse gemeenteraad donderdag 18 december een positief besluit genomen. De toezegging van de portefeuillehouder, burgemeester Wienen, dat met de informatieavond 20 januari voor de bewoners van Frederiksoord een doorstart wordt gemaakt voor een integrale aanpak van hun wijk (herbestraten, groenaanpak, speelplekaanpassingen enz.) stemde alle fracties tevreden.    

Voor GemeenteBelangen is de burgerparticipatie bij dat project zeer belangrijk. Geert Diemer: ‘Het moet nu goed worden aangepakt. Daarom heeft GB ook gevraagd om in 2015 geïnformeerd te blijven over de voortgang. En Wienen heeft ook dat toegezegd’. Maar bij twee eerdere besprekingen waren er nog vele vragen bij GB en andere fracties, een korte terugblik.

Eind goed al goed?

In de oordeelsvormende ronde van 4 december bood het college haar excuses aan voor de aanpak en communicatie in de Rijnsburgse wijk Frederiksoord tot op dat moment. Wienen: ‘We hebben na de informatieavond op 1 juli 2013 radiostilte betracht omdat we onderzoek zijn gaan doen’.  Ingenieursbureau Arcadis heeft in 2013 al geconstateerd dat de gemeente kampte met belangrijke technische tekortkomingen. Maar veel meer gebeurde er niet.

Ook met de inwoners van de Frederiksoordlaan communiceerde de gemeente slecht. In die laan legt de gemeente een grotere rioolbuis voor De Bloem aan. Dat is een apart project waarvoor ze dus een aparte informatieavond hield op 27 oktober jl.. De inwoners gaven volop feedback en de gemeente zou haar plan aanpassen en natuurlijk opnieuw presenteren.

Dat gebeurt nu ook op 20 januari 2015 waar eerst met de bewoners van de dertig woningen van de Frederiksoordlaan wordt gesproken. Aansluitend is de informatieavond van de gemeente voor de inwoners van twaalfhonderd woningen van de hele wijk, het integrale project Frederiksoord 2.0. Een mooie doorstart op dit punt bij de start van 2015 en de fractie van GemeenteBelangen houdt zeker de vinger aan deze wijk.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer

flat'Wat doet de wethouder Wonen bij de op te stellen prestatieafspraken 2014 – 2018 met Dunavie en de Stichting Huurdersbelangen ‘de Duinstreek’ om betaalbare huurwoningen in Katwijk te realiseren wetende wat de opbrengsten zullen zijn van het woonlastenonderzoek?’

Dat vroeg GB ook al bij de Algemene Beschouwingen in november 2014. Een vraag die we in deze mooie digitale nieuwsbrief breder willen trekken. Met het maken van deze prestatieafspraken door de SHD met Dunavie en de gemeente Katwijk wordt de Katwijkse huurder al gehoord.

Wetende wat de opbrengsten zullen zijn van het Katwijkse woonlastenonderzoek 2014, en dat het de komende jaren alleen maar zal verergeren, en de realisering van een woonlastenfonds is het zaak om kritisch naar de huurprijs te kijken. Met honderd jaar Katwijkse woningcorporatie op ons netvlies een extra reden om in 2015 deze huren te bevriezen. Want gaan we met dit tempo van huurverhogingen door dan is elke zak euro’s van het woonlastenfonds bij aanvang al te klein.   

Onze woonwens is dat de SHD samen met Dunavie en de gemeente Katwijk in 2015 dat kan realiseren wat de Katwijkse huurders verdienen ‘een plezierige en betaalbare huurwoning in een veilige woonomgeving’.

Dit was de bijdrage van GB voor de digitale nieuwsbrief van Stichting Huurdersbelangen ‘de Duinstreek’

Namens de fractie van GemeenteBelangen

Gerard Bol

Holland Rijnland logoJarenlang is Holland Rijnland een prima organisatie geweest om middels samenwerking zaken in de regio te bewerkstelligen.

Zeker nu met de grote drie decentralisaties, zoals Jeugdzorg, maar ook met betrekking tot de Wmo-regelingen is dat het geval. Deze regelingen raken alle burgers en vele terreinen in elke gemeente. Dat zijn geen klussen die je als gemeente alleen kan en moet oppakken, zo ook Katwijk niet.

In al die jaren heeft bijna  geen enkele fractie enige opmerking gemaakt over de politieke agenda’s van Holland Rijnland. GemeenteBelangen was bij het voorafgaande Katwijkse portefeuillehoudersoverleg altijd wel duidelijk kritisch aanwezig. .

De gemeente Katwijk werkt ook buiten Holland Rijnland samen met andere gemeenten waar het tijdwinst, efficiëncy en financieel voordeel op kan leveren en de kwaliteit van het product behouden blijft en het liefst verbeterd kan worden. Denk maar aan wat we delen met Noordwijk (archeoloog en de milieustraat), de B.S.G.R. voor belastingzaken, de economische agenda met de Leidse regio enz.

Maar nu Holland Rijnland zelf aangegeven heeft, het met minder personele bezetting te kunnen doen en de organisatie  wil inkrimpen, komen er van alle kanten geldwolven en critici om de hoek zetten.

Holland Rijnland in Katwijk

Dat bleek in de commissie van de gemeenteraad en daarna bij het besluitvormende deel diezelfde donderdagavond 4 december. Er moest maar gestopt worden met Holland Rijnland, de bijdrage van de gemeente Katwijk moet het liefst nu direct met 25% omlaag. Prachtig allemaal, maar waar waren die fracties al die jaren?

Het afbouwen van Holland Rijnland is een proces dat al een aantal jaar geleden is geïnitieerd en in de loop van de jaren is afgestemd met alle deelnemende gemeentes, zo ook met Katwijk.

De beslissing donderdag 4 december was eigenlijk de beslissing die eigenlijk een formaliteit zou moeten zijn. Maar er kwam een enorm debat op gang. Het was zelfs zo erg dat een amendement om 25% kosten terug te halen in 2014, nogmaals is ingediend om het nu dan in 2015 te doen, terwijl Holland Rijnland het pas in 2017 zou kunnen doen. Denk maar aan de personele verplichtingen bij Holland Rijnland. Mensen moeten worden herplaatst in gemeenteland en op wachtgeld zetten kost mogelijk meer dan een bezuinigingsplan gaat opleveren.

Ruimte en vertrouwen

Het eerdere amendement om het college aan te zetten hard te gaan werken aan de besparing van 25% op het Katwijkse aandeel in Holland Rijnland werd door GB toen niet gesteund. We moesten toen een broeds college niet storen. Dat was, mede na de toelichting van burgemeester Wienen de reden om het voorgestelde amendement van de CU niet te steunen.

