Blogs

GB admin

PvdA, SGP en GemeenteBelangen werken aan oppositie-akkoord

  • Geschreven door GB admin

Katwijk, 15 april 2010 - Het langverwachte coalitie-akkoord is gepresenteerd en op 15 april wordt het nieuwe college geïnstalleerd. Een College dat volgens de drie oppositiepartijen niet erg vernieuwend bezig is, ondanks alle verkiezingsbeloften.
Tijdens de presentatie van het coalitie-akkoord bleek al dat het nieuwe College weinig ambitie heeft. De 62 punten zijn vooral een voortzetting van het ingezette beleid, kortom, het college-akkoord heeft een duidelijk profiel, namelijk ‘op de winkel passen’. Reden voor de twee oud-collegepartijen SGP en GemeenteBelangen en de PvdA om binnen afzienbare tijd een oppositie-akkoord te presenteren.

Matige kwaliteit
Vanuit de verbazing over de matige kwaliteit en inhoud van het coalitie-akkoord ontstond het idee om met elkaar te bekijken op welke manier de oppositie een sturende rol kan hebben bij dit “crisis-akkoord”. PvdA’er Matthijs van Tuijl (PvdA) noemde dit idee “oppositie-akkoord”. Dat idee is opgepakt en na een oriënterend gesprek is gebleken dat er draagvlak is onder de oppositiepartijen. Het akkoord heeft inmiddels een goede kans om uit te groeien tot een uniek akkoord in Katwijk.

Afgelopen week hebben de fractievoorzitters van de oppositiepartijen GemeenteBelangen, PvdA en SGP besloten om te onderzoeken of er een oppositie-akkoord te sluiten valt. PvdA, SGP en GemeenteBelangen voeren in de komende week inhoudelijke besprekingen die tot een oppositie-akkoord op hoofdlijnen moeten leiden, dat waar nodig ruimte laat aan verschillen tussen de partijen. Naar verwachting wordt het akkoord rondom Koninginnedag gepresenteerd. Via de verschillende media houden de drie partijen de Katwijkers op de hoogte van dit unieke ‘Oranje-akkoord’.