Actueel

Actueel

René Slootweg

Nieuw Valkenburg heeft het (bijna) allemaal

  • Geschreven door René Slootweg

Twee weken geleden werd de samenwerkingsovereenkomst voor de gebiedsontwikkeling op voormalig vliegkamp Valkenburg getekend. De eerste stap richting éindelijk actie, bouwen! De volgende mijlpaal staat op de agenda, het stedenbouwkundig raamwerk. Een ingewikkelde term voor een beschrijving en visualisering op hoofdlijnen van het nieuw te bouwen dorp. De gemeenteraad geeft zijn visie over dit raamwerk, met uiteraard de nodige aandachtspunten. Één punt viel ons direct weer op. Na twee toezeggingen richting GemeenteBelangen van wethouder Mostert om hondenveldjes mee te nemen in dit nieuwe dorp is er geen veldje te bekennen..

Een hondenveldje is uiteraard niet ons enige aandachtspunt voor dit nieuwe dorp. De praktijk leert echter wel dat als we het nú niet meenemen, het er nooit meer komt. Wijken worden vol gebouwd en beschikbare ruimte steeds beperkter. Projectlocatie Valkenburg telt straks 5600 woningen. Waar volgens het gemiddelde straks pakweg 700 honden zullen wonen. Een uitrenveldje zal dus niet misstaan. Inwoners betalen immers hondenbelasting. De hondenvoorzieningen moeten dan ook toereikend zijn in iedere wijk vindt GemeenteBelangen.

PLV stedenbouwkundigraamwerk

De wethouder vroeg zich afgelopen week echter af waarom hij tweemaal had toegezegd zich te buigen over het fenomeen hondenveldje. Voor speeltuinen geldt een norm, per zoveel vierkante meter en/of inwoners moet er een bepaalde oppervlakte aan speelgelegenheid zijn. GemeenteBelangen wil deze norm ook voor hondenveldjes. Zodat er in de toekomst geen discussie meer over bestaat. De wethouder was van mening dat dit niet tot de prioriteiten behoord, tijd is beperkt en capaciteit om iemand een eenvoudige berekening te laten maken zegt hij niet te hebben. Einde van de hondenveldjes? Zeker niet, GemeenteBelangen zal blijven hameren op dit punt.

Daarnaast zijn er natuurlijk tal van aandachtspunten die GemeenteBelangen heeft voor dit nieuwe dorp. Veel zien we gelukkig wél terug in de plannen en in de ambitie van de wethouder. Als groene partij zijn wij blij dat er ruimte is gemaakt voor veel openbaar en vooral beleefbaar groen waar plaats is voor spelen, gebruiken en ontmoeten. Daarnaast wordt het gebied omringt door natuur en recreatiegebieden, zoals de Mient Kooltuin, het Valkenburgse meer en natuurlijk Lentevreugd. Aan de historie van het gebied wordt ook gedacht. Het oude krekenstelsel wordt in ere hersteld en op de verschillende historische vindplaatsen worden geen huizen gebouwd, maar verrijzen verschillende parken.

De auto is ondergeschikt, voorzieningen in elke kern en vooral een duurzame betaalbare groene wijk waar juist ook onze eigen woningzoekende straks een thuis kunnen vinden.

Amy Guijt

GemeenteBelangen tikt Abraham aan

  • Geschreven door Amy Guijt

Het begon allemaal op een voorjaarsdag aan de boulevard in 1970. Een groepje ontevreden Katwijkers is klaar voor vernieuwing, verandering & openheid binnen de Katwijkse politiek. GemeenteBelangen was geboren. Dit jaar vieren wij ons 50 jarig jubileum. Door de huidige coronacrisis niet groots en meeslepend, maar desondanks verdient deze mijlpaal zijn aandacht. GB 50 jaar

Onze inwoners beter betrekken, meer woningen bouwen voor jonge starters en uitbreiding van horeca en evenementenbeleid. Het lijken actuele standpunten, maar na een duik in de archieven strijdt GemeenteBelangen hier al tientallen jaren voor! Dat politiek een kwestie van de lange adem is blijkt uit een van onze allereerste standpunten uit 1970, zondag openstelling van het zwembad. In 2008 krijgen wij éindelijk een meerderheid hiervoor en wordt dit gerealiseerd. Onze strijd is divers om ons doel te bereiken. Zo startte GemeenteBelangen eens een handtekeningenactie op onder inwoners voor het realiseren van een gemengde woonzorgvoorziening, tuigde we in de jaren ’90 een financiële actie op om te proberen jongerenorganisatie JAC te redden en stapte we in 2005 zelfs uit de coalitie toen bleek dat de rest niet mee wilde werken aan onze standpunten voor o.a. de uitbreiding van uitgaansgelegenheden voor jongeren. In de afgelopen vijftig jaar heeft GemeenteBelangen afwisselend termijnen van oppositie en coalitie gekend. Een viertal wethouders heeft aan het bestuurlijke roer gestaan in een college namens onze partij. En waar het zwemmen op zondag sinds ons voorstel zo'n 38 jaar op zich heeft moeten laten wachten, gaan we ook nu door tot al onze standpunten éindelijk een meerderheid hebben in de Katwijkse gemeenteraad.