Wij vertrouwen het Katwijkse college op hun woord en geven ze de benodigde handelsruimte om ook dit proces tot een goed einde te brengen. Dat fractievoorzitter Van der Spijk van het CDA dan nog van de burgemeester zijn woorden op schrift vroeg… als je het leest geloof je het dan wel? Ruimte en vertrouwen zijn toch geen loze kreten van het CDA?

GB houdt vast aan standpunt

Hebben we nu toch een heel stuk gewijd aan een, voor burgers, weinig sexy onderwerp. Maar in de raadzaal  donderdag 4 december, leek het wel een hot item…

Voor GemeenteBelangen  was duidelijk wat al eerder was afgesproken, Holland Rijnland gaat het met minder doen en in kleinere formatie verder. Het leek ons echt een hamerstuk.

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

René Slootweg

Katwijks Museaum katwijk Binnen 2Een delegatie van de Katwijkse gemeenteraad was woensdagavond 26 november aanwezig in het Katwijks Museum om te horen en te beleven waar deze organisatie mee bezig is. Van GemeenteBelangen waren de fractieleden Gerard Bol en René Slootweg aanwezig. Beiden werden ook nu weer geïmponeerd door wat er in het Katwijks museum met een ongeveer honderdtachtig vrijwilligers dagelijks wordt gerealiseerd.

In het uitgebreide woord van welkom door voorzitter Hans Schonenberg werden we meegenomen naar alle plannen die het Katwijks Museum voor de komende jaren heeft. Maar er werd ook vol trots teruggeblikt op wat er de laatste jaren was gerealiseerd. Dat kon variëren van een nieuw lichtplan om de kunstwerken beter uit te lichten tot bijzondere exposities zoals die over visserstruien.

En dat alles in de wetenschap dat met de bezuinigingsoperatie ‘Scherp aan de wind’ het Katwijks Museum ook 10% heeft moeten inleveren naast het feit dat de jaarlijkse subsidie al vier jaar niet wordt geïndexeerd.

Katwijk Binnen wordt zichtbaar

Er wordt nog steeds hard gewerkt aan de  maquette om het hart van Katwijk Binnen uit vroegere jaren te tonen. Rondom deze grote vitrine, waar ook plek is voor de uit die vroegere jaren bekende bussen, de blauwe tram en vaartuigen op de Oude Rijn, is er in de zaal over Katwijk Binnen al het nodige te zien van het Heerenschool, het vergeten kerkklokje, de tuindersgeschiedenis en nog veel meer.

Schonenberg: ‘Museumbezoek willen we nog interactiever maken door het gaan toepassen van bijvoorbeeld touchscreens. Zo blijven we voortdurend in beweging als Katwijks Museum’.

De deur staat open

Na een rondleiding door het museum, waar we ook een blik in een goed gevuld depot konden werpen, werd een film over de moderne visserij bekeken. Deze sloot mooi aan bij de huidige expositie ‘Katwijk, steeds verder van huis’ over de visserij na 1960. Daarmee kwam er een einde aan het politieke werkbezoek. ‘Hopelijk zullen nog vele Katwijkers volgen, want daar schort het nog wel aan’, aldus voorzitter Schonenberg. GemeenteBelangen is in ieder geval trots op wat dit museum met haar honderdtachtig vrijwilligers aan de bezoekers, jong en oud(er) te bieden heeft.

Names de fractie van GemeenteBelangen,

Gerard Bol

Gebrekkige afvoer van regenwater“Eerst verkondigt de gemeente jarenlang dat ze in Frederiksoord drainage wil aanleggen maar nu schrijft ze dat ze dat niet meer wil”, aldus inspreker Bram van Vliet van de stichting in oprichting ‘Vrienden van Frederiksoord’ donderdagavond  20 november op een oordeelsvormende sessie van de gemeenteraad. GemeenteBelangen had hem geattendeerd op een besluit dat, onbedoeld, verstopt stond onder een agendapunt met de vage titel ‘beleidswijziging drainagemaatregelen’.

De gemeente had ook de raadsleden verrast met haar redenering dat het momenteel niet mogelijk is in Frederiksoord een presterend drainagenetwerk aan te leggen. De gemeente geeft daarvoor twee redenen. De eerste is dat veel wateroverlast wordt veroorzaakt door verzakkingen. Daardoor liggen veel afvoerputten nu boven het wegdek en hebben bijna alle straten tientallen kuilen waar het regenwater niet uit kan stromen. Die verzakkingen zijn weer het gevolg van de sleuven waarin allerlei firma’s hun gasleidingen, glasvezel- en elektriciteitskabels enzovoort hebben gelegd. “Deze sleuven maken het wegdek oneffen en de gemeente dwingt hen niet het wegdek in de oude staat te herstellen”, aldus Van Vliet.

De tweede reden waarom de gemeente geen drainage wil aanleggen is dat de buizen een aaneengesloten gebied moeten bedienen om effectief te kunnen zijn. Anders blijven er natte plekken aanwezig.

De buurt op kosten?

Dat houdt in dat alle huiseigenaren een aansluiting moeten kopen van € 500,- tot € 1.000,- per woning,  ook als ze weinig of geen wateroverlast op hun eigen perceel hebben. De gemeente redeneert nu dat ze, om de wateroverlast in de straten te bestrijden, beter eerst de bestrating kan herstellen zodat het regenwater weer het riool in kan stromen. Huishoudens met wateroverlast mogen ook op dat riool aansluiten, uiteraard tegen betaling. En de rest van de huishoudens kan het geld dan in de eigen zak houden.

Wat vindt GB hiervan?

GemeenteBelangen is voorlopig van mening dat herbestrating voorrang verdient. Drainage lijkt pas in beeld te komen als de hele wijk goed bestraat is, en het water toch in de straten blijft staan omdat het niet weg kan.

Maar er staan nog veel vragen open zodat de raadsleden deze kwestie verder zullen bespreken in een tweede oordeelsvormende sessie op donderdag vier december. Wordt dus op zeker vervolgd!

Namens de Fractie van GemeenteBelangen

Geert Diemer

Betreft: vragen ex artikel 41 RvO gevaarlijke oversteekplaatsen

Geacht College,

Eind september 2014 heeft de fractie van GemeenteBelangen in o.a. de De Katwijksche Post een oproep gedaan aan de burgers van Katwijk om gevaarlijke en bijzondere oversteekplaatsen aan te melden.

Dit naar aanleiding van de aan te leggen oversteekplaats op de Oegstgeesterweg waar een verkeerslicht komt bij een oversteek, zonder zijwegen, net als de Rijnstraat (zie nummer 5).

