Actueel

Geert Diemer

Minder betalen voor monumenten

  • Geschreven door Geert Diemer

Waardoor betaalt de gemeente 157.000 euro subsidie voor de restauratie van De Waaier op de boulevard en waarom geeft ze geen lening? Het antwoord is ongelooflijk maar waar: de eigenaar kon kiezen tussen een lening en een subsidie.  GemeenteBelangen stelde dit 6 en 20 december aan de orde.

waaier 1929


GB onderzocht begin december de regelingen voor de financiering van de restauratiekosten van gemeentelijke monumenten. En zag dat de monumentenreserve twee regelingen kent: een verordening voor leningen en een regeling voor subsidies, zeg maar giften. GB vroeg de gemeente of het waar was dat de eigenaren bepaalden welke regeling de gemeente inzette. Het onthutsende antwoord was: ‘ja’.

Dat kan natuurlijk niet. De gemeente hoort vast te stellen of de particuliere eigenaren van een monumentaal pand genoeg inkomen of vermogen hebben om een laag rentende lening af te sluiten. Maar de regelingen stonden dat niet toe. Daardoor konden eigenaren een subsidie aanvragen in plaats van een lening en moest de gemeente de subsidie toekennen als de aanvraag voldeed aan restauratietechnische beslispunten. De Waaier meegerekend hebben nu vijf eigenaren samen 730.000 euro subsidie ontvangen.

Veel fracties steunden GB op 20 december. De wethouder heeft toegezegd deze regelingen te zullen veranderen. Dat moet snel gebeuren want er zijn zeker nog meer dan dertig bouwvallige gemeentelijke monumenten waarvoor aanvragen te verwachten zijn.

GB heeft ooit het erfgoedbeleid aangezwengeld. Monumenten geven namelijk karakter aan onze woonplaats. En het is fijn als inwoners monumenten restaureren. Daarom wil GB meer restauratie voor elke euro. Dat kan als de gemeente meer geld gaat uitlenen in plaats van geven zodat de gemeente het geld terugkrijgt om opnieuw te gebruiken.