De uitbreiding van uitgaansgelegenheden voor jongeren is er namelijk ook nog steeds niet. Het doolhof van bureaucratische rompslomp dat we in 1970 al ten einde wilde brengen heeft nog steeds de aandacht. En al onze andere standpunten verdienen minstens zoveel inzet, aandacht én net zo'n lange adem. Een groener Katwijk, meer aandacht voor fietsers en voetgangers, inclusief onderwijs. Woningen bouwen voor ónze jongeren, ouderen en alle andere Katwijkers zodat zij ook eindelijk een passende betaalbare woning kunnen vinden binnen onze gemeente, allemaal dingen waar GemeenteBelangen ook de komende jaren met passie voor strijdt. Zonder strijdt geen overwinning.

Mocht je graag meedenken, willen bijdragen aan een betere versie van Katwijk ben je natuurlijk altijd van harte welkom om je voor de volgende 50 jaar aan te sluiten bij onze strijdt. Vul het formulier in en we nemen snel contact met je op


Wij proosten in ieder geval op 50 jaar GemeenteBelangen.

Amy Guijt

Verbeteren strand- en zwemveiligheid

  • Geschreven door Amy Guijt

Animatiebord muiEen verkoelende duik in de Noordzee bracht vorige week menig zwemmer in de problemen. De reddingsbrigade had het druk, waarschuwingsvlaggen wapperde & boeien moesten ons waarschuwen voor muien. Er kwam zelfs een NL alert aan te pas om zwemmers uit de zee te houden. Desondanks lijkt dit niet voldoende om noodsituaties te voorkomen. GemeenteBelangen vroeg burgemeester en wethouders daarom hoe wij de strand- en zwemveiligheid in Katwijk kunnen vergroten. De reddingsbrigade draait op vrijwilligers. Met de beschikbare middelen en mensen doen zij wat ze kunnen, iets waar wij als gemeente alleen maar dankbaar voor kunnen zijn. GemeenteBelangen vindt echter dat de strand- en zwemveiligheid ook een taak is van de gemeente. Zo vroeg de fractie of het college bereidt is om (betaalde) lifeguards in te zetten in afgebakende gebieden van de zee, zoals op de waddeneilanden gebeurd. Een terugkeer van de ouderwetse strandwacht op zijn hoge stoel. Ook verschillende pleiten momenteel voor speciale zwemzones in zee waar op zomerse dagen continu lifequards aanwezig zijn.

GemeenteBelangen vraagt daarnaast aandacht voor de communicatie over waarschuwingssignalen. Veel mensen lijken niet te weten waar de vlaggen, boeien of andere waarschuwingssignalen voor dienen. Regelmatig zie je kinderen dobberen op een luchtbed naast een boei die een mui markeert, toeristen de zee in plonzen bij een rode vlag of een potje voetbal op de zandbak ondanks sterke stroming. Vooral op warme dagen zoals afgelopen week lijkt dit het geval. Mensen van buitenaf bezoeken onze kustplaats waarbij vooral aandacht uitgaat naar een goed plekje, koud drankje & verkoelende duik. Voor dagjesmensen lijkt de communicatie rondom de gevaren van de zee nog te beperkt. Zo bestaan er prachtige animatieborden met uitleg over muien en wat te doen als je er in terecht komt. GemeenteBelangen heeft het college gevraagd of het een idee is deze te plaatsen bij de strandafgangen.

Tevens baart de veiligheid op strand ons momenteel zorgen. De fractie sprak met verschillende strandexploitanten die diverse problemen aankaarten. Zo is er veel overlast van groepen jongeren, stapelen de bergen afval zich op en hebben zij regelmatig materiële schade na een zomerse nacht. Ook zijn er tijdens de afgelopen hitte golf meerdere ochtenden wildslapers ontdekt. De inzet van handhaving en strandpolitie lijkt niet voldoende. GemeenteBelangen gaat graag eens het gesprek aan met de gemeenteraad om te kijken waar we volgende zomer als gemeente beter op kunnen inzetten. Onze fractie gaat voor een strand- en zwemveilig Katwijk.