GemeenteBelangen was bij de behandeling van deze verkeerslichten ook erg kritisch met betrekking tot de ‘schijnveiligheid’ van deze oversteek.

Er is zeker gehoor gegeven aan onze oproep en wij willen deze oversteekplaatsen onder uw aandacht brengen en u vragen hoe deze veiliger / beter gemaakt kunnen worden. Het mag geen verrassing zijn dat de Rijnstraat en Brouwerstraat prominent aanwezig zijn. Wij verwachten ook niet dat op alle oversteken fysieke maatregelen getroffen kunnen worden, maar handhaven is zeker een prioriteit die buiten de Zeeweg zou moeten gelden.

Graag hoort GemeenteBelangen wat het college voor extra maatreglen gaat treffen om de oversteken veiliger te maken.

1. Drieplassenweg (ten hoogte van huisnummer 42)

Hier ligt een drempel die door vele voetgangers gebruikt wordt als oversteekplaats, daar men denkt dat dit een zebrapad is. Daarnaast wordt er op de Drieplassenweg zeker harder dan 30 km gereden. Moet hier niet een zebrapad komen?

Drieplassenweg

2. Callaoweg (oversteekplaats bij de verkeerslichten)

Het is onmogelijk om zonder te rennen bij groen licht aan de overkant te komen. Een aanpassing van de oversteektijd zou hier al helpen.

Calao oversteek 1

3. Oversteekplaats Voorstraat (bij de aansluiting Zeeweg)

Dit is niet echt een oversteekplaats. Maar hier mist men een oversteekplaats, als men vanaf Katwijk aan Zee richting Katwijk aan den Rijn loopt. Hier stopt het voetpad, maar het fietspad loopt wel door. Voetgangers worden zo gedwongen om om te lopen… Stukje stoep als oplossing?

Voorstraat 1

4. Brouwerstraat (ten hoogte van huisnummers 40-42)

Er wordt niet gestopt voor voetgangers op de oversteekplaats en er wordt te hard gereden.

Ook is de oversteekplaats slecht verlicht.

brouwerstraat 5 1

5. Rijnstraat, (ten hoogte van de Achterweg) oversteekplaats met verkeerslichten

Er is werkelijk geen enkele fietser of brommer die hier stopt, er heerst schijnveiligheid voor de overstekende voetgangers en fietsers. Dezelfde situatie zal ook op de Oegstgeesterweg gecreëerd worden. Hier is fysiek behoorlijk wat gedaan, dus lijkt het ons een duidelijk handhavingsprobleem.

Rijnstraat Verkeerslichten

6. Koningin Julianalaan (ten hoogte van het gemeentehuis)

Bij het omhoogkomende fietspad, wordt er zonder te kijken overgestoken, dus deze is omgekeerd onveilig, omdat de doorgaande weg bestuurders moeten uitkijken i.pv dat het moeilijk / gevaarlijk is om over te steken.

Gemeentehuis 2

7. Tramstraat (in de bocht ten hoogte van ‘The Pocket’)

Door de bocht in de weg is het een onoverzichtelijk situatie, automobilisten zien de overstekende voetgangers op het zebrapad daardoor te laat met mogelijke gevolgen van dien.

Tramstraat 2

8. De Krom (ter hoogte van de Schelp)

Vanuit de Schelp steken voetgangers over. Zij worden door het verkeer vanaf de rotonde te laat gezien. Is een druk bezochte oversteek vanuit het complex sport op de stort...

Krom bij Schelp 2

9. Korte Voorhouterweg

Er is daar een slechte straatverlichting bij de oversteekplaats.

Brouwerstraat 1

10. Rijnstraat (de oversteekplaats bij de Kerkstraat)

Door het in het zicht hebben van het groene verkeerslicht richting de Zeeweg, wordt er niet altijd gestopt door o.a. de automobilisten. Maar dit geldt ook vanaf de andere kant als men eindelijk door groen mag rijden vanuit de Zeeweg richting Katwijk aan den Rijn.

Rijnstraat bij Kerkstraat 2

11. Vliet NZ / Oegstgeersterweg

Voor alle oversteken in de Brouwerstraat geldt dat ze slecht verlicht zijn. Het zijn twee oversteekplaatsen erg dicht op elkaar.

Brouwerstraat 4

12. Hoek Brouwerstraat / Oegstgeesterweg  (ten hoogte van Van Wezel)

Weg gaat van 50 km/h naar 30 km/h op dit punt. Het zebrapad is meteen om de hoek. Zie ook nummer 11.

Brouwerstraat 3

namens de fractie van GemeenteBelangen,

René Slootweg

Katwijkse raadsleden werden woensdag 19 november van 11.30 – 21.30 uur op locaties, waar Welzijnskwartier de meest uiteenlopende activiteiten organiseert of ondersteunt, rondgeleid. Alle leeftijdsgroepen kwamen in beeld en deze nieuwe fusieorganisatie, voortgekomen uit Factor Welzijn, Stichting Welzijn Ouderen Katwijk en de Stichting Steunpunt Medelanders, maakte voor veel raadsleden met dit goed georganiseerde werkbezoek het onbekende meer dan bekend. Van de fractie van GemeenteBelangen namen Geert Diemer en Gerard Bol deel aan dit aanbod.

Op veertien locaties in Katwijk werken de professionals samen met vele vrijwilligers. Je kan denken aan sport- en beweegactiviteiten, mantelzorgondersteuning, boodschappendienst, maaltijdservice, sociaal culturele activiteiten, vrijwilligerswerk, accommodatiebeheer enz. Met een prachtig programma werden de raadsleden geconfronteerd met wat er in Katwijk zoal voor verschillende leeftijdsgroepen wordt georganiseerd. Directeur Piet van Arkel was getuige van de reacties op dit werkbezoek. Van Arkel: ‘De kracht van Welzijnskwartier is om initiatieven uit de wijken, vanuit organisaties, op te pakken, te faciliteren en de vrijwilligers hun eigen kracht te laten ontwikkelen. Daarom ben ik zo trots op het feit hoe wij met elkaar na deze fusie in Katwijk nu actief zijn’.

WK 2Aandacht voor de ouderen

Geert Diemer van GemeenteBelangen was van 11.30 – 13.30 uur aanwezig in dienstencentum de Zwanenburg in Katwijk aan Zee. Daar werden de raadsleden meegenomen naar alle activiteiten zoals de biljartclub, computerplein, spreekuur ouderenadvies en wat te denken van het bewegen voor ouderen? Diemer: ‘Ik voelde me net de oud-turner Klaas Boot toen we als raadsleden met de aanwezige senioren het bewegingsaanbod mochten meebeleven. Is weer heel wat anders dan het lezen van gemeentelijke beleidsnota’s. Maar wat gebeurt er hier veel zeg’. En als afsluiting werd met de ouderen de gezonde lunch genuttigd.

