Blogs

René Slootweg

Gemeenteraad stelt raads coach aan

  • Geschreven door René Slootweg

minion megafoonNa het overweldigende succes van de fietscoach, heeft de gemeenteraad van Katwijk besloten ook een coach in te zetten voor het raadswerk. De coach gaat de verschillende fracties aan de hand meenemen om beter hun raadswerk te doen.

De coach heeft er heel veel zin in, maar heeft wel twijfels bij sommige partijen of deze wel bereid zijn om te leren zich te verbeteren. Er zijn een aantal partijen waarbij de verandering makkelijk zal verlopen, zoals bijvoorbeeld D66; Een bezoek aan een kolencentrale en een workshop “met hetzelfde gemak kwak je alles in één bak”, moet de partij wat minder duurzaam maken.

Ook de PvdA is, volgens de coach, een makkelijke klant. De fractie gaat undercover als mystery-guest, om zoveel mogelijk verenigingen een boete te laten betalen voor het overschrijden van de wet op de alcoholleeftijd. De heer Van Tuijl kijkt hier stiekem toch wel naar uit.

Met een kettingzaag in de hand wordt GemeenteBelangen op pad gestuurd om in een afgezet natuurgebied zoveel mogelijk bomen te kappen. Er is wel slachtofferhulp ingeschakeld om na afloop de fractieleden bij te staan.

Er zijn ook moeilijkere partijen in de raad, zoals het CDA, die zal een weerbaarheidscursus krijgen om tegen de voorstellen van het college te stemmen. Hierbij wordt natuurlijk gretig gebruik gemaakt van de aanwezig kennis binnen de raad; de fractie van Hart voor Katwijk is een expert in het tegenstemmen. Deze laatste partij was zelf stomverbaasd dat ze door gewoon eerder hun hand op te steken in de raad, je ook vóór een voorstel kan stemmen. Maar de grootste openbaring kwam dat door te praten met andere partijen je tot een meerderheid in de raad komt.

De fractie van KiesKatwijk, met name de heer Haasnoot, kreeg een cursus steno aangeboden om zijn betoog binnen de 2 minuten te houden. Onder het motto “Less is more”  Dit wierp snel zijn vruchten af, want Jaap kwam er snel achter dat de andere raadsleden hem ineens wel begrepen nu hij kort en bondig was.

De fractie van de VVD werd door het spel monopolie uitgedaagd om veel geld uit te geven, om zo van hun Dagobert imago af te komen. Er werd halverwege het spel extra geld bijgedrukt om aan het uitgavenpatroon te kunnen blijven voldoen

Een eigen mening vormen was de inzet bij De Lokalen, want persberichten van de gemeente kopiëren is geen politiek voeren. Dit bleek zeer lastig te zijn, want de kopie-cultuur zit heel diep bij deze groep. De raads coach moet toch constateren dat dit niet veranderd kan worden.

Maar nog erger was de besluiteloosheid van de CU, die maar geen mening kan vormen over oa. de bieb. Ook daar zit de coach met de handen in het haar, want de fractie had elke keer nieuwe vragen waarom ze moesten meewerken.

Bij sommige partijen was iets meer tact nodig en rekening worden gehouden met de levensovertuiging. De fractie van SGP kreeg op maandag een vlog te zien over vrolijke burgers uit Katwijk die op zondag in Noordwijk en Leiden aan het winkelen zijn. Het bedrag dat zou kunnen komen uit betaald parkeren op zondag deed toch wel de wenkbrauwen fronsen..

De raads coach is uiteindelijk positief gestemd en heeft vertrouwen in de aankomende verkiezingen in maart 2018.

.