Blogs

Amy Guijt

Het afwijkende raadslid

  • Geschreven door Amy Guijt

De afgelopen weken stonden politiek gezien in het teken van de Europese Parlementsverkiezingen. Op diverse social media kanalen verscheen een bericht over een Nederlandse vrouwelijk kandidaat. Niet haar standpunten, wijze van campagne voeren of achtergrond stond centraal.. maar iets anders “afwijkends”. Mevrouw was namelijk zwanger. En zwanger campagne voeren & de politiek bedrijven bleek nogal afwijkend gezien de vele berichten…

afwijkendraadslid blog
Nou, ook bij GemeenteBelangen liep er de afgelopen maanden zo’n “afwijkend” raadslid rond. Met achtendertig weken zat ik nog enthousiast te vergaderen over jeugdzorg, de maatschappelijke agenda en andere belangrijke gemeente zaken die op de agenda stonden. De politiek staat niet stil, en gaat nu eenmaal niet wachten tot ik terug ben van zwangerschapsverlof. De afgelopen maanden werd er veel gepraat over “de toekomst van Katwijk”. En op de vraag of ik niet eens met verlof moest kon ik dan ook volmondig NEE zeggen. Die toekomst zat in mijn buik, túúrlijk wil ik juist nu daar over mee blijven praten in plaats van thuis zitten.

Grappig vond ik het dan ook om te lezen onder de berichten van de zwangere verkiesbare Europarlementariër dat mensen vonden dat ze “wel iets anders aan haar hoofd” zou moeten hebben dan de politiek. Maar hoe mooi is het, als je juist dicht bij het vuur zit en enigszins invloed kan hebben op hoe jou dorp, stad of land zich de komende jaren wil gaan ontwikkelen. Daarin groeit jouw kleintje straks op. En wees eerlijk.. praten kunnen we toch allemaal nog als we zwanger zijn? Dus ook bij achtendertig weken in een iets veredelde setting met een voorzitter leek mij…

Zwanger zijn in de politiek werd de afgelopen weken door sommige media kanalen een beetje weg gezet als een beperking. Maar naar mijn idee verrijkt het niet alleen je leven, maar stelt het ook je beeld op de maatschappij weer een stukje scherper. Waar ik mij tot op heden voornamelijk volledig kon storten in alle stukken rondom de zorg en het sociaal domein zijn als kersverse moeder dossiers als onderwijs en kinderopvang nu nóg belangrijker. Als er een stoeptegel scheef ligt denk je gelijk; ”Wat als die kleine daarover struikelt”.. en wanneer er weer eens een boom gekapt wordt voelt het bijna alsof ze aan de zuurstof van je kind komen. Ik durf dan ook met zekerheid te zeggen dat het moeder worden juist een verrijking is voor mijn politieke inzet in plaats van een beperking!

Inmiddels is onze kleine man geboren en mag ik jullie voorstellen aan het jongste nieuwe lid van GemeenteBelangen, Boyd de Man.

boyd