Drie pareltjes van Welzijnskwartier

Gerard Bol van GB was eerst in buurtcentrum ‘De Schelp’ in de Hoornes en daar werd de kracht van de wijk voor allen meer dan zichtbaar. Bij het gesprek met de mantelzorgondersteuning en het Vrijwilligers Informatie Punt waren er ook eyeopeners voor alle raadsleden. Een bezoek aan de mooie keuken met een workshop voor allochtone jongeren, kickboksen in de grote zaal en vooral hele trotse wijkbewoners waren zichtbaar aanwezig.

WK 1‘Op de fiets naar het Kubus Complex in Valkenburg waar Talent Coach met een klusproject ontspoorde jongeren helpt om weer te leren wat tijdsbesef, structuur in je dagen verantwoordelijkheid voor opdrachten inhoudt, besef je hoeveel Welzijnskwartier te bieden heeft’. Tot slot werd er een bezoek gebracht aan het jongerenwerk in ’t Hok in Rijnsburg waar een zeer bevlogen jongerenwerker Jeroen Lubbers raadsleden liet beleven waarom dit soort plekken voor jongeren vanaf twaalf jaar belangrijk is.

GemeenteBelangen zal de komende periode op de verschillende onderdelen van het werkbezoek uitgebreid terugkomen. Zij zijn trots op hetgeen deze nieuwe fusieorganisatie hier heeft neergezet op genoemde locaties. Voor meer informatie kunt u zelf al kijken op www.welzijnskwartier.nl      

Namens de Fractie van GemeenteBelangen

Gerard Bol

Vergaderen 2Op uitnodiging van Alfred Busser, directeur-bestuurder van woningcorporatie Dunavie, waren dinsdag 18 november raadsleden van alle fracties met Cees Oostindie van de Stichting Huurdersbelangen ‘de Duinstreek’, een beleidsmedewerker van de gemeente Katwijk en vier Dunaviemedewerkers aanwezig om met elkaar in een informele sfeer van gedachten te wisselen over zeer uiteenlopende onderwerpen betreffende de Katwijkse huurwoningen.

Met een presentatie nam Busser eerst iedereen mee naar waar Dunavie nu voor staat en waar ze zich voor inzet op de Katwijkse huurdersmarkt. Met een 7301 huurwoningen in de gemeente Katwijk behoren er 6624 tot de sociale sector. En uit de presentatie en de bij vertrek meegekregen informatieve brochures ‘Nieuwbouwprojecten’ en ‘Renovatieprojecten’ bleek dat Dunavie in de gehele gemeente zeer actief is. En dat zal deze week met een nieuwe presentatie over een item in Katwijk aan Zee zeker weer blijken.

GemeenteBelangen bracht twee punten in

Afgelopen week hebben we in het Leidsch Dagblad kunnen lezen over de verplichting van de gemeente Katwijk, net als andere Nederlandse gemeenten, om toekomstige statushouders te huisvesten. Dat was voor GemeenteBelangen de vraag wat er in de gemeente door Dunavie in samenwerking met de gemeente en de SHD al is besproken. Het gaat namelijk om statushouders die woonruimte moeten krijgen. Busser: ‘Dat betekent zeker niet dat we aan alle statushouders een huurwoning beschikbaar moeten stellen. We kijken ook naar mogelijkheden om meer statushouders in één woning te huisvesten, zijn er mogelijkheden in bedrijfsunits, kortom… we gaan met elkaar zoeken naar mogelijkheden’.

Het tweede punt betreft de prestatieafspraken 2014 – 2018 waar we als raad de laatste evaluatie pas over 2012 hebben gehad. Van 2013 en de helft van 2014 zijn we als raad nog in het ongewisse. En voordat er nieuwe prestatieafspraken worden gemaakt, moeten we eerst weten wat deze van 2011 – 2014 hebben opgeleverd.

Waarover spraken zij?

De raadsleden konden vooraf vragen aanleveren welke na de beantwoording door Dunavie zeker een punt van discussie werden. Een paar voorbeelden van vragen:

  •     Hoe ziet Dunavie de huisvestingskansen van senioren als ze hun vertrouwde huurwoning willen verruilen voor een andere, kleinere, huurwoning?
  •     Wat zijn de plannen van Dunavie op het gebied van sociaal beheer?
  •     Heeft Dunavie duidelijk in beeld hoeveel jongeren op dit moment en in de nabije toekomst behoefte hebben aan een sociale huurwoning?
  •     Hoe gaat Dunavie om met de invulling van duurzaamheid (dubbel glas, spouwmuur, slimme ketel, persoonlijke wensen in relatie met de wooncomplexinvulling)?

Het zijn maar een paar vragen maar er werd ruim twee uur in een open sfeer met elkaar gesproken, gediscussieerd en … geluisterd. We houden u allen op de hoogte van de beantwoording, en zijn er vragen laat het ons maar weten!

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Gerard Bol

GB AB 3Bij de Algemene Beschouwingen sprak GB zich duidelijk uit over een begroting met vele onzekerheden. Er werd door GB ook gesproken over de huidige ontwikkelingen betreffende de Westerbaan / Verlengde Westerbaan en de Noordelijke Randweg Rijnsburg. Voor de gehele tekst van deze A.B. zoals die donderdag 6 november is uitgesproken, verwijzen we u naar de website www.gbkatwijk.nl

GB werd door de andere fracties gesteund bij het voorstel om de wethouder 1 maart 2015 een notitie te laten aanbieden aan de raad betreffende de (on)mogelijkheden van de Noordelijke Randweg Rijnsburg. De realisering van deze weg zal het vrachtverkeer uit de Brouwerstraat kunnen weren. Verkeer wat nu nog dagelijks voor gevaarlijke verkeerssituaties kan zorgen.      

Betaald parkeren op zondag

GB AB 2Er wordt binnenkort met de raad gesproken over de parkeernota. De verschillende mogelijkheden om parkeren betaalbaar en concurrerend te kunnen houden, komen daar aan de orde. GemeenteBelangen heeft met andere partijen meermaals een oplossing aangereikt, te weten betaald parkeren op zondag. Dit punt is bij de  klankbordgroep ‘Aantrekkelijk centrum’ ook besproken. Die uitkomst leidde tot het advies om pas na een bepaalde tijd op zondag betaald te laten parkeren. Onder andere de kerkgangers hoeven dan niet te betalen. De realiteit van gratis parkeren en geen handhaving op zondag betekent echter vele overtredingen die niet worden bekeurd. We laten als gemeente zo inkomsten liggen.

