Actueel

GB admin

GemeenteBelangen wil eerlijke hondenpenning

  • Geschreven door GB admin

HondePenning1GemeenteBelangen vroeg de gemeenteraad 18 april een hondenpenning in te voeren. De baasjes van naar schatting 2800 honden betalen namelijk géén hondenbelasting en de baasjes van 3470 honden wel. Dat is oneerlijk. Bovendien kan de hondenbelasting 40 euro omlaag als iedereen betaalt. De gemeente krijgt dan toch evenveel binnen: 347.000 euro.

De gemeente maakt klaplopen mogelijk door bij de controle te werken met controleurs die langs de deuren gaan. Die mogen niet naar binnen om te kijken of er een hond is en ze mogen ook niet tellen hoeveel honden er binnen zijn als er honden zijn. Met de penning kan elke GOA op elk moment nagaan of voor een hond belasting betaald is, net als met het autokenteken. De ChristenUnie steunde dit voorstel.

Hoe werkt het?

Het werkt eenvoudig. Net als nu maakt het baasje de belasting over naar de BSGR. Met een bewijs van deze betaling kan het baasje bij de dierenwinkel een penning halen.  De gemeente kleurt de penningen elk jaar anders zodat de gemeentelijke opsporingsambtenaren (GOA’s) van een afstand kunnen zien of voor een hond betaald is. GOA’s geven baasjes zonder geldige penning de eerste keer een bekeuring en brengen de tweede keer de hond naar het asiel tot het baasje de hond komt halen, na betaling van de hondenbelasting en de kosten van het asiel. Weinig werk dus voor de gemeente.

hondentoilet2Is de DNA bank dan nog nodig?

DNA is het kenteken dat nodig is om te zorgen dat alle baasjes hun hondenstront opruimen.

Hoe werkt een DNA bank?

Dierenwinkels met een DNA certificering nemen het wangslijm af, noteren naam en adres van het baasje en sturen slijm en adresgegevens naar een bedrijf. Dat bedrijf laat het DNA bepalen en stuurt de DNA code naar het baasje. GOA’s nemen geregeld monsters van verse drollen, noteren de vindplek en sturen ieder monster samen met de vindplek naar het bedrijf. Deze bepaalt het DNA en stuurt het baasje een rekening voor de DNA bepaling en de administratiekosten. De gemeente kan ook werknemers van het bedrijf de monsters laten nemen via een concessie. Voor de gemeente zit er dus bijna geen werk aan een DNA-bank, alleen de aanbesteding.

Luister hier het radio interview: Radio interview Geert Diemer over de invoer van de hondenpenning

Namens de fractie van GemeenteBelangen,

Geert Diemer