Actueel

Actueel

René Slootweg

Wat doen we met het groen?

  • Geschreven door René Slootweg

Er was al niet veel groen in Katwijk, maar met al dat kappen en ook nog slecht onderhoud, wordt het er zeker niet beter op.

 IMG 4493

Een nieuw dieptepunt is toch wel de kaalslag in Cleijn Duin. Voor de herinrichting van de wijk is er notabene nog extern advies ingewonnen hoe de bomen behouden konden worden. Een prachtig rapport waarin stond dat bijna alle bomen behouden konden worden door aanpassingen in het plan en dat de gemeente een toezichthouder in dienst moest nemen. Dit rapport werd compleet genegeerd, want het college lijkt het allemaal beter te weten. Een kaalslag tot gevolg en vele boze burgers.

Niet iedereen heeft verstand van het onderhoud van groen, maar als je de maaitechnieken en drastische kap van bomen en struiken ziet in onze gemeente, kan je niet begrijpen dat dit zo hoort. Katwijk had al het predicaat “minst groene gemeente van Nederland”, maar het lijkt erop dat ze gaan voor een Europese titel..

In het vorige raadstermijn zijn er bij het Waterloop fietstunneltje nog serieuze bomen geplant, dus niet van kleine jonge sprietjes, maar wat oudere grotere bomen. Deze  hebben meer en specifieke aandacht nodig. Iedereen heeft kunnen zien dat er daar een paar bomen door slecht onderhoud het niet gered hebben en daarom helaas gekapt moesten worden.

Met de bouw van nieuwe woningen is altijd een lastige balans tussen natuur en stenen. GB heeft daarom via een motie natuurinclusief bouwen laten opnemen in de aanbestedingstrajecten. 

Natuurinclusief bouwen is een brede term die loopt van groene gevels en groene daken tot ingemetselde nestkastjes, maar ook het loskoppelen van regenwater is een van de maatregelen. Geef natuur de ruimte in onze toch al zo versteende omgeving.

Ook een plan van GB is het meer terugbrengen van heggen. De populatie van de heggenmus neemt al jaren af en de heg is een mooie natuurlijke afscheiding die op vele plekken kan worden toegevoegd. Er ligt een toezegging van de wethouder, maar helaas nog geen uitvoering ervan.

Als we dachten dat het niet erger kon, zijn er door grootschalige snoei midden in het broedseizoen langs de Hoorneslaan en Julianalaan zeker twee nesten van een ekster en een houtduif verstoord. Dit is niet alleen in strijd met ecologische werkprotocollen maar is zelfs strafbaar. 

GemeenteBelangen blijft onverminderd strijden om het groen in Katwijk te behouden, maar vooral het verder uit te breiden. 

Want groen moet je doen…

René Slootweg

Parkeerregulering door de strot geduwd

  • Geschreven door René Slootweg

Betaaldparkeren wel of nietDuidelijker kunnen de inwoners het niet maken, want met 1413 ondersteuningsverklaringen voor een referendum laten ze zien dat ze er wat van vinden. Dit had het college prima kunnen voorkomen als ze aan de voorhand in gesprek waren gegaan met de inwoners en ondernemers, nu voelt het voor velen door de strot geduwd.

Is parkeerregulering de enige manier om betaalbaar te bouwen? Nee, natuurlijk niet, er zijn veel meer knoppen om aan te draaien. Maar daar mogen de inwoners en ondernemers niet over meepraten, want het college heeft al besloten dat we het gaan doen. En de coalitiepartijen steunen hun college en lijken met een meerderheid af te streven om dit hoe dan ook door te voeren.

GemeenteBelangen zal niet instemmen met het voorstel, omdat er geen goed participatie traject is gevolgd. En de raad heeft nota bene recent nog een vernieuwd participatiebeleid van dit college vastgesteld. Bijzonder is dan dat bij het eerste grote onderwerp het college vindt dat hier aan de voorkant geen participatie nodig is.

Zo krijg je het vertrouwen in de politiek zeker niet terug.

GemeenteBelangen is van mening dat als we aan de voorkant het gesprek waren aangegaan met onze inwoners en ondernemers er meer begrip zou zijn, maar zeker goede ideeën hadden kunnen worden gedeeld. Nu is er zoveel schade aan dit onderwerp berokkend dat wij verwachten dat dit niet meer te repareren is.

GB blijft zich inzetten om onze gemeente leefbaar te maken en houden. Natuurlijk moet er betaalbaar gebouwd worden, maar niet op elke lege plek. Er moet zeker plek blijven voor groen, recreatie en ontspannen. 
Daarnaast moet het alternatief voor de auto goed zijn, we zijn al jaren bezig om de fietspaden en voetpaden te verbeteren. Maar niet iedereen werkt dichtbij of kan met de fiets naar het werk. Daarom moet ook het openbaar vervoer verbeterd worden. Niet alleen in het weekend voor de feestende jongeren, maar ook doordeweeks voor alle mensen die vroeg naar het werk moeten of met nachtdiensten.

Hierbij zal GB altijd blijven luisteren naar de inwoners om samen met hen Katwijk leefbaar te houden.



Paulina Smit

Burgerberaad in Katwijk

  • Geschreven door Paulina Smit

In de raadvergadering van 7 december jl. kreeg de motie van GemeenteBelangen om de invoering van een Katwijks burgerberaad te onderzoeken een ruime meerderheid.

Waarom een burgerberaad als aanvulling op het referendum?

burgerparticipatie

Een referendum is een middel dat kan worden ingezet om alle inwoners voor of tegen te laten stemmen over een voorstel. GemeenteBelangen heeft ook ingestemd met de invoering van de mogelijkheid voor het houden van een referendum in Katwijk. Maar met de vastgestelde verordening, kan een referendum alleen tegelijk gehouden worden bij andere verkiezingen zoals voor de gemeenteraad of de Tweede Kamer.

Voor een burgerberaad wordt via loting een groep burgers uitgenodigd om hun mening te geven over een vraagstuk dat leeft in de Katwijkse samenleving. Daarom is een burgerberaad een goede manier om de mening van willekeurige burgers te vragen. Waardoor ook niet alleen de ‘bekende’ inwoners hun mening geven.

Een burgerberaad wordt niet beïnvloed door partijpolitiek. Hierdoor is er ruimte om een echte publieke discussie te voeren op basis van kennis en inzichten. Er zijn andere gemeenten waar het burgerberaad goed werkt en waar burgers met weloverwogen aanbevelingen komen. De politiek kan die desgewenst overnemen of naar beleid vertalen.