GB vindt dat je in de tijd van de Zwarte Pietendiscussie ook niet positief moet discrimineren. Betaald parkeren op zondag is dus gewoon betaald parkeren op zondag. Dit kan de parkeertarieven omlaag brengen met zeker 20%. Naast de extra zondagopbrengsten is het ook een drukkere dag in de zomerperiode dan andere dagen.

We leggen voor zo’n € 2.500.000,- in voor de onrendabele top van de parkeergarage. Deze zouden we kunnen verminderen door de parkeertarieven te behouden, gecombineerd met betaald parkeren gedurende de gehele zondag.

GemeenteBelangen brak ook nog een lans voor het doorpakken op de locatiekeuze en besluitvorming van een nieuwe bibliotheek in het centrum van Katwijk aan Zee in deze collegeperiode. En met de toezegging van de wethouder dat de nieuwe plek voor de vogelkijkers in het duingebied er de eerste helft van 2015 komt, GB had er vorig jaar bij deze Algemene Beschouwingen al aandacht voor gevraagd, kon GB ook terugblikken op goed verlopen beschouwingen. Er werd ingestemd met de voorgelegde begroting. En heeft u iets, u weet GB te vinden op www.gbkatwijk.nl

Namens de Fractie van GemeenteBelangen,

Gerard Bol

‘Denkend aan politiek Katwijk zie ik …’

Gemeentehuis te koop zoomDe fractie van GB was van plan om de politieke beschouwingen een snuifje cultuur mee te geven door in de stijl van het gedicht ‘Herinnering aan Holland’ van de dichter Hendrik Marsman deze A.B. uit te spreken. Maar door het teveel stoeien met het rijmschema hebben we toch maar gekozen voor het vrije uitgesproken woord.

Want wat rijmt er zoal op het woord ‘onzekerheid’…?

Dit is toch wel de begroting met de meeste onzekerheden die we in jaren gezien hebben. Vlak voor het zomerreces heeft GB nog het vertrouwen uitgesproken over de jaarrekening. Waar komt dan toch die onzekerheid vandaan, want Katwijk kent toch een lange historie van sluitende begrotingen met goede onderbouwingen?

Bij de bespreking van de Kadernota werd er door GB en andere oppositiepartijen al stevig ingezet op diverse coalitiepunten. Deze bestaan uit maatregelen die het College vanuit het coalitieakkoord wil realiseren deze periode. Deze punten waren behoorlijk in beton gegoten. Als oppositie mochten we er geen van het lijstje afhalen of veranderen. We mochten er wel eentje bij zetten, maar dan moesten we ook meteen met een dekking komen. De onzekerheid van deze begroting is dan ook de dekking van deze in beton gegoten coalitiepunten. Het is een bedrag dat oploopt tot een tekort van € 1.000.000,- structureel in 2019. Maar hoe we dat bij elkaar gaan sprokkelen is nog onduidelijk. Daar mogen we als oppositie natuurlijk wel over mee praten. Waar dit College in deze periode gratis ijsjes aan de ijskar uitdeelt mogen wij als oppositiepartijen wel zoeken naar voldoende muntjes in de portemonnee.

Op de valreep gaat het College één of meerdere dingen later doen, zodat ze € 300.000,- vrijmaken. Maar wat gaat u dan later doen mijnheer de wethouder? Wij hebben het nergens kunnen lezen. Zo ook uw gedachte om een bedrag van € 200.000,- aan bouwleges binnen te krijgen…..hoe? Ik heb geen enkel idee. Zelfs met deze nieuwe maatregel is er nog een tekort van € 300.000,- op de begroting van 2015. Hoe dat gevuld gaat worden, is wederom onbekend. Wat zijn dan de gevolgen voor de inwoners van Katwijk bij dit tekort?

Betaalbare woningen en dreigende armoedegrensWe geven nu uit en zien wel later hoe we dit betalen. Opvallend is dat deze uitgaven al begonnen zijn, zonder dat we deze begroting  hebben goedgekeurd. Door kleinere bedragen dan € 50.000,- te hanteren, is er immers geen raadsvoorstel nodig is. Dat zagen we bijvoorbeeld terug bij de raadscommissie 9 oktober waar de taskforce economie voor een economisch actieplan twee keer € 50.000,- kost.

‘Denkend aan Katwijk zie ik een begroting die…’

GB wil het toch bij deze A.B. benoemen, de indicatoren in de begroting. Of beter gezegd het meermalen ontbreken ervan. Zo vragen we al drie jaar aan de organisatie  om een split te maken in de begroting bij de milieustraat tussen Katwijkse en Noordwijkse bezoekers. Dit verzoek is nu na drie jaar in de begroting verwerkt.

Vorig jaar is gevraagd om de kostendekking in percentages te laten zien t.o.v. de andere jaren. Een eventuele trend kan dan waarneembaar worden. Maar goed, het is ‘pas’ het tweede jaar. Dus volgend jaar gaan we deze tabel zien in de begroting 2016, waarvoor alvast onze dank.

‘Denkend aan Katwijk zie ik een Verlengde Westerbaan die…’

Als Hendrik Marsman in zijn laatste levensjaren De Katwijksche Post had gelezen bij zijn verblijf in een hotel aan zee dan had hij zeker kunnen lezen dat er toen al gebroed werd op plannen om een Verlengde Westerbaan te realiseren. ‘Een broedse wethouder mag je niet storen’ is een bekende uitspraak in V.N.G. – land. GB heeft dat in de oordeelvormende sessie van 30 oktober wel gedaan daar waar de vervolgstappen openstelling Cantineweg en Verlenging Westerbaan op de politieke agenda stonden. Ik wil er vandaag bij de A.B. toch ook de aandacht voor vragen.

Westerbaan naambordWant deze begroting noemt ook het open houden van de Westerbaan voor de bewoners van de Zanderij en als derde ontsluitingsweg van Katwijk. Maar nu bij het vierde bestemmingsplan, het zoveelste bezwaar bij de Raad van State en al een keer betonblokken op de weg, is er  geen enkele burger die nog begrijpt waar dit over gaat.

Men wil vooral doorrijden op de Westerbaan, maar dit College denkt nog steeds dat ze ondanks alle verloren zaken bij de Raad van State nog steeds de Verlengde Westerbaan door een stuk uniek duin kunnen aanleggen.

We willen nogmaals aangeven dat GB zeker niet tegen de Westerbaan is, maar wel tegen de Verlengde Westerbaan met genoemd tracé. Een ander tracé, rechtstreeks aansluiten op de Koningin Julianalaan wat GB al aan de verschillende colleges heeft  gevraagd, is een optie. Sprookjes zijn mooi, maar het sprookje van uw Verlengde Westerbaan eindigt zeker niet met de woorden: ‘En ze rijden nog lang en gelukkig’.

