Actueel

René Slootweg

Het zandweggetje door Kattuk Binnen

  • Geschreven door René Slootweg

ZandwegIngeklemd tussen Noordwijk en Wassenaar, ligt  aan de Noordzee een pittoresk dorpje genaamd Katwijk. Waar de grote steden van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht langzaam tegen elkaar groeien, weet dit gehucht zijn dorps karakter te bewaren.

Dit blijkt al bij het binnenrijden van het dorp. De molen uit 1740 siert de poort naar een ver verleden, de weg knikt naar links en we bevinden ons op een van de oude zandweggetjes. De Voorstraat, voorheen ook beter bekend als de Rijnstraat, verbindt het achterland met de kust.

Aan beide zijden van de weg staan grote bomen, die hoog boven de gebouwen uitsteken. Grote oude rederswoningen beheersen het straatbeeld. Het lijkt wel of hier de tijd heeft stil gestaan. Kinderen spelen tussen het groen en waar karren nog getrokken door paarden en honden langzaam over de weg bewegen.

Het lijkt wel een sprookje zo mooi is deze weg….

En dat is het ook!!

In werkelijkheid is de Rijnstraat is een zeer drukke doorgaande weg waar veel auto’s veel herrie maken en veel te snel rijden. De wijk van Kattuk Binnen mag dan wel een dorps karakter hebben, de weg lijkt meer op een snelweg dan een dorpsweg. Het is dan ook al lang een doorn in het oog van de bewoners geweest. Zo lang als ze zich kunnen herinneren zou de weg worden heringericht tot een wat rustigere 30 km/h weg.

Nu lijkt het er op dat de herinrichting van de straat alsnog een sprookje wordt…

Een sprookje eindigt altijd “En ze leefden nog lang en gelukkig”, maar de Kattuk Binders hebben sterk het vermoeden dat dit sprookje juist slecht gaat aflopen…