In maart 2016 moeten de betonblokken weer op de weg als er geen oplossing is, dat snapt toch niemand meer?

‘Denkend aan Katwijk zie ik een Noordelijke Randweg Rijnsburg die…’

Dit is een gevoelig puistje bij dit College. Er staat dat ‘de gemeente samenwerkt met andere overheden om de realisering van genoemde weg te bespoedigen’. Maar als wij daar op verschillende manieren aandacht voor vragen, roept het geen duidelijke positieve reactie op bij het College.

Een aantal jaren geleden heeft GB een alternatief plan ingediend, om het vrachtverkeer, waar het hier eigenlijk om gaat, te laten rijden via de Bankijkerweg en daarvoor de snelweg met een brug naar de veiling te laten nemen. Deze variant is nu niet meer mogelijk.

We willen als gemeenteraad toch niet dat dit zakelijke dossier van deze weg een sprookjesverhaal wordt gelijk de Verlengde Westerbaan? Ik vraag de andere fracties steun om van het college voor 1 maart 2015 een notitie te krijgen over wat de gemeente in deze collegeperiode kan en wil bereiken in het dossier Noordelijke Randweg Rijnsburg.

'Denkend aan Katwijk zie ik geparkeerde auto’s die…’

parkerenEr wordt ook nog met de raad overlegd over de verschillende mogelijkheden om parkeren betaalbaar en concurrerend te kunnen houden. GB heeft met andere partijen meermaals een oplossing aangereikt te weten betaald parkeren op zondag. Dit punt is bij de  klankbordgroep ‘Aantrekkelijk centrum’ ook besproken. Die uitkomst leidde tot het advies om pas na een bepaalde tijd op zondag betaald te laten parkeren. Onder andere de kerkgangers hoeven dan niet te betalen. De realiteit van gratis parkeren en geen handhaving op zondag betekent echter vele overtredingen die niet worden bekeurd. We laten inkomsten liggen.

GB vindt dat je in de tijd van de Zwarte Pietendiscussie ook niet positief moet discrimineren. Betaald parkeren op zondag is betaald parkeren op zondag. Dit kan de parkeertarieven omlaag brengen met zeker 20%. Naast de extra zondagopbrengsten is het ook een drukkere dag in de zomerperiode dan andere dagen. En als zondag 2 november 2014 de thermometer ook achttien graden laat zien, trekt zo’n nazomerse zondag meer dan voldoende automobilisten aan richting zee. We leggen voor zo’n € 5.000.000,- in voor de onrendabele top van de parkeergarage. Deze zouden we kunnen verminderen door de parkeertarieven te behouden, gecombineerd met betaald parkeren gedurende de gehele zondag.

Denkend aan Katwijk zie ik de volgende uitsmijters…’

  •     Complimenten aan het College en de ambtenaren voor hoe tot op heden de 3D wordt opgepakt en de raad wordt meegenomen.
  •     Complimenten aan het College voor het realiseren van het dorpskunstwerk in Rijnsburg… maar waar staat deze eigenlijk?
  •     Wanneer komt de vorming van de gemeenschapshuizen in Katwijk Noord en Katwijk aan den Rijn op de politieke agenda? In de langetermijnagenda kan ik er niets van terug vinden.
  •     Wat is de stand van zaken betreffende een uitkijkpost voor vogelkijkers in de duinen?
  •     GB gaat er vanuit dat de besluitvorming passende locatie en planvorming nieuwe bibliotheek Katwijk aan Zee in deze collegeperiode wordt gerealiseerd. Ja toch?
  •     Wat wordt de inzet van wethouder ‘Wonen’ om bij de op te stellen prestatieafspraken 2014 – 2018 met Dunavie en de SHD betaalbare huurwoningen in Katwijk te realiseren wetende wat de opbrengsten zullen zijn van het woonlastenonderzoek?
  •     De Zwarte Piet bij de intocht van Sint Nicolaas in Katwijk… neen, ik ga er niets over zeggen.
  •     GB blijft aandacht vragen voor de handel in verdovende middelen op jonge leeftijd. We hebben vertrouwen in de in Katwijk gevolgde aanpak, maar we willen onze zorg hier wel benoemen.
  •     Een vergadermodel waar we echt niets zeggen als we dat besloten hebben… Utopia?
  •     Namens GB dank aan allen die zich hebben ingezet voor het reilen en scherp aan de wind zeilen in de gemeente Katwijk. Ooit heeft iemand gezegd: ‘Er is niets moeilijkers dan goed te bedanken’. Daarom mijn laatste woord: ‘Bedankt’.

GemeenteBelangen

WMO 3

Alles wat raadsleden donderdagavond 30 oktober in het besluitvormende deel over het beleidsplan en de verordening Wmo riepen was overbodig. Ze hadden namelijk al twee keer eerder anderhalf uur gesproken over het beleidsplan en de verordening in een informatieve- gevolgd door een oordeelvormende sessie. De voorzitter had daar geconcludeerd dat de raad donderdag 30 oktober zonder beraadslaging een besluit kon nemen.

Maar in plaats van te gaan stemmen, begonnen bijna alle woordvoerders van de verschillende fracties opnieuw te roepen wat hun partij van het beleidsplan en verordening Wmo 2015 vond, ook al had niemand na de eerder vermelde conclusie daarover iets nieuws te zeggen. Het was daarom geen verrassing dat de raad na een uur van herhalingen het nieuwe beleidsplan en de verordening Wmo 2015 zonder hoofdelijke stemming aan nam.

WMO 2 1Vreemde gang van vergaderzaken

Zo’n gang van zaken past niet in het nieuwe vergadermodel. Dat kent een informatieve sessie waarin raadsleden informatie kunnen inwinnen bij burgers / organisaties en collegeleden. En daarna is er een oordeelvormende sessie waarin raadsleden met elkaar en mogelijk de wethouder debatteren.  Dat moeten boeiende sessies kunnen zijn waarin de kiezers de standpunten van hun partij kunnen horen, en natuurlijk ook die van de andere fracties. GemeenteBelangen had in die sessie zijn visie gegeven. Met de conclusie dat er geen verdere beraadslaging zou volgen zag GB daarom in de raadsvergadering van donderdagavond 30 oktober af van saaie herhalingen van achter het spreekgestoelte.

De motie van 120%

GB ondertekende wel met de VVD en D’66 een motie van de PvdA over de geldelijke ondersteuning van huishoudens op bijstandsniveau die huishoudelijke hulp nodig hebben omdat iemand ziek of gehandicapt is. De motie vroeg de wethouder te tellen hoeveel van zulke huishoudens een inkomen hebben gelijk aan 110% van de bijstand en hoeveel een inkomen gelijk aan 120% van de bijstand. Maar de rest van de raad stemde tegen. Dat was jammer want de Wmo kan een te zware financiële last worden voor huishoudens met bijstand die huishoudelijke hulp nodig hebben. Dit speelt zeker als de huren ook nog omhoog gaan. GemeenteBelangen zal voor deze groep opnieuw aandacht vragen wanneer de gemeente meer zicht heeft op het totaal van de uitgaven voor de Wmo.

Geert Diemer,

Fractie GemeenteBelangen

free beerGemeenteBelangen stemt in met de plannen om de jeugdhulp te verbeteren, ook al is er vanuit het Rijk veel minder geld voor de gemeenten dus ook Katwijk, beschikbaar. Ook Katwijk is dan verantwoordelijk voor vrijwel alle jeugdhulp. GB heeft in de raadsvergadering van 30 oktober samen met alle andere fracties de Notitie en Verordening Jeugdhulp 2015 goedgekeurd.

Wetgeving uit Den Haag maakt een einde aan een manier van werken die twintig jaar geleden al had moeten stoppen. Het komt straks niet meer voor dat in één gezin met een alcoholische vader die in de schulden zit en slaat, een moeder die niet weet wat ze aan moet met haar dochter die blowt, spijbelt en drinkt en haar zoon die verslaafd is aan gamen, vier of meer hulpverleners over de vloer komen en langs elkaar heen werken. En die ook teveel tijd kwijt zijn aan rapporten schrijven, omdat ze voor verschillende instellingen werken. Met de nieuwe Jeugdhulp 2015 komt er voor ieder gezin, hoe ingewikkeld dan ook, één plan één plan. GB ziet dat als een grote verbetering.
 
De nieuwe manier van werken
Een andere grote verbetering is de vorming van drie of vier jeugd- en gezinsteams in Katwijk. Die gaan bestaan uit hoogstens negen deskundigen en werken in een wijk van 15.000 tot 20.000 inwoners. Deze teams ontwikkelen persoonlijk contact met inwoners, krijgen tips en weten zo welke jongeren geholpen moeten worden. Deze deskundigen zijn bovendien minder tijd kwijt aan schriftelijke rapportages want ze zijn lid van hetzelfde team.
Aan deze jongeren kunnen deze teams nieuwe methodes aanbieden om weer op het goede spoor te raken. Een voorbeeld is het Talentcoachprogramma. Want jongeren kunnen de band met school verliezen doordat de school hen niet terugnam omdat ze geen stageplek hadden gevonden. Of de band met hun vrienden verdwijnt doordat ze verslaafd zijn geraakt aan gamen. Zij krijgen van een jeugdwerker hulp aangeboden om weer richting te geven aan hun leven.

Kansen door snelle aanpak?
Groot voordeel van deze teams is dat ze jongeren al kunnen aanspreken vóór de jongeren zichzelf onbedoeld ernstig in de nesten hebben gewerkt.. Dat is fijn voor de jongere en ook fijn voor de gemeente want die moet bij de nieuwe jeugdhulp alle kosten betalen.
Iedere inwoner is verantwoordelijk voor de eigen daden, en dus ook voor het al dan niet aannemen van hulp. Het heeft immers weinig zin te werken met ouders of jongeren die niet zelf aan de slag willen gaan. GemeenteBelangen geeft volle steun aan deze aanpak.
 

Geert Diemer,

Fractie GemeenteBelangen

Westerbaan naambordEen onderwerp wat al heel lang op de Katwijkse politieke agenda staat, is de Westerbaan. GemeenteBelangen heeft in de raadscommissie van 30 oktober een aantal punten duidelijk benoemd, want het college noemt de Verlengde Westerbaan in één adem met de Westerbaan. Maar de Westerbaan is de weg die er nu al ligt en loopt van de Wassenaarseweg (N441) tot aan de rotonde bij de weg Parnassia, daarna volgt een stukje Cantineweg. De Verlengde Westerbaan is het stuk wat er nog niet is, vanuit waar deze moet aansluiten op de huidige Westerbaan en worden doorgetrokken door de duinen naar de Meeuwenlaan.

Met dit duidelijk, wil GemeenteBelangen ook nog een verwarring uit de wereld helpen. GB is niet tegen de Westerbaan, maar wel tegen de Verlengde Westerbaan op het gewenste tracé door dit duingebied.

Nieuw bestemmingsplan gewenst?

Het College wil daarmee de doorgaande weg via de Cantineweg open blijven houden voor een langere tijd (eigenlijk eeuwig) zodat ze tijd hebben om de Verlengde Westerbaan te kunnen aanleggen. Kan dit? Nee, dat kan niet. Het is een worst die aan de raad wordt voorgehouden.

Naast het feit dat het eerdere bestemmingsplan dat ze eerst gemaakt hebben, is vernietigd door de Raad van State, moet het College een nieuw plan indienen in het kader van de natuurbeschermingswet. Deze vergunning stelt ze in staat om meer stikstof uit te mogen stoten in de duinen.

Ook al dient het College een nieuw bestemmingsplan in die geen einddatum heeft, dan loopt nog steeds de huidige natuurbeschermingswetvergunning af in maart 2016.

Deze twee plannen, bestemmingsplan en de NB wet, waren er voor alleen het stukje Cantineweg dat nu in gebruik is. Dus als deze plannen al respectievelijk vernietigd en over moet, dan kan men begrijpen dat het idee van een verlengde westerbaan dwars door de duinen, het zeker niet haalt.

Wat is er mogelijk?

Afgezien van het feit dat GemeenteBelangen tegen de Verlengde Westerbaan is, hebben wij de wethouder gevraagd nu eens eindelijk wakker te worden en een realistisch haalbare oplossing te gaan onderzoeken. Maak nu eens een plan om de Westerbaan aan te sluiten op de Koningin Julianalaan en het Bosplein. Volgens de wethouder gaat hij dat ook niet redden voor maart 2016. Maar als hij en zijn voorgangers er al eerder aan begonnen waren, toen wij dat ook al vroegen, was het plan nu al lang klaar.

Opvallende andere fractieuitspraken

Het debat in de oordeelvormende sessie donderdag 30 oktober was een behoorlijke eyeopener. Een aantal uitspraken van andere fracties was heel bizar. Het CDA had het over ‘we moeten de historie vergeten’. Dit is bijzonder, want het is juist deze historie die ons leert dat er dingen beloofd maar niet gedaan werden zoals het onderzoeken van een alternatief tracé.

En D’66 zei ‘het valt best mee met de natuur, gewoon een strookje zand, een hondenuitlaatplek’. Bijzonder dat deze uitspraak komt van een groene partij.

GemeenteBelangen zal dan ook geen enkele verantwoordelijkheid nemen als in maart 2016 de betonblokken weer op de Westerbaan moeten.

Namens de fractie van GemeenteBelangen

René Slootweg

Meer artikelen...

  1. Vragen Pachtverhoging en Jaarrond bouw Strandtenten
  2. GemeenteBelangen gaat voor de erfgoedroute Katwijk aan Zee
  3. GemeenteBelangen heeft nog zorgen over Wmo 2015
  4. GemeenteBelangen gaat voor een autoluwe Boulevard
  5. GemeenteBelangen wil veilige oversteekplaats
  6. Motie Zweefvliegers Locatie Valkenburg
  7. Motie voor behoud Oud en Nieuw Feest SKA
  8. GemeenteBelangen gaat voor S.K.A.-feest
  9. GB en PvdA stellen vragen over Westerbaan
  10. Kreatief met kurk in de stedenbouw?
  11. GemeenteBelangen: grote zorgen over SKA-evenement
  12. Reactie GemeenteBelangen op adviezen ‘Klankbordgroep aantrekkelijk centrum Katwijk’
  13. Samen met Noordwijk zelfstandig blijven
  14. Praat met de inwoners over ons erfgoed
  15. Vragen GB over de informatievoorziening aan burgers inzake de geïntegreerde opknapbeurt voor Frederiksoord
  16. GB vraagt college om te zwaaien in de Zwaaikom
  17. Artikel 41 vragen over de vijfde variant N206
  18. Knip in de Tramstraat? GB zegt: “DOORKNIPPEN!”
  19. Masterplan Katwijk aan Zee biedt kansen
  20. De renovatie van Scum en de Jeugdzorg
  21. Restauratie toren witte kerk aan Boulevard
  22. GemeenteBelangen staat in de startblokken
  23. Partijbelang krijgt voorrang
  24. Kiezers bedankt!
  25. GemeenteBelangen… om in te lijsten
  26. Op de markt is uw stem een GB’er waard
  27. GB in gesprek met de wijkregisseurs
  28. GB'ers van plek 14 t/m 50 stellen zich aan u voor
  29. GB ontmoet een bevlogen Kat-Rijn
  30. GB zet stevig in op de Katwijkse jeugd
  31. Jongeren bouwen voor jongeren
  32. Hard voor Anita
  33. Vuurwerkvrije zones in Katwijk nog in 2014!
  34. Het heeft lang genoeg geduurd!
  35. Hoe bevalt het nieuwe vergadermodel?
  36. Katwijk staat open voor verdere samenwerking met Noordwijk
  37. Stemmen is verder kijken dan je eigen neus lang is!
  38. GemeenteBelangen… daar zit muziek in
  39. Een veilig gevoel voor alle leeftijden
  40. Zaterdag 22 februari: op pad met thema Dienstverlening
  41. Verkeer raakt ons allemaal
  42. GB bezoekt Talentcoaches Welzijnskwartier
  43. Buurtcentrum De Schelp opent deuren voor GB
  44. Dienstverlening… wordt u al gehoord?
  45. GemeenteBelangen op bezoek in Duyfrak
  46. GB stelt art. 41 vragen over oudere werklozen in gemeente Katwijk
  47. Overgang van de AWBZ naar de WMO: veel vragen, vooralsnog geen antwoorden
  48. GB op de verkiezingsmarkt in de Princestraat
  49. GB verkent toekomst winkelcentrum ‘in de Hoftuin’
  50. GemeenteBelangen bezoekt KOK Kinderopvang
  51. GB wijst fietsers op punaises
  52. GB bezoekt bestuur Stichting Castellumpop
  53. GB 8 februari op de markt in Katwijk aan Zee
  54. Monitoring Brouwerstraat
  55. Artikel 41 vragen: grondbeleid in gemeente Katwijk
  56. Out of the blue
  57. GB staat buiten in Katwijk Binnen
  58. Denk mee met GB in Rijnsburg
  59. Help, waar kan ik parkeren?
  60. GemeenteBelangen op spreekuur in Valkenburg
  61. Vreemde adviezen 9292.nl met betrekking tot busvervoer
  62. GemeenteBelangen zaagt door
  63. GemeenteBelangen bezoekt “De Bloem” in Rijnsburg
  64. Veel kritiek op voorstel oplaadlocaties voor elektrische auto’s
  65. GB gaat monitoring Brouwerstraat agenderen
  66. GB houdt spreekuur in Katwijk – Noord
  67. GB bezoekt innovatieve Rijnsburgse ondernemer
  68. Voorzet GB na 9 maanden ingekopt
  69. GB stelt artikel 41 vragen over het afsteken van vuurwerk
  70. En de zee kleurde even geel op nieuwjaarsdag
  71. KiesKatwijk: een toverhoed?
  72. Brouwerstraat of bouwerstraat?
  73. GemeenteBelangen blogt over Katwijk
  74. Wijkraad ontvangt Zilveren Duim met open arm
  75. Raadsbrede steun voor Katwijks horecabeleid
  76. GemeenteBelangen in gesprek met Zeezijde
  77. Wij van Wc-eend adviseren…..?
  78. Dienstregeling busvervoer voor Rijnsburg en Katwijk a/d Rijn nog verder verbeterd
  79. Fiets hem er in?
  80. GemeenteBelangen en de handhavingsstrategie
  81. Gevleugeld afscheid van Hans Vingerling
  82. Gerard Bol voert lijst GemeenteBelangen aan
  83. ‘Zilveren Duim’ voor wijkraad Katwijk aan den Rijn
  84. GemeenteBelangen stelt vragen over WWB
  85. Verdieping N206 bij Duinvallei?
  86. Ingezonden brief steunfractie
  87. GemeenteBelangen: Masterplan Katwijk aan Zee schot in de roos?
  88. Stoelendans in het Katwijkse college van B&W?
  89. Gemeentebelangen heeft prachtige ideeën voor De Horn
  90. Kernpunten van onze Algemene Beschouwingen 2013
  91. Wijkraden: belangrijk voor sociale cohesie
  92. Over haastige spoed...
  93. GB bezoekt winkelcentrum ‘in de Hoftuin’
  94. Katwijk klaar voor jeugdzorg nieuwe stijl?
  95. Vragen GB leiden tot betere dienstregeling busvervoer
  96. Vage kwaadsprekerij en loze beloften
  97. GB op de koffie bij contactpersoon Buurtpreventie Frederiksoord
  98. De kogel is door het zwembad…
  99. Wat gaat er in Rijnweide in Valkenburg